..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzca hava, ýþýk ve arkadaþýn varsa hiç üzülme. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Mart 2021
Evrim 5  
Bayram Kaya
Aslýnda bir birim demek, bir etkileþme; bir ölçme belirlemesi ortaya koymak gibi olsa da; her düzlemle her boyut içine o boyut kurallarýyla bakan teorinin gözüyle; birbirine geçiþen etkisiz bir, bir birim belirlisi, yine belirsizledir.


:EHJ:
Üç boyutlu bir yüzeyin üç ayýrtý birbirine eþit olan bir a sayýsýysa; hacim (a. a. a) olur. Yani hacim a3 olan bir deðerdir. Kapalý yüzey gerilimlerine karþý iç oylum gerilmesiydi. Yüzeyler gerilimi hacim gibi bir iç gerilimle zorlanýp genleþiyordu. Yani yüzeyin alan gerilimleri a2 iken iç oylum gerilimi a3 tür.

Böyle olunca iç oylum olan hacim, dýþ yüzeyi oranýnda küp farký kadar fazla bir gerilimle dýþ yüzeyi gerer. Dýþ yüzey iki yönlü “yön ve hýz farký” olan vektör gerilmesi hacim gerilmesiyle yüzeyi yýrtar, böler.

Yüzeyin parça kýsýmlarýný oluþan en ve boy bir etkileþimdir. Bu etkileþim en ve boy arasýnda yüzey gerilmesi ile belirlidir. Belirlilik bir ölçme deðerlendirme olup belirlenmedirler. En boy etkileþimle alan gerilimi iki kat artarken, en, boy, yükseklik etkileþimli hacim gerilmesi üç kat artýyordu.

Yani bir ayýrtý a = 3 birim olan kare bir yüzey üzerinde alan gerilim etkileþimi a. a = 3. 3 = 9 birim alan gerilmesidir. Hacim gerilimi ise a. a. a = 3. 3. 3 = 27 birim hacim gerilmedir. Yani [ a2 / a3 ] = [9/ 27 ] = 0,333… fark gerilimle yüzey alaný yýrtýlýr parçalý bölünmeler oluþur.

Alan ve hacim farklý ölçü birimleridirler. Gerilme yüzeyleri olarak alan ve hacim birbirine eþit olamaz. Ýki boyutlu etkileþim ile olan belirlenme, üçüncü boyuta tomurcuklu iken; üçüncü boyut hacim iki boyuta etkisiz durumla bir alaka olmalýdýr.

Eni ve boyu 1 birim olan bir etkileþmeyle 1'in karesi [ý2] yine 1 olarak kendisini verir. Etkisiz bir durumladýr. Beliremeyen ama ikinci boyuta olasýlýk olan adým ve tomurcuklanmayladýr.

Matematik iþlemde 1 sayýsý etkisiz bir çarpandýr. 1 sayýsý etkisiz, belirsizle eleman iliþkidir. 1 sayý çarpaný gerilme ortaya koymayan orta bir denge noktasýný oluþuyor bir etkileþme olmalýdýr. Denge zýt yönlü en az iki durumlu akýþa bariyerdir.

Bir birim olan bir boyuta bir birim ikinci bir boyut farklý bir zaman zemin düzlemi oluþamamakla etkisiz olmaktadýr. Aralarýnda etkileþme koyamayan 1 birimlik en boy yükseklik niceliksi giriþmemekle bir alan, bir yüzey, bir oylum gerilmesi ortaya koyamamakla yine 1 birimi verirler.

Alan ve hacim iliþkisi faklý ölçme birimleri olmakla eþit deðillerdir. Ama her bir boyutun bir birimle birbirine bir giriþme ve bir etkileþme olduklarýnda hiçbir giriþme ve etkileþme ortaya koyamýyorlardý.

En, boy ve yükseklik türlü birim boyutlarý içinde sadece 1 birim durumlarla giriþemez, etkileþemez durum belirsiziyleydi. Böyle bir durumla tomurcuklanma gibi geleceðin açýlýmýna bir ön adým olma gibi “olasýlýklara etkisizle eksen ve çevrim merkezi olmalýydý”.

Etkisizle; etkileþme, giriþme, ölçme, belirleme olmadan bir birim olanlar giriþememesi yine belirsizdi. 1. 1 ‘in = 1 olduðu belirsizle durum; 1. 1. 1’in = 1 olduðu belirsiz durumla sadece belirsiz durum olmakla eþittir.

Yani 1 ‘in karesi alan 1 ‘in küpüne bir birim belirsiz durumla ve belirememekle etkileþme olamamakla eþittir. Bu da kuantum belirsizinin bir birim karesi bir birim küpün boyutuna bir açýlým bir adým tomurcuklanmasý için izafedir.

Aslýnda bir birim demek, bir etkileþme; bir ölçme belirlemesi ortaya koymak gibi olsa da; her düzlemle her boyut içine o boyut kurallarýyla bakan teorinin gözüyle; birbirine geçiþen etkisiz bir, bir birim belirlisi, yine belirsizledir.

Bir boyut ikinci boyuta, ikinci boyut üçüncü boyuta olasý tomurcuklanmasý 1’in karesi olan durumla birin küpü olan durumun sadece belirsizle eþit olmasýnda yatan gizem ve büyüsel ilikle düzlemsel geçiþler açýlýþlar dönüþmeler olsa gerektir. Dönüþmenin geçiþlerin baþladýðý ayný yer eþitsizliðe dönüþen dirençle var olmalýdýr. Bunu biraz açalým.

Sürece sondan baþa doðru bakan imajla bir bakýþ yaptýðýmýzda; totem dönemin baþlangýcý belirsiz durumla, totem mesleklerini veren süreçle tomurcuklanmaydý. Ya da þöyle diyelim. Totem dönemin baþlangýcý içinde totem dönem, totem mesleði olan bir etkileþme deðildi.

Ama totem dönem ortaklaþan paydaþlý süreçler nedeniyle tekil kiþi eylemine göre tek kiþinin saðlama eylemlerinde bir azalma yapmýþtý. Yani besin bulma iþini gün boyu deðil de gün boyundan biraz daha kýsa süre içinde yapar olmuþtu.

Tekil bir kiþi gün boyu, bir günde beþ tane zorunlu ve parçalý iþ yapýyorsa; bu kiþi totem alanda gün boyu bir tane bir parçalý iþ yapacaktýr. Kiþi parçalý iþin 1/5 ini (beþte birini) gün boyu yapacaktýr.

Bir kiþi kendisinin gördüðü 5 parça iþe ayýrdýðý zamanýn tümünü tek parçalý iþe verecektir. Kiþi kolektif alan içinde tek parça iþe daha çok zaman ayýracak. Diðer parçalý iþin 4/5 ini (beþte dördünü) diðer kiþiler üzerinde saðlama yapýyor olacaðýndan, kiþimiz diðer zorunlu karþýlamalarýný diðer kiþiler üzerinde beþte beþe tamamlayacaktýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.