..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - sedat Yalçýn
sedat Yalçýn - Gönülden naðmeler
Site Ýçi Arama:


Ana Sayfa
  Mektubu Bitirmek (sedat Yalçýn) 9 Ekim 2016 Yaþam 

Öldüðümüz an imzamýzý da atmýþ oluruz yaþam mektubumuzun altýna. Sizce kime yazýlmýþtýr mektup ?

  Kutlamalar Hakkýnda (sedat Yalçýn) 5 Aðustos 2016 Yaþam 

Gönül ister ki, her bayramýmýzý, miili veya dinî diye ayýrmadan, bir görev anlayýþý ile deðil; gönülden yürekten kutlayalým. Ziyaret edemezsek bile, telefon açýp kendi sesimizle, yüreðimizin titreþimleri ile birbirimizin bayramlarýný kutlayalým.

  Aðlamak (sedat Yalçýn) 18 Ekim 2015 Yaþam 

“Gözler yaþarmadýkça gönüllerde gökkuþaðý oluþmaz.” der J.V.Cheney . Gökkuþaðý, yaðmur damlalarý ve güneþ ýþýnlarýnýn birlikte oluþturduðu bir görsel þölendir. Öyle bir þölen ki seyredenleri büyüler; iki nokta arasýnda nefis bir bað, köprü oluþturduðu düþünülür.

  Saygý (sedat Yalçýn) 11 Mayýs 2015 Yaþam 

” Oyun bitince, þah da, piyon da ayný kutuya konur” diyen, Sokrates ne kadar haklý. Kendini tüm canlý varlýklarýn efendisi sayan, o da yetmez tüm dünyanýn, hatta evrenin efendi-si olarak gören, hiçbir þeye saygý duymayan, göstermeyen insanoðlu, oyun bitince ayný kutuya gireceðini hesap edemiyor ne yazýk ki…

  Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý? (sedat Yalçýn) 22 Mart 2015 Yaþam 

Dünyada her dakika 235, hergün 334.000 insan doðmaktadýr. Buna karþýlýk dakikada 93, günde 134.000 insan ölmektedir. Buna göre doðumlar ölümlerin iki mislidir. Doðumlarýn %74'ü az geliþmiþ ülkelerde meydana gelmektedir . Tüm dünyada insan sayýsýnýn çoðalmasý, kaynaklarýn hakkaniyetle paylaþýlmamasý sonucu, insanlarýn büyük bir kýsmý açlýk, sefalet, hastalýklar içerisinde acý çekmektedir.

  Yaþamýmýzdaki Noktalarýn Önemi (sedat Yalçýn) 15 Ocak 2015 Yaþam 

Bu dünyadaki, yaþam süremize son noktayý ölüm koyar. Kýsa veya uzun bir süre sonunda, er geç her canlý o nokta’yý kullanmak zorunda kalacaktýr, istese de istemese de. Bu noktanýn ne zaman, nerede, nasýl konacaðý bizim seçimimize baðlý deðildir. Madem bu son nokta bizim parmaklarýmýzdaki kalemin ucunda deðil, bizim yapacaðýmýz yaþamýmýzdaki hoþ noktalarýn sayýsýný çoðaltmak olmalýdýr.

  Yelkenliler (sedat Yalçýn) 30 Aralýk 2014 Yaþam 

Maddi açýdan zorlandýðýmýz zamanlarda, dostlarýmýzýn ortadan kaybolduðunu, ya hiç kalmadýðýný, ya da bir iki kiþi ile sýnýrlý kaldýðýný hepimiz biliyoruz zaten. Gerçek bir dosta sahipseniz eðer, dünyanýn en þanslý insanlarýndan birisiniz demektir. Paranýz varsa, dostlarýmýz da yanýmýzdadýr, bu nedenle birinci planda maddi açýdan güçlü limanlarýmýz (birikimimiz) olmalý demek zorundayým. Dostlarýmýz da olsun, ama bu limanda güvenli olabileceðiniz þüphelidir. Tercih sizin, ya son derece güvenli liman, ya da þüpheli, tehlikeli bir liman.

  Ýnsanlar Kolleksiyonerdir (sedat Yalçýn) 12 Aralýk 2014 Yaþam 

Dinsel açýdan da böyle deðil mi? Devamlý Tanrý’nýn hoþnutluðunu kazanmak için ömür boyu yaptýðýmýz tüm dinsel uðraþýlar, aslýnda sevap biriktirmek için deðil mi? Yani, gelecekte cennette huzur içerisinde yaþamak için yapýlmýyor mu tüm bunlar? Aslýnda cennet ulaþýlacak bir yer deðil, yaratýlacak bir þeydir. O da, dünyada iken cennete gibi yaþayabilmek becerisidir.

  Dostluk Üzerine (sedat Yalçýn) 22 Kasým 2014 Yaþam 

Evet! Dostlarýmýzý seçeriz seçmesine, ama çoðu kez yanýlýrýz. Bir Hint atasözü þöyle der: “ Dostluk mantar yemeði gibidir. Zehirli veya zehirsiz olup olmadýðý ancak yendikten sonra belli olur. “ Gerçekten de öyle deðil midir? Gerçek dostu bulduðumuzu zannederiz, ama en büyük darbeyi de bu dostlarýmýzdan alýrýz. Çünkü bize ait tüm bilgileri bu gerçek dostumuza sunmuþuzdur. Artýk tüm kozlar onun elindedir. Ýstediði an ‘þah ve mat’ diyebilir. Sadece zamanlama meselesidir.

  Pencereler (sedat Yalçýn) 16 Kasým 2014 Yaþam 

Bizler de öyle deðil miyiz? Tül görevi gören, sis tabakasý oluþturan, davranýþ ve sözlerimiz bazen yetersiz kalýr. Bazende bilgi birikimimiz dýþarýya karþý yetersiz durumdadýr. Bu anlarda yetersizliðimizin anlaþýlmasý asla kabul edilemez. Hemen zihnimizin kalýn keten perdelerini çekeriz: Yani, inatla dogmalarýmýza sarýlýrýz.

  Aynalar (sedat Yalçýn) 29 Ekim 2014 Ýliþkiler 

“Ýyi dostu olanýn aynaya ihtiyacý yoktur. “ der Mevlâna. Ayna kadar, sizi, size tüm gerçekliði ile yansýtan bir dostunuz varsa eðer, çok þanslýsýnýz demektir. Böyle dostlar herkese nasip olmaz; onun kýymetini bilin. Ne yazýk ki böyle dostlarýmýz pek sevilmezler. Ýþin garip tarafý toplumda da pek de kabul görmezler. ” Doðrucu Davut “ diye adlandýrýlarak, bir çeþit tenkit edilirler bu kiþiler. Çünkü bizim görmek istemediklerimizi bize gösterirler, duymak istemediklerimizi bize söylerler. Hepimizin böyle dostlara ihtiyacý olduðu kesin. Ancak cesa-reti olanlar ve çekinecek bir þeyleri olmayanlar böyle dostlara sahip olmayý arzu ederler.

  Belleðimiz Kimliðimizdir (sedat Yalçýn) 30 Haziran 2012 Yaþam 

Korkuyorum! Belleðimi, kimliðimi kaybetmekten korkuyorum. Evde hergün babamý ziyaret ederken, sen kimlerdensin söyle bakayým diyen babam olmaktan korkuyorum. Hâlâ kendini lise son sýnýfta zanneden annem olmaktan korkuyorum.

  Karþýlaþtýrma/kýyaslama (sedat Yalçýn) 11 Haziran 2012 Yaþam 

Bir an kendimizi, hiç, ama hiçbir þeyle (kiþiler- kurumlar ) kýyaslamadýðýmýz bir günde yaþadýðýmýzý hayal edelim. Üzerimizden tonlarca yükün kalktýðýný, adeta kuþ gibi hafiflediðimizi hissedeceðiz. Ýþte o zaman gerçek özgürlüðü tadacaðýz

  Siyasý Bir Dünya Haritasý"nýn Bize Anlattýklarý... (sedat Yalçýn) 12 Mayýs 2012 Yaþam 

Þimdi tekrar soruyorum ! Bu kadar devlete gerek var mý ? Havada, suda, karada kýsaca doðada asla sýnýr denilen bir þeye rastlayamazsýnýz. Ama akla sahip olmakla övünen insan, dünyayý yapay sýnýrlarla parçaladý. Her parça kendi içinde de parçalý bir yapýya bürünmeye baþladý. Her parça diðer parçayý düþman olarak kabul edip, elinden geldiði an onu yoketmek için fýrsat kollar hale geldi. Bumu aklý ile övünen insan ( ! ).

  Fedakârlýk ve Yardým Üzerine... (sedat Yalçýn) 25 Mart 2012 Yaþam 

Görüleceði gibi, yardým etme olayý, bir karþýlýðýnýn olmasý hesabý ile yapýlmaktadýr. Yan,i öyle yüce bir tarafý falan yoktur. Al gülüm, ver gülüm atasözü burada da geçerliliðini korur.

  Nüfus ve Çevre (sedat Yalçýn) 4 Mart 2012 Yaþam 

Yedi milyara yaklaþan dünya nüfusunun çok büyük bir kýsmý açlýk ve safalet içerisinde acý çekmektedir Bunun nedeni de kendini düþünen, deðerli, ve insani hasletlere sahip olduðunu ileri süren insanoðludur( açgözlü, doymak bilmeyen hýrsa sahip olan insan).

  Nezaket (sedat) 3 Þubat 2012 Yaþam 

Doðal halinde sert ve gevrek olan balmumu, biraz sýcaklýk karþýsýnda, istenilen herþeklin verilebileceði ölçüde yumuþuyorsa ; en dik kafalý ve düþmanca davranan bir insan bile, birazcýk nezaket ve güleryüzle, yumuþak ve iyi huylu yapýlabilir.Bunun için, balmumu için sýcaklýk neyse insanlar için de nezaket odur.

  Hemþehri Takýntýsý (sedat) 29 Ocak 2012 Yaþam 

Kiþinin deðeri, karakteri, düþünce yapýsý daha mý az önemlidir nereli olduðundan, ne iþ yaptýðýndan, nerede oturduðundan. Acaba konuþacak baþka bir konumuz olamýyacak kadar sýð bir bilgi birikimine mi sahibiz?

  Ziyaretler ve Gerçek Anlamlarý! (sedat) 9 Aralýk 2011 Yaþam 

Çoðunluða uyduðumuz zaman, bizde görevimizi yapmanýn rahatlýðý içerisine gireriz. Çünkü çevre tarafýndan onaylanýrýz, çevre ne der korkusu ortadan kalkmýþtýr artýk. Ýnanmadýðýmýz, içimizden gelmediði halde, sýrf etraf ne der korkusuyla yaþamýmýzý sürdürüyorsak, kiþiliðimizden, özgürlüðümüzden bahsetmek ne derece doðru olabilir.

  Ýma Etmek! (sedat) 18 Kasým 2011 Yaþam 

Ýma ettiðimiz konu, karþýmýzdaki kiþi tarafýndan her türlü yönden algýlanabilir. Bizim söylemek istediðimizin dozu, karþý taraf için ucu açýktýr.Ýma edilen konu her seviyede deðerlendirebilir . Dolayýsý ile, aslýnda, ima etme yolu ile karþýmýzdaki kiþiye daha çok zarar veriyoruzdur.

 

 



Mehmet Akif’de bir þiirinde ayný konuyu iþlemiyor mu ?
Resmim Ýçin

Dýþ yüzüm öyle aðardýkça aðarmakta, fakat,
Sormayýn iç yüzümün rengini: Yüzler karasý!
Beni kendimden utandýrdý, hakikat þimdi,
Bana hiç benzemeyen sûretimin manzarasý!



 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 16.04.2024 17:00:57