..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Moda denilen þey o kadar çirkindir ki onu her altý ayda bir deðiþtirirler." -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




29 Þubat 2012
Önce Ölümü Gösterdiler Sonra Bayýlmaya Razý Ettiler  
Kâmuran Esen
Kýz çocuklarý, ikinci dört yýlýn sonunda okuldan alýnacaklar. Belli görüþe hizmet eden dershanelerde eðitilecekler. Erken yaþta meslek okullarýna yönlendirilecekler. Çocuklar gelecekleri açýsýndan karar verebilme olgunluðuna henüz eriþmedikleri için, baþkalarýnýn yönlendirmesiyle hareket edecekler. Çocuk gelinlerin sayýsý artacak. Birçok dershaneye gün doðacak. Açýk öðretim hakký bahanesine sýðýnarak, kýz çocuklarýna haksýzlýk yapýlacak, kendilerinin özgür öðrenim haklarý ellerinden alýnacak.


:AHCC:
Ölümü gösterip bayýlmaya razý etmek ne demek? Bir insaný, bir grubu ya da halký; beklenmedik veya istenmedik bir duruma alýþtýrmak, razý etmek için, söz konusu durumu bilinçli olarak daha kötü hale getirerek onlarýn önüne koymak, sonra da konuyu veya olayý biraz düzelterek gerçek amacýna ulaþmak demek. Ýþte, zorunlu eðitim sisteminde yapýlmasý düþünülen deðiþiklikle, halka yapýlmak istenen þey tam olarak budur sevgili okuyucu. Bizi önce ölmekle korkuttular, sonra da bayýlmaya razý ettiler.

Gazete baþlýklarýndan yola çýkarak konuya açýklýk getirelim. Milli Eðitim Bakanlýðýnýn, zorunlu eðitimde yapacaðý deðiþikliði, gazeteler þöyle duyurdu: “AK Parti, zorunlu eðitimde 4+4+4 þeklinde kesintili eðitime gidiyor.” Hýmmm! Hepimiz “ 3 x 4 = 12 eder” dedik. Oradaki kesintili ifadesini görmezden geldik. Bazý gazeteler, deðiþikliði þöyle yutturdular okurlarýna: “Zorunlu eðitim 12 yýla çýkýyor.” Nedense, “Zorunlu eðitim 4 yýla iniyor.” diye yazamadýlar. Dünyanýn birçok ülkesinde uygulanan bir model diye alkýþ tuttular gözlerimizin içine baka baka. Bizi salak yerine koydular. Biz de Galatasaray- Beþiktaþ derbisi kadar, Hürrem Sultan’ýn dizideki akýbetine odaklandýðýmýz kadar bu konuya odaklanamadýðýmýz için, iþin ciddiyetinin farkýna varamadýk. En azýndan bazýlarýmýz varamadý. Oysa ki kazýn ayaðý hiç de öyle deðildi.

Derken, deðiþikliðe muhalif sesler yükselmeye baþladý. Eleþtiriler yoðunlaþtý. Birkaç gün sonra gazete baþlýklarý deðiþti: “ AK Parti 4+4+4 kesintili zorunlu eðitim teklifinde deðiþikliðe gidiyor. Öðrencilere, zorunlu eðitimi; açýk öðretim yolu ile tamamlama þansý, ilköðretimin 2'nci kademesinden sonra verilecek.” þeklinde halka duyurdular...... Biz de bi anda, sevinir gibi olduk. Acý sona varmak için dört yýl daha kazandýk diye ferahlar gibi olduk. “Oh be! Kýzlarýmýz birinci dört yýldan sonra deðil, ikinci dört yýlýn sonunda okuldan alýnacak diye, neredeyse sevinç çýðlýklarý atacaktýk. Bir atasözü der ki: “Leyleðin ayaðýný kesmiþler, uçuvermiþ; acýsýný konduðun zaman duyarsýn demiþler.” Biz de acýmýzý sonradan duymaya baþladýk. Zaten, bizden beklenen buydu. Alýþtýra alýþtýra amaca ulaþmaktý, ulaþtýlar. Oysa ki, bu salakça sevinmenin adý , züðürt tesellisinden baþka bir þey deðildi. Akýl tutulmasaydý, geç intikal etmekti, tongaya düþmekti. Daha baþka þeyler de demekti ya, boþverin þimdi.

Adýnýn aslýnda apaçýk kýsalan zorunlu eðitim olan yeni düzenlemenin sakýncalarý saymakla bitmez. Kýz çocuklarý, ikinci dört yýlýn sonunda okuldan alýnacaklar. Belli görüþe hizmet eden dershanelerde eðitilecekler. Erken yaþta meslek okullarýna yönlendirilecekler. Çocuklar gelecekleri açýsýndan karar verebilme olgunluðuna henüz eriþmedikleri için, baþkalarýnýn yönlendirmesiyle hareket edecekler. Çocuk gelinlerin sayýsý artacak. Birçok dershaneye gün doðacak. Açýk öðretim hakký bahanesine sýðýnarak, kýz çocuklarýna haksýzlýk yapýlacak, kendilerinin özgür öðrenim haklarý ellerinden alýnacak.

Þimdi anladýnýz mý; neden önce ölümü gösterip sonra bizi bayýlmaya razý ettiler dediðimi? Sayýn bakan da itiraf etti zaten. Ömer Dinçer, 4+4+4'te yapýlan yeni düzenlemeyle, yani açýk öðretim imkânýnýn ilk 4 yýldan sonra deðil, ikinci 4 yýldan sonra verilmesiyle ilgili olarak, “ Ben baþýndan beri bunu istiyordum.'' dedi.

Tespitimi, görüþlerimi, yazýmýn baþlýðýný doðrulayan, eðitim sistemindeki düzenlemede halka oynanan oyunu itiraf eden sayýn bakana teþekkür ediyorum. Ancak; - özellikle- kýz çocuklarýný, zorunlu eðitimin ikinci dört yýlýnýn sonunda okuldan alýp eve kapatmak veya kendi istedikleri doðrultuda eðitmek için, dolayýsýyla zorunlu eðitim süresini kýsalttýklarý için de, bir eðitimci olarak kendilerini kýnýyorum.Tabi, bir öðretmenin görüþünün, kendileri için bir önemi varsa. Çünkü kendileri, ayet olmayan hiçbir þeye kýymet vermiyorlar. O halde niye mi konuþuyorum? Ýçimi boþaltýyorum. ”Denizi yakamasam da, cýzlatýrým ya !”







Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.