..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İnsan bir küçük dünyadır. (Mibres Kosmos) -Demokritos
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Şubat 2021
Varlığın Özündeki Yasallıklar 2  
Bayram Kaya
Dalga parçacıktı. Ya da dalga tepenin çukuruyla çukurun tepesiyle birlikte vardı. Çukur kendi yaptığı tepeyle fark (potansiyel) yapıyor, tamlaşıyor, doluyordu. Tepe de kendi oluşturduğu çukuruna kayıp düşmekle çukurunu dolduruyordu. Bir dalgayı tamlaşan tepe-çukur gibi parçalı durumlar boşluk, doluluk gibi en az bir ikili belirsizle üssü süredurumlardı.


:FAB:
Makro düzenli bir iç işleyiş, dıştaki dış dünyaya ait az bir dış dünya kısmını kendi iç özünde yalıtıma eder. Her bir iç öz, az bir dış dünya içerir.

İç öz bu kendisini oluşan yalıtımlı kısmıyla, dış dünyanın arasına örneğin, kontrollü bir geçişme gibi fark oran, koyar. Oran; gerilim, potansiyel ya da çelişkiler geçişmesi olan eylem ve akışı başlatmakla iç dünya ile dış dünyalar arası girişmelerin etki ve etkilenmeleri ortaya koymuş olur.

Geçişme; içe kapanma yapan bir oluşuma zıt durumlu bir potansiyelle seçici bir kısıtlılıkla kendinin dışa açılmasıydı. Eş deyişle dışa açılmasının da kontrollü bir durumla kendi üzerine kapanmasıydı. Açılma da kapanma da birbirine karşı, bir eğim dirençle ve eğim enerji durumlu niceliklerle vardı.

Yani açılma; kapanmaya doğru, kapanma da açılmaya doğru, en az ikili zıt durumlu üssü potansiyeldi. Açılma ve kapanma bu tür üssü durum ile potansiyeldi. Dalga-parçacığa veya dalga, tepe-çukura karşılıkla ya da rastıkla denk geliyordu. Yani tepe çukurun, çukur da tepenin dalga rastlaşması birbirini gerektiren durumlardı.

Dalga parçacıktı. Ya da dalga tepenin çukuruyla çukurun tepesiyle birlikte vardı. Çukur kendi yaptığı tepeyle fark (potansiyel) yapıyor, tamlaşıyor, doluyordu. Tepe de kendi oluşturduğu çukuruna kayıp düşmekle çukurunu dolduruyordu. Bir dalgayı tamlaşan tepe-çukur gibi parçalı durumlar boşluk, doluluk gibi en az bir ikili belirsizle üssü süredurumlardı.

Tepenin çukura eğim edip yokuş aşağı boşalmasıyla çukuru doldurur. Bu sürecinin tersi veya zıttı olan durum da çukurun veya boşluğun enerji çıkarmasıydı. İçinde enerji boşaltan çukur veya boşluk çevresinde topaklanma veya tepe atımlı dalgalanma yapıyordu.

Tepe atımını yapacak olan dalgalanmayı boşluğun yokuşlaşan tepe enerji atımını çıkarmasıydı. Kuantum hareketle tepe çukur salınımlı atımların frekans sayısı denen çok hızlı bir parçalı sürekliliği vardır.

Büyükler dünyasında (makro dünyada) her tepe ve çukur dalgalanmasını veren süredurumlar adeta donmuş bir şekilde karakteristikle özgün, kayıma yapıp boşalan dolduran dinamik (canlı) oluşumları vardır.

Tepe atımı denen pals kuantum durumla anlık bir gelip geçiciler tekrarlı yineleyen süreçlerdir. Aynı tepe atımı palslar büyükler dünyasında uzun sürede donmuş ve kuantum duruma göre çok yavaş devimler birikmesi olan tepe çukurlu depo enerjidirler.

Boşluk (çukur) enerji çıkarır. Enerji bir tepe bir çukur türü frekans denen sayısal durumlarla parçalıdır. Makro dünyada tepe hem aşağı doğru kendi çukuruna bir akış eğimidir. Hem de çukuru tepeye doğru yokuşlaşan eğim ile çok büyük zorluk gösteren bir tepe değerle depolanmış enerji birikimidir.

Her şey enerji ve enerji akışı birikim ve eğim olmakla düzlükte bir enerji ve düzlüğün de kendisine özgü enerji akış dinamiği vardır. Bütün durumların birbirine göre ve yermerkezine göre de türlü enerji akış durumları vardır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.