..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mutlu köle çoktur. -Darwin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Özgürlük ve Eþitlik > Aysun Güven




6 Aralýk 2012
Zeus'un Kýzý; Matmazel Julie  
Aysun Güven
Demek kan görünce dayanamýyorum sence. O kadar güçsüz sanýyorsun beni. Ah, senin kanýný, beynini bir satýr tahtasý üstünde görmeyi ne kadar isterdim! Ne çok isterdim bütün o cinselliðin bir kan denizinde yüzsün. Tutup kafatasýndan içerdim, sonra ayaklarýmý göðsünün içinde yýkar, yüreðini olduðu gibi kýzartýp yerdim. Demek güçsüzmüþüm ben. Demek seni sevdiðimi sanýyorsun, sanki benim rahmim senin tohumlarýn için yanýp tutuþuyor; kalkýp senin dölünü baðrýma basýp onu kendi kanýmla besleyeceðim demek. Aklýnca sana çocuk doðuracaðým ve senin adýný taþýyacaðým. Bu arada sorayým bari, adýn ne senin? Soyadýný duymadým hiç. Olduðunu da hiç sanmam.


:AGFA:
“Julie: Hayýr, gitmiyorum daha. Gidemem… bakacaðým. Dinle! Bir araba sesi. Demek kan görünce dayanamýyorum sence. O kadar güçsüz sanýyorsun beni. Ah, senin kanýný, beynini bir satýr tahtasý üstünde görmeyi ne kadar isterdim! Ne çok isterdim bütün o cinselliðin bir kan denizinde yüzsün. Tutup kafatasýndan içerdim, sonra ayaklarýmý göðsünün içinde yýkar, yüreðini olduðu gibi kýzartýp yerdim. Demek güçsüzmüþüm ben. Demek seni sevdiðimi sanýyorsun, sanki benim rahmim senin tohumlarýn için yanýp tutuþuyor; kalkýp senin dölünü baðrýma basýp onu kendi kanýmla besleyeceðim demek. Aklýnca sana çocuk doðuracaðým ve senin adýný taþýyacaðým. Bu arada sorayým bari, adýn ne senin? Soyadýný duymadým hiç. Olduðunu da hiç sanmam.
Modern tiyatronun öncülerinden Ýsveçli yazar August Strindberg’in 1878 yýlýnda yazdýðý, þu an Ýstanbul’da sahnelenen, Matmazel Julie adlý oyunundan alýntýdýr. Soylu bir kiþi olan Matmazel Julie, uþaðý Jean’e aþýk olur ve onunla iliþkiye girer. Matmazel Julie’nin, soyluluðundan kadýnlýðýný unuttuðu bir sýrada, zenginlik avcýsý Jean, zekice hamlelerle, Julie’yi kendine aþýk eder. Aralarýndaki sýnýf farký ve Matmazel Julie’nin beklediði itibarý, herþeye raðmen, Jean’den görememesi, sadece mutsuz bir kadýn olarak deðil, toplumun yarattýðý bir kurban olarak, onu ölüme sürüklerken, Jean’i hiçbir þey olmamýþ gibi yaþamaya götürür.

Sýnýfsal farklýlýk, ýrkçýlýk, cinsiyet ayrýmcýlýðý, yirminci yüzyýlda ise, kendinden farklý olaný dýþlama kavramý . Ýnsanlarýn, çaðlar boyu kendilerini farklý gösterme çabasý içinde olmalarý, bu çaba içinde olmayanlarý diðer kategorisine sokmuþtur. Ne yazýktýr ki, bu çabalar yüzyýllardýr alkýþ görmekte ve taraf bulmaktadýr. Ayný ortamda bulunduðunuz, fakat farklý düþüncelere sahip olduðunuz halde, o ortamdaki çoðunluk yüzünden, düþüncelerinizi açýkça ortaya koyamadýðýnýz anlar olmuþtur muhakkak. Bunlarý genelleþtirip, iþ görmek için kurulmuþ birimlerin içine adapte ettiðinizde, fikir beyan etme kavramý, özellikle tutum agresif Ýse veya zýt fikirler içeriyorsa çekimser kalýr. Bu durum, insanoðlunun öteki tarafý yüceleþtirme, o tarafý genel kabul görmüþ ilkeler olarak, görme yetisini üste çýkarýyor, bir buzdaðý gibi. Unutmamalý ki; bir zamanlar, Hitler’in demokratik kurallara uygun bir þekilde seçilerek askerliðin alt mertebelerinden, tarihsel olarak kabul görmüþ bir soykýrýma önderlik etmesi, çekimser kalmanýn, ne kadar acý sonuçlar verdiðini göstermiþtir.
Eþitsizlik-çekimserlik diye bir denklem çok da yanlýþ olmaz. Tarih bize karþý çýkmanýn, fikrine sahip olmanýn, çoðulcu olduðu takdirde ancak, gücünü gösterebileceðini defalarca kanýtlamýþtýr. Azýnlýk haklarý, kadýn- erkek eþitliði, çocuk haklarý, eþcinsel haklarý, engelli haklarý, yaþanýlan direnmelerle haklýlýk kazanmýþtýr, kazanmaktadýr.
Eleþtirel bakýþ açýsý, çekimserliðin hiç anlaþamadýðý insaný, özel hayatýnda ise, hiç aklýnda yokken bile çýkarsamalara götürür. Karþýlaþtýðý problemleri, sadece bir yönden görerek, çözmeye çalýþma yanýlgýsýndan kurtarýr. Eleþtirinin her zaman haklý olduðu ve savunulabilir olduðunu iddia etmiyorum. Ama bir ortamda duyulan “çatlak sesler” insanlarý rahatsýz etmemeli. Her konuda, insanlar henüz daha çocukken itiraz edebilme ve farklý görüþ bildirebilme cesaretine, sahip olma iç güdüsü ile yetiþtirilmelidir. Unutmayalým ki; içinde yarattýðýmýz dünyada yaþayacaðýmýza göre, bu sebeple, kimsenin tek tip insan modeli yaratma kaygýsý içinde olmamasý gerekir. Kimse kimseye benzeyemez, benzetilemez. Benzersizlikler, hiç kimse için bir aykýrýlýk olarak görülmemeli, aksine bir çeþitlilik olarak algýlanmalýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn özgürlük ve eþitlik kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeus'un Kýzý; Çýkýþ
Zeus'un Kýzý; Arkasý Yarýn

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Zeuskýz; Sosyal Ýkilem - Truman Show
Bu Ülkeyi Tanýdýnýz mý?
Küçük Arý
Varolmak Yaþamaksa Ölmek Ölmek mi
Þüphe
Aþk/elif Safak
2000 - 2010
Mevlana'nýn Aþký
40 Yýllýk Sýr
Fareler ve Ýnsanlar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kara Mizah [Þiir]
Irmak [Þiir]
Bütün Yolculuk Boyunca Hasret Ayrýlmadý Benden - Bir Ucu Bir Kuyuda Kaybolan Rüzgarlý Bir Þosede [Þiir]
Ýnsana Dair [Þiir]
Bir Dolu Bir Boþ [Þiir]
2011 Yeni Doðan [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Doðum Günüm [Þiir]
Derdim Bu Olsun [Þiir]
Ne Diyeceðimi Bilemedim [Þiir]


Aysun Güven kimdir?

hayatýn içine sýðamayanlar kitaplarýn içine sýðabilir.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Aysun Güven, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.