..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Ýnsan - iþte tüm sýr burada. Bu sýr üzerinde çalýþýyorum, çünkü kendim de insan olmak istiyorum." -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




28 Þubat 2021
Ýnsan Nasýl Ortaya Çýktý? 1  
Ýnsan Nasýl ortaya Çýkmýþtý? 1

Bayram Kaya


Ortak atalarý "maymun olan" kendisine "simiyen" denen omurgalý memeli bir türden kollara ayrýlmakla simiyenler olarak týpký goriller gibi, týpký gibonlar, þempanzeler gibi, týpký orangutanlar gibi, ayrýlan dallarýn hiç biri olmayan hemcinslerimizde bu dallanan yol ayrýmýnda geliyorlardý.


:EIA:
Ýnsan olarak maymundan gelmiyorduk. Orangutan, þempanze, goril, Lemur, babun ya da gibon da deðildik. Aslýnda maymun deðildik. Zaten bu türler de maymun deðildiler. Ýnsan kavramý ontolojik bir bedensel ayrýlýk deðildi.

Ana kol Ankara da doðuya doðru çýkan bir yol ileride; Samsun yoluna, Samsun yolu da daha ileride Çankýrý, Çorum, Sinop, Rize vs. yoluna ayrýlýyorsa.

Ve yine ana kol Ankara yolu Sivas yoluna, Kýrýkkale yoluna, Kýrþehir yoluna, Kayseri yoluna vs. ayrýlýyorsa Kýrþehir yolu artýk ne Samsun yoluydu, Ne Sivas yoluydu, ne Kýrýkkale yoluydu. Bunlarýn tümü her biri birbiri olmayan ortak bir ana kol Ankara yolundan ayrýlým ve daðýlýmdýlar..

Hemcinslerimiz, ortak atalarý "maymun olan" ve kendisine "simiyen" dediðimiz omurgalý memeli bir türden birçok kollara ayrýlmýþtýlar. Simiyenler týpký goriller gibi, týpký þempanzeler gibi, týpký gibonlar, orangutanlar gibi, hiç biri bu dallarýn kendisi olmamakla hemcinslerimiz de bu dal ayrýmlý yolun bir kolu içinde geliyorlardý.

Konu, bu geliþim çizgisi içinde belirtilen anlamýyla kapatmak gerekirse bu dönemlerde içinde insan olmayan hemcinsler hayvanlar alemi içinde kordalýlardý.

Kordalýlar: yaþamlarýnýn belli bir kýsmýnda bir ön ve arka yönü sopa þeklinde uzantý olmakla sinir sistemi, kas ve iskeletin oluþumunu baþlatan notokorda sahipti.

Yine kordalýlar yaþamlarýnýn belli bir kýsmýnda bir faranj yarýðýna sahiptirler. Kordalýlar yaþamlarýnýn belli bir kýsmýnda endostile sahiptir. Kordalýlar yaþamlarýnýn belli bir kýsmýnda bir kuyruða sahiptirler.

Tüm kordalýlar vücut boyunca uzanan çubuk denen notokorda sahipler. Kordalýlarýn sað sol yanlarý simetriktirler. Ve kordalýlar birbirine benzer vücut çeþitliliklerinde oluþur. Kordalýlar ikincil aðýzlýdýrlar. Yani aðýz, anüsten sonra oluþur. Kordalýlar sölomludur yani sindirim kanalýný içeren boþluða sahiptirler

Bugünkü görünüþ fiziðimiz ile biyolojimiz ne kadar geçmiþe götürülürse götürülsün; biz tam anlamýyla ve görünen fiziðimizle; biyolojimizle; kordalý yapýmýzla; hemcinslerimizle; insan deðildik.

Ýnsan kavramý, içte üreten iliþkilerin, dýþta biyo sosyal, kültür bileþimli üretim hareketinin senteziydi. Üretim hareketi ittifak bilincine sahipti.

Ýnsan kavramý; ittifak eden, üreten hareketin sentez tarihi içindeki totem gen havuzlu biyoloji, totem kültürler, totem meslekler bileþimi melez doðumlar þahsýnda billurlaþtý.

Ýþte tarihte ilk kez üreten gruplarýn kendi iradesiyle; temas eden totem gruplarýn ittifak kararlarý içindeki uygarlýk sentezleri simiyen kollardan biri olan hemcinslerimize ait biyolojik türün üzerine inþa olmuþtu.

Bu nedenle ne baþlangýç koþullarý içinde ve ne de yaklaþýk olarak ve çok kabaca 12 bin yýl öncesinden bu yana, insaný oluþan bu mecmuaya gelene kadar doðadaki koþullar içinde insaný aramak boþunaydý.

Hemcinsler; dünyanýn baþlangýç koþullarý içindeki çeþitli yalýtýma alanlar da türlü türlü geliþen hücresel geliþme ve doðal evrimler sonunda vardý. Hayatýn üzerlerinde aka geldiði türlü organizma düzenli belirmelerle vardý.

Hayatý taþýyan bu yol ayrýmlarýndan sadece biri olan türümüz; kendine primatlar denen; ortak atalarý maymun olan çeþitliliðin bir yol ayrýmý içindeki hemcinslerimiz denen gruplarla vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.