..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Haziran 2020
Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 4. Bölüm  
Bayram Kaya
Bu kavramlar karþýsýnda hazan yapraðý gibi titreyerek baktýðýnýzda korku; korkuyu duyan kiþi üzerinde imana, teslimiyete, sýðýnmaya dönüþmekle, inanç ortaya çýkardý.


:EEG:
Bu kavramlar karþýsýnda hazan yapraðý gibi titreyerek baktýðýnýzda korku; korkuyu duyan kiþi üzerinde imana, teslimiyete, sýðýnmaya dönüþmekle, inanç ortaya çýkardý.

Ýnanç korkuya gözü baðlýlýk samimiyetini ya da "korkunun deli cesareti" olan uyuþmayý ortaya koyardý. Adýna ne derseniz deyin; lafýn sözün para etmediði (kâr etmediði) bir afyonlamayý ortaya çýkarýrdý. Aslýnda size gerçeði, daðarcýðý, bek raundu, geri beslenmeyi unutturan özellik, yer durum; tersten bir evirtme ile ayný zamanda size hatýrlanan yer, hatýrlatýcý kavram, hatýrlayan özellik te olmalýydý.

Rýzk gibi kader gibi tevekkül gibi bir yýðýn karþýt söylemli kavramlar; size bek raundunuzu unutturan kavramlardýr. Size söylenen anlam bilgisiyle size tarihsel olaný unutma veren kavramlardýr. Ama ayný zamanda da unuttuðunuz hatýrlama yerleriydi. Rýzk kavramýyla geçmiþi, tarihsel olaný unutmuþtunuz.

Yine rýzk kavramýyla da neyin ne olduðunuzu hatýrlamanýz gerekirdi. Uyanýþ buydu. Bu güne geliþteki geri iz ile baþlangýç noktasýna gelip; süreci kolektif inþanýn referans deðerlerine göre doðrultacaktýnýz. Sizden gizlenenlerin tümü kolektif arþiv içinde vardý. Kutsama göze körlük anlaða bukaðý olmuþtu.

El "rýzký ben verdim" diyordu. Yani kimse rýzkýnýzla oynayamazdý. Bu alan içindeki tek egemen El 'di. Ama rýzký görünmeyen sýr olan El deðil Nemrut veriyordu. Rýzkýnýz size Abdülhamit'in iltifatý þahanesi içinde size bahþ olunuyordu! Menderes sizi demokratik yoldan iþten atýyordu ve Menderes size iþinizi, yani rýzkýnýzý yani ekmek parasý için oluþunuzu size verip; sizinle dama taþý gibi oynuyordu.

Yine de rýzk size keyfi takdirle bir rýzk deðildi. Rýzk kavramý tarihi kýrýlma ve tarihi dönüþmenin bilgi ve bilincini baðrýnda taþýyan ilk olana karþý ikinci tür olandý. Rýzk ve rýzk veren kavramý kolektif süreçli bileþenleri rýzk ve rýzk veren kavramlarý içinde unutturuyordu.

Rýzk ve rýzk veren kavramý hem kolektif süreçler üzerinde serpilip geliþiyor. Hem kolektif süreçlerin paylaþým özellikli hassaslarý üzerinde anlam oynamasý yapýyordu. Kolektif gücü rýzk diye söylemek gibi kolektif bilgiyi tersten kullanmak sureti ile insaný bilgisiz kýlýyordu.

Rýzk ve rýzk veren kavramý insanýn kolektif koruyuculuktan yoksun býrakan bilmezlik ve hayranlýk içinde kiþide korku, uyandýrýyordu. Rýzk söylemi kolektiften yoksun kolektif damgalý kiþisi duygularýn korkmasýydý. Rýzk söylemi kiþi duygulu kiþi hayranlýðý üzerinde egemenlik kurmak isteminin ifadesiydi.

Korku ve kolektif güç yerine geçmenin ezen iradesi olmaktan baþka bir þey olmayan rýzk söylemini; kutsal bilip; kutsal görüp anlayamayanlara; anlayamamakta direnenlere bunu böyle anlamamaktan korkup; ödü patlayanlara þu düþünmeleri de salýk vermekten öte yapacak hiç bir þey yoktur.

Mademki rýzk verilmiþti ve mademki El size ben üç kuruþluk beþ kuruþluk rýzk verdim demiyordu. Bu durum içinde El sadece kiminize bol bol (gani gani) rýzk verdim. Kiminize rýzktan kýstým. Kiminize de yeryüzünde rýzkýný arasýn istedim diyordu.

Daha açýðý kolektif gücü elinde alýnanlara "yeryüzünde rýzk arayarak (nasibini aramakla) çalýþsýnlar diye rýzk vermedim" diyordu. Kurguya göre kiminin rýzký peþin. Kiminin rýzký çalýþmakla veriliyordu! Bu kolektif olan ortaklaþmayý bozma kurgusunun ifadesi ve fitnesi olan cümledir.

El ilk rýzklarý verdiði köleci baþlangýçta ne kuruþu biliyordu. Ne kuruþu anýyordu. Bu nedenle aþaðýda anacaðýmýz rýzklar zamanýn geliþmesine göre seyreden durum olmakla rýzký tümden palavra kýlýyordu.

Kýsacasý rýzký El mi belirliyordu? Rýzk kolektif yapýlardan ve üreten iliþkilerden önce miydi? Rýzk kolektif yapýlardan ve üreten iliþkilerden önce takdir olsaydý; rýzk þunun þurasýnda 5 bin yýldýr yüz binlerce yýldýr veya milyonlarca yýldan beri söyleniyor olurdu.

Yoksa rýzk, kolektif inþadan sonra mýydý? Kolektif iliþkili, kolektif birikimli kolektif belirleyenden sonra kolektif birikimi ele geçirmenin kurgusu olarak mý ortaya çýkmýþtý? Bu kurguya göre rýzk kolektif inþadan sonra, kolektif gücü eline geçiren köleci sistemle birlikte efendilerin sömürü enstrümanýna dönüþmenin söylem ve tanýmý olarak ortaya çýkmýþtý

El 'in lütfu ile verilen irade, rýzktý. Diyelim ki amenna. Ýyi de günümüze geliþte verilen rýzk dün neden üç kuruþtu? Bugünkü rýzk neden 5 kuruþ? Yarýn neden 55 kuruþtu? Ertesi günü nasýl 35 kuruþtu. Hani El 'in kararlarýnda milim sapma olmazdý?

El 'in ilk yaptýðý ilk taksimin deðiþken rýzk daðýlýmý oluþu dýþýnda sonradan deðiþken olan bir rýzk taahhüdü yoktu! El verdiði rýzkýn sonradan üç kuruþ, beþ kuruþ, yüz kuruþ olacaðýný; bunun otuz iki kuruþa düþeceðini hiç bilmiyordu. Gani gani demek dýþýnda El ne yüz kuruþluk ne 32 kuruþluk rýzký bilmiyordu da.

Madem rýzký El vermiþti, Rýzk nasýl kredi oluyordu? Kredi mi rýzktý? Rýzk mý krediydi? Þimdi rýzk kredi, finansman, ihale kapma, müteahhitlikti. Dolar vs.ydi. El baþlangýçta rýzk deðil de kredi mi daðýtmýþtý. Finansman mý daðýtmýþtý. Ýhale mi daðýtmýþtý. Müteahhitlik mi daðýtmýþtý? Dolar mý vermiþti?

Madem rýzk ezelden verilmiþti, Rýzký veren El 'e karþý þimdi bizler rýzkýmýzý bankadan, tefeciden nasýl borç alýp, borç yiyip, borçlanýyorduk? Rýzkýn toplumsal deðil de El kökenli olmasýný aklýnýz alýyor mu?

Madem rýzký veren, rýzký belirleyen, herkese rýzkýndan (nasibinden) daha fazlasý yoktur veya herkese rýzkýndan daha azý yoktur diyen El 'e göre kiþiler rýzkýnýn daha fazlasýný, daha azýný nasýl borçlanýyordu? Rýzk neydi, borç neydi? Rýzkýn borçlanýlmasý ezelden ebede olan ilk takdirin içinde var mýydý?

Önce ortaya çýkýp "rýzkýnýz katýmdadýr. Rýzkýnýzý ben verdim. Hem de rýzklarýnýz ezelden ebede doðru deðiþmez bir takdir olunmuþtur. Baþka takdir eden yoktur" diyordu. Sonra da çalýþmayana rýzktan pay yok" diyordu.

El 'in rýzk söylemli bam teli ile vurgusu içinde kiþinin kendi kendisine uyuþma yapmasý isteniyordu. Kiþi bu kavramýn düþünme uyuþmasý içinde kendi kendisine kendisini büyüleyip; kendisini rýzk söylemiyle telkin altýnda tutacaktý. Zaten bu teslimiyete de bir diyecek olamazdý.

Ama bu hipnozu kolektif alana sokarsanýz, iþ çatallanýr. Bu durum telkin altýnda olmak deðil sömürüye müsait olmak olur.

Rýzký El vermiþti. Ýyi de efendiler rýzk verenden deðil de nasýl olur da sizde alacak yapýp; efendiler sizden faiz alýyordu? Yoksa faiz de El 'in bir rýzk verme yolu muydu? Yoksa rýzk denen olayýn gerçek, somut olarak; El 'in keyfi üzerinde, El 'den ve El 'in iradesinden baðýmsýz bir nedeni mi vardý?

Rýzk söylemi, kolektif emek ve kolektif üretim gücü olmakla El 'in keyfi üzerinde olandý. Kamusal belirlenim ve kamusal üretimli kamusal bölüþümdü. Ve rýzk denen þeyin belirleyicisi, El deðil de kolektif emek olmasýndý?

Rýzkýn üç kuruþ olmasý yerine on üç kuruþ olmasý veya yedi kuruþa düþmesi, faiz almasý þu, bu durumla El 'in iradesi dýþýnda belirlenimlerle köleci sömürünün dalaveresi olmasýn?

Yine rýzk: kolektif bir alan içinde, kolektif emekleri birbirine karþý yüküm eden süreci üretim iliþkisi kýlan; emek gücü ve emek nesnesini ele geçirenlerin sömürü enstrümaný bir kumpas, olmasýndý?




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.