..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan kendini bilmeli. Gerçeði keþfetmeye yaramasa da, yaþamayý öðretiyor. Ve bundan daha güzel birþey yok. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




27 Aðustos 2012
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?  
Kâmuran Esen
Mübalaða sanatý, sýk sýk kullandýðýmýz bir sanattýr. Ha! Bundan anlayan olur, anlamayan olur. Bir anlamadý diye, mübalaða sanatýný yok sayamayýz.


:AGIH:
Kadýköy-Kartal Metrosunun açýlýþ töreninde konuþan Baþbakan R. Tayyip Erdoðan, Metro yapmanýn kendi iþleri olduðunu belirterek, "10. Yýl Marþý’nda ’Demir aðlarla ördük’ der. Neyi ördünüz? Demir aðlarla Türkiye’yi biz örüyoruz." dedi. (Gazeteler)

Zamanýn birinde, oldukça ileri yaþta evlenen yeni geline demiþler ki: “A kýz ! Kocan pek çirkin.” Yeni gelin yapýþtýrmýþ cevabý: “Olsun! Babamýn evinde o da yoktu.”….. Kurtuluþ Savaþýndan her yaný yanmýþ- yýkýlmýþ olarak çýkan bir Türkiye, on yýlda ancak bu kadar demir aðlarla örülebilirdi. Cami yaptýrmayan, minareyi yerden bitmiþ sanýr, deme de dur þimdi.

Aslýnda Sayýn baþbakanýn asýl söylemek istediði þeyin, yurdun demir aðlarla örülmesinin inkârý deðil; Cumhuriyetin kazanýmlarýnýn yok sayýlmasýdýr. Yoksa 10 yaþýndaki bir çocuktan beklenen baþarýyla, yetiþkin bir insandan beklenen baþarý ayný olamaz. Ayrýca; bir destanda, bir marþta, hatta bir türküde bile abartmalar olabilir. Günlük yaþamda da hepimiz yaparýz bu abartmalarý. Meselâ, birkaç çocuðu olan bir anne yavrusunu severken” Bir tanem.” diye sever. Hiç kimse de o anneye; “Yalaný kadýn! Senin çocuðun bir tane deðil ki.” diyemez. Eðer derse, komik duruma düþer.

Sayýn baþbakanýn "10. Yýl Marþý’nda ’Demir aðlarla ördük’ der. Neyi ördünüz? Demir aðlarla Türkiye’yi biz örüyoruz." demesi, baþbakanýn belki yok saydýðý ya da bilmediði mübalaða sanatýný anýmsattý bana. Acaba sayýn baþbakan, bu sanatýn varlýðýndan bihaber mi? Yoksa tecahülü arif sanatý mý uyguluyor konuþmasýnda? Hani bilip de bilmezlikten gelme diye açýklayabileceðimiz tecahülüarif sanatý var ya; o sanatý mý yapýyor?

C.Sýtký Tarancý, bir þiirinde “Geç fark ettim taþýn sert olduðunu./ Su insaný boðar, ateþ yakarmýþ.” der. Taþýn sert olduðunu, suyun insaný boðabileceðini, ateþin insaný yakabileceðini þair bilmiyor muydu? Biliyor da bilmezden geliyor. Acaba diyorum, baþbakanýn da yapmak istediði bu mu?

Edebiyatta mübalaða(abartma) sanatý diye bir þey vardýr. Herhangi bir olayý, herhangi bir kiþiyi överken yapýlan abartmaya mübalaða sanatý denir. Sýcaktan bunalýnca, “yandým” deriz. Ama yanmayýz. Birini merak ettiðimizde, “Meraktan öldüm.” deriz, ama ölmeyiz. Yaþadýðýmýz duygu yoðunluðunu anlatmak için baþvurduðumuz bir yöntemdir bu. Edebiyatýmýz, mübalaða sanatýnýn örnekleriyle doludur. Örneðin M.Akif ERSOY, Çanakkale Þehitleri þiirinde þöyle der: “ Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer. 0 ne müthiþ tipidir savrulur enkâz-ý beþer.” Gökler hiç ölü püskürtür mü? Elbette püskürtmez. O zaman þair niye böyle diyor? Savaþýn þiddetini, korkunçluðunu, savaþta binlerce kiþinin öldüðünü anlatabilmek için bu mübalaðayý yapýyor. Bir halk türküsü, “Bir of çeksem, karþýki daðlar yýkýlýr.” der. Hepimiz biliriz ki, hiç kimsenin çektiði bir of’la, bugüne kadar hiçbir dað yýkýlmamýþtýr; bundan sonra da yýkýlmayacaktýr.

Þöyle der Oðuz Destanýnda: " Ay Han, bir erkek çocuk doðurdu. Çocuk, kara saçlý, karakaþlý, ala gözlü. kýzýl aðýzlý idi. Perilerden bile güzeldi. Çocuk, anasýndan yalnýz bir defa süt emdi. Bir daha emmedi, Konuþmaya baþladý. Çið et ve içki istedi. Kýrk günden sonra büyüdü. Yürüdü. Oynadý. Ata bindi. “ Kýrk günde yürüyen bir çocuk gördünüz mü hiç? Burada yapýlan mübalaða, Oðuz Han’ýn ne kadar kahraman kiþiliðe sahip olduðunu anlatma amaçlýdýr. Kendisine duyulan sevgi ve saygýnýn ifadesidir.

Demem o ki, milli marþýmýzdan sonra gelen; her dinlediðimizde ve söylediðimizde içimizi coþturan 10. Yýl Marþý’nýn, sayýn baþbakan tarafýndan küçümsenmesi, savaþtan yeni çýkmýþ bir milletin gösterdiði geliþmenin yok sayýlmasý, bir vatandaþ olarak beni çok üzdü. Babasýnýn kendisine býraktýðý topraðý ekip biçen, o topraktan karnýný doyuran, ama babasýna bir Fatiha okumayý bile akýl edemeyen hayýrsýz evlâdýn öyküsünü anýmsattý.

Muhalif yazýlar yazan köþe yazarlarýna, “Yazdýklarýnýzý aðzýnýza týkarým.” demiþti ya Ý.Naim Þahin; týkmasýna gerek yok. Biz zaten boðazýmýza kadar doluyuz, içimize gömdüðümüz ama söyleyemediklerimizle. O kadar doluyuz ki küçük dilimize kadar; 10 Yýl Marþý için baþbakanýn söylediklerinden sonra, bakanýn týkacaðý bi gýdým bile yer kalmadý.

Kýsacasý; mübalaða sanatý, sýk sýk kullandýðýmýz bir sanattýr. Ha! Bundan anlayan olur, anlamayan olur. Biri anlamadý diye, mübalaða sanatýný yok sayamayýz.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.