..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kitaplarla dolu bir oda, ruhlu bir beden gibidir. -Cicero
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




12 Haziran 2020
Adalet Mülkün Temeli Midir? A Kýsým 3. Bölüm  
Bayram Kaya
Kolektif sürecin niza süreci ile çýðýrýnda çýkarýlmasýyla gizli kurgu olan El, açýk açýk konuþmaya baþladý. El, gerçek mana da belirtildiði gibi evrenin yaratýcýsý olan Tanrý ile ayný kavram deðildi.


:EHE:
Kolektif sürecin niza süreci ile çýðýrýnda çýkarýlmasýyla gizli kurgu olan El, açýk açýk konuþmaya baþladý. El, gerçek mana da belirtildiði gibi evrenin yaratýcýsý olan Tanrý ile ayný kavram deðildi.

Zaten El de evreni yaratma, evreni tasarým yapmanýn iddiasý ile ortaya çýkmamýþtý. El mülk sahipliði iddiasýyla ortaya çýktý. El kolektif yasalar içinde kolektif yapýyý rýzk gibi kader gibi tevekkül gibi, rýza gibi teslimiyet gibi iman edici El yasalarýyla dönüþtürmek, özelleþtirmek istiyordu.

El kolektif iþleyiþle kolektif yasalara karþý sistemi kurgulayan seçilmiþ kiþilere mülk sahipliði ihsasý yapma nedenle vardý. El nasýl evrenin yaratýcýsý olan Tanrý deðilse, El 'in “ben verdim” dediði de El 'in verdiði deðildi.

El’ in kendisine El ilah demesine raðmen El, Ýlah da deðildi. Ýlah kolektif grubun üreten iradesiydi. Oysa ilah kolektif iradeyi kiþi sahipli irade yapmayý söyleyen irade ve yasaydý.

Bir katýlým; bir katký; bir kolektif emek vermenin sonrasýnda, doðada dönüþen büyüsel etkili enerjin süreçlerle ortaklýk saðlamalý ortaklýk ürünlerine El; “rýzk” diyordu. Ama El ‘in rýzk dediði de rýzk deðildi.

"Rýzklarý ben verdim, Kimse nasibinden baþkasýný yiyemez" diyen El, ortaklýðýn emek ürünlerine rýzk diyordu. Ve kolektif ortaklýðýn katýlýmlar sonucu ortaya koyduðu gayret sonuca da “yediðiniz içtiðiniz rýzklarý ben verdim” diyordu. Böyle olunca El ‘in ortaklýk, en büyük þirktir demesin de ne desin?

Burada þuna dikkat etmenizi özellikle belirtirim 5 bin yýl öncesine kadar milyonarca sene, yüz binlerce sene; yenene içilene kimse ne “rýzk diyordu; ne rýzkýnýzý ben verdim” diyordu. Hata totem grup içinde ilk üretim iliþkisi ortaya konduðunda bile yenilene içilene rýzk diyen, ben verdim diyen ortada yoktu.

Ne zaman üretim iliþkileri kolektif bir birikim verdi. Kolektif birikim kimin elinin altýnda olursa ne gibi muktedirlikler ortaya koyabileceði anlaþýlmaya baþlayýnca, bu düþünce kiþioðlunun rüyalarýný süsledi.

Bunun üzerine uzun uzun kurgular, hayaller, beyin jimnastikleri yapýldý. Beyin jimnastiklerinin imgeleri beyne oturdu. Beyne oturan bu düþünce imgeler, gerçekte olup biteni sürekli kendi kurgusuna göre anlama ve anlatmanýn, akýl çevrimli dönüþme yansýmalarýný vermeye baþladý.

Bu hal ile haleti ruhiye içinde olanlar gün geldi bu akýl oyunlarýný ilhamlara, içe doðmalara, birden bire bilip, konuþma olan aðýzda çýkan sözcük dökülmelerine; yani vahye dönüþtü.

Düþünceleri birinci tekil þahýs kimliði ile ikinci tekil þahsýn aðzýnda dökülüyordu. Söyleten de söyleyen de ayný þahýstý. Kolektife aykýrý olan, meþru olmayan bu hayal ürünü düþünceyi gizli gizli fýsýldýyordu.

Köleci süreçle baþlayan ve kolektif süreç üzerine oturmakla her þeyi yamultup baþka bir karþýt anlamla söylüyordu. Kolektif emeðe ve kolektif emek nesnelerine rýzk diyordu. Kolektif anlamlý kavramlarý kiþi sahiplenmesi olan bir anlam altýnda gizlemenin palavra olmasý gibi kolektif güç karþýsýnda El, Kolektif emek ve kolektif emek gücü karþýsýnda rýzk ta palavraydý.

Kolektif anlamlarý, karþýt anlamla söyleyen El, kolektif bilinçten kopardýðý insanlarý bilgisiz eþtirdi. Cahilleþtirdi. Bilgisizlik yerine ahdi imaný koydu. Kiþileri iman ehli yaptý. Doðada duygu yoktu. Doðada olup biten fark giriþimin baský ve basýncý, benzer biçimde kiþide yalýtýmlý alanýn ölçme deðerlendirme yapmasýna göre kiþilerde duygu olarak yansýyordu.


Kolektif güç ile kiþi arasýndaki bir fark vardý. Bu farktan ötürü kiþilerde bir coþku bir hayranlýk hissi doðuyordu. Doðadaki farktan doðan baský ve basýnç þiddetli bir aký ve akýþ potansiyeliydi. Oysa kolektif yapý ile kiþi arasýnda doðan duygu þiddetli aký oluþtan çok düzenlenebilir dizginlenebilir bellisiz edilebilirdi.

Kiþi ile kolektif yapý arasýndaki farktan, fark kadar gerilimden kaynaklanan eylemi ile kiþimiz kolektif güç karþýsýnda duyduðu akýl almaz hayranlýðý kendisine bürüdü.

Böylece kiþinin kendisi, kendi yalnýzlýk duygusuyla kolektife karþý týpký doðaya olduðu gibi hayranlýk duyulan bir anlamaya kapýldý. Farktan kaynaklý þiddetli akýþ yerine sosyal öðrenme içinde düzenli bir boyun eðme, saygý duyma, kurallý olup; kurallara göre davranmanýn yansýmalarýna da kapýldý.

Kolektif güç içinde, kolektif güç üzerinde; kolektif yetenek ve kolektif muktedirlikle donanan kiþi benci uyanýþýn duygu seli bambaþka bir kiþi muktedirlikti. Tekil dönemdeki kiþinin kiþi benci davranýþlarla bu yetenekleri kuþanmasý olanaksýzdý.

Tekil dönemdeki kiþinin kiþi benci davranýþlarýyla olan bir kiþi çok çok sizi bir aðaçtan kovardý. Siz de baþka bir aðaca giderdiniz. Þimdiki kiþi benci egemenlik öyle mi ya? Elinizde alýnan kiþide olmayan kolektif koruyucu oluþtu.

Kolektif koruyuculuktan kovulmakla sizin kolektif emek gücünüz ve çalýþma bilinciniz olan ihtiyacýnýz elinizde giderdi. Kolektif kuþaklý kolektif çalýþma, üreten kolektif nesnelerle birlikte elinizde aldý mý bir daha ne o dala ne bu dala sýðýnabilirdiniz. Kolu kanadý kýrýk duruma düþmenin zavallýlýðý ve aczi içinde olurdunuz. Çünkü kiþisi mülk sahipliðin iradesiyle kolektif kuþanmalar elinizde çýkmýþ olurdu.

Sizin kolektif yapý içinde kiþi benci dediðiniz sahiplik þuydu. Birini mal mülk sahibi yapýp, kolektif güç ile rýzk verdim diye korumacý donatýrken; diðerlerini de mülksüz, kolektif güçsüz, kolektif korumasýz kýlýyordunuz. Üstelik kolektif himayede yoksun kalan kiþilere korku salýyordunuz.

Korku salma þöyle oluyordu. Kolektif gücün kiþi üzerinde ortaya koyduðu bir fark basýnç vardý. Bu fark basýnç boþalmasý doðadaki enerji boþalmasýnýn benzeri olan ilkeydi. Fark basýnç boþalmasý kiþideki türlü boþalma yollarýndan biri olan hayranlýðýn enerji boþalmasýydý.

Hayranlýk duygusunun boþalmasý içinde olan kiþimizi mülksüz ve kolektif korumasýz tekil yalnýzlýðý ile korkutmaktý. Bu korku kiþimize El korkusu olarak gelip oturan korku olacaktý. En az enerji durumla (boþalma) olmak kiþi üzerinde de akýþ yapan doðal bir yasaydý.

Kiþi kaygýlarla dolar strese girer. Böylece kiþi en yüksek enerji durumla olur. Kaygýlarýn kaynaðý temel kritik deðerlerin saðlanýp saðlanmamasý olan enerji akýþýyla ortaya konur. Yýðýlan süreç kaygýdýr. Akan süreç ene az enerji durumla olmanýn stresten boþalmasýdýr.

Sosyal olmuþ kolektif kiþide kaygýlarýn giderilmesi kolektif süreç üzerinde olmaktadýr. Özel mülk sahipliði nedenle kolektif gücün kiþiden alýnýp seçilmiþ kiþiye verilmesi kolektif himayede yoksun kiþimizde kaygý birikmesi olacaktýr. Kiþi bu kaygýlý durumdan en az kaygýlý duruma geçmek için her duruma müsait bir panik içindedir.

Kiþi kaygýnýn giderilmesiyle en az enerji durumuna döner. Mülk sahibi olan kiþi yüksek güven içinde malý elinde tutmanýn dýþýnda stresten yoksundur. Stresli kiþinin kolektif deðil tekil algýlarý vardýr. Ýþte güven içindeki kiþi, yoksun kiþimizin tekil algýlarýna seslenir.

Bu durumda EL; tekil söylemli mal mülk sahipli mana anlayýþý üzerindeki seslenmeyle; kiþilerdeki türlü stres algýlara; kolektif güç ile ve kolektif yetenekli kolektif kapasiteyle, hükmetmenin seslenmesiydi.

Kýsacasý kiþi benci hoþlanma, stres içindeki kolektif ben sahipli özgecilik davranýþlarýný; kiþi sahipliðe indirgenmiþ hoþlanmaydý. Kolektif donanýmlý gücü kiþi benci güce indirgeyen zorbalýktý. Ve kiþi benci kolektif gücü, ele geçirme isteðiydi.

Yine rýzkýn, rýzk olmasýna dönelim. Çünkü bu kavramlar tarihsel bilincin sihirli cümleleridir. Geçmiþ içinde olup biten olgu ve olaylarý ulamlar içinde depo eden, saklayan kavramlardýr. Bu ulamlarýn kutsanan söylemleri içinde yamultulan karþý anlamýný görüp sezdikten sonra bu ulamlar bilgi, bilinç hazinesidirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.