..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Şiir, duyguların dilidir. -W. Winter
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Mart 2021
Evrim 2  
Bayram Kaya
Yani hayat karada, yürüme ve tırmanmayı gereken ortamdı. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi tıkanma, yığılmaydı. Karada engellenmeye, baskılanmaya uğrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düşen yürümeyi, tırmanmayı belirli yapıp seçecekti.


:FJC:
Yani hayat karada, yürüme ve tırmanmayı gereken ortamdı. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi tıkanma, yığılmaydı. Karada engellenmeye, baskılanmaya uğrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düşen yürümeyi, tırmanmayı belirli yapıp seçecekti.

Siyah renge devinme veren frekans salınımı, beyaz rengin frekans salınımlarıyla belirli, seçili, girişme ve yansıma olacaktı. Su salınımlı bir ortamın frekans dalgalanması da yüzme eylemli frekansın titreşim sayısına denk düşen dalgalanma ile seçili, belirli, uyum durumu olacaktı.

Bunlar birbirini gerektiren, birbirini çağrışan, birbirini eksikli kılmakla birbirini tamamlayan olgu ve olaylardı. Tepe çukur gibi birbirini tamamlamanın zıt ve eş yönlü ve potansiyel durumlardı.

Bu nedenle ayak olduğu için değil, çeşitli hareket biçimi olduğu için ayaklarımız vardı. Kanatlarımız, yüzgeçlerimiz, renkler, spinler vs. hepsi bu durumla vardı. Yani ayaklar, kanatlar hareketin bulucusu değildiler. Harekete göreydiler.

Size atılacak bir yumruğa siz, suratınızı uzatan değil o yumruğa karşı, kalkacak olan karşı zıt kol hareketiyle yumruğu durduracaktınız. Ya da yumruktan sakınıp yumruğu boşa düşürecektiniz.

Yani yumruğu, kalkan kolun direnci gibi, yumruğu boşa düşürmek gibi yumruğu, eksiği olan karşı hareketiyle, kararlı duruma düşüren tutumla tamamlayacaktınız. Yumruğa enerjisini boşalttıracaktınız.

Böylece yürüme, tırmanma davranışları, karadaki ortamın seçilisini, belirleyecekti. Karadaki alan her yöneydi. Yürüme bir yöne göre olmakla parçalı ve yavaşlayan durumla vektöreydi.

Ayakların hareketi alan yönü gibi aynı anda her yönlü olmamakla daha çok alan yönüne tersti. Fakat ayakların tek yönlü vektörler hareketi de ister istemez alanın bir parçası içinde gerçekleşir olacağı için parçalı bir alan yönünde olacaktır.

İşte bu nedenle yüzme olayı, alan hareketinin her yönü içindeki bir başka özel bağıntılı parça hareketti. Yönlü hareket dediğimiz kanat ile uçma, yürümeyle ayak olan vektöre hareketler; her yöne olan alan içindeki olasılıkları baskılayıp eleyecekti.

Şimdiki hayat, her tarafa doğru olan alan yönüne göre çeşitlilik içinde belli ortam seçilisine denk düşenler girişmesiydi.

Gelecekteki hayat, şimdiki ortama denk düşmeyen üssü devinme seçilisi üzerinde akış yapan belirliler ile çeşitleniyordu. Hayat illa devimin biriyle değil diğer biriyle de yola devam ediyordu. Diğer biri de ortamıyla belirli olmaya zorunlu olan bir olasılık ve üssel devinmeydi.

Kuantum büyülü bir olasılıklar dünyasıydı. Var olan da yok olanda bu olasılıklar içindeki olasılıkla aynı anda belirsizdi. Ortamıyla beliremeyen, belirsizdi. Yoktu. Yok olan, belirsiz olan ortamıyla ölçekli ve belirliydi. Değişme, dönüşme, kaçınılmaz üssü durumlu olasılıklar devinmesindendi.

Hayat değişen ortamı içinde karşılaştığı engeli aşan donanımla, doğru bir çözüm seçilisiyle, o alana uyumdu. Hayat gelip geçici değişken ve değiştirici olan hem kör hem de o tekrarları veren eğim bilinç ile oluşmakla alanın uyumuydu.

Hayat çeşitlilik içindeki ortamın seçilisiydi. Seçili özel bağıntı da yalıtma olan evrimle vardı. Evrim geleceği bilmez. Evrim gelecekteki değişen ortamın uyumsuzudur. Şimdiki evrim gelecekteki ortam içinde çıkmaz sokağa dönüşebilecektir.

Bu nedenle evrim hem kör, hem bir iç düzen bilinciyle alan uyumu olup, alanın değişen engelini aşan bilgi beceridir. Alan uyumunu veren bilgi beceri; seçili birikimli bir yalıtımdı. Bilgi-beceri, yalıtımın korunan bilinç öznesiydi.

Bilinç, beş duyu gibi sınırlı duyum öznesiyle belirlilik kazanan bir özel bağıntılı, özellikti. Özne bilinci, kolektif özneyle genel bağıntılı bir bağıl özelliğe dönüşecekti.

Bencil özne içteydi. Kolektif ve özgecil özne ise kişiler arası kolektif bağ enerjisiyle dıştaydı. Dışımızdaki bu yalıtıma bilgi, önce totem gruba ait tür yalıtımını ele verecekti. Sonra da bu kazanımı tür yalıtımı içinde çeşitlenmeydiler.

Türümüz üzerindeki hayat ta ortamın seçilisi girişmelerdi. Türümüzün, ortam seçilisi totem hayatı da kişi-kişi bağıntılı yalıtıma eylemlerdi. Bu eylemler totemi mana içinde KOLEKTİF ÖZNE VE KOLEKTİF ÖZNEL BİLİNÇ olarak korundu.

Kolektif özne, bencil özneli yalıtım içine referans edilen bağıl enerjiydi. Kolektif özne kendi dışımızda kişiler arası bağ enerjisi olarak korundu. Bu koruma işi yalıtımlı totem işiydi. Totem yalıtımı, "kolektif yalıtımın özelliği" dediğimiz çeşitlilikle evrimin içine sokulmuştu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.