..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Her gün yeniden doğmalı. -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Şubat 2021
İnsan Nasıl Ortaya Çıktı? 1  
İnsan Nasıl ortaya Çıkmıştı? 1

Bayram Kaya


Ortak ataları "maymun olan" kendisine "simiyen" denen omurgalı memeli bir türden kollara ayrılmakla simiyenler olarak tıpkı goriller gibi, tıpkı gibonlar, şempanzeler gibi, tıpkı orangutanlar gibi, ayrılan dalların hiç biri olmayan hemcinslerimizde bu dallanan yol ayrımında geliyorlardı.


:FFB:
İnsan olarak maymundan gelmiyorduk. Orangutan, şempanze, goril, Lemur, babun ya da gibon da değildik. Aslında maymun değildik. Zaten bu türler de maymun değildiler. İnsan kavramı ontolojik bir bedensel ayrılık değildi.

Ana kol Ankara da doğuya doğru çıkan bir yol ileride; Samsun yoluna, Samsun yolu da daha ileride Çankırı, Çorum, Sinop, Rize vs. yoluna ayrılıyorsa.

Ve yine ana kol Ankara yolu Sivas yoluna, Kırıkkale yoluna, Kırşehir yoluna, Kayseri yoluna vs. ayrılıyorsa Kırşehir yolu artık ne Samsun yoluydu, Ne Sivas yoluydu, ne Kırıkkale yoluydu. Bunların tümü her biri birbiri olmayan ortak bir ana kol Ankara yolundan ayrılım ve dağılımdılar..

Hemcinslerimiz, ortak ataları "maymun olan" ve kendisine "simiyen" dediğimiz omurgalı memeli bir türden birçok kollara ayrılmıştılar. Simiyenler tıpkı goriller gibi, tıpkı şempanzeler gibi, tıpkı gibonlar, orangutanlar gibi, hiç biri bu dalların kendisi olmamakla hemcinslerimiz de bu dal ayrımlı yolun bir kolu içinde geliyorlardı.

Konu, bu gelişim çizgisi içinde belirtilen anlamıyla kapatmak gerekirse bu dönemlerde içinde insan olmayan hemcinsler hayvanlar alemi içinde kordalılardı.

Kordalılar: yaşamlarının belli bir kısmında bir ön ve arka yönü sopa şeklinde uzantı olmakla sinir sistemi, kas ve iskeletin oluşumunu başlatan notokorda sahipti.

Yine kordalılar yaşamlarının belli bir kısmında bir faranj yarığına sahiptirler. Kordalılar yaşamlarının belli bir kısmında endostile sahiptir. Kordalılar yaşamlarının belli bir kısmında bir kuyruğa sahiptirler.

Tüm kordalılar vücut boyunca uzanan çubuk denen notokorda sahipler. Kordalıların sağ sol yanları simetriktirler. Ve kordalılar birbirine benzer vücut çeşitliliklerinde oluşur. Kordalılar ikincil ağızlıdırlar. Yani ağız, anüsten sonra oluşur. Kordalılar sölomludur yani sindirim kanalını içeren boşluğa sahiptirler

Bugünkü görünüş fiziğimiz ile biyolojimiz ne kadar geçmişe götürülürse götürülsün; biz tam anlamıyla ve görünen fiziğimizle; biyolojimizle; kordalı yapımızla; hemcinslerimizle; insan değildik.

İnsan kavramı, içte üreten ilişkilerin, dışta biyo sosyal, kültür bileşimli üretim hareketinin senteziydi. Üretim hareketi ittifak bilincine sahipti.

İnsan kavramı; ittifak eden, üreten hareketin sentez tarihi içindeki totem gen havuzlu biyoloji, totem kültürler, totem meslekler bileşimi melez doğumlar şahsında billurlaştı.

İşte tarihte ilk kez üreten grupların kendi iradesiyle; temas eden totem grupların ittifak kararları içindeki uygarlık sentezleri simiyen kollardan biri olan hemcinslerimize ait biyolojik türün üzerine inşa olmuştu.

Bu nedenle ne başlangıç koşulları içinde ve ne de yaklaşık olarak ve çok kabaca 12 bin yıl öncesinden bu yana, insanı oluşan bu mecmuaya gelene kadar doğadaki koşullar içinde insanı aramak boşunaydı.

Hemcinsler; dünyanın başlangıç koşulları içindeki çeşitli yalıtıma alanlar da türlü türlü gelişen hücresel gelişme ve doğal evrimler sonunda vardı. Hayatın üzerlerinde aka geldiği türlü organizma düzenli belirmelerle vardı.

Hayatı taşıyan bu yol ayrımlarından sadece biri olan türümüz; kendine primatlar denen; ortak ataları maymun olan çeşitliliğin bir yol ayrımı içindeki hemcinslerimiz denen gruplarla vardı.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.