..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Nisan 2020
Boþluk Enerjisi 12  
Bayram Kaya
Sosyal saðlatma süreçleriyle yalýtan kabuðu aþmak, olanaklý deðildi. Kabuðu açan süreç ancak üreten iliþkilerle ve üreten iliþkinin dýþa açýlmasýyla olasýydý.


:EEJ:
Sosyal saðlatma süreçleriyle yalýtan kabuðu aþmak, olanaklý deðildi. Kabuðu açan süreç ancak üreten iliþkilerle ve üreten iliþkinin dýþa açýlmasýyla olasýydý.

Ama saðlatan kolektif süreç, eninde sonunda; eþ týnýlý yüksek potansiyel olmayan, boþluða indirgenen 2500 parça boþluk enerjisi üreten ilhamla; kolektif birim zaman içine taþýnacaktý. Boþluk enerjisi (boþ zaman, dinlence) süreçleri ilhamýn en çok yansýdýðý yüksek enerjiye dönüþmeydi. Ýlham bizdeki, bizim olmayan sesti. Kolektif etki bir yükseltme etkisiydi. Kolektif etki bir amplifikasyon etkisiydi.

Pasif etkili boþluðun negatif enerjisi vardý. Ýlham durumlarý içinde kolektif süreç içine yükseltilen bir taþýnma olmakla, pasif boþluk enerjisi yüksek potansiyelli üreten bir kolektif yapýyý ortaya çýkaracaktý. Saðlatan alanlý boþ zaman, üreten kolektif süreçle taban sayýsýný üstel bir yüksek enerjiye dönüþecekti.

Bu nedenle 50x 50 =2500 deðeri 50 üssü 2 gibi de olsa; bu süreç iki nedenle üstel deðere ulaþamaz. Çünkü sosyal alanlý sürecin karþýt mantýk çarpaný eksikti. Süreç tek tip sosyal alanýn, tek tip üretimi olan tek tip bir mantýktý. Bakýþýmlý (simetrili) deðildi. Ýki entegre deðer deðinim noktasý entegrasyonun simetri eksenini verir.

Bir entegrasyon en az iki üreten totem meslekli yapý olmakla; birbirinin sürtüþeniydi. Birbirinin firen iliþkisiydi. Birbirine direnç noktasýnda katlanan tüketim ve kullaným deðeri gibi ortak deðinim eksen noktasý olmasýydý. En az iki türlü totem mantýk olmakla entegrasyon çoklu mantýklý ve bakýþýmlýydý.

Ýþte bu tür eksikler nedenle sosyal alan tek biçim olmaktan kurtulamýyor ve yalýnlýk etki taban sayýsýný üstel duruma ulaþtýramýyordu. Tek potansiyelli sosyal yalýtým, sosyal alan içindeki boþluðun 50 kiþiden oluþan 50 kiþi ile bir türlü üretim içinde olmanýn enerjisi olmakla 2500 parça tek biçim üretim olacaktý.

Oysa ittifak etmiþ en az iki yapýnýn faz (eþ evre) farkýndan kaynaklý deriþikleri nedeni ile boþ alan içinde az çok kesikli sürekli dalgalanma atýmlarý oluþur. Entegrasyon için bu dalgalanma boþluk enerjisinden faydalanma olacaktý. Boþluk enerjisi dalgalanmalý ilham ve düþünceler toplumsal iliþkilere dönecek, totem meslekleri ortaya koyacak olan boþluðun enerjisiydi.

Sosyal alanýn ortaya koyduðu boþluk alaný içinde gruplar, kendisine ait totem mesleklerini üretilmiþti. Kaba olarak söylersek sizin 1 günde karþýlamanýz gereken 10 parça eþik durumlu ihtiyacýnýz var. 50 kiþinin 50 x 10 = 500 parça günlük karþýlanmasý var demektir.

Herkes kendi 1 birim gün eylemi kadar süre içinde ayný iþten 10 parça ayný iþi üretecektir. 50 kiþiyi 10 çeþit ayrý ayrý iþ etrafýnda gruplarsak, her bir iþi 5 er kiþi yapacaktýr. Ýlk 5 kiþimiz ayný iþ olarak somun üretiyor olsunlar. Bu kiþilerin her biri 10 ar somun üretmekle 5 kiþimiz 5 x10 =50 somun üretecek demektir. 50 somun tüm grubun günlük somun ihtiyacýdýr.

5 kiþi somun üreterek gruba zorunlu bir karþýlýk deðer sunar. Diðer 5 kiþi gün boyu yavru bakýmý yapakla hem somuncularýn hem de diðer 8 grubun üzerinde yavru bakýmýnýn eylemi kalkar. Yavruya bakanlar üzerinde diðer 8 grup üzerinde de somun yapmanýn eylemli süreci kalkar.

Baþka bir beþ kiþilik grup, gün boyu grubun savunmasýný yapýyorsa bunu somun yapma eyleminin ve yavru bakýmý eyleminin üzerlerinde kalkmasý nedenle yapabilirler. Böylece her bir 5 kiþilik grup gün boyu kendi iþini diðer 9 grup için yapar. Diðer her 9 gruptan kendi payýný da alýr.

Her beþ kiþilik grubun gördüðü iþ 50 kiþiye göre olup, diðer 9 tane 5 kiþilik gruplara karþýlýk deðer ürettirirler. Böylece gün sonunda bir kiþi kendi üretmesi dýþýnda 9 gruptan 9 parça kullaným ve tüketim deðeri almýþ olmakla ayrý ayrý 10 parça eylemlik olan 1 birim gün sürecini tamamlamýþ olur.

Siz tüm kiþi ya da gruplara somun saðlatmasý yapýyordunuz, diðer 9 grupta somun saðlatmanýn karþýlýðýný size, yavru bakýmý, savunma, barýnma, ava gitme, ot kök meyve toplama, gözcülük yapma, haber getirme haber götürme, eðitim gibi kullaným ve tüketim deðerleri olmakla sunuyorlardý.

Yani kolektif birim zaman süreçli entegrasyon sonunda 1 birim gün karþýlanmasý olan eylemler sizin temel karþýlanmalarýnýz ve yaþamýnýzý sürdürmek için size dönüyordular. Siz kabaca, 50 de bir birim iþten 10 parça iþi 1 birim gün eylemli 10 parça iþe karþýlýk olarak saðlatma yapýyordunuz. Böyle bir süreç ancak ve ancak kolektif zaman içinde iþ ortaya konabilir.

Ama gün sonunda kolektif alan içinde toplan 500 parça kullaným ve tüketim deðeri ortaya konuyordu. Siz deðil sizle birlikte 5 kiþilik iþteþleriniz 50 kiþiye göre 50 parça kullaným, tüketim deðeri karþýlamasý yapýyordu. 50 (10) ile 50 ye yükseltgenmiþ kolektif birim zaman içinde ekmek, güvenlik çocuk bakýmý gibi karþýlýk payýnýzý alýyordunuz. Gün sonunda kendi ekmeðinizi piþirmiþ, kendi güvenliðinizi saðlamýþ kendi çocuðunuza bakmýþ gibi yararlanma alýyordunuz.

Kolektif yapý içinde bir kiþiye 50 kiþilik karþýlýk ortaya koydurmakta olasýdýr. Bu durumda ortaya konan parça iþ 50 x 50 =2500 tanedir. Yani karþýlatma üsteldir. 50 2 dir. Bu durum doðada saðlatma yapan sosyal alan içinde yeni bir verime dönüþemez. Bu nedenle sosyal alanlý saðlatma olasýysa 500 parça saðlatmanýn her zaman biraz üstündedir. Üstel geliþme dýþa açýlan ittifak gruplarý içinde olasý olacaktý.

Kolektif alaný anlamak için tekil kiþi için 1 birim gün olan zamanýn içine; 50 kiþi ile 50 birim eylemlik (49 kiþi ile 49 birim) girmiþtir. Bunu anlamak gerek. Bir kiþinin bir birim eylemlik günü çok sýkýþmýþ çok parçalý durumlar entegresi haline gelmiþtir. Ya da bir kiþinin 10 parça olan 1 birim günü içine; 49 kiþi katýlmakla, kendisi ile beraber kiþimizin 1 birim günü 500 parça olmakla alan sýkýþmasý oluþmuþtur. Zaman dolaþmasý; saðlama gecikmesi oluþmuþtur. Kolektiflik bu duygu ve bu sorumluluðun bilincidir.

50 kiþilik totemi sosyal alanlý grup içindeki fiili bir kiþi 50 kiþiye göre 50 biri birim gün olan süreci kendi Benim örnek söylemim içinde baz aldýðým kaba ölçülere göre tekil kiþinin kendi 1 birim günün, 10 parça eylemlisiydi. Bu kritik rezonans süreç kolektif yapý içine zorunlu oluþla yansýyacaktý. Bu kolektif alan içindeki her kiþi için standart olmakla, 50 kiþilik kolektif alan içinde 500 parçalý eylemlik demekti.

Kolektif alan içinde kiþi 10 türlü parça eylemini gün boyu bir türlü eylem olarak 10 türlü eylemin saðlanmasýna karþýlýk yapar. Kiþinin alaný 1 birim gün 10 parçadýr. Kolektifin alaný kiþi alaný gibi 1 birim gün olmakla 1 birim gün içinde, 50 birim 500 parçalý yapý vardý.

Kiþi 50 birim ve 500 parçanýn bizzat kendisi fiili eylemlisi olmasa da kiþi; 50 birimli 500 parçalý alanýn baský ve basýncý altýndaydý. Kiþi kolektif zamanýn 50 birim de birini, 1 birim olarak ve 10 parça olarak yapar. Ve 10 kiþiye göre yapar. Yani bir kiþi 50 birim de bir olarak yaptýðý bir iþten ayný iþi 10 tane yapar. Böyle yapmakla kiþi kendi alanlý 1 birim gün kiþisi kritik rezonans deðerini üretmiþ ve ürettirmiþ olur.

Kolektif birim zaman nüfusun üstel genleþme kapasitesi nedenle, grup içinin saðlatan iliþkilerini ya da grup içinin kritik rezonans deðerlerini; önce üretim iliþkisine çevirdi. Üretim iliþkisi üssü durumla genleþme karakterine sahipti. Üstelik iç hacmi de artýrmýþtý. Saðlatan iki boyut alan genleþmesi, 3 boyut hacim genleþmesine benzemiyordu.

Üreten iliþkinin üstel genleþmesi yalýtýmlý totem grubu dýþa açýlmaya zorladý. Dýþa açýlan üretim iliþkisi dýþa yönelmekle üretim hareketine dönüþtü. Üretim iliþkisi tek tip alan hareketi içinde kendi grubuna saðlatan bir karþýlýk ürettiriyordu.

Oysa üretim hareketi kiþinin kendi grubun kritik rezonans deðerini, karþý gruba kendileri için ürettirme yaptýrmakla; sosyal alaný dýþa açan bir üretim hareketine dönüþmüþtü.

Üretim hareketi bununla kalmadý. Tabaný birden fazla olan nüfusu üssü kuvvet deðerleri kadar genleþtirdi. Karþý grubun totem meslek çeþitliliði tabanýn üssü olan sayý oluyordu. Taban ittifaka katýlan farklý grup mesleði olan gruplarýn sayýsý kadar toplamdý. Tabanýn alt çarpaný þimdilik yine 10 parçaydý.

Eðer 4 farklý totem meslek (iþ kolu-sektör) ittifak yaptý ise üstel genleþme kat sayýsý veya iþ hacmi ya da iç hacmi 4 Toplam nüfus 50+40+30+70 ise = taban 190 4(10) Böylece üretim hareketinin ortaya koyduðu ön ittifaklar, ittifaký süreci yeryüzüne doðru genleþtiren salýným hareketlerine dönüþmüþtü. Bu nedenle gerek sosyal alan daha sonra da toplumsal alan bu iki nedenle yükseltgenmiþ bir potansiyel enerjiye sahiptir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.