..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Öküzün rengini dışında, insanın rengini içinde ara. -Mevlânâ
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Mart 2021
Evrim 5  
Bayram Kaya
Aslında bir birim demek, bir etkileşme; bir ölçme belirlemesi ortaya koymak gibi olsa da; her düzlemle her boyut içine o boyut kurallarıyla bakan teorinin gözüyle; birbirine geçişen etkisiz bir, bir birim belirlisi, yine belirsizledir.


:FFJ:
Üç boyutlu bir yüzeyin üç ayırtı birbirine eşit olan bir a sayısıysa; hacim (a. a. a) olur. Yani hacim a3 olan bir değerdir. Kapalı yüzey gerilimlerine karşı iç oylum gerilmesiydi. Yüzeyler gerilimi hacim gibi bir iç gerilimle zorlanıp genleşiyordu. Yani yüzeyin alan gerilimleri a2 iken iç oylum gerilimi a3 tür.

Böyle olunca iç oylum olan hacim, dış yüzeyi oranında küp farkı kadar fazla bir gerilimle dış yüzeyi gerer. Dış yüzey iki yönlü “yön ve hız farkı” olan vektör gerilmesi hacim gerilmesiyle yüzeyi yırtar, böler.

Yüzeyin parça kısımlarını oluşan en ve boy bir etkileşimdir. Bu etkileşim en ve boy arasında yüzey gerilmesi ile belirlidir. Belirlilik bir ölçme değerlendirme olup belirlenmedirler. En boy etkileşimle alan gerilimi iki kat artarken, en, boy, yükseklik etkileşimli hacim gerilmesi üç kat artıyordu.

Yani bir ayırtı a = 3 birim olan kare bir yüzey üzerinde alan gerilim etkileşimi a. a = 3. 3 = 9 birim alan gerilmesidir. Hacim gerilimi ise a. a. a = 3. 3. 3 = 27 birim hacim gerilmedir. Yani [ a2 / a3 ] = [9/ 27 ] = 0,333… fark gerilimle yüzey alanı yırtılır parçalı bölünmeler oluşur.

Alan ve hacim farklı ölçü birimleridirler. Gerilme yüzeyleri olarak alan ve hacim birbirine eşit olamaz. İki boyutlu etkileşim ile olan belirlenme, üçüncü boyuta tomurcuklu iken; üçüncü boyut hacim iki boyuta etkisiz durumla bir alaka olmalıdır.

Eni ve boyu 1 birim olan bir etkileşmeyle 1'in karesi [ı2] yine 1 olarak kendisini verir. Etkisiz bir durumladır. Beliremeyen ama ikinci boyuta olasılık olan adım ve tomurcuklanmayladır.

Matematik işlemde 1 sayısı etkisiz bir çarpandır. 1 sayısı etkisiz, belirsizle eleman ilişkidir. 1 sayı çarpanı gerilme ortaya koymayan orta bir denge noktasını oluşuyor bir etkileşme olmalıdır. Denge zıt yönlü en az iki durumlu akışa bariyerdir.

Bir birim olan bir boyuta bir birim ikinci bir boyut farklı bir zaman zemin düzlemi oluşamamakla etkisiz olmaktadır. Aralarında etkileşme koyamayan 1 birimlik en boy yükseklik niceliksi girişmemekle bir alan, bir yüzey, bir oylum gerilmesi ortaya koyamamakla yine 1 birimi verirler.

Alan ve hacim ilişkisi faklı ölçme birimleri olmakla eşit değillerdir. Ama her bir boyutun bir birimle birbirine bir girişme ve bir etkileşme olduklarında hiçbir girişme ve etkileşme ortaya koyamıyorlardı.

En, boy ve yükseklik türlü birim boyutları içinde sadece 1 birim durumlarla girişemez, etkileşemez durum belirsiziyleydi. Böyle bir durumla tomurcuklanma gibi geleceğin açılımına bir ön adım olma gibi “olasılıklara etkisizle eksen ve çevrim merkezi olmalıydı”.

Etkisizle; etkileşme, girişme, ölçme, belirleme olmadan bir birim olanlar girişememesi yine belirsizdi. 1. 1 ‘in = 1 olduğu belirsizle durum; 1. 1. 1’in = 1 olduğu belirsiz durumla sadece belirsiz durum olmakla eşittir.

Yani 1 ‘in karesi alan 1 ‘in küpüne bir birim belirsiz durumla ve belirememekle etkileşme olamamakla eşittir. Bu da kuantum belirsizinin bir birim karesi bir birim küpün boyutuna bir açılım bir adım tomurcuklanması için izafedir.

Aslında bir birim demek, bir etkileşme; bir ölçme belirlemesi ortaya koymak gibi olsa da; her düzlemle her boyut içine o boyut kurallarıyla bakan teorinin gözüyle; birbirine geçişen etkisiz bir, bir birim belirlisi, yine belirsizledir.

Bir boyut ikinci boyuta, ikinci boyut üçüncü boyuta olası tomurcuklanması 1’in karesi olan durumla birin küpü olan durumun sadece belirsizle eşit olmasında yatan gizem ve büyüsel ilikle düzlemsel geçişler açılışlar dönüşmeler olsa gerektir. Dönüşmenin geçişlerin başladığı aynı yer eşitsizliğe dönüşen dirençle var olmalıdır. Bunu biraz açalım.

Sürece sondan başa doğru bakan imajla bir bakış yaptığımızda; totem dönemin başlangıcı belirsiz durumla, totem mesleklerini veren süreçle tomurcuklanmaydı. Ya da şöyle diyelim. Totem dönemin başlangıcı içinde totem dönem, totem mesleği olan bir etkileşme değildi.

Ama totem dönem ortaklaşan paydaşlı süreçler nedeniyle tekil kişi eylemine göre tek kişinin sağlama eylemlerinde bir azalma yapmıştı. Yani besin bulma işini gün boyu değil de gün boyundan biraz daha kısa süre içinde yapar olmuştu.

Tekil bir kişi gün boyu, bir günde beş tane zorunlu ve parçalı iş yapıyorsa; bu kişi totem alanda gün boyu bir tane bir parçalı iş yapacaktır. Kişi parçalı işin 1/5 ini (beşte birini) gün boyu yapacaktır.

Bir kişi kendisinin gördüğü 5 parça işe ayırdığı zamanın tümünü tek parçalı işe verecektir. Kişi kolektif alan içinde tek parça işe daha çok zaman ayıracak. Diğer parçalı işin 4/5 ini (beşte dördünü) diğer kişiler üzerinde sağlama yapıyor olacağından, kişimiz diğer zorunlu karşılamalarını diğer kişiler üzerinde beşte beşe tamamlayacaktır.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.