..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Bana ev hikayesinden söz açmayýn. Artýk benim oraya gideceðim yok!" Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




26 Ekim 2020
Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 8  
Bayram Kaya
Ortalama aklý ortaya koyup üretemeyenler, tarih sel mirasla olacaktý. Sizin dýþýnýzda ve sizden baðýmsýz olan geri beslenim yasalarýyla olacaktý. Kiþi, tarihsel zeminin geri doðrultma yapan bilinciyle davranacaktý. Tarihsel geri baðlaným bilinci olmakla köleci sistem öncesi tarihsel zemine göre inþa baþlangýcýnda ve inþanýn geliþme evresi içinde sadaka vermek yoktu.


:ECH:
Temel deðerler paylaþýmý içinde olukla hiçbir iþin nitelik ve niceli farký diðer iþe üstünlük deðildi. Temel deðerler paylaþýmý içinde olan organize iþler sonuç yarar olan hayatý yaþatan iþler olma baðlamýnda ortaklaþýþla olan iþlerdi.

Bilim, bilgi üreten koþullarý daha kolay daha paylaþma yapmakla kas gücünü en aza indirgeyen kolektif güç içinde olmakla hayatý yaþatan kolektif etki olmakla herkese göreydi. Bir taraðýn üretilmesi, manikür pedikür vs. gibi kullaným ve tüketimler yaþamýn kalitesi olukla gerekliyse de “ kolektifi oluþan, hayatý yaþatan ve sürdüren mutlak deðerli paylaþým” deðildiler.

Toplum bunlarý düzenlemede sömüren bir baský ve basýncý ortaya koymadan, mutlaka deðil ama isteyen herkese farklý mesai ile farklý kullaným ve tüketimim düzenlemesi içinde olabilir.

Kolektif alan içinde müktesebatý kolektif oluþup, kolektif mirasla eþit devir alýp; eþit devir alýnandan doðan hak ve hukukun korunmasý temelinde kolektif kapasite içinde herkesin yeteneðine ve herkesin ihtiyacýna göre tüketilmesi olan akýþ çeþitlilikti. Ama mutlaka herkesin yetenek ve ihtiyacýna göre kolektif kuvvetten saðlamasý, temel deðerler üzerindeki kolektif kuvvete paydaþ olmasý esastý.

Kiþilerin elinde tarihsel oluþtan doðan zemin mirasýný almayacaktýnýz. Yani kolektif miras olukla buz pateni zeminini kiþilerden alýp; bunu özelleþtirme, rýzk takdir etme, vaat etme ayaðýna kolektif gücü bir baþkasýna vermeyecektiniz.

Biz tekil durumla kolektif bir alan etkisi ortaya koyuyor deðildik. Tüm kullanýmlar kolektif alan etkisi içinde kolektif kapasiteyle ortaya konan etkilerdi. Kolektif gücün tasarrufunu rýzk olarak ben takdir ettim. Sen de sabret. "Göz deðme ne olur. Çalýþ ta senin de olur" gibi veciz yumurtlamalarla yatýþtýrýcý olmayacaktýnýz.

Kiþiler kolektif alan bileþimini ve kolektif alan etkilerini ortaya korken eþit koþullarla denkleþen Kolektif alaný oluþacak kesiþmeleri ortaya koyarken kimse kimseye haydi sen 50 gün bana meyve ve av eti getir. Sen de 100 gün beni koru kolla. Sende 40 gün 40 gece çocuða bak ondan sonra birleþelim demeden kolektif giriþmeyi baþlatýyordu.

Oysa þimdi tüm bunlar olmamýþ gibi, sanki kolektif bir ortamda kolektif bir miras içinde deðilmiþiz gibi davranýlýyordu. Bugün uygarlýk olukla geliþmiþlik olukla neler varsa kolektif olmanýn ürünüydü. Ortaya konmuþ olan kolektif alaný ve kolektif gücü sahiplenmeyi eksen alarak; “rýzklarý veren benim. Benim lütfumla yaþýyorsunuz dediðiniz an dananýn kuyruðu kopuyordu.

Devamla “bu benim takdirimdir. Özelleþtirme yapýyorum, ihalede ihsanda bulunuyorum” gibisinden türlü dalaverelerle kiþilerin elinde kolektif iþleyiþi alýrsanýz; kolektif güç kullanýmý karþýsýnda kolektif güçten yoksun olan kiþinin iþi bitiktir. Kiþinin elinde buz zeminini aldýðýnýz halde (kiþinin paydaþ olduðu kolektif gücü kiþinin elinde aldýðýnýz halde); sanki kiþinin elinde kolektif gücü yani buz zemini varmýþ gibi davranýyordunuz. Buz paten alaný olmayan kulvarda kolektif zenginliði kaptýrmýþtýnýz. Kolektif gücü El ilahýn takdiri saymakla meþru kýldýðýnýz kolektif zemini göstererek “haydi sende onun gibi paten yapma yeteneðini göster”, demenin hilesi içinde hiç olmayacaktýnýz!

Önce kiþinin kolektif geri baðlaným yasalarýndan doðan hakla bir buz zemini kullanma hakký ve olanaðý olacaktý. Ýnsan hakký diye sayýp döktüðünü tüm kazanýmlar kolektifi geri y baðlaným yasalarý olan kolektif mirastan doðuyordu.

“insanlar hür ve eþit doðar hür ve eþit yaþar “ diyen insan hakký söylemi saçmaydý. Kiþileri ne hür doðuyordu. Ne hürriyetsiz doðuyorlardý. Üstelik hayat ya da kiþiler eþit olukla doðmuyordu. Burasý mutlak durumla verili temel referans noktamýzdý.

Verili doðal alan içinde insanlarý hür doðdurup hür yaþatmak þimdilik kolektif güç olukla elimizde deðildi. Ama verili noktadan hareketle, kolektif bir alan içinde insanlarý hür doðdurup hür yaþatmak olasýydý. Bu kolektif irade ve kolektif yapabilirlik gücüydü. Yani insaný kolektif bir alan içinde kolektif geri baðlaným yasasýndan doðan haklardan ötürü; kolektif yapabilirlikle hür doðdurup, hür yaþatmak pek ala elimizdeydi.

Sizin insan hakký dediðiniz anlam, kolektif yasalardan doðan kolektif güç içinde olmayý kullanan kolektif kapasiteydi. Týpký insan olmanýn üreten kolektif kapasiteli ittifak ürünü, bileþim içinde doðan kolektif baðlaçlarla insan olmasý gibiydi.

Bir baþka insan (kolektif) hakkýna göre “Ýnsanlar din, dil, ýrk, kültür, inanç baðlamýnda aþaðýlanamaz kýnanamazdý! Neden? Çünkü bugünkü kolektif inþa olan geliþmiþlik; köleci sistem dahi olsa geçmiþte sosyal bileþimin özelliði olan yalýtýmlý bir ortamýn dili, sosyoloji, etnikliði, kültürü ve groteski anlamalý totem meslekten doðan inancalarý doðrultusunda inþayý ortaya koyan kolektif mirastý.

Bunlar uygarlýðýn ele verecek olan baþlangýç koþulu içinde, yalýtýmýn koþulu olmakla; yalýtým koþulu da üreten iliþkileri; üreten iliþkilerde ittifak eden meslekler arasý üretim hareketini ve bileþen uygarlýðý ele veren doðumu gerekli kýlan dýþ etki olup; üretim hareketi için mutlaka gerekli olmamakla gittikçe sönümlenen fosil kayýtlardý.

Geri baðlaným yasasýndan doðan kolektif mirasçý hakla, kolektif güç bir düzenleme olmakla; kolektif öznenin ve kolektif iradeli kolektif yapabilirliðin elinde insan olmanýn hakkýydý.

Kýsacasý kolektif olanaklarla (buz zeminli alanla-eðitimle vs.) donanmýþ kiþi isterse kayacaktý isterse kaymayacaktý. Buradaki temel hak, kolektif kiþilerin buz pateni yapacaklarý kolektif güçle donanmýþ bir olanaðýn içine doðdurulmaya dek kolektif kararýnýn alýnýyor olmasýydý. Ve kayma olanaðý içine doðan kiþi de ister kayar, isterse kaymaz. Buz paten alanýný ortaya koyan kiþi deðildi. Geri baðlaným yasasýna baðlý olmakla bizim dýþýmýzda olan ama akýþ içinde þimdiki kolektif alan içinde kesikli sürekli olan kolektif güçtü.

Kolektif alan içinde, kolektif olanakla olmak demek; temel gereksinmeler dýþýnda mutlaka herkesin ayný kolektif olanakla olmasý demek te deðildi. Kiþilerin istediðinde istediði zaman o kolektif olanaktan yararlanacak olmasýydý. Çünkü kiþi her kolektif gücün belirmesi içinde, yine kendi dýþýndaki nedenle karþýlýk bir kolektif emek zaman katkýsý vardý.

Buz patenini ortaya koyan kolektif olanaða katkýsý olan kiþi buz patencisi olmadýðý gibi buz patencisi olan kiþinin de dünyadan habersiz cahil olmasýyla; bir Cahit Arf olmamasýnýn sorgulanmadýðý gibiydi.

Siz kolektif mirasa mirasçýlýkta eþittiniz. Hangi payýnýzý kullanýp kullanmamak size aitti. Kolektif inþanýn mirasý, herkesin koruyucu, herkesin bakýcý, herkesin saðlýkçý, herkesin avukat, herkesin matematikçi vs. olmasýný öngörmez. Kolektif oluþun kendisi bunlarýn hepsidir.

Üstelik sizin, kolektif donanýmýn tümü içindeki biliþti düzeyde olamamamýzýn kolektif nedeni yanýnda sizin biyolojik yapýlý engeliniz ile yine sizin dýþýnýzda olan sizin biyolojik ömrünüzle sýnýrlý olmanýz da kolektif donanýmla olmanýza olanak tanýmazdý. Kolektif kapasiteyle donansanýz dahi dýþýnýzdaki nedenle siz, o iþi vücuda getirecek zamanla olanaklý olamayacaktýnýz.

Akýl olukla, duygusal olukla, özel durum olukla kolektif alan içinde eþit deðildiniz. Zaten kolektif alan içinde bunlarda sorgulanmýyordu. Ve duygulu özel durumlu oluþlar da inþanýn temelinde yoktu. Ýnþanýn temelindeki akýl da kiþi aklý deðildi. Kolektif akýldý. Tümden bir kolektif akýl da kiþide olamazdý. Kiþinin mesleði ve kiþinin ilgi, ihtiyacý kadar bir kolektif akýl kiþide vardý.

Ancak kolektif paylaþým içinde üreten bir iþ kapsamýyla ilgili ortalama bir kolektif akýl ve eðitim ile olmanýz yeterli ve gerekli þarttý. Özel yaþamýnýzý oluþturacak hak ediþler de bu koþullar içinde olacaktý.

Ortalama aklý ortaya koyup üretemeyenler, tarih sel mirasla olacaktý. Sizin dýþýnýzda ve sizden baðýmsýz olan geri beslenim yasalarýyla olacaktý. Kiþi, tarihsel zeminin geri doðrultma yapan bilinciyle davranacaktý. Tarihsel geri baðlaným bilinci olmakla köleci sistem öncesi tarihsel zemine göre inþa baþlangýcýnda ve inþanýn geliþme evresi içinde sadaka vermek yoktu.

Þu halde bu kolektif bilincin doðrultmasý içinde olmakla; býrakýn sadaka vermenin ömrü uzatýr olduðu söylemine inanmayý; kolektif bilince göre güncelde dahi sadaka verilmemesi gerekirdi. Kiþiler geriye, baþlangýca, ilk inþa koþullarýna göre doðrulma yapabilecek düzeydeki kolektif etki kadar bir bilincin payý içinde yaþayacaktý. Kiþiler kolektif alanýn açtýðý düzlemde özel bir hayatýn hak sahibi olacaktý.

Kolektif etki; geçmiþin inþa müktesebatý + þimdiki zaman içinde ortaya konulanlardan doðan saðlama yapan kolektif kuvvetin tüketimi, kullanýmý, yaþantýlaþmaydý. Kolektif etkiyi þöyle de kavraya biliriniz.

Kolektif etki; geçmiþiyle sizin dýþýnýzda olan; sizden, sizin bilincinizden ve sizin isteðinizden baðýmsýz bir var oluþ olmakla kuvvetli bir rüzgâr benzeri olsun. Oluþtuðu bölge içindeki kuvvetli rüzgârýn duran, hareket eden her bir kiþi ve nesne üzerine ayrým yapmaksýzýn zorunlu bir kuvvet etkisi vardýr. Ýþte kolektif alan da; kendi alaný içine böyle bir etkidir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.