..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Anka kuþu gibi yalnýzlýðý adet edin! Öyle hareket et ki, adýn daima dillerde dolaþsýn ama seni görmek olanaksýz olsun." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Mart 2020
Mantýðýný Oluþma 5  
Bayram Kaya
Yaþam ölü (yok) yanda var olup, diri yandan ölüyordu. Bir kuantum durum diðer üslü kuantum eyleme göre yok, zýt yan, biri varken diðerini yok sayan yan olmakla süreç eylemli ve dönüþlüydü.


:IJD:
Yaþam ölü (yok) yanda var olup, diri yandan ölüyordu. Bir kuantum durum diðer üslü kuantum eyleme göre yok, zýt yan, biri varken diðerini yok sayan yan olmakla süreç eylemli ve dönüþlüydü.

Diri yan ölçülür var oluþla ölü yan belirsizle varlýktýr. Ölü (yok) yan boþluk eylemi, oyuk hareketi býrakýlan çekimlik ise, çekim ve çekilme parçalanma öncesi tekil oluþ durumunun oyuk ve parçacýk hareketine belirsizle kuplaj olan hologramdý.

Her iki eyleme giriþme veren kuplaj baðýntýsýydý. Diri yan sürecin bu baðýntýsýyla çekileni yani tamam olanýn hayaletimsi belirenlerini, tamlayanýydý. Bu nedenle tekillik yansýmasý düþünme, hayal, aþkýn ve sürükleyendi.

Parça oyuk hareketi giriþme baðýntýsý tekillik deðildi tekilliðe öykünen tekillikle sürüklenen imgeydi (sanal eylemlikti), þema, pazýl parçalarýnýn bileþmesi gibi güdenleydi.

Ne olursa olsun giriþen birleþen hiçbir zaman tekil durum baðlarla deðildi. Eksiði tamamlamayla kararlý olma, eksikliðiyle kararsýz olup akýþýn üst üste durumlarýyla durumsaldý. Bozunandý.

Tekildi durumla parçalanan tekilliðin resmi parçaya kuplaj etkiydi. Parçadaki bindiriþle olan tekilliðe ait bilgiyi belirsizle etkin yapýyordu. Parça oyuk bu belirsizle, baðýntý ve bin bir tür devimle kararsýz kararlý olmanýn süreciydi.

Belirsizle oluþ; üst üste kuantum durumlarla ayný anda olanýn, makro inþa sýnýrlamasý içinde olan aklýn, akla düzenleniþ olan mantýðýn, seçmezliði içinde olan durumlarýyla süredurumun durumsal olmasýdýr.

Patlama öncesinin izleði oluþla parça oyuk ve baðýntýn giriþmede imajý olan; tekildi resim görselli olan imaj; eylemli olanlar da aþkýnlaydý. Adeta art alan ýþýmasýyla pazýl bileþenli bindiriþti. Modülasyondu. Kararsýzla karardý. Bu durumlar içinde beliren olmamaya yatkýndý, olmamak ta olmaya, yatkýn oluþtu.

Kararsýzla karar; eksik yan ile etkiye açýk bileþen durumlarla kararlý (dengedeki valans bant dengeleri ile seviye ile) olamayanýn diðer durumla, geçici olan süper durumlara sýçrar deðerde polar baðlarýyla etkin oluþtu. Parçalanma olmayýnca bunlarý; eylemi baðýntý sal bütünü, kopyalanýþý, akýþý, akýþ etkiyi vs. durumla durumsal oluþlarý bilmeyiz.

Özdek kuantum durumlu dalga (oyuk) ve parça hareketleri olmakla; parçanýn oyuðu, oyuðun da parça bilgisini taþýyan bir bilinci patlama öncesi baðýntý hal görsele bindiriþler kuantumuyla olmasýydý. Parça; kuantum durumlarla bileþici hem tamlayan hem tamlaþan görseli imajlaydý.

Eksikliði tama eremeyen, kesikli sürekliydi. Bileþme dengeydi. O dengeyle yeni dengesizlikti. Kýrmýzý kalem dendiðinde; kýrmýzý tamlayan, kalem tamlanandýr. Yani kalem kýrmýzý ile tamlanýyorsa, kalemin rengi nedir? Düþünmesini veren soruya karþýlýk, renk kaleme baðýntý olmakla eþleþen var olmadýr.

Kalem, kendisi ile kýrmýzý rengi görünür, ölçülür, kýrmýzýyý üzerinde deðerlendirme yapýlýr bir çöktürme kýlar. Bunlar kuantum süredurumlar karþýsýnda bizim sýnýrlýlýðýmýzdan kaynaklanan yeni bir parçalý durumlar silsilesidir.

Kalem, birçok kuantum belirmelerini yitiren aðýrlaþtýrýlmýþ; adeta durgunlaþmýþ som eylemiyle olan süredurumdur. Renk kalemde kuantum bir ýradýr. Oyuk düþülmenin parça düþmenin eyle iken salýnýmlar kaçýnýlmazdýr.

Salýnan süreç ýsý, ýþýk, enerji, renk, dalga vs. biçimle niceliler verilen ölçme ve niceli devimlere göre tanýmlamalardýr. Kuantum dünyayý bin bir hal evreni olarak düþünemez isek anlamada zorluk çekeriz.

Çamura düþen bilyeyi çamurun kapmasýný düþünün. Oyuk çamura kinayeyse bilye parçacýk olmakla kapýlan, tuzaklanan, düþen vs. giriþmeler evrenidir.

Düþme, yuvarlanma durumlu çoklu dünya gerçeði makro düzeyde kimi kuantum özellikleri yitirir. Üst üste duruma beliremeyen eylemi aðýrlaþmýþ, yavaþlamýþ filim karesi gibi çamura çökme hamurun kapmasý gibi adeta duruðun eyleme dönüþür.

Çamur veya hamura kapýlan bin bir tür eylemin hareketleri yavaþlayýp kýsýtlanýr. Eylem kýsýtlý belirme ile masif görünüþtür. Aðýrlaþtýrýlmýþ eylemde kimi kuantum özellikler belirir. Oyuk, çamur, yamru yumru alan da kalem olan nesne parçacýkla baðýntý olmakla vardýr.

Evreni varlýk (belirsizce olan üst üste durumlar) doldurmadýkça; evrenin çukur veya boþluðu ya da yamru yumru çamur gibi etki veren oyuk alanlarla olmasý beliremez. Yani çukuru su doldurmadýkça çukurluk beliremez. Çukurun zýddý tümsek ise su da çukurun tümseleni olmakla, çukurun içerileni olmasýyla tümselen; tümselen de düzeyi seviyeyi çukuru, çukurluðu belirleyen seviyeden eksikliktir.

Çukur su ile ölçme deðerlendirme yapýlan hacim ve oylumdur. Evren varlýk ve var oluþla oylumdur. Kaleme rengini veren salýnýmý veya kaleme rengini veren oyuk alaný kaleme iliþkin soruya verilen cevap kýrmýzý ise; bu kez de ýra olan renk veya kýrmýzý, makro dünya yavaþlýðýnda kalemle belirmeye muhtaçtýr.

Yani renk; kalemle tamlanan, kaleme ait tamlaþan oluyordu. Yani tamlayan, diðer üst üste yaný ile tamlanýyordu. Eski mantýk kalýplarýný kýrmadan, yeni mantýkla olmadan konu anlaþýlýr deðildir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.