..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Kâmuran Esen




2 Haziran 2012
Mudurnu"lu Fatma Nine"nin Günlüðü / Ýyi ki Sen Varsýn  
Kâmuran Esen
Ben seni gönüldaþým belledim. Derdimi bilir, söylediðimi iþitir belledim.Ýyi ki sen varsýn… Ýçimi dökmeye nerden baþlayým, hangi bi derdimi yazayým, bilmiyom. Ihhhh! Neyse ! Yazmaya baþlayým da, arkasý çorap söküðü gibi gelir nasýl olsa. Memur zammý gibi gýdým gýdým deðil.


:AEEG:
Sevgili Günlüðüm;

Ben seni gönüldaþým belledim. Derdimi bilir, söylediðimi iþitir belledim.Ýyi ki sen varsýn… Ýçimi dökmeye nerden baþlayým, hangi bi derdimi yazayým, bilmiyom. Ihhhh! Neyse ! Yazmaya baþlayým da, arkasý çorap söküðü gibi gelir nasýl olsa. Memur zammý gibi gýdým gýdým deðil.

Memet Amca’nla gene gavga etdik. Yeni barýþdýydýk, yýkadýðým tülbent gurumadan bi daha gavgaya dutuþduk. Arda Turan’la sevgilisi gibi bi dargýn bi barýþýk idare ediyoz senin anlayacaðýn. Ihhh! Niçin gavga etdik, deyverim mi? Ayhhh! Aklýma geldikçe, galbime hapýrtý geliyo.

Bi gün, öðle yemeðini baçcada yiyem dedi. Tayyip Erdoðan gibi dediði dedik. Ýyi! Yiyem dedim. Börek edivedim, tarhana çorbasý, garnýyarýk piþirivedim. Yanýna da pilâv. Ýþte cacýk, salata malata derken, üç- beþ þeþit yemek oldu. Baçcaya masayý açdým, hazýrladýklarýmý topal bacaðýmý sürüye sürüye daþýdým. Memet Amca’n da tv’deki gadýn programlarýný seyrediyo.Ohhh! Baçcada guþlar ötüyo, çiçekler mis gibi gokuyo, örüzger þöyle usuldan usuldan esiyo. Yüzüne vurdu mu, sanki okþuyo gibi. Baharýn dadýný çýkaracaz aklým sýra. Nerde!

Neyse, uzatmaya’m. Beyefendi geldi, surat beþ garýþ oturdu masaya. Önce, sandalyesini beðenmedi; benimkiyle deniþdirdik. Minderim ince, sandalye batýyo dedi; gaba minder getiriverdim. Çorbadan bi gaþýk aldý, yüzünü buruþdurdu. Çorba soðukmuþ güya. Aðzýn tenekeyle mi gaplý be adam? Turþuyu aðzýna attý, sýrf sirkeyle mi gurdun turþuyu, midem delinecek dedi. Ya sabýr! Sýra geldi garnýyarýða. Bakalým ne bahane bulacak demeye galmadan, çok yaðlý olmuþ, golesterolum yükselecek dedi. Yaðý çeþmeden mi dolduruyoz da böyle bol harcýyon dedi. Yoksa onu hasda mý etmek isdiyomuþum da çok yað goyuyomuþum. Ölürse, günümü görürmüþüm. Ýyot gibi açýkda galýrmýþým. Bak bak bak! Hiç ses etmedim. Börekten iki- üç tane yedi, belki de dört. Bunun gýymasý neye az, gasabýn parasýný sen mi veriyon cimri, diye baðýrdý. Bi hýþýmla gakdý gitdi, yemicem diye. Biþirdiðin de senin olsun, biþireceðin de dedi. Benim olacak bi þey galmadý ki masada. Birazdan tansiyonu çýkmazsa, þekeri beþ yüze fýrlamazsa; benim adým Fatma deðil, Suzan olsun. Ama ben biliyom ona yapacaðýmý.

Ertesi gün, “Þinci Ýsdanbul’da olmak vardý anasýný sat’im.” dedim, atladým otobosa, Ýstanbul’a geldim gýz gardaþýmýn yanýna. Memet Amca’ný getirmedim. Aycýk gafamý dinleyim. Kendisi de gelmek isdemedi zaten. O da bensiz gafasýný dinleyecek besbelli. Dinlesin. Ben yokken kime baðýracak, kimle gavga edecek bilmem. Evde kediden baþka canlý yok. Kediyle gavga edecek hali yok ya. Ýsterse, sert bi þey desin Sarman’a; tövb’osun, yüzünü gözünü cýrmalar Memet Amca’nýn. Öðrensin, Fatma’sýz hayat nasýlmýþ. Çayý demlemek, yemeði biþirmek, bulaþýk yýkamak nasýlmýþ. Yemek biþireyim derken elini yüzünü yakmasa bari. Eli, iþe alýþýk deðil çünkü. Olsun ! Aycýk gücü gurusun(üzülsün), gýymetimi öðrensin. Onbeþ gün gitmecem Mudurnu’ya .Yokluðumda aklý baþýna gelir belki. Özlemez beni de; garný acýkýnca aklýna gelirim, susayýnca aklýna gelirim. Ben onun aklýna turp sýkayým.

Allah benim iyiliðimi versin sevgili günlüðüm; bana akýl, fikir versin. Ýki gün sonra, Ýsdanbul’a geldiðime, Memet Amca’ný yalýnýz býrakdýðýma piþman oldum. Bi bakdým, bi þeyler eksik hayatýmda. Su isdeyen yok, ekmek isdeyen yok, aþ isdeyen yok. Elim golum boþaldý, ellerim bana yük olmaya baþladý; onlarý nereye goyacaðýmý bilemedim. Kürek gibi duruyorla, gollarýmýn ucunda. Çekmecede unudulmuþ mendil gibi galdým Ýsdanbul’da. Gardaþým da dinlen âbacýðým diyo bana. Ayol nasýl dinlenilir, bilmiyom ki. Bi tarafdan da merak etmeye baþladým Mehmet Amca’ný. Ya hasda olursa, ya ocaðýn çakmaðýný çakdýramazsa, ya ilâçlarýný almayý unudursa, ya içdiðini unudup bi daha yutarsa? Beni aldý mý bi tasa! Arada bir þikâyet ettiðime bakma sevgili günlüðüm, o benim hayat arkadaþým. Gýrk beþ yýl birlikte vakit geçirdik. Ama baðýra çýðýra, ama güle oynaya. Ihhh!

Velhasýl, yarýn dönüyom Mudurnu’ya. Memet Amca’ný çok merak ediyom. Söylemesi ayýp olmasýn sevgili günlüðüm, aycýk da özledim. Ayhhh ! Utandým þinci. Ganepede otururken yaným bi boþ boþ geldi. Ucuzluk bazarýna gitdik bugün gardaþýmla. Ordan hediye aldým Memet Amca’na. Yarýn Mudurnu’ya giderken götürecem. Ne mi aldým ? Yünlü, uzun paçalý don aldým iki tane. Iccacýk giysin, bacaklarý üþümesin. Alacak baþga þey bulamadýn mý deme. Sekizen yaþýndaki adama, parmakla gaydýrmalý cep telefonu alacak deðildim herhalde. Hýh!



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Benim Hiç Sevgilim Olmadý
Balkonlara Asýlmýþ Biberler
Okulsuz - Öðretmensiz Býrakýlan Köylerimiz
Atasözlerimiz Üzerine / Yeni Düzenleme
Fatma Nine'nin Günlüðü - 3
Bayramda Anýtkabir Ziyareti Þart Mýdýr?
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bugün Guþlar Gibiyim
Bir Kadýn Kimdir Aslýnda
Mudurnu'lu Fatma Ninenin Günlüðü / Mudurnu"da Þiir ve Türkü Gecesi
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Paralel Bir Ürya Gördüm

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.