..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Kâmuran Esen




25 Aralýk 2012
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Toruna Ýþ Arýyoz  
Kâmuran Esen
Ne iþi var OTDÜ’de? Canýn biber gazýyla cop mu isdiyo a çocuk? Yoksa hakaret mi isdiyo? ODTÜ çok iyi öðrenci yetiþtiriyomuþ. Bu okulun mezunlarý yurt içinde ve yurt dýþýnda gapýþýlýyomuþ. Sen git onu baþbakana anlat.


:ADBC:
Ah benim papatyam, sardunyam, begonyam. Gökteki ay’ým, bardakda çayým. Nasýlsýn sevgili günlüðüm? Ýyi mi’n? Bugünlerde Memed Amca’nla pek muhabbetliyiz nazar deðmesin de torunla baþým dertde.“Bubanne, ille de ODTÜ’de okuyacam. Ne yapýp edip, orayý gazanacam.” diyo. Allah yazdýysa bozsun. Ne iþi va OTDÜ’de? Canýn biber gazýyla cop mu isdiyo a çocuk? Yoksa hakaret mi isdiyo? ODTÜ çok iyi öðrenci yetiþtiriyomuþ. Gabul. Bu okulun mezunlarý yurt içinde ve yurt dýþýnda gapýþýlýyomuþ. Bu da gabul. Ama sen git bunu baþbakana anlat.

Baþbakanýn, ODTÜ öðrencileri için ne dediðini duymadý mý ki bu çocuk? Baþbakaný protesto etdile diye; yüzlerce polisin nasýl saldýrýsýna uðradýklarýný ve geçici gözaltýna alýndýklarýný da mý duymadý? Baþbakan “Öðrenci dedikleri terör örgütü mensubu.”; hocalarý için de;“Sizin yetiþtirdiðiniz öðrenciler bunlarsa; ülkemiz batmýþ, gitmiþ. Böyle hocalara ihtiyacýmýz yok.Yazýklar olsun!" demedi mi? Gözaltýna alýnan öðrencile sebebiyle derse girilmedi diye; çözüm bulmak yerine, “Girmezseniz girmeyin” demedi mi? Dedi. Artýk ODTÜ’den, ODTÜ’lerden ne köy olur, ne gasaba. Çünkü mimlendile bi sefer.

Torun, hangi mesleði seçeceðini düþünmeye baþladý. Edebiyatý, yazmayý çok seviyomuþ. Büyüyünce
roman, öykü yazabilirmiþ. Hatta bi gastede köþe bile yazabilirmiþ. Allah bu çocuða akýl fikir versin. Köþe yazarý olup da baþýna iþ mi açacan? Baþbakanýn, mevcut hükümetin aleyhinde yazdýðýn gün, hakkýnda tazminat davasý açarla. Nerden bulacan kaybeledeceðin davalarýn paralarýný? Babanýn, dedenin üç guruþluk mayiþine mi güveniyon?

Resim yapmayý çok seviyomuþ. Ressam da olabilirmiþ.Gazara aycýk açýk- saçýk resim yapacak; baþbakan- bakan gelecek diye sergide ters çevirecekle resimlerini. Sergiyi irticacýla basacak. Madem öyle; ben de heykeltýraþ olurum demesin mi! Eþeðini saðlam gazýða baðlamayý ne zaman öðrenecek acaba? Yapacaðýn heykelleri “ ucube ” diye yýksýnla, sana “yarým porsiyon sanatçý” desinle diye mi heykeltýraþ olacaksýn akýlsýz, dedim.

Tiyatro yazarlýðýna bi itirazýn yoktur bubanne diyo saf saf. Siyasi bi oyun yaz da, oyunu sahneleyecek yer bulabilecek misin bakalým. Baþbakan, biz beðendiðimiz oyunlara sponsor oluruz dedi. Nasýl beðendirecen yazdýklarýný baþbakana ? Ýþte o zaman yüzü asýldý.

Köyümüze geri döner, çiftçi olurmuþ belki.Tarlalarýmýzý eker biçermiþ. Hiç olacak iþ deðil sevgili günlüðüm. Býrak mýsýrý, pirinci; samaný bile yurt dýþýndan alýyoz. Çiftçinin ürünü para mý ediyo? Çiftçi, satamadýðý ürününü denize döküyo. Ama; beþ liraya mal ettiðini üç liraya satarsan Nasreddin Hoca gibi, o vakit baþka dedim. Aðlamaklý oldu.

Büyükbaþ hayvan yetiþtirebilirmiþ. Yaðdan, sütten, peynirden para gazanabilirmiþ. Kendini Hollanda’da zannediyo besbelli.Turp elle mi çýkýyo yoksa belle mi, haberi yok. Çocuðun; köylünün sattýðý sütün sudan ucuz olduðundan malumatý yok.Yurt dýþýndan süt tozu aldýðýmýzý da bilmiyo anlaþýlan. Büyükbaþ yetiþtirecekmiþ. Hýh! Senin gurbanlýk hayvanlarýn þurda meleyip dururken, yurt dýþýndan angus getirir satarla, sen de mel mel bakarsýn. Bu memleketin yerli danasý öküz olmaz oðlum dedim. Medya, memlekâtýn gerçeklerini yazmazsa; bu çocukla da milli sorunlarýmýzdan böyle habersiz olurla. Ihhh!

Peki, bu çocuk ne iþ dutacak sevgili günlüðüm? Asker olsa, vatandaþ kendisine darbeci gözüyle bakar. Dokdor olsa, sezaryenle doðum yaptýrmak zorunda galýr, baþýna iþ açýlýr. Mühendis olsa; dayýsý olmayýnca hiç bi yolun, hiç bi inþaatýn ihalesini alamaz. Vekil yeðeni deðil ki; mesleði imamken, gitsin Denizli’de Kültür Turizm Müdürü olsun. Bülent Arýnç’la hemþeri deðiliz ki Allah verdikçe versin. Ihhh!

En sonunda çocuk ne dedi biliyo musun sevgili günlüðüm.” En iyisi okumamak bubanne, hiç bi iþde çalýþmamak; gahvede altmýþaltý oynamak. Gelirim yok diye bana yeþil gart çýkarýrla. Sosyal yardýmlaþma kömürümü verir, çocuklarýn kitaplarý da zaten bedava. Gurban bayramý, ramazan bayramý, gandili, miracý, regaibi derken beþ altý defa da yardým verirle. Eee gýzýlay da yardým eder. Seçim zamanlarýnda yardým paketleri de gelir. Bundan iyisi, Þam’da gayýsý.(Bu son cümleyi, kesin Erman Toroðlu’ndan öðrendi.) Oh! Gel keyfim gel. Ýþim olmayýnca algým olmaz, vergim olmaz. Stopajdan, kdv’den, bilmem ne priminden haberim olmaz. Çalýþanla, vergilerin altýnda ezilirken, bi iþsiz olarak keyfime bakarým. Çalýþýp da baþýma bi sürü dert açacaðýma; iþsiz olursam, baþým aðrýmaz.” demesin mi sevgili günlüðüm! Aslýnda, dediklerinin hepsi doðru da, benim aðzým dilime varýp da “ haklýsýn ” diyemedim. Galkayým da akþama yemek biþirim diye lâf gavutladým.

Bu çocuðu bu hale getirenleri, Allah nasýl bilirse öyle yapsýn diyecem de baþka bi þey demeyecem sevgili günlüðüm. Ihhh!






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Atatürk'e Mektup
Baþbakanýn Hakaretleri Canýma Tak Etti
Bir Eþek Hikâyesi
Sivas Davasýnýn Zaman Aþýmýna Uðramasý Vatana ve Millete Hayýrlý Olsun (Muþ)
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Beþ Yýl Sonra
Nereye mi Gidiyoruz?
Sayýn Baþbakan, Edebiyattaki Mübalaða Sanatýný Bilmiyor Mu?
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Bizim Pulis Oðlaný Zýrt Pýrt Nasýl Tayin Ettiler
Mudurnulu Fatma Nine"nin Günlüðü / Düðün Deðil, Kabir Azabý
Normalleþen (!) Türkiye'mden Normalleþme (!) Manzaralarý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...
Caný Sýkýlmak Nasýl Birþey?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.