..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünyayı isteyen bilime sarılsın, ahireti isteyen bilime sarılsın; hem dünyayı hem ahireti isteyen yine bilime sarılsın" -Hz. Muhammed
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




1 Nisan 2021
Butlan 8  
Bayram Kaya
Keyfine göre iş açmanın ortamında bu kes de yeterince savunmanın, yavru bakımının üstlenilmediği yerde 6 kişiden dördünün keyfi besin bulma işinde olması demek sistemin karar alamaması demekti.


:EIC:
Yani tekil bir kişi kendi tekil zamanı içinde gün boyu savunma gibi, besin arama gibi 6 türlü işlerden sadece hep aynı tür işi yapar olduğunda, diğer sağlamalarını gerçekleştiremiyordu. Oysa bu aksak durum, kolektif zamanla aşılacaktı.

Bir kişiye göre 2 saatle sınırlı olan bir türlü işin veya bir parça, bir birim işin zamanı, kolektif tutum içinde bir günle sınırlı olan 12 saate doğru uzuyordu.

Kuramsal olma dışında pratikte 6 parça işe eşit zaman ayrılamaz. Bir parça işe, eşit zaman ayırılsa da aynı süre içinde her kişi aynı birim işi üretemez. Bu nedenle SÜREÇ AKSAR. Yine sadece bu iki aksama nedenle bile herkes ihtiyacına göre, yeteneğine göre ve mutlaka kolektif payını alıyordu.

Kolektif zaman olmasaydı bir kişi, bir türlü işle 12 saat eylemli olduğunda diğer 5 parça sağlamayı yapamazdı. Karşılıklı transferler belirmezdi. Ve sanal durum transferleri olası bile olmayacaktı.

Demek ki “kolektif birim zamanlar”, yeni ve olası üssel durumların açılımına bir olanaktı. Ve kolektif bileşimle sadece kolektif bileşim içinde olan bileşim sel özellikler ortaya konuyordu. Bileşim sel özellik tekil kişi eylemi içinde yoktur. Tekil kişi karşılı transfer yapamaz. Kendi işini kendisi kurmaz.

Yani tekil kişi, gün boyu kaçma kovalanmanın güvenlik sağlaması içinde olmakla diğer 5 sağlamalarını gerçekleştiremiyordu. Tehdit olsa da olmasa da gün boyu kolektif ortam güvenliğinin sağlanır olması nedenledir ki diğer kişiler için diğer 5 türlü sağlamalarını olası kılıyordu.

Buna kolektif mucize veya kolektif büyü diyoruz. Kolektif alanda 6 kişi kendi arasında tek tek 5 kişi ile transfer bağıntısı içinde olacaktır. Hâlbuki ki siz kolektif transferle bağıntı içinde olmadan kendi işinizi kendiniz kuramazsınız. Köleci dönemin kendi işini kendi kurma süreci kolektif süreçten önce değildir.

Kendi işini kendi kurma süreci hem kolektif süreçten sonradır. Hem birikimli çeşitliliği üreten kolektif süreç içine asalak olmasıyla vardılar. Asalaklığı bir yana, kişinin kendi işini kendi kurması demek kişinin kendisini sisteme yabancı kılmasıydı. Kişi kendini Ali kıran baş kesen sanıp, sistem işleyişini bozacaktı.

Tekil durumda kolektif bağlantı olmaz. Kolektif bağlantı bilinci olmayan kişinin transfer etme, karşılıklı olma, kendi işini kendi kurma bilinci olmaz. Bunlar ancak kolektif ortamla olasıdır.

Siz kolektif ortamı görmezden geleceksiniz, ama kolektif ortama göre olanı da “ne yapalım kardeşim devlet herkese iş bulamaz ya (!) siz de kendi işinizi kendiniz kurun” diyeceksiniz.

Diyelim ki eylemli 6 kişilik kolektif ortam da bir kişi yerine 6 kişinin dördü “keyfilikle kendi işini kendi kurma bağlamı ile besin bulma işini yapsınlar!

Bu durumda birbirine göre olması gereken 6 çeşit işten sadece 3 tanesi yapılmış olur. 3 tane zorunlu sağlama yapılamaz. Bu kolektif oluşun özüne aykırıdır.

Süreç başlayamadan dağılır. Bu nedenle zaten köleci sistem hem kolektif birikim üzerine oturup har vurup harman savurmakla ve iflaslarıyla vardır.

Kolektif sistem KEYFİLİK İÇERMEZ. Kolektif sistem içinde kişiler yan yana gelip sayılarının artmasıyla ortamda davranış sal düzensizlik artar. Süreç hızla aksar. Bu nedenle kolektif ortamda düzenli enerji sarfı için yönetim bilinci ortaya konur.

Keyfine göre iş açmanın ortamında bu kes de yeterince savunmanın, yavru bakımının üstlenilmediği yerde 6 kişiden dördünün keyfi besin bulma işinde olması demek sistemin karar alamaması demekti.

Karar alamayan sistem yönetemez. Kendi işini kendi gören sistemde sistem karar almaz. Ya da sistem keyfi karar alır. Keyfi kararlar, geri bağlanıcı etkileme içinde başlangıç koşullarıyla, etkileşir. Keyfi karar alma işi “başlangıcın bileşen koşullarına” bozucu yönde “bileşimi çözen yönde” etkileşme yapar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.