..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Olgunluða eriþmemiþ þairler ödünç alýr, olgunluða eriþenler çalar. -George Eliot
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




15 Mart 2021
Evrim 4  
Bayram Kaya
Ýki boyutlu bir yüzeyin gerilme kapasitesi þimdi bükülen yüzey gerilmeli kapalýlýk içinde, iç oylumun gerilme kapasitesi ile birleþmekle bir iç hacmi vermektedir. Üç boyutlu bir taban gerilimler yüzeyi; en, boy, yükseklik olan sayýlarýn çarpýmý, oylumu veriyordu.


:FIG:
Artýk büyüklerin dünyasýnda bir olgu ve olay belli bir yüzey mekân hacminde belli bir zamanla vardý. Geçmiþ gelecekle vardý. Ýki boyutlu yüzeyin hacim üzerine eðilip bükülmesi, yepyeni ikili durumla, ikili çeliþki ve ikili devimle hem bir sorundu. Hem de yeni bir olanaktý.

Yüzey gerilimi, yüzey alanýný iki ayýrtý olan zamanla, genleþtiren bir gerilmeydi. Yani yüzey büyümesini yapan genleþme, iki ayýrtýn çarpýmý olan ifade kadar bir, genleþme, büyüme gerilme yüzeyiydi. Eðer gerilme yüzeyini veren ayýtlar eþitse yüzey gerilmesi bir ayýrtýn karesine eþit sayýydý.

Bitiþen iki ayýrtýn, önce yön farký veren potansiyel ile bir gerilimi vardýr. Aslýnda↕gibi bir boyutu veya ↕gibi bir ayýrtý belli bir açýyla (↳,↱↲) gibi büker veya (O) gibi yuvarlarsanýz ya da (L,M,Z,∿) gibi kýrýklý, sinüsoidal hale getirirseniz bir boyuta “yön farký” verip iki boyutlu potansiyel durum gerilimini ortaya korsunuz.

Bir ayýrt noktalar kümesinden oluþan çizgiydi. Çizgi üzerinde ileri geri yön hareketi veren, bir boyuttu. Çizgi çok küçük sicim hareketi olan kuantum titreþimdi. Aslýnda her þey müzikteki do sesi gibi la sesi gibi bir titreþime karþýlýk gelen sayý deðerle kuantum parçacýklarýný rengi vs. oluþuyordu.

Çizgiler bileþip kalýnlaþtýkça bir karþý en ve bir karþý boy ile yüzey gerilmesi veren iki boyuta dönüþür. Yüzey de, ayýrtlar da; sicim dediðimiz titreþimlerdi. Titreþimlerin kýrýklý salýnýmla pütür yüzey olan iniþ çýkýþa potansiyel bir durum ve yüzey engeli dalga gerilimiydi. Sünme gerilimiydi.

Ýki sicimle, sicimlerin bileþim açýsýný veren gerilme alan biçimi, iki boyuta gerilen bir yüzeydi. Yüzey sicim hareketi olan tiriller ile pütürlüydü. Üç boyut ta iki boyutla genleþen gerilme yüzeyini, yükseklik, en, boy, bileþenli açý zamaný, üç boyuta doðru büküyordu. Artýk üç boyut ile yüzey deðil, yüzeylerin bükülmesi vardý.

Eni = a boyu = b ve yüksekliði = c olmakla 3 ayýrtýn bir uçtan birleþmesiyle yaptýðý köþe bükülmesinin þekli týpký açý sal boyutlu odanýz gibi bir hacimleydi. Hacmin ayýrtlar bileþimli gerilme yüzeyleri vardý.

Bileþimin yüzey biçimi taban alanýna göre yön hareketi farký olan açý sal bileþimlerini yapar. Üçüncü boyutun açý sal momenti ile taban yüzey üstüne piramit gibi kapanabilir. Piramit gibi bükülen biçim yüzeyler, üç yüzlü üçgen biçimlerdi.

Dikdörtgen biçimli tabanlarda bükülen yüzeyler altý yüzlüydü. Tabanýn gerilme yüzeyi çember içinde kalan dairenin yüzey alanýyla üç boyuta genleþiyorsa; bu yüzey yanal alanlý kapalý bir biçimdi. Konikti. Silindirdi.

Üçüncü boyuta bükülen. Veya kapanan. Ya da dönel biçimli hacmin yüzey gerilimi yüzeylerinin sayýsýný veren her bir yüzey alanýnýn toplamýdýr. Biri diðerinin üzerine doðru bükülen yüzey alanlar, dönel hareketli yüzeylerin kapalý biçimi bir yükseklik nedenle bir içe; bir iç oyluma (hacme) sahiptir.

Üç boyutlu süredurumlar da bir taban yüzey gerilimine karþýlýk bir tavan yüzey gerilimi vardýr. Tabanla tavan yüzey gerilimleri arasýnda odanýzýn yüzeyleri gibi yanal yüzey gerilimleri vardýr.

Ýki boyutlu bir yüzeyin gerilme kapasitesi þimdi bükülen yüzey gerilmeli kapalýlýk içinde, iç oylumun gerilme kapasitesi ile birleþmekle bir iç hacmi vermektedir. Üç boyutlu bir taban gerilimler yüzeyi; en, boy, yükseklik olan sayýlarýn çarpýmý, oylumu veriyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.