..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Umutsuzluða düþmeyin. -Charlie Chaplin
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Onur Ömer Dara




17 Mayýs 2019
Hasan Dede  
Bölüm I

Onur Ömer Dara


Kimisi onun ikinci dünya savaþý sýrasýnda Hitlerden kaçýp Türkiye sýnýrýna geçtikten sonra Ýzmir’e gelip elindeki parasýyla bu evi satýn alan bir Yahudi olduðunu söylüyordu. Kimisi ise ailesini birinci dünya savaþý sýrasýnda kaybetmiþ bir Yörük olduðunu söylüyordu. Kaldýðý evde ailesinden miras kalan tek yer olduðu söyleniliyordu. Söylentilerin hiçbiri umurumda bile deðildi doðrusu. Çünkü Hasan Dede’nin nereden nasýl geldiði benim için o kadar önemli deðildi ben onu insanlýðý ve iyi niyetiyle tanýyordum.


:AABJ:
I
Evden bir hýþýmla çýkýverdim. Dersin baþlamasýna on beþ dakika kalmýþtý. Yolun yarýsýnda annemin okulda yemem için hazýrladýðý kaþar ekmeði o telaþla unutuvermiþtim. Dört nala vermiþ bir at heyecanýyla derse yetiþmek için koþarken, yýllardýr tek baþýna yaþayan Hasan Dede’nin evinin önünde sýrayla dizilmiþ polis araçlarý dikkatimi çekti. Oysa ki daha iki gün önce Hasan Dede ile birlikte bahçesinde yetiþen domatesleri toplamýþtýk. Annem salçalýk yapýp Hasan Dedeye yollatmýþtý benimle. Annem her ne kadar istemese de Hasan Dede salçalýðýn yarýsýný geri getirmiþti. Anneme “senin emeðinin hakkýdýr yavrum” demiþti. Annem Hasan Dede’nin bu ýsrarý sonucunda salçalýðýn yarýsýný kabul etmiþti. Hasan Dede mahallemizde çok sevilen birisiydi. Mahalleli sürekli ona danýþýrdý, görüþlerini dikkatle dinlerlerdi. Hiçbir akrabasý yoktu. Elli yýldýr bu mahallede oturan Bakkalcý Rasim Amca bile onun kadar eski deðildi. Mahallelinin bildiðine göre yaklaþýk yetmiþ yýldýr Hasan Dede bu mahallede oturuyormuþ. Zaten evinden de belli oluyor. Hala kil duvarlarýnda güneþli günlerde kendini gösteren adeta altýn iþlemeli bir duvara benzeyen samanlar duruyordu. Uzun yýllardýr onarýlmayan odalarý,derme çatma banyosu ve mutfaðý sanki milattan önce yapýlmýþ bir yapý hissi veriyor insana. Zaten on katlý binalarýn arasýnda ayakta kalan tek bahçeli evdi. Söylenilenlere göre Hasan Dede de yaklaþýk doksan yaþýndaydý. Hasan Dede hakkýnda bir çok efsane dillerde dolaþýyordu. Kimisi onun ikinci dünya savaþý sýrasýnda Hitlerden kaçýp Türkiye sýnýrýna geçtikten sonra Ýzmir’e gelip elindeki parasýyla bu evi satýn alan bir Yahudi olduðunu söylüyordu. Kimisi ise ailesini birinci dünya savaþý sýrasýnda kaybetmiþ bir Yörük olduðunu söylüyordu. Kaldýðý evde ailesinden miras kalan tek yer olduðu söyleniliyordu. Söylentilerin hiçbiri umurumda bile deðildi doðrusu. Çünkü Hasan Dede’nin nereden nasýl geldiði benim için o kadar önemli deðildi ben onu insanlýðý ve iyi niyetiyle tanýyordum. Polis araçlarýna baktýðým sýrada yolda kaldýrým taþlarýnýn arasýnda yan yatmýþ bir taþa takýlarak birden yere düþüverdim. Aniden polisler üstüme çullandý.
“nereye kaçýyorsun? Yoksa sen mi ?” diye sordular hep beraber.
Sanki yýllardýr konser veren bir orkestra gibi ayný anda hepsi birden baðýrýverdiler.
“Derse geç kaldým, hem Hasan Dedeye ne oldu?”
Dedim.
-Hasan Berrak bu sabah evinde ölü bulundu! Dediler
Neye uðradýðýma þaþýrmýþtým. Sanki dünya yanmýþ yýkýlmýþ ve bu dünyada tek baþýma kalmýþtým. Nasýl olurdu? Hasan Dede,koca çýnar öyle birden göçüp gitmiþti.Polisler içieri girip onu ceset torbasýna koyarak dýþarý çýkarttýlar. Okul aklýmdan çýkmýþtý bile. Biliyorum akþam babam bana bayaðý kýzacaktý. Ama olsun. Bütün mahalleliyi aðýr bir yas aldý. Kimisine arkadaþlýk kimisine aðabeylik yapan Hasan Dede’miz ölmüþtü. Mahallemizde kat karþýlýðý müteahhit furyasýna kapýlmamýþ evini ve bahçesini asla satmamýþ Hasan Dede’miz. Tüm mahalleliyi kitap okumaya alýþtýran ve bahçesinde küçük bir kütüphane açan Hasan Dede’miz ölmüþtü. Kýsacasý mahallemizin Bilgesi ölmüþtü. Polis evinin etrafýný çembere alýp olay yeri inceleme çoktan çaðýrmýþtý bile. Söylenilene göre kalp krizi geçirmiþti. Öldüðünü ilk fark eden ise Gazeteci Halis aðabeydi. Halis aðabey her sabah Hasan Dede’nin kapýsýný çalar gazetesini verir ve Hasan Dedeyle beraber birer bardak çay içip memleket meseleleri hakkýnda tartýþýrlardý. Hasan Dede yaþýna göre çok dinç bir insandý. Halis aðabey ýsrarla kapýyý çalmýþ ama Hasan Dede açmamýþ. Ardýndan Halis aðabey yattýðý odanýn tarafýna gitmek için evin arkasýna kadar dolanmýþ ve yattýðý odanýn çift camlý mavi penceresinden içeri baktýðýnda yorganýn yerde olduðunu ve Hasan Dedenin de her iki kolunun yataktan sarktýðýný görmüþ ve hemen polise ihbar etmiþti. Birden polisler arasýnda geçen konuþmaya þahit oldum. Kimsesi olmadýðýndan dolayý kimsesizler mezarlýðýna defnedileceðini konuþuyorlardý. Kendimi tutamayýp Hasan Dede kimsesiz deðildir! Diye baðýrdým. Ardýndan bakkal Rasim amca da benim arkamdan baðýrýverdi. Ve tüm mahalleli hep ayný aðýzdan HASAN DEDE KÝMSESÝZ DEÐÝLDÝR! Diye baðýrýverdiler. Mahallede yaþayan herkese faydasý dokunmuþ birisiydi Hasan Dede. Muhtar Cavit Amcanýn da devreye girmesiyle birlikte alýnan çeþitli izinlerle Hasan Dedeyi normal mezarlýða defnetmeyi baþarmýþtýk. Belki de tüm mahalle olarak yaptýðýmýz bu davranýþ onun gözlerini arkada býrakmayacaktý…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hasan Dede III
Hasan Dede II

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sibel

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Zihnimizdeki Zor Hayat [Deneme]
Anlaþýlmaktan Uzak, Beðenilmeye Yakýnýz! [Deneme]
Ay'ýn Suçu Neydi? [Deneme]
53. Hafta [Deneme]


Onur Ömer Dara kimdir?




yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Onur Ömer Dara, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.