..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Sevgi dünyadaki yaþam ýrmaðýdýr. -Henry Ward Beecher
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Mustafa Mert




20 Mart 2010
Saf Gerçek  
Mustafa Mert
Dün sabah gazetede okuduðum bir makale beni düþündürdü. Yazar devlet adamlarýmýzýn resmi bir ziyaret için gittikleri ülke yetkililerinden aldýklarý armaðanlarýn hazineye teslim edilmesi gerektiðini savunuyordu. Önce yazara kýzdým,


:BAJB:


Atletizm Federasyonu’nun kadrolu eðitmeniyim. Bu göreve gelmek için yýllarca birçok yarýþmada sayýsýz madalyalar kazandým. Aslýnda düne kadar hayatýmdan memnundum. Ýyi bir ailem vardý. Sevdiðim iþi yapýyordum, geçmiþim baþarýlarla doluydu. Evimde çocuklarýma, torunlarýma göstereceðim, öykülerini anlatabileceðim kupalarým madalyalarým vardý. Dün sabah gazetede okuduðum bir makale beni düþündürdü. Yazar devlet adamlarýmýzýn resmi bir ziyaret için gittikleri ülke yetkililerinden aldýklarý armaðanlarýn hazineye teslim edilmesi gerektiðini savunuyordu. Önce yazara kýzdým, armaðan devlet büyüklerimize verilmiþ, ne isterlerse yaparlar, bunu sorgulamak sana düþmez diye kendi kendime yazarý eleþtirdim. Günlük görev yerim olan atletizm pistine geleceðin sporcularýna idman yaptýrmak üzere geldim. Biraz erken gelmiþtim, sporcularý beklerken sabah okuduðum makaleyi düþündüm. Gerçekten objektif olarak deðerlendirilirse yazar haklýydý. O armaðanlar Türkiye Cumhuriyeti’ne verilmiþti. Oraya resmi ziyarete giden bakan Kemal deðil de Mehmet’te olsa yine o armaðan verilecekti. O halde bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin malýydý ve hazineye teslim edilmeliydi. Bu olay aslýnda toplum olarak dürüstlük yargýlamamýzýn da deðiþtiðini gösteriyordu. Çünkü baþka birçok gazeteci armaðanlarý giden bakanýn kendine almasýný normal karþýlýyordu. Acaba sorun olaylarýn derinine inilmeden, analitik düþünmeden, her türlü eleþtiriye kapalý olarak en kolay yolu seçerek, her þeyi olduðu gibi kabullenmemizde miydi?
Sporcularý çalýþtýrdým, ama idmaný kýsa tuttum. Biraz parka gidip, þehir yaþantýsýnýn telaþý içinde her zaman bulamadýðýmýz temiz havayý ciðerlerime çekip düþünmeyi yeðledim. Bir banka oturdum. Park sakindi. Kuþ sesleri dýþýnda hiçbir þey duyulmuyordu. Bir an böylesine saf bir sessizliði hissetmeyeli ne kadar zaman olduðunu düþündüm. Çook zaman olmuþtu. Gitgide arýnýyordum, ta ki tartýþan iki lise öðrencisinin diyaloglarýna kulak misafiri olana kadar.
- Teþvik primi þike deðildir.
Diyordu çakýr gözlü uzun boylu yakýþýklý olaný.
- Ama yasalara göre þike, dedi kýsa boylu düz saçlý inatçý olaný.
- Bilerek yenilmiyorsun, sadece kazanmak için destek alýyorsun.
-O destek olmadan da kazanmak için gerekli iradeye sahip olmalýsýn.
-Düþünsene hiçbir þampiyonluk ümidin yok, küme düþme kaygýn yok. Kazansan da kaybetsen de hiçbir þey deðiþmiyor. Nasýl motive olacaksýn?
-Futbol sevgisi ve her zaman kazanma arzusu motivasyon için yeterli olmalý.
-Ýþte bu sevgileri, bu arzularý uyandýrmak için biraz para veriyorlar.
-Bu para olmadan da ayný istekle oynamalýsýn.
-Ama ayný istekle oynamasan da kaybedeceðin bir þey yok.
-Sen orada oynamaya baþladýðýn anda aslýnda her maçý kazanmak için oynayacaðýna dair yazýlý olmayan bir sözleþmeyle baðlanýyorsun, durumun ne olursa olsun elinden gelenin en iyisini yapmaya ve saðlýklý olduðun sürece yarýþmaya mecbursun. Buna ‘’Olimpiyat Ruhu’’ denir.
-O eskidendi.
-Bu ruh öldü mü spor da ölür. Ticari bir meta olur.
-Sporcularda zengin olur.
-Evet, ama sadece madden zengin olurlar, ruhen ise çökmüþlerdir.
Daha fazla dinlemeye tahammül edemedim. Kýsa boylu düz saçlý inatçý çocuk katýksýz dürüstlüðü haykýrýyordu, kazanmasý gerekenin bunun için ekstra prim almasýný bile ahlaka uygun bulmuyordu. Gerçek dürüstlüðe eriþmek için mücadele ediyordu. En küçük bir hileyi bile kabul etmiyordu. Az önce yaþadýðým o saf sessizlik gibi, katýksýz gerçek bir baþarýdan yanaydý. Baþýma o kadar þiddetli bir aðrý girdi, göðsümün ta içinde sanki derin bir býçak yarasý kalbimi daðlamaya baþlamýþ gibi oldu ki bir an sendeledim. Temiz havanýn etkisiyle kendimi çabuk toparladým. Ama düþünmeye devam ettim. Yýllarca kendimi kandýrmaktan baþka bir þey yapmamýþtým. Þimdi bu çýrýlçýplak gerçeði görüyordum. Benim hayatým bir yalandý. Ruhen çürümüþtüm ve bunun hiç farkýna varamamýþtým. Federasyonun basýn sözcüsünü aradým, ertesi gün bir açýklama yapmak istediðimi bir toplantý ayarlamasýný rica ettim.
Ertesi gün basýn toplantýsýna geldim, hazýrlamýþ olduðum aþaðýdaki açýklamayý yaptým ve hemen salonu terk ettim.

Deðerli Basýn Mensuplarý,
Yýllarca atletizm pistlerinde birçok yarýþmaya katýldým, evim bunlardan kazandýðým kupa ve madalyalarla dolu. Ama gerçekte bunlarýn hiç biri bana ait deðil. Ben bunlarý gerçek kendi gücümle kazanmadým. Ben hiçbir zaman nasýl daha iyi idman yaparým, hangi yarýþmacýyla hangi taktikle baþa çýkarým diye araþtýrma yapmadým, tek yaptýðým araþtýrma hangi doping maddesi beni baþarýya götürür ve hangi silicilerle kontrollerden temiz olarak çýkarým araþtýrmasýydý. Bu baðlamda bugüne kadar kazandýðým tüm madalyalarý biri hariç iade edeceðim, þu andan itibaren de atletizm eðitmenliði görevimden de istifa ediyorum. Ben bunlarýn hiç birini hak etmedim. Hak ettiðim tek madalya ilk katýldýðým Ýstanbul birinciliði yarýþýnda kazandýðým bronz madalyadýr. Bu madalyayý hayatým boyunca gurur duyarak saklayacaðým. Tüm kamuoyundan, gençlerimizden, kýsacasý herkesten özür diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Motorsiklet Çilesi
Ablak Yüzlü
Ýddia
Yere Düþen Tek Terlik

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Plajda Bir Gün
Deniz Sevdasý
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek
Mektup
Parkta Otururken
Çevre Koruma ve Biz Türkler

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Erol Toy Ýmparator Üzerine [Deneme]
Toprak Acýkýnca - Erol Toy Üzerine [Deneme]
Kemal Tahir'e Mapusaneden Mektuplar Üzerine [Deneme]
Zulümname Üzerine [Deneme]
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler - 2 [Deneme]
Darwin ve Beagle Serüveni Üzerine [Deneme]
Tutunamayanlar Üzerine [Deneme]
Günlük Koþuþturmaca da Edebiyat [Deneme]
Okuduðum Kitaplardan Ýzlenimler [Deneme]
Kývýlcým [Deneme]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.