..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Bireysel > Kemal Yavuz Paracýkoðlu




1 Kasým 2011
Piç Sadi Nasýl Paþazade Oldu...  
Kemal Yavuz Paracýkoðlu
Sübyanlar Yetiþtirme Yurdu iki katlý, eski, büyük bir taþ binaydý. Yurdun büyük avlusu cezaevlerini çaðrýþtýran büyük, parmaklýklý bir demir kapýdan þehrin en iþlek ana caddesine açýlmaktaydý. Ana giriþi cadde tarafýnda bulunan ve yeni, betonarme bir bina olan müdür lojmanýndan avluya küçük bir arka kapýyla gelinebiliyordu.


:AEHC:





Sübyanlar Yetiþtirme Yurdu iki katlý, eski, büyük bir taþ binaydý. Yurdun büyük avlusu cezaevlerini çaðrýþtýran büyük, parmaklýklý bir demir kapýdan þehrin en iþlek ana caddesine açýlmaktaydý. Ana giriþi cadde tarafýnda bulunan ve yeni, betonarme bir bina olan müdür lojmanýndan avluya küçük bir arka kapýyla gelinebiliyordu.

Lakaplarýyla meþhur Paþazade Sezai, Kibar Cemil, Dalavere Dilaver ve Gammaz Necmi yurttan çýkartýlmalarý iyice yaklaþmýþ dört arkadaþtýlar. Devlet babalarý onlarý bir üniversiteyi kazanýrlarsa temin edilecek burs ve yurt olanaklarýyla, yok üniversiteyi kazanamazlarsa meslek edindirme kurslarýyla, öylece sokaða salýverecekti. Bu durumu öylesine kanýksamýþlardý ki, bir kaygý bile duymadan haytalýklarýný sürdürmekteydiler.

Bunlardan Paþazade Sezai, lakabýyla olduðundan daha çok öz geçmiþiyle meþhurdu. Yurttaki en kart müdavimdi; tam yirmi üç yaþýndaydý. Tabii ki, nüfus kaydýna göre deðil, gerçek doðum tarihine göre. Evet, o, genelevde çalýþan annesi tarafýndan, yedi yaþýna kadar nüfus cüzdansýz yaþatýlmýþtý. Sonra, ilkokula kaydedilmek için nüfus müdürlüðüne gidilip nüfus cüzdaný çýkartmak istendiðinde babasýnýn belli olmadýðý gerekçesiyle nüfus kaydý yapýlmak istenmemiþti. Annesi rüþvet karþýlýðý genelevin “Paþa” isimli bir ayakçýsýný baba olmaya razý edip de bir kez daha gittiði nüfus müdürlüðünde, kütüðe nüfus kaydýný yapan iþgüzar nüfus memurunun yeni doðan bir çocuðun kaydýný yaptýðýný sanmasý üzerine, doðum tarihi yedi yaþ küçük kaydedilmiþti. Nüfus müdürlüðünde, koskoca bir memurun hata yapma olasýlýðý olmadýðý zannýyla incelenmeden teslim alýnan nüfus cüzdanýyla ilkokula koþturulduðunda, yeni doðmuþ bir bebeðin kaydýný yaptýrmak istediði sanýlan kadýncaðýzýn bir dayak yemediði kalmýþtý. Sonra, yeniden nüfus müdürlüðüne koþturulup yapýlan hatalý kaydýn düzeltilmesi talep edilmiþ; tabii ki, talep ret edilerek mahkemeye müracaat ederek kemik ölçümüyle düzeltme yaptýrabileceði söylenmiþti. Genelev patronunca bu koþuþturma yüzünden iþlerini daha fazla aksatmamasý istenilen kadýn, “eh! Yetti be! Bu piç de okumayýversin...” diyerek, çocuðunu okula yollamaktan vazgeçmiþti. Paþazade Sezai gerçek doðum tarihine göre onbeþ yaþýnda koskocaman bir delikanlý olduðunda, emniyet mensuplarýnca genelevde yapýlan bir denetim esnasýnda, annesi tarafýndan inat edilerek okula gönderilmediði ve bu inadý sürdürdüðü tespit edilmiþti. “Anne Beni Okula Gönder” kampanyasý münasebetiyle annesinin elinden alýnýp Subyenler Yetiþtirme Yurdu’na yerleþtirilmiþ ve ilkokul birinci sýnýfa kaydettirilerek okula gönderilmiþti...

Okulda “baban kim? Ne iþ yapar?” diye sormaya baþlamýþlardý. Ne bilsindi babasýnýn kim olduðunu, ne iþ yaptýðýný; babasý belli deðildi ki! Öte yandan benim babam belli deðil demeye de utanmýþtý. Nüfus cüzdanýnda “Baba Adý: Paþa” diye bir kayýt var mademki, o da, “benim babam Paþa” deyivermiþti. Babasýnýn adýnýn “Paþa” olduðunu kastetmesine karþýn, herkes iþine geldiði biçimde anlayarak “babasý Paþa’ymýþ” denilmeye baþlanýlmýþtý.

Bir zaman sonra, sanýrým üçüncü sýnýftayken, kendi sýnýf arkadaþlarýyla arkadaþlýk yapamadýðý için beþinci sýnýflardan arkadaþlýk kurabildiði Gammaz Necmi’yle bir genelev kadýnýnýn piçi olduðundan bahisle dertleþtikten sonra, genelevde çalýþan bir hayat kadýnýnýn piçi olduðu ve anasýný bir Paþa’nýn bellemesiyle Sezai’nin dünyaya geldiði dedikodularý baþlamýþtý. Onu “ti” ye almak isteyenler, adýnýn “Sezai” olduðunu bile unutarak lakabýný “Paþa zede” takmýþlar. “Paþazede”, Paþa isimli bir herifin oðlu oluþu da göz önüne alýnarak, bir zaman sonra, “Paþazade” olmuþtu...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn bireysel kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhittin Amca...
Hempa...
Hanýmeli...
Siktiriboktan…
Basgitar...
Nerede O Eski Öðretmenler…
Öpücük Tutkusu...
Alma "Nur"un Ahýný…
Çapkýným, Hovardayým…
Göz Hakký...

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Krallarýn Kraliçesi
Balkonlu Ev...
Bizim Köyün Ayýlarý... 2.
Nil Kraliçesi.
Kur'an Ayetlerinden
Facebook Tatilcileri
Babam…
Madam...
Azap Yolu - 1
Azap Yolu - 2

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Part - Time Seviþmeler [Þiir]
Bir "Hiçbir Þey" Olmak [Þiir]
Deliler Bayramý [Þiir]
Nazlý Nazlý Karýlar... [Þiir]
Gülbahar'ým; Can Çiçeðim! [Þiir]
Ýkimiz Ýçin [Þiir]
Hayatým [Þiir]
Halepçe [Þiir]
Senden Önce, Sensiz [Þiir]
Çapkýn Kýz... [Þiir]


Kemal Yavuz Paracýkoðlu kimdir?

Okur yazar, okuduðunu anlar, yazdýðý okunur, emekli büro memurluðundan devþirerek, kendi kendine oldu yazar. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Hiç kimseden etkilenmemiþtir, kendine özgü bir yazý dili kullanýr...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kemal Yavuz Paracýkoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.