..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Mart 2021
Evrim 2  
Bayram Kaya
Yani hayat karada, yürüme ve týrmanmayý gereken ortamdý. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi týkanma, yýðýlmaydý. Karada engellenmeye, baskýlanmaya uðrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düþen yürümeyi, týrmanmayý belirli yapýp seçecekti.


:EBF:
Yani hayat karada, yürüme ve týrmanmayý gereken ortamdý. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi týkanma, yýðýlmaydý. Karada engellenmeye, baskýlanmaya uðrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düþen yürümeyi, týrmanmayý belirli yapýp seçecekti.

Siyah renge devinme veren frekans salýnýmý, beyaz rengin frekans salýnýmlarýyla belirli, seçili, giriþme ve yansýma olacaktý. Su salýnýmlý bir ortamýn frekans dalgalanmasý da yüzme eylemli frekansýn titreþim sayýsýna denk düþen dalgalanma ile seçili, belirli, uyum durumu olacaktý.

Bunlar birbirini gerektiren, birbirini çaðrýþan, birbirini eksikli kýlmakla birbirini tamamlayan olgu ve olaylardý. Tepe çukur gibi birbirini tamamlamanýn zýt ve eþ yönlü ve potansiyel durumlardý.

Bu nedenle ayak olduðu için deðil, çeþitli hareket biçimi olduðu için ayaklarýmýz vardý. Kanatlarýmýz, yüzgeçlerimiz, renkler, spinler vs. hepsi bu durumla vardý. Yani ayaklar, kanatlar hareketin bulucusu deðildiler. Harekete göreydiler.

Size atýlacak bir yumruða siz, suratýnýzý uzatan deðil o yumruða karþý, kalkacak olan karþý zýt kol hareketiyle yumruðu durduracaktýnýz. Ya da yumruktan sakýnýp yumruðu boþa düþürecektiniz.

Yani yumruðu, kalkan kolun direnci gibi, yumruðu boþa düþürmek gibi yumruðu, eksiði olan karþý hareketiyle, kararlý duruma düþüren tutumla tamamlayacaktýnýz. Yumruða enerjisini boþalttýracaktýnýz.

Böylece yürüme, týrmanma davranýþlarý, karadaki ortamýn seçilisini, belirleyecekti. Karadaki alan her yöneydi. Yürüme bir yöne göre olmakla parçalý ve yavaþlayan durumla vektöreydi.

Ayaklarýn hareketi alan yönü gibi ayný anda her yönlü olmamakla daha çok alan yönüne tersti. Fakat ayaklarýn tek yönlü vektörler hareketi de ister istemez alanýn bir parçasý içinde gerçekleþir olacaðý için parçalý bir alan yönünde olacaktýr.

Ýþte bu nedenle yüzme olayý, alan hareketinin her yönü içindeki bir baþka özel baðýntýlý parça hareketti. Yönlü hareket dediðimiz kanat ile uçma, yürümeyle ayak olan vektöre hareketler; her yöne olan alan içindeki olasýlýklarý baskýlayýp eleyecekti.

Þimdiki hayat, her tarafa doðru olan alan yönüne göre çeþitlilik içinde belli ortam seçilisine denk düþenler giriþmesiydi.

Gelecekteki hayat, þimdiki ortama denk düþmeyen üssü devinme seçilisi üzerinde akýþ yapan belirliler ile çeþitleniyordu. Hayat illa devimin biriyle deðil diðer biriyle de yola devam ediyordu. Diðer biri de ortamýyla belirli olmaya zorunlu olan bir olasýlýk ve üssel devinmeydi.

Kuantum büyülü bir olasýlýklar dünyasýydý. Var olan da yok olanda bu olasýlýklar içindeki olasýlýkla ayný anda belirsizdi. Ortamýyla beliremeyen, belirsizdi. Yoktu. Yok olan, belirsiz olan ortamýyla ölçekli ve belirliydi. Deðiþme, dönüþme, kaçýnýlmaz üssü durumlu olasýlýklar devinmesindendi.

Hayat deðiþen ortamý içinde karþýlaþtýðý engeli aþan donanýmla, doðru bir çözüm seçilisiyle, o alana uyumdu. Hayat gelip geçici deðiþken ve deðiþtirici olan hem kör hem de o tekrarlarý veren eðim bilinç ile oluþmakla alanýn uyumuydu.

Hayat çeþitlilik içindeki ortamýn seçilisiydi. Seçili özel baðýntý da yalýtma olan evrimle vardý. Evrim geleceði bilmez. Evrim gelecekteki deðiþen ortamýn uyumsuzudur. Þimdiki evrim gelecekteki ortam içinde çýkmaz sokaða dönüþebilecektir.

Bu nedenle evrim hem kör, hem bir iç düzen bilinciyle alan uyumu olup, alanýn deðiþen engelini aþan bilgi beceridir. Alan uyumunu veren bilgi beceri; seçili birikimli bir yalýtýmdý. Bilgi-beceri, yalýtýmýn korunan bilinç öznesiydi.

Bilinç, beþ duyu gibi sýnýrlý duyum öznesiyle belirlilik kazanan bir özel baðýntýlý, özellikti. Özne bilinci, kolektif özneyle genel baðýntýlý bir baðýl özelliðe dönüþecekti.

Bencil özne içteydi. Kolektif ve özgecil özne ise kiþiler arasý kolektif bað enerjisiyle dýþtaydý. Dýþýmýzdaki bu yalýtýma bilgi, önce totem gruba ait tür yalýtýmýný ele verecekti. Sonra da bu kazanýmý tür yalýtýmý içinde çeþitlenmeydiler.

Türümüz üzerindeki hayat ta ortamýn seçilisi giriþmelerdi. Türümüzün, ortam seçilisi totem hayatý da kiþi-kiþi baðýntýlý yalýtýma eylemlerdi. Bu eylemler totemi mana içinde KOLEKTÝF ÖZNE VE KOLEKTÝF ÖZNEL BÝLÝNÇ olarak korundu.

Kolektif özne, bencil özneli yalýtým içine referans edilen baðýl enerjiydi. Kolektif özne kendi dýþýmýzda kiþiler arasý bað enerjisi olarak korundu. Bu koruma iþi yalýtýmlý totem iþiydi. Totem yalýtýmý, "kolektif yalýtýmýn özelliði" dediðimiz çeþitlilikle evrimin içine sokulmuþtu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.