..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bilim þaþkýnlýkla baþlar. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > Fuat Türker




23 Aðustos 2010
Gerçek Sabýr  
Fuat Türker
Toplumda sabýr, insanýn yaþamý boyunca karþýlaþtýðý zorluklara direnmesi, katlanmasý ve tahammül etmesi olarak bilinir. Bu düþünceye göre sabýr ‘bir yere kadardýr’ ve insanýn ‘burasýna kadar geldiðinde’ ise ‘taþmasý’ doðal karþýlanýr. Hatta insanlar arasýndaki en sabýrlý kiþiye “sabýr taþý” denir ve o bile zaman zaman sabrý ‘tükenip, çatlayabilir.’


:ACCC:
Yüce Allah’ýn hoþnutluðu ve sevgisi, Kur’an’da bildirilen doðrularý eksiksizce uygulayarak kazanýlabilir. Rabbimiz kullarýndan, Kur’an ahlakýný ömürlerinin sonuna kadar asla gevþeklik göstermeden yaþamalarýný ister. Allah’ýn bu buyruðunu her durumda ve her koþulda taviz vermeden yerine getirebilmek, ancak kesin bilgiyle iman eden kullarýnýn sahip olduðu sabýr ile mümkündür.

Sabrýn bu sýrrýný öðrenen samimi mümin, Rabb’inin yapmasýný istediði her davranýþ ve ibadette kararlý olacak ve süreklilik gösterecektir.

Kalpleri çeviren Yüce Allah, samimi müminlerin kalplerinde sabrý ve kararlýlýðý yerleþtirir ve ‘Sabur’ (çok sabýrlý) ismini tecelli ettirir. Ýþte müminlerin yaþamlarýnýn tamamýný kapsayan sabrýn gerçek kaynaðý, Rabb’lerine olan imanlarýdýr. Ýman kalbine yerleþmiþ olan mümin, Allah’ýn üstün ve sonsuz ilminin yarattýðý bütün varlýklarý kuþattýðýný, her an herþeyi kontrolü altýnda tuttuðunu, O’nun izni olmaksýzýn hiçbir olayýn gerçekleþmediðini ve Allah’ýn her olayý kendisi için hayýr ve hikmetle yarattýðýný kavramýþtýr. Allah’ýn, müminlerin tek dostu, velisi ve yardýmcýsý olduðunu bilir ve Allah’ýn kendisi için belirlemiþ olduðu kadere kayýtsýz þartsýz teslim olur. Çünkü Rabbimiz inanan kulu için zahiren kötü gibi görünüyor da olsa, herþeyi hayýrla yaratýr ve ona taþýyamayacaðý yükü yüklemez.

“Sabret; senin sabrýn ancak Allah(ýn yardýmý) iledir. Onlar için hüzne kapýlma ve kurmakta olduklarý hileli-düzenlerden dolayý sýkýntýya düþme.” (Nahl Suresi, 127) ayetiyle de bildirildiði gibi, Rabbimiz sabýr konusunda da kullarýnýn yardýmcýsýdýr. Allah’ýn her an yanýnda ve yardýmcýsý olduðunu bilmesi ve kader gerçeðini kavramýþ olmasý nedeniyle mümin, sabrý zorlanarak yaþamaz; aksine hoþnutlukla yaþadýðý ve zevk aldýðý bir ibadettir sabýr. Bu noktada Kur’an’daki gerçek sabýrla toplumdaki sabýr anlayýþýnýn farký da ortaya çýkar.

Toplumda sabrýn gerçek anlamý, sabýrlý bir insanýn nasýl davranmasý gerektiði ve bu ahlak özelliðinin Rabbimiz’in Katýndaki önemi genellikle bilinmez. Sabýr, insanýn yaþamý boyunca karþýlaþtýðý zorluklara direnmesi, katlanmasý ve tahammül etmesi olarak bilinir. Bu düþünceye göre sabýr ‘bir yere kadardýr’ ve insanýn ‘burasýna kadar geldiðinde’ ise ‘taþmasý’ doðal karþýlanýr. Hatta insanlar arasýndaki en sabýrlý kiþiye “sabýr taþý” denir ve o bile zaman zaman sabrý ‘tükenip, çatlayabilir.’ Ayrýca bu çarpýk anlayýþa göre, sonunda elle tutulur bir çýkar elde edilemeyecekse, bir konuda sabýr göstermeye de gerek yoktur. Yarar saðlamayacak bir konuda sabýr göstermenin, boþu boþuna sýkýntýya katlanmak olduðu düþünülür.

Oysa Yüce Allah’ýn Kur’an’da tarif ettiði gerçek sabrýn, toplumdaki bu tahammül anlayýþýyla hiçbir benzerliði yoktur. Müminler sabrý Rabb’imizin bir buyruðu olarak görür ve ömür boyu yaþarlar. Bu nedenle de hiçbir zaman sabýrlarýnda ‘tükenme, taþma, çatlama’ gibi bir durum olmaz. Tüm ibadetleri gibi sabýr ibadetini de yaþamlarý boyunca þevkle yerine getirirler. Bunun yaný sýra onlar yalnýzca Allah için sabrettiklerinden, karþýlýðýnda somut ve dünyevi bir çýkar beklentileri yoktur. Tek beklentileri Allah’ýn buyruðunu yerine getirmenin ve güzel ahlak özellikleri göstermenin karþýlýðýnda Rabb’lerininin hoþnutluðunu kazanmaktýr.

Kur’an’da anlatýlan sabýr yalnýzca zorluk zamanlarýnda yaþanan bir ahlak özelliði de deðildir. Gerçek sabýr her durum ve koþulda Yüce Allah’ýn sýnýrlarýný aþmaktan dikkatle sakýnma ve Kur’an ahlakýný ömür boyunca hiçbir yýlgýnlýða ve gevþekliðe kapýlmadan yaþama konusunda gösterilen kararlýlýktýr.

Allah Katýnda kabul görecek olan, Kur’an’da "... sürekli olan ’salih davranýþlar’ ise, Rabbinin Katýnda sevap bakýmýndan daha hayýrlýdýr, umut etmek bakýmýndan da daha hayýrlýdýr." (Kehf Suresi, 46) ayetiyle bildirilen ‘sürekli olarak sürdürülen salih davranýþlar’dýr. Namaz nasýl titizlik gösterilen önemli bir ibadet ise sabýr, tevekkül, þükretmek de önemlidir. Zamaný geldiðinde yerine getirilmesi gerekir.

Müminin sabrý; samimiyeti ve Allah’a olan yakýnlýðý oranýnda artar. Çünkü insan ancak samimi ve Allah’a yakýn olma çabasý içinde olduðu oranda sabýr gösterebilir. Samimi müminler, "…Rablerinin yüzünü (hoþnutluðunu) isteyerek sabrederler…" (Rad Suresi, 22) ve sabýr göstermede yarýþýrlar.

Mümin, ömrü boyunca Allah’ýn hoþnutluðunu amaçlayarak güzel bir sabýrla sabreder. Kuran’ýn " Rabbin için sabret" (Müddessir Suresi, 7) buyruðunu yaþamýnýn her anýnda uygulamaya çabasý içindedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn din kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ahir Zaman'dan Asr-ý Saadet'e
Çaðýmýzýn Hastalýðýnýn Tedavisi, Taklîdî Ýmandan Tahkiki Ýmana Ulaþmaktýr
Kur'an'daki Babalar
Þeytanýn 'Din'i Olur Mu?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - II
Ýttihad-ý Ýslam Nedir?
Ýþte Büyük Kurtuluþ ve Mutluluk Budur! - I
Zan, Gýybet ve Tecessüs Nedir?
Ýslam Ýle Þereflenen Bir "Hicret Ehli"nin Hikayesi - I
Allah Korkusu [hakkýnda Detaylý Bir Yazý]

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tüm Evren Beynimizin Ýçinde...
Ýnsanlarý Allah'a Yönelten Büyük Gerçek
Ýlk Öðretmenimiz
Merhamet Medeniyeti Örneði; Osmanlý
Sana Ruhtan Sorarlar - I
Kendini Ýsraf Etmek
Bir Büyük Uygarlýðýn Yeniden Ýnþasý
Çocuklarýmýz Ýçin...
Onlarýn Fazlasý Var...
Çocuklara Allah ve Dini Nasýl Anlatabiliriz? - I

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler [Deneme]
Son Perde [Deneme]
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek [Deneme]
Ýnsan Neden Kýskanýr? [Deneme]
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr [Deneme]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.