..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




20 Mart 2020
Mantýðýnýoluþma 12  
Bayram Kaya
Bilinç bütüne göre; parça kadar olmakla eksik noksan olup gerilimledir. Durumladýr (potansiyeldir). Gerilim, eylem kadarla potansiyel ve akýþ ile birleþme ya da ayrýlmadýr. Çekmedir, itmedir. Olumlu olumsuzdur. Ya da olum lama veya olumsuz lamadýr.


:EFG:
Bilinç bütüne göre; parça kadar olmakla eksik noksan olup gerilimledir. Durumladýr (potansiyeldir). Gerilim, eylem kadarla potansiyel ve akýþ ile birleþme ya da ayrýlmadýr. Çekmedir, itmedir. Olumlu olumsuzdur. Ya da olum lama veya olumsuz lamadýr.

Her bilinci gösteren, her bilinci belirleyen eylem; her eylemi geri imler. Hem her eylemi gerip eylemli kýlar. Bu zýt yön veya tersinmedir. Ýki de birliktir. Birlikte çokluðuyla olmayan bilinç; bilinciyle olmayan eylem veya polarmalý (kutuplu) olmakla gerilmeli bir en az ikilemliði olmayan hemen hemen yoktur.

Oluþmanýn koþutunda, o oluþmayý tamamlayan; o oluþmayý tamamlayacak olan; tersyönü ile kontrol eden tamamlayacak olana göre bir istek bir bilinç, bir tümleyim ve bir tümle niþle vardýr. Tümle niþler hep sanal bilinçtir. Bilinç eylemiyle; eylemi de bilinçle, tümledir.

Kopuþ, eksiklikti. Denge bozulmasýndan dengeye giden, dengede tersi durumla dengesizliðe giden olay bilinç olur. Bilinç bu durumda eksik yanýn ikamesi oluþla karþýmýza çýkar. Eylemin bir þeyler üzerinde kendi üzerine kendi etkisi vardýr. Bir de þeylerin dýþýndaki çevre üzerinde etkisi vardýr.

Ýster iç eylem etkisi olsun ister dýþ eylem etkisi olsun iç ve dýþa yönelim bir oyuk alan eksikliði duyumla þeydeki tümle yen olma isteði (yatkýnlýðý) olan imgeydi. Kuantum var oluþ ayný anda birçok durumla beliren bir belirsizlikti.

Beliren çoklu durum bir baðýntýlý giriþme ve anlam iliþkileri kurma sürecine sokulursa bu durum belireni bir baðýntý kurma iþine ve baðýntý duruma çöktürme iþine de belirlilik diyorduk. En az belirme kadar baðýntý durum olmakla birlikte her baðýntý durum da yeni, daha çok baðýntý durum belirmesidir.

Bu nedenle baðýntý kýlma iþine birçok özellik tanýmlamasý yapar ve anlam iliþkileri ortaya koruz. Bu nedenle ne kadar çok baðýntý özellik söylersek anlam o kadar pekin bilgi olup; gerçeðin kendisi deðilse de gerçeðe daha yakýn bir tamamlama olur.

Ortaya konan anlam iliþkileri o süreci belirme baðýntýlarýndan koparýp dondurup anlamlý kýldýðý kadar bu donmuþ süreç tersi durumla da o bilgiyi anlamsýz ve çeliþkin kýlar. Bu nedenle varlýðýn gelip geçici durumlarý var. Bu mantýðýn gereðidir. Mantýk o þeyi bir baðýntý ya da baðýntýlar kümesi ile tamamlama eðilimindedir. Biz parçalý anlamak zorundayýz. Varlýk ta belirli olmak deðil, belirmek zorundadýr.

Gelip geçicilik birlikte eylemle akýþtýr. Biri diðerinin daha yoðun ve daha devimli niceli halidir. Niceli oluþu ýsý deðiþkeni olarak söylersek – deðerden tiril yon derece artý eðerler alan sýcaklýklarla ýsý birçok niceli durumdur.

Her bir niceli durum bir öncesine göre daha yoðun daha hafif gibi taným olmasýyla çoklu durumdur. 5 derece 4 dereceye göre hafif, sýcak, seyrelmiþ, hýzlý vs. durum iken 5 derece 6 dereceye göre daha yoðun durumdur. Görülüyor ki bir þey zýddýyla ve baðýntý durumuna göre ayný anda hem hafif hem yoðun olabiliyor.

5 nicelimi ayný anda dörtle baðýntýlý kýlýnýyorsa hafiftir ve 5 nicelini dört nicelinkisine baðýntýyla hafif olan belirlisi kadar ayný anda 6 ile de baðýntýlý olmakla daha yoðundur. Zýtlar ayný andadýr. Baðýntýlý duruma göre anlam ve belirmedirler.

Sosyo toplumsa durum da benzer baðýntýlarla belirli oluþtur. Barýþ Özleme oðul baðýntýsý iken, ayný anda Barýþ, Gönül’e arkadaþ baðýntýsýyladýr. Doktor baðýntýsý, arkadaþ baðýntýsý, abi baðýntýsý, müþteri olma baðýntýsý gibi üst üste birçok sosyo toplumsa durumla baðýntýlý belirlemelerdir. Akýþ ta (eylem de); bilinçle tümle yen veya tümselendir. Bilinç eylemin, eylem de bilincin tümle yeni ve tümselenidir.

Devamlý sýfat ile ad ile eylem ile vs. eksiði tamamlýyorsunuz. Ya da eksik kýlýp, tama yetiriyorsunuz. Unutmayýn ki bir yanýyla tamlaþan diðer yanýyla eksik kalýyor. Bilinç eylem arasý duyum, gerilmedir. Gerilme parçayý eksiðine göre çeker iter. Böylece gerilimler alaný eylemler alanýdýr. Sanallýk, boþluk enerjisi oluþla tanýnan bilinç ve eylemdir.

Kopuþ eylemse, bütüne göre bütüne doðru oluþ ta bilinçtir. Bütüne doðru oluþ eðimi, parça olan kopuþ etkisine durduran bir firen etkisi olmakla, o þeyde kendi üzerine kendi etki oluþ vardýr. Açlýðýnýzý düþünmek aðzýnýzý sulandýrýyorsa bu kendi üzerinize kendi etkinizdir.

Kendi ile tamam olamamak kendi ile eksik kalmak hem içseldir hem dýþsal eylemliktir. Ya da bir baðýntý ile belirli tamam olurken diðer baðýntý ile eksik ve belirsizsinizdir. Kendi üzerine kendi etkisi demek; bütünden kopuþ ve kopuþun gerisin geri bütüne doðru oluþundaki kopmaya, fýrlamaya karþý geri çekilme eðilimi sürtünme direnç ve firen etkisidir. Dolaysýyla gerilim ve gerilmedir.

Bilinç bütüne göre oluþla imaj, imge olan sanallýðýyla, hayal, düþ görme ile bilinç ve eylem gerilmeli alanýn olaylarýdýrlar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.