..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öğretmen değil, bir uyandırıcıyım. -Robert Frost
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Özcan Nevres




13 Aralık 2002
Siyasi Yazı Yazmak  
Özcan Nevres
Seçimin üzerinden yaklaşık bir buçuk ay geçti. Dünyanın hiçbir ülkesinde yaşanmamış ve yaşama olasılığı olmayan bir oluşumun içindeyiz. Ülkemizin görünürde bir başbakanı var.


:BBAB:
Siyasi Yazı Yazmak
Oysa seçilmemiş, yasaklı olması nedeniyle seçime bile girememiş olan Recep Tayyip Erdoğan, durmak, dinlenmek bilmeyen bir tempo içinde ülkeden ülkeye uçup duruyor. Kimsenin kendisine sen kimsin? Hükümet içerisinde ne görevin var diye sormuyor. Muhalefetin ise sanki üzerine ölü toprağı serilmiş, ne adı var, ne sanı ve ne de cismi.
Cumhur Başkanımızı uğurlamak üzere eşi ile birlikte hava alanına giden Meclis Başkanının eşinin türbanı konusunda CHP den tısss yok. Oysa bu konuda en sert tepkinin CHP den gelmesi beklenirdi. Uğurlama günü Cumhurbaşkanımızın dudağındaki acı gülümsemeyi hoş görü olarak algılayan Meclis Başkanına CHP den hiçbir tepki gelmedi. Neyse ki, sayın Cumhurbaşkanımız dönüşünde bu provokasyona, o kibar üslubuyla gereken dersi verdi.
CHP lider Deniz Baykal’ın beklentisinin ne olduğunu, neyi amaçladığını anlamak olası değil. İleride kendisine Cumhurbaşkanlığını altın bir tepsi içinde sunulacağını mı umuyor? Bu konuda kendisine iki kelimelik yanıt, bence yeterli olur. Havanı alırsın. Deniz Baykal yıllardan beri bakanlık, başbakan yardımcılığı yapmış bir politikacı. Bu nedenle AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın gaflarına en sert tepkinin Baykal’dan gelmesi beklenirdi.
Yeni Orman Bakanı bozuk orman alanlarının orman alanı olmaktan çıkarılacağını söyledi. Ah sayın bakan ah, biz bu plağı çok dinledik. Nice orman aflarını, nice bozuk olmayan orman alanlarının rantiyecilerin hatırına orman alanı olmaktan çıkarıldığını gördük. Her seferinde bozuk orman alanlarının üzerinde yükselen beton yığınları gördük. O alanlarda orman yenilemek çok zor mu oluyor? Hele İstanbul gibi mega bir kentte, biraz daha sağlıklı soluk almak için orman gereksinimini göz ardı edebilir miyiz? Hal böyleyken bozuk orman alanı dediğiniz alanları neden gözden çıkarmak istiyorsunuz?
Yıl 1955. Yaz sıcağının bunalttığı bir gün. Hükümet destekli, Kıbrıs bizimdir. Ya taksim ya ölüm mitingine binlerce insan Bornova’daki geniş alana devlet tarafından taşınıyoruz. O koca alanı gür seslerimizle inletiyoruz. Kıbrıs bizimdir. Ya taksimmmmm ya ölüüüüüüm. O kadar içtenlikle haykırmışız ki yalnızca benim değil tüm arkadaşlarımızın sesleri kısıldı. Günlerce konuşma güçlüğü çektik. 1963 yılında gazetelerde yer alan resimleri gördüğümüzde içimiz paralandı. Banyo küvetinde bir anne ve iki çocuğu cansız yatıyor. Uçaklar bombardımana başladığında deniz gücümüz de Akdeniz’e açılıyor. Radyolarda Hasan Mutlucan’ın davudi sesiyle söylediği kahramanlık türküleri gönüllerde umut oluyor. Tüm insanlarımız radyolarının başında zafer haberleri, Kıbrıs Türk’ünün kurtuluşunun müjdesini bekliyor. Acı bir haberle sarsılıyoruz. Amerika “benim verdiğim silahlarla Kıbrıs’a çıkamazsınız” diyor. Uçaklarımız bombardımana son verirken, gemilerimiz geri dönüyor. En az Kıbrıs Türkleri kadar Anadolu Türklerinin de içleri yanıyor. İsmet Paşanın “bu dünya yıkılır, yerine yeni bir dünya kurulur” sözleri umut oluyor. Yıllar sürüyor Kıbrıs Türkünün ölüm kalım savaşı.
Yıl 1974. İstanbul’dan Çanakkale yolu üzerinden İzmir’e gidiyordum. Trakya asker kaynıyor. Tüm koruganlar temizlenmiş askerlerimize yeni mekan olmuş. Cemseler, cipler asker ve cephane taşıyor. Çanakkale’den hareket eden askeri konvoylar Edremit’e kadar uzuyor. Edremit’te mola verip akşam yemeğimi yedikten sonra tekrar yola çıktım. Gecenin karanlığında maskelenmiş farlarıyla konvoy Çanakkale’ye doğru dönüş yapıyor. Belli ki Gazi Osman Paşanın taktiği uygulanıyor. Yunan’a kurulan bir tuzak.
Gece geç vakit Muğla’ya ulaştım. Televizyonda kahramanlık türküleri. Cem Karaca’nın Namus Belası adlı şarkısı sık sık yineleniyor. İçimde bir his, Kıbrıslı soydaşlarımızın kurtuluşu çok yakın diyor. Saat 04.30 da spiker yayınımız burada sona ermiştir dediğinde yıkılışımı anlatamam. Yattığım daha ne olmuştu ki, marş sesleriyle uyandım. Radyoyu açtım. Kahraman askerlerimizin yeşil adaya çıkmaya başladıklarını anlatan spikeri avuçlarımı patlatırcasına alkışladım.
Aradan yirmi altı yıl geçtikten sonra onca kan akıtarak ele geçirdiğimiz topraklar, AB ye giriş uğruna pazarlık konusu. Bir Kıbrıs gazisinin arkadaşlarının mezarı başında anlattıkları ve döktüğü gözyaşları geliyor usuma, kahroluyorum. Yunanlı dostlarımız, hadi artık verin şu Kıbrıs’ı. Bak biz sizin için ne kadar uğraş veriyoruz. Uğraşımız sonucu belki AB ye alınırsınız diyorlar.
Ey.... Yunanlı... Şunu iyi bil. Bana göre AB den önce ulusal onurum önemli. Geleceğimiz için Akdeniz’in mavi sularının ortasında yüzer bir gemi gibi olan Kıbrıs ne zaman Yunanlı olmuştur? Bir de yüzünüz kızarmadan Türkiye’den göç edenler geri dönsün diyorsunuz. O ada yüzlerce yıl Türk insanının vatanı olmuştur. Ta ki İngiliz oyununa gelene kadar. İyi ki o adada Rauf Denktaş gibi büyük bir Türk var. Bakmayın paranızla satın aldığınız vatansızların söylemlerine. Yanlış bir adım atmayın sakın. Vatansever Kıbrıslıların öyle bir direnciyle karşılaşırsınız ki, yeşil ada kızıl bir adaya dönüşür. Anavatan Türkiye’nin vatansever gençleri Kıbrıs Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmayacaktır. Alın AB nizi kafanıza çalın. Bize onurlu yaşamak yeter.
                                   Özcan Nevres




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın günlük olaylar kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ciddiyetsizlik
Ülkemden Manzaralar
Solda Arayışlar
Erken Seçime Adım Adım
Çağı Yakaladık
Kaçınılmaz Sona Doğru

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Akvaryum Balıkçılığı
Temel Gıda Süt
Yeni Yıla Gün Sayarken
Dünya Dönüyor
Daldan Dala
Nasıl Adam Olacağız
Gündemdekiler

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Acılarla Yaşamak [Şiir]
Özleyiş [Şiir]
[Şiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Şiir]
Sevgiliye [Şiir]
Seni Düşündüm Yine [Şiir]
Alın Götürün Beni Dalgalar [Şiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Şiir]
Bir Rüzgardır Yaşamak [Şiir]
Uyan Be Memet [Şiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiği Yazarlar:
Yaşar Kemal, Ümit Yaşar Oğuzcan Fazıl hüsnü Dağlarca


yazardan son gelenler

bu yazının yer aldığı
kütüphaneler


 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.