..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsanlar yalnýzca yaþamýn amacýnýn mutluluk olmadýðýný düþünmeye baþlayýnca, mutluluða ulaþabilir. -George Orwell
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Nisan 2021
Faiz 9  
Bayram Kaya
Eðer ilk kurulan köleci ortamýn sterilliði bozulmuþsa. Ve ortamda "banker bank" denen yeni türedi para adamý burjuvalar belirmiþse. Ve bu burjuvalar borçlandýrma hususunda da El i taklit ederek, El ‘in yolunda giderek; El ‘i kendi silahýyla vurarak feodal efendi ile çoban efendilere yani El E öncüt verip; verdiði borcu El 'den kat kat fazlasýyla geri alýyorsa; ortaya yeni bir ÝRADE ile çatýþkýn bir güç çýkmýþ demekti!


:DEF:
Eðer ilk kurulan köleci ortamýn sterilliði bozulmuþsa. Ve ortamda "banker bank" denen yeni türedi para adamý burjuvalar belirmiþse. Ve bu burjuvalar borçlandýrma hususunda da El i taklit ederek, El ‘in yolunda giderek; El ‘i kendi silahýyla vurarak feodal efendi ile çoban efendilere yani El E öncüt verip; verdiði borcu El 'den kat kat fazlasýyla geri alýyorsa; ortaya yeni bir ÝRADE ile çatýþkýn bir güç çýkmýþ demekti!

Yeni iradi güç Mamondu. Bütün sorun þuydu. El 'in egemenliði mi, Yoksa Mamon ‘un iradesi mi? Siz de El den yana mýydýnýz? Yoksa Mamon ‘dan yana mý taraftýnýz?

Aslýnda sizin iþiniz "kýrk katýr mý, kýrk satýr mý? Olmanýn iki arada bir derede kalýp ezilme, konusuydu. El 'in kolektif sistemle olan savaþý çoktan bitmiþ. Arada 3700 yýl geçmiþti.

Þimdiki savaþ El ve Mamon arasýnda olan bir savaþtý. Bu savaþ içinde siz El 'den yana mýydýnýz, Mamon ‘dan yana mýydýnýz? Yani borca deðil faize karþý El ile miydiniz? Faizi anasýnýn sütü gibi helal gören burjuva Mamon ‘dan yana mýydýnýz?

El kendisinin borçlandýrma yaptýðý, kendisinin borç verdiði “borçlarýnýzý yazýn borçlarýn verilmesi ve alýnmasý konusunda hiçbir þeyi eksik býrakmayýn” diye bilmiþ-bilmiþ akýl veren kendi þeriatý üzerine olup borç veren burjuvalara, bas bas baðýracaktý. “Siz faiz yiyorsunuz. Bilseniz faiz ateþtir” diyordu.

Günümüzde ezen ve ezilen iki sýnýf arasýnda kendilerine ýlýmlý ve lümpen denen din adamlarý; "Faize haram diyen El ile Faize günün icabýdýr" diyen Mamon anlayýþýný uzlaþtýrmanýn zamaný içindeydiler!

Lümpen olmakla sömürüye yardýmcý olan, efendilerinin sesi olan mantýk "enflasyon oranýnda faiz almak caizdir" demekle “El ile mamon arasýndaki þimþekli havayý” içten içe indirgiyordular.

"Enflasyondan oranýnda faiz alýnmasýyla" faize helal diyen Mamon din adamlarýnýn ortamda Mamon ile El arasýnda bir uzlaþma ortaya konmasýyla Mamon da El gibi ortama söz salmakla meþru oluyordu. “Enflasyondan fazla alýnan faiz haram" denmekle de El 'in sözü yerde kalmamýþtý. Faize dolambaçlý yoldan haram denmekle El 'in itibarý devam edip; ezilenlerin ezilmesine berdevamdý.

Enflasyon neydi? Kolektif sistemde neden enflasyon yoktu da köleci sistemle birlikte enflasyon oluþmuþtu? Enflasyon oraný, kime ve neye göre belirleniyordu? Hele de faiz vermenin makul olmasý için öngörülecek olan enflasyon oraný neydi? Buna Mamon mu, El mi karar verecekti.

Enflasyon olmama olasýlýðý yok muydu? Enflasyon hangi orandayken Mamon faiz alacaktý? Ve El enflasyon hangi orandayken faiz vermeyecekti? Bu sorularýn tabii ki cevabý yoktu! Olamazdý da. Cevap sistemin temeline dinamit koymak olurdu. Sömürülmenin cevabý var mýydý ki bunun cevabý olsundu.

Görüyorsunuz ya lümpenlerin El adýna ve Mamon adýna buyurmasýyla "Enflasyondan oranýnda faiz alýnýr" denmekle; ne þiþ yansýn ne kebap yansýn türünden bir cevapla; lümpenler tarafýný seçmiþti. 5000 yýldýr hizmet ettiði efendilerine karþý þimdi de "enflasyon oranýnda faiz alýnýr" demeleriyle “sureti hak olmak” yerine ikili oynuyorlardý. Lümpenler sömüren, sömürten orta yolculardý.

El in açtýðý tezgâha göre feodal efendiler borç alýp; borcu öte dünyada kat kat fazlasýyla ödeyecekler iken; birden bire hem de bu dünyada ne idiðü belirsiz burjuvalara borcu kat kat fazlasýyla ödeyecekti. Feodallerin burjuvaya olan borçlarý ödenemez olduðu zaman El; aklý baþýna gelmiþ gibi kükrüyordu!

Efendilerin mülkü ve kazancý borcun karþýlýðýný çeviremez oldu. El 'in; borç alýp, borç verilir deme izini, ödeyemedikleri borçlanma içinde tu kaka yapýlmýþ, kötülenmiþ olmakla þimdi, özel bir anlamla; FAÝZ oluvermiþti. Ve EL FAÝZ için, "faiz; alana da verene de HARAMDIR" demekle bas bas baðýrýyordu.

Ama steril sistem içinde El ile baþlayan ödünç alýp, öncüdü borç olarak geri verme iþi (faiz verme iþi) öyle kurumsallaþmýþtý ki bu kurumlaþma içinde efendi borç vermek, yoksul da borç almak zorundaydý.

"Kaderin gözü kör olsun" ki (!) köleler için böyle gelip, böyle giden devran; El için böyle gelip böyle gitmiyordu. Devran böyle gitmediði içindir ki El ‘in kadim durum dediði “borcunuzu zamanýnda eda” ediniz dediði borçluluk kadim durumu þimdi El ‘n burjuvalara borçlu olmasý olmakla; El kendi ayaðýna kurþun sýkmýþtý.

El, dünya nimeti cennete giden yolun taþlarýný köleleri borçlandýrarak kendisine göre döþemiþti. El 'in kendisine göre döþemiþ olduðu borçlandýrma yolu þimdi hesapta olmayan Mamon faizi nedenle El 'in borçlanma yolu olmakla El ‘in kendisini cehenneme götürmüþtü.

Kolektif baðýntý en az üç bileþenliydi. Bu bileþimler kabaca kiþi-kiþi arasý "sosyal iliþkiyi", "ortak mekân baðýntýsýna" açmakla; eylem birliði içinde olunan ortamý “ortak mekân” yapýyordu.

Bileþim de ortak mekâný "parçalý kolektif birim zaman" yapýyordu. Böylece kolektif bileþim, kolektif ortamý "yeni bir üssel durumun hacim alan baðýntýsýný veren giriþmelerine açýyordu". Buna kolektif bir UZAY-ZAMAN açýlmasý veya UZAY-ZAMAN genleþmesi diyorduk.

Her olgu ve olayýn, olgu ve olay durumlarla ilgili imgenin, bir UZAY ZAMAN açýlmasý vardý. Bu taným tersten de doðrudur. Zaman uzaya, uzay da zamana açýlýyordu. Paranýn iki yüzü gibiydiler.

Uzay zaman açýlýmlý birliktelikler ayný anda birlikte olanla birlikte gidendiler. Ortak mekân iliþkisi sosyal iliþkiyi ve gruba olan eðilimi ortaya koymakla, kolektif birim zamaný ortaya çýkarýyordu (ortaklaþmanýn bir birimlik ortak uzay zamanýný ortaya çýkarýyordu).



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.