..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Mart 2021
Evrim 10  
Bayram Kaya
Diðer bir olasýlýkla belirli olmayan üssü kuantum durumlar olamdý. Belirenin belirsizi bir enerji durumla fizikti. Fizik maddenin anti fizik maddesiydi. Madde ile anti maddenin birbirini yok eden enerjiydi. Birbirini yok eden denge durumun enerji seviyesiyle boþluk durumun giriþmesiydi. Boþluk durumun enerjisi, boþlukta var oluþu belirler. Bu nedenle boþluk her an belirenle belirsiz durumlarýn enerji içermesidir.


:DDD:
Þu halde kopya noktalar, hem birbirleri ile bir iliþki ve baðýntýdýrlar. Hem aralarýndaki "olanýn olmayaný denen boþluðun gerilme yüzeyi olan belirsiziyle sýçrayan bir iliþki ve baðýntýdýrlar.

Kopya noktalar bir kopya noktadan diðerine genleþmeyi veren üssel olamlaydý. Genleþen olamla açýlým ya da sünme git veya itmenin açýlýmý olmakla; bu açýlmayý geri çaðýran, geri düþen gel hareketi de çekim iliþkisiyle bir baðýntýdýr.

Karýþýklýk olmasýn. Patlayan sünme aniden nonilyon deðer olan sýcaklýðýn genleþme veya þok dalgasý olan açýlýmdý. Geri çaðýran ya da geri düþen gel hareketi de zirvede olan sýcaklýðýn soðuyan nicel durumuyla mutlak derceyse kadar düþecek olan enerjinin büzülen kývrýlan sýcaklýðýnýn genleþmeye uzamaya sünmeye karþý kýsalan boyuydu.

Ýþte zirve yapan patlama sýcaklýðý ile mutlak sýcaklýða kadar düþen nicel durumlar baðýntýsý olan yalýtýmlý olgu ve olay ve belirmeler her bir sýcaklýða denk düþen olgu olay yalýtmasýyla etkileþimdi.

Frenli süreçler nedenle kuantum fizik üssel olasýlýklý iliþki baðýydý. Yoðunluk birleþmeli ve yoðunluk deriþimle ayrýlma olan iki noktalar kümesi birleþtirildiðinde; bileþimi veren çizgi bir boyuttur.

Kopyalarýný veren nokta, çevresine doðru büyüyen; açý sal dalga salýnýmlarýyla gerilir. Açý sal dalga ýþýnlarý kopya noktanýn genleþen çevresini kýrýklý, bükükle, pütürlü yapar.

Büyüme, bitiþen noktalar arasý boþlukla üssel olasýlýklý kopya olaylarla bir uzama bir büyümedir. Büyümeyi kopyalayan genleþmeydi.

Noktalar birbirine 180 derecelik ýþýn çýkaran, kýrýklý ýþýnlar bitiþmesiyle bir boyutlu ileri geri hareketle çizgiydi. Çizgi kýrýklý yerlerde yoðunluðun kuvvet farkýyla kývrýlacak. Veya eðilip bükülecek ya da itme hareketiyle uzayacaktý.

Iþýnlar eþ yönlü olduðunda, birbirinde ileride ve birbirinde geride olan genleþen dalganýn ýþýn hýz farký ile gerilir. Yine ýþýnlar birbirine zýt yönlü kuvvetten, açý sal farktan doðan bileþimin bölütleriydi. Bölütler de üssel durumla belirsiz olasýlýklardý.

Olasýlýklar da ölçme ve gözlemci belirlemesiyle üssel devinmeli bölüklü kuantum olasýlýktý. Olasýlýklar hiç bir durumla belirli olmayan, "olam" bir durumdu. Kuantum bir olam, tek dereceli bir durumuna çöktürülürse, belirme veya belirlilik oluþur.

Belirenin belirsizi bir enerji durumla fizikti. Fizik maddenin anti fizik maddesiydi. Madde ile anti maddenin birbirini yok eden enerjiydi. Birbirini yok eden denge durumun enerji seviyesiyle boþluk durumun giriþmesiydi. Boþluk durumun enerjisi, boþlukta var oluþu belirler. Bu nedenle boþluk her an belirenle belirsiz durumlarýn enerji içermesidir.

Türlü kuantum olasýlýk içindeki devimsel olasýlýklardan biri bir türlü bir belirme yaptýysa, belirme olmayan diðer üssel durumlu olasýlýklar, ortamýn belirenine karþý boþluk ve boþluðun enerjisiydiler.

Yani belirenler parçalý oluþumlar, kesikli ve yalýtýmlý birleþen kendi açý sal yüzey ortamýna bir eðimdir. Ortamýn yüzey alan boþluðu da beliren ýþýnlara bir eðim, bir akýþ, bir yer kaplama uzamla devim vs. ile fiziki potansiyeldiler.

Ortam, beliremeyenlerle her an belirme olacak olasýlýklarýn üssel var oluþlarýyla doluydu. Çünkü zirve sýcaklýktan mutlak sýcaklýða doðru düþen ýsý; her bir nicel deðerle üssel durumuna denk düþen olgu ve olaylarýn özel baðýntýlý yalýtmasýydý. Nokta alanlar genleþen salýnýmlarla, hem her yöndüler ve hem de her yöne genleþmenin kendisiydiler.

Nokta her yönle genleþen kaçmanýn uzay durumuyla uzama, sünmeydi. Bir açý zamanla diðerinden kaçan ýþýnlar (fotonlar) ayný noktadan çýkmakla diðer ýþýndan ayrýþýyordu.

Bir ýþýnýn diðer ýþýnla yaptýðý uzaklaþma açýsý gerinin bilgisini imajýný taþýyan üssel ve zýt durumuyla bir geri çaðrýlmaydý. Ýki ýþýn arasý düzlem; ýþýn olarak var olmayaný diðer olasýlýklara çaðýran eðimiyle bir potansiyeldi.

Genleþen ve her yöne büyüyen nokta, genleþeni; genleþme öncesi baþlangýcýna çaðýran bir açý sal durumdu. Bu açý sal durum, her yöne olan yüzey zaman gerilmesiydi. Uzay zaman gerilmesi, geriye tümleyken nokta biçimle çevresine kabaca 360 derece bakýþýmdý.

360 derecelik bakýþým içinde genleþen yüzey, kaba bir en az durumla yüzeyi 360 tane 1 derecelik açýyla genleþen gerilimlerine bölüyordu.

Yine bir noktada çýkan açý sal ýþýn üssel kuantum baþlangýç noktasýyla, her yöne zýt yönlü fark durumlarýyla, açý sal yüzey gerilimli dalgalar olasýlýðýydý. Her dalga da kendi üssel olasýlýðý olan özel baðýntýlý bir kuantum durumdu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.