..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitabýnýn bir kopyasýný gönderdiðin için saðol. Onu okumakla hiç zaman yitirmeyeceðim. -Moses Hadas
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Nükhet Everi




8 Mart 2004
Açýkhava Akýl Hastanesi  
Nükhet Everi
Bir kere daha gördüm ki, dünyanýn en güzel ülkesini üzerinde yaþayan pek de küçümsenemeyecek sayýdaki sakinleri (!) bir açýkhava akýl hastanesine çevirmeye baþlamýþlar bile çoktan.


:CDFC:
Siz Cumartesi geceleri ne yaparsýnýz? Ben iki elim kanda olsa, ertesi gün sabahýn köründe Anadolu yollarýna düþecek olsam ya da olmasam, ne yapar eder Okan Bayülgen’i seyrederim. Yaþasaydý babamýn doðum günü olan 6 Mart Cumartesi gecesi de ayný þeyi yaptým. Sabaha karþý program bittiðinde televizyonu kapatýp yastýða sarýlarak uykuya geçerken ‘iyi ki seyretmiþim’ dedim.

Ýyi ki seyretmiþim... Çünkü bir kere daha gördüm ki, dünyanýn en güzel ülkesini üzerinde yaþayan pek de küçümsenemeyecek sayýdaki sakinleri (!) bir açýkhava akýl hastanesine çevirmeye baþlamýþlar bile çoktan.

Okan Bayülgen’in ZAGA’sýný beklerken pek fazla kanal seçeneðimin olmadýðý bir otel odasýnda Kanal D’de TürkStar programýnda ülkenin insanýnýn vahim durumuna bir kez daha þahit oldum. Ben Popstar saçmalýðýndan sonra insanlarýn bu iþe prim vermeyeceðini zannederek büyük bir yanýlgýya düþmüþüm. Bu yarýþma enflasyonu içinde insanlar da saçmalama, zýrvalama gibi konularda sýnýrlarý çok fazla aþmýþlar. Durum oldukça vahim.

Durumun ne kadar vahim olduðunu aslýnda Okan Bayülgen’i seyredince daha iyi anlýyor insan. Programý arayanlarýn zekalarý acaba telefonu açanlar tarafýndan bir testten mi geçiriliyor diye düþünüyorum bazen.

Valla kimse Okan’a kýzmasýn. O, Zaga programýyla tüm topluma koca bir ayna tutuyor, kendi suretini görenler de sinirleniyorlar. Okan Bayülgen kendisi hakkýnda yazýlýp çizilmesine, bir yerlerde ondan bahsedilmesine hatta programýnda ona en ufak bir þey söyleyenlere (iyi ya da kötü) hemen bir tavýr takýnýyor belki, ama ben de þu konuya deðinmeden edemeyeceðim. Ona insanlarýn neden sinirlendiðinden yukarýda bahsettim. Ýnsanlara ayna tutunca böyle ‘kör kör, parmaðým gözüne’ misali, haliyle bazýlarý çok sinirleniyor, tepki gösteriyor ve nefret ediyorlar ondan. Ama Okan’ýn anlamama numaralarýna yattýðý (tabirin kusuruna bakmasýn) kendisinin neden bazýlarý tarafýndan beðenildiði, hatta çok sevildiði konusuna gelince, bunun nedeni, bir kadýnýn ondan hoþlanmasý, onu beðenmesi ya da takdir etmesi için gerekli olan üç özelliði kendi bünyesinde taþýyor olmasý.

Nedir bu üç özellik? Bir kadýn neden hoþlanýr, ya da nasýl bir erkekten? Ýnanýn çok basit görünen ama karmaþýk bir formülü var bunun ve herkes tam anlamayabilir. Bu nedenle de pek çok erkek kadýnlarýn bazý erkeklerden neden hoþlandýðýný, onlarý neden savunduðunu, beðendiðini ya da takdir ettiðini bir türlü açýklayamazlar. Kadýnlar da bunu nedense bir türlü açýklayamazlar.

Sizi fazla merakta býrakmayayým. Bu üç özellik 1- baþarýlý, 2- sýra dýþý, 3- ilginç olma durumudur. Ýnanýn bana, bu böyle. Ama sakýn ola ki, sýra dýþý ve ilginç olma özelliklerini bir tutmayýn. Ayný þey deðildir. Ne ilginç görünen adamlar vardýr, hiç ama hiç sýra dýþý deðildirler. Bazen de tam tersi. Ýþte, Okan da bu üç özelliði ayný anda üzerinde taþýyan, hem de çok iyi ‘taþýyan’ bir adam.

Bu programýn ardýndan 7 Mart Pazar günü Hürriyet gazetesinin Pazar Eki’nde kendisiyle yapýlan söyleþiyi okuyunca ne kadar haklý olduðumu gördüm. Bence onu sadece Ýletiþim Fakültesi’nde deðil her yerde ders olarak okutsunlar.

Ýnsanlar Okan’a kýzacaklarýna bazý þeyleri görmeye, anlamaya çalýþsalar ne iyi olur... Onun yaptýðý her program iyi bir Türkçe dersi yerine geçiyor. Bunun kaç kiþi farkýnda?

Kendisiyle yapýlan söyleþide en çok ne hoþuma gitti biliyor musunuz? ‘Anarþist’ kavramýný ‘terörist’ ile bir tutan pek çok cahiller cahili, boþ kafalý dolaþýr etrafta. Okan söyleþi esnasýnda bu kavramý öyle bir cümle içinde kullanmýþ ki, artýk zeka seviyesi en düþük olan adam bile anlar bence.

Bu söyleþi, Okan Bayülgen’in programýndaki Elemanlar, Cam Siliciler, Vampir ve Þelale Haným gibi ‘tip’leri ‘karakter’ zanneden bir gazeteci tarafýndan yapýlmýþ olmasý dýþýnda çok güzel.

Þelale Haným dedim de aklýma geldi. Benim en beðendiðim tip o. Baþýndan beri: “Tam olarak kiminle dalga geçtiðini kestirmek zor, ama sanýrým hepsiyle, yani bütün kadýn programlarý ile dalga geçiyor” deyip duruyorum. Kendisi de aynen þöyle söylüyor: “Bütün kadýn programlarý... Çoðunlukla onlarda olan þeyleri abartýyor ve dalga geçiyoruz. O ahlâksýzlýklarý yapanlarý gülünç duruma düþürüyoruz. Bu açýdan Zaga bir tür haddini bildirme programýdýr.”

Evet, bu sefer de kadýn programlarý deyince aklýma 8 Mart Dünya Kadýnlar Günü geldi. Bilemiyorum ama bana hep saçma ve garip gelmiþtir ‘Dünya Kadýnlar Günü’ diye bir günün olmasý. Anneler ya da Babalar günü gibi bir þey deðil ki bu. Ama dünya öyle bir halde ki, ne yazýk ki tüm dünyaya kadýnýn durumu hatýrlatýlmak zorunda gibi.

Siz Güldünya’nýn töre kurbaný olmadýðý martavalýna inandýnýz mý? Ben inanmadým ve asla da inandýramayacak kimse beni böyle bir saçmalýða. Kaç kadýn 8 Mart günü töre kurbaný olacak? Kaç kadýn dayak kurbaný olacak o gün?

Güldünya gibilerin böyle bir günü yok. Kadýnýn tek günü olamaz tabii. Ama haklýlar aslýnda, böyle bir gün olmalý. ‘Dünya Kadýnlar Günü’ Güldünya için deðil, bizim gibiler için. Bazý þeyleri hatýrlamamýz ve Güldünya’lar için bir þeyler yapmamýz için.

Birileri bu ülkeyi bilinçli ve programlý bir þekilde koca bir açýkhava akýl hastanesine çevirmeye çalýþýyor. Ama bence buna engel olmak mümkün. Kim ne derse desin, bence ‘Türkiye hâlâ mümkün.’

Hamiþ: Haftalardýr Anadolu yollarýnda olduðum için, biraz da canýmdan çok sevdiðim dostum AGOS gazetesi genel yayýn yönetmeni Hrant Dink’i aramayý ihmâl ettiðimden, açýkçasý 26 Þubat günü AGOS gazetesine yapýlan çirkin saldýrýdan ne yazýk ki Radikal gazetesindeki bir köþe yazýsý sayesinde haberdar oldum. Ýlk iþim hem gazeteyi hem de sevgili Hrant’ý aramak oldu. Yapýlaný kýnýyorum. Hrant’a ve tüm AGOS çalýþaný dostlarýma geçmiþ olsun diyorum. Onlar yalnýz olmadýklarýný biliyorlar zaten. Her zaman yaptýðým gibi Istanbul’a döner dönmez soluðu onlarýn yanýnda alacaðým. Onlarla bu konuyu konuþacaðým. Bir dahaki yazýmýn konusu da bu saldýrý olacak.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðum Günün Kutlu Olsun!
Hoþçakal Ayýþýðým!
Nedir Sizin Ýçin 14 Þubat?
Çarþamba Gecelerimi Çalan Adam (Lar)...
'Yeþil Kraliçe' ve 'Mor Kâðýt'
Meyhaneci Oluyorum
Kardan Adam
Troya Sensiz, Türkiye Sensiz... Güle Güle Profesör Korfmann!
Senden Öncesi Yoktu ki...
Oltama Takýlanlar

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cunda Adasý, Pateriça ve Paþam Cafe - 2
Zaman Amazon Zamaný
Mardin'de Bir Akþamüstü
Asýrlýk Lezzet 'Konyalý' Artýk Baþkent'te
Avucumdaki Yürek
Halikarnas Balýkçýsý, Murathan Mungan, Turizm Haftasý ve Kel
Ýðde Aðacýna Güzelleme Ya da Cunda'nýn Kedileri
'Hava Durumu' Deyince...
Gecikmiþ Bir Mektup...
Yazmak... Ama Neden, Neyi ve Nasýl Yazmak?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Sevgili Hrant Dink! [Eleþtiri]
Cnn Türk'e Yakýþmadý! [Eleþtiri]
Güvercinime Güvercin Postasý [Eleþtiri]
Türkiye Bu Mudur? [Eleþtiri]
Bu Gafýn Faturasýný Kim Ödeyecek? [Eleþtiri]
Okuduðunu Anlamak [Eleþtiri]
Sen de Kardeþini Seç... [Eleþtiri]
Ýmdat! Rtük Uyuyor Mu? [Eleþtiri]
Mor Yakup Manastýrý (Salhe/barýþtepe - Turabdin) [Ýnceleme]
Hazan Sesli 'Deli Düþ' [Ýnceleme]


Nükhet Everi kimdir?

Bozkýrlardýr gözleri. . .

Etkilendiði Yazarlar:
William Shakespeare, Gabriel Garcia Marquez, F.G. Lorca, Hermann Hesse, Max Frisch, Paul Auster, Jean Paul Satre, Can Yücel, Özdemir Asaf, Edip Cansever, Cevat Þakir Kabaaðaçlý, Murathan Mungan


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nükhet Everi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.