..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Halk Öyküleri > Nermin Kaçar




30 Eylül 2014
Kurbanýn Diþleri  
Nermin Kaçar
Diþçilik Fakültesinden mezun olmuþ ve Anadolu’ nun kuþ uçmaz, kervan geçmez bir ilçesinin sözde hastanesine tayinim çýkmýþtý. Okula baþladýðým gün olduðu gibi heyecanlýydým. Onca yýlýn sonunda hayalime kavuþmanýn sevinciyle yola çýktým. Hiç görmediðim bir coðrafyaya doðru ilerliyordum. Ýstanbul’ da doðup, büyümüþ biri olarak gideceðim yerde yaþayacaðým sýkýntýlarý göz ardý ediyordum.


:AADJ:
Diþçilik Fakültesinden mezun olmuþ ve Anadolu’ nun kuþ uçmaz, kervan geçmez bir ilçesinin sözde hastanesine tayinim çýkmýþtý. Okula baþladýðým gün olduðu gibi heyecanlýydým. Onca yýlýn sonunda hayalime kavuþmanýn sevinciyle yola çýktým. Hiç görmediðim bir coðrafyaya doðru ilerliyordum. Ýstanbul’ da doðup, büyümüþ biri olarak gideceðim yerde yaþayacaðým sýkýntýlarý göz ardý ediyordum.

Düzgün yollar, yerini ilerledikçe toza topraða býrakýyordu. Bir süre sonra alýþkýn olduðum aðaçlarýn yerini sadece kelleþmiþ bir adamýn baþý gibi kalan tepelere býrakmýþtý. Ýlerledikçe moralim giderek bozulmaya baþlamýþtý. Kendimi telkin ediyor, içimden “ Her þey çok iyi olacak, hizmet için varým ben. Onun için gidiyorum” diye tekrarlýyordum.

Nihayet, yolun sonunda bindiðim eski püskü otobüs homurdanarak durdu. Gece çökmüþ ve her yer zifiri karanlýktý. Karanlýðýn içinde Aðustos böceðini andýran evlerden süzülen cýlýz ýþýklar olmasa mezarda hissedecektim kendimi. Yolculuða çýktýðým andan itibaren ilk kez ürküntüyle otobüsten indim ve etrafýma baktým. Ýnsanlar mutsuz görünüyordu. Otobüsten inen diðer yolcular, aniden kaybolmuþlardý. Karanlýkta tek baþýma kalakalmýþtým. Ne kadar kaldým o þekilde bilmiyorum. Aklým baþýma geldiðinde, otobüs þoförünü fark ettim. Yanýna yaklaþtým.

“ Merhaba, Devlet Hastanesi ne tarafta acaba?”

“ Aleyküm Selam beyim. Buradan epey arasý var . Nedcen Devlet Hastanesinde bu saatte beyim?”

“ Ben doktorum da yeni atandým.”

“Hoþ gelmiþsen beyim. Ne iyi ettin de geldin.”

“Hoþ buldum. Nasýl giderim. Ya da uzaksa yarýn giderim. Bana kalacak bir otel gösterseniz.”

“Dohtor Bey, burda ne gezer otel, motel.”

“ Eeee nerde kalacaðým ben þimdi?”

“Düþündüðün þeye bak Dohtor Beyim, biz fakiriz, garibanýz ama gelen Tanrý misafirini de sokakta býrakmayýz. Hadi gidelim bizim fakirhaneye. “

Þaþýrýp kalmýþtým. Hiç tanýmadýðým bir adam bana evini açýyordu. Yutkundum ve tekrar zifiri karanlýða baktým. Çaresizdim. Mecburen kabul ettim. Karanlýk sokaklarda ilerledik. Elimdeki valiz giderek aðýrlaþmýþtý. Aklýma ne gelirse koymuþtum. Özellikle de týp dergilerini. Sonunda tahta kapýlar gýcýrdayarak açýldý .Erken çökmüþ bir kadýn ve arkasýnda bize merakla bakan çocuk sürüsü karþýladý bizi. Kadýn, telaþla o yana bu yana koþuþturdu. Oturacak kadar yer açtý ve kaçarak çýktý odadan. Çocuklar sýra sýra dizilmiþ beni seyrediyorlardý. Kapý açýldý yeniden. Kadýn, elinde bir tepsiyle içeri girdi. Baþý yerde, ortaya býraktý ve kaçarak çýktý dýþarý. Tepsideki yiyeceklerin kokusu adeta sarhoþ etmiþti. Adýný yolda öðrendiðim þoför Mustafa’ nýn sofraya davetiyle yiyeceklere yumuldum hemen. Karným doymuþ, gözüm açýlmýþtý. Sobadan yayýlan sýcaklýk ile rahatlamýþtým. Mustafa, durmadan konuþuyor, çocuklar durmaksýzýn bana bakýyordu. Sonrasýný hatýrlamýyorum.

Sabahýn erken saatinde horoz sesleriyle fýrladýðýmda anlamýþtým Ýstanbul’ da olmadýðýmý. Gündüz gözüyle tekrar baktým etrafýma. Ben nasýl bir maceraya atýlmýþtým. Daha neler yaþayacaktým bilemiyordum.
Ýþte oradaki ilk günüm bu þekilde baþlamýþtý. Kahvaltýnýn ardýndan Mustafa önde, ben arkada yeniden düþtük yola. Valizimi sonra getireceðini söylemesine raðmen inat etmiþ onu da yanýma almýþtým. Külçe gibi aðýrlaþýyordu her adýmda. Güzel bir hastane binasý hayal ederken, karþýmda duran sývalarý dökülmüþ, çatýsý paramparça olmuþ eski bir binayla karþýlaþýnca adeta olduðum yere çökmekten son anda kurtardým kendimi. Görünüþe göre hiçbir hayat belirtisi yoktu binada. Mustafa, mahcup bir halde bana bakýyordu.

“ Mustafa burasý mý Hastane? “

“Evet, beyim burasý”

“Kaç kiþi çalýþýyor burada biliyor musun?”

“Baþka kimse yok beyim”

“Neee?Nasýl baþka kimse yok mu ? Ne biçim sistem bu ya. Neden atadýlar beni buraya o zaman.”

“Eskiden vardý beyim. Gelen gitti. Her gelen kýsa zamanda gitti yerine yenisi geldi. Kimi ilk gün gitti. Ama hakkýný yemeyeyim sizden öncekinden önceki bir ay dayanmýþtý.”

Baþka söylenecek hiçbir söz kalmamýþtý. Karþýmda virane bir bina, içinde cinlerin cirit attýðý, Allah’ýn unuttuðu bir yerde yalnýz ve çaresizdim. Hayallerim, yapmak istediklerim, týpký deðerli bir vazo gibi yere düþüp parçalanmýþtý. Valizimi yere býraktým ve olduðum yere çöktüm. Mustafa da yanýma oturmuþ sessizce beni izliyordu. Ne biçim bir düzendi bu. Koskoca Saðlýk Bakanlýðý benimle dalga mý geçmiþti. Nasýl dönecektim? Býrakýn baþkalarýný kendime karþý, ideallerime saygýsýzlýk deðil miydi bu kaçýþ?

Kendime geldiðimde, Mustafa’ ya ;

“ Mustafa hemen tanýdýðýn kim varsa topla gel. Yevmiyelerini cebimden vereceðim”

Anlamsýzca bana baktý. Herhalde zýr deli olduðumu düþünüyordu. Yaþadýðým travma mantýðýmý da alýp götürmüþtü sanki. Onca yolu korkup kaçmak için gelmemiþtim. Aklým hiç o günkü kadar yerinde deðildi. Mustafa baþýný iki yana sallayarak gitti yanýmdan. Aradan iki saate yakýn bir zaman geçmiþ fakat gelmemiþti henüz. Cýlýz bir aðacýn dibine oturmuþ, gelmelerini bekliyordum. Tam ümidimi kestiðim bir anda kalabalýk insan topluluðunun benden tarafa geldiðini gördüm. Önde Mustafa vardý. Yaklaþýk on kiþi kadardýlar. Yanýma yaklaþan ellerime sarýlýp, öpmek istiyordu. Elimi zorla kurtarýyor, tokalaþýyordum. Hiç beklemeden binaya daðýldýk. Ýçeride iþe yaramaz ne kadar eþya varsa dýþarý çýkarttýk. Ücra yerlerin kaderi gibiydi atýlan eþyalarda. Sonunda bina en azýndan toparlanmýþtý. Sonra tamirata giriþtiler. Çatý onarýldý. Sývalar, geçici olarak kazýndý. Kalabileceðim bir yere ihtiyacým vardý. Küçük bir odayý kendime seçtim. Benden öncekiler de orada kalýyor olmalýlardý. Bir yatak ve bir masa yeterdi bana. Akþamýn karanlýðýna kadar kaldýlar benimle. Ýþi kotarmýþtýk. O yaþýma kadar edindiðim tecrübelerin on kat fazlasýný, zevk duyarak kazanmýþtým. Üstelik kara kara düþündüðüm yatak ve masa iþi de hallolmuþtu. Ne lazýmsa hemen anýnda gelip yerleþiyordu. Kapýda onlarý uðurlarken, elimi cebime attým. Bütün gün benim için çalýþmýþlardý. Mustafa niyetimi anlamýþ olacak, elimi tuttu ve beni kenara çekti.

“ Dohtor Bey, sakýn çýkartma o paralarý. Hakaret sayarýz yoksa. Burada insanlar parayla deðil, yürekleriyle çalýþýrlar. Sen geldin ya! Artýk çocuklarýmýz ölmeyecek. Kadýnlarýmýz, yaþlýlarýmýz aðrý çekmeyecek. Sen geldin ya! O yeter bize. Haydi, Allah rahatlýk versin.

Ne diyebilirdim ki! Onlar hakikaten yürekleriyle çalýþmýþlardý benimle birlikte. Oysa ben diþ doktoruydum. Bunu nasýl söyleyebilirdim onlara. Bunu söylemek, onlarýnda hayallerini yýkmak demekti. Arkalarýndan bir süre izledim onlarý. Karanlýðýn içinde kaybolana dek…



devam edecek!

Nermin Kaçar



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn halk öyküleri kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Musa Firârda
Has Adam
Bir Demet Maydonoz
Bir Demet Maydanoz - Tanýk - Son
Þaþkýn Hýrsýz
Kurbanýn Diþleri - Final
Bir Demet Maydanoz - Davalý
Kurbanýn Diþleri - 4
Kurbanýn Diþleri - 2
Savaþta Barýþta Ýnsan

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Parça Simit
Výdý VIdý
Ya Benimsin Ya Topraðýn
Aptal Âþýk
Elvedâ Yalancý Aþkým!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kardelen Çiçeðim [Þiir]
Yazý - Yorum [Eleþtiri]


Nermin Kaçar kimdir?

1969 Bolu doðumluyum. Evli ve 1 çocuk annesiyim. 2012 yýlýnda basýlmýþ olan " Hüzün Dalgalarý " adlý bir öykü kitabým var. Çeþitli internet edebiyat sitelerinde yazýlarýmý paylaþýyorum. www. mobidik. com adlý sitede 3 e- kitabýmý okutrlarýmla buluþturdum.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Marguez, Orhan Kemal, Sait Faik Abasýyanýk, Orhan Kemal, Rýfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ayþe Kulin


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Nermin Kaçar , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.