..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Nisan 2021
Faiz 12  
Bayram Kaya
Özne nesnel kolektif tahrik kuvveti kolektif depo gücünü oluþur. Özne nesnel kolektif tahrik (iþlerge) kuvveti araç gereç amortismanýný oluþur. Kolektif tasarým tahrikini, araþtýrma geliþtirme tahrikini vs. karþýlar bir sinerji ve bileþim gücünün özelliði olmakla kolektif alanýn kolektif tahrik (iþlerge) gücü olmaktadýr.


:DII:
Köleci sisteme kadar gelen ortak kapasiteli kolektif yetenek, sürece bir devamlýlýk ve sürece kolektif miras olmanýn, birikimiydi. Kolektif birikime köleci sistemle birlikte mülk sahibinin tasarrufu dendi. Bu söylem açýk seçik olan kolektif birikimin failini belirsizleþtirmiþti.

Ýnþa baþlangýcýnda, inþanýn baþlangýç nedeni içinde olmayan mülkün sahibi söylemi vahit, þimdi gelmiþ baðdaþ kurmuþ kolektif birikimin, verili sistemin eksen merkezine bindiriþ edilmiþti. Artýk kolektif olan kararlar mülk sahibinin iradesine göre olmalýydý.

Kararlarý biz almýyorduk. Ya kim alýyordu? O denen, mülkün sahibi olan “öyle istediði öyle dilediði için biz böyle söylüyorduk”. Kolektif güç ile insanýn saðlamasý arasýna mülkün sahibi fikri girmiþti. Araya giren mülkün sahibi söylemli zaman mekân eylemli imge uzamasý nedenle kiþiler kolektif gücü görmez oldular.

Kolektif alan içinde tek görünen mülkün sahibi ile onun iradesi ve mülk sahibinin keyfine göre rýzklarý daðýtýp kaderleri belirlemesiydi. Nasýralý Ýsa’ya kadar geçecek olan bu süreçti. Köleci süreç mülk sahibi söylemli tuzak anlam içinde kolektif gücü sahiplenme ve kolektif gücü yönetme iþtahýndan doðdu.

Köleci sahiplik ve köleci yönetim; mülksüz kýldýðý kiþiler üzerinde boþaltýlan kolektif saðlamalý kolektif gücün yerine, mülk sahibi olanýn irade ve kararlarýdýr diye söylenen illüzyon ile dolduruyordu. Böylece kolektif güç yani ortaklaþa olan mülk sahibi söylemli adaletsizliklerle yeniden belirmiþti.

Ama vahiy nedenle kolektif güç bir türlü söylenip geçmiþ bek raunduyla içi doldurulamýyordu. Bilindiði gibi köleci süreci ortaya koyup besleyen ortaklaþa olan süredurum ortaklaþa kapasiteydi. Ortak olan etkiye vahiy dense de ortak etki köleci süreç ile geçmiþ arasýndaki baðlaným enerjisi ve devamlýlýktý.

Görüldüðü gibi baþlangýçta vahiy yoktu. Vahiye göre ortam da yoktu. Verili düzlem içinde eþ yönlü ortak mekân eylemli tekil etkileþimlerden kolektif güç belirmiþti. Ortaklaþan eylemler kendi salýnýmlý kendi açýlýp kapana genleþme periyodla ve kolektif birim zamanlý frekans skalasý ortaya koydu.

Oysa þimdiki köleci süreç içinde ortaklaþa olan baðlaným yerine; vahiy olan, ortak tanýmayan mantýk konmuþtu. Kendisine mülk sahipliði ve irade ortaklýðý tanýmayan illüzyon þimdi ile geçmiþ arasýnda kopukluk veya kesinti oluþturmuþtu. Geçmiþ ile þimdi arasýna köleci mana anlayýþý konmuþtu.

Köleci mana geçmiþin üzerini örtmüþtü. Örtülen yerine kendisi sanal bir neden gibi davranmýþtý. Geçmiþ ile þimdi arasýndaki kesikli devamlýlýktan kaynaklanan kopukluða vahiy denmiþti. Köleci mantýk kopukluk yaptýðý boþluðun içine de kendi uydurduðu baþlangýcý, neden diye söyledi.

Kolektif tahrik gücü yerine mülk sahibinin iradi tahrik gücünü bindiriþ etti. Oysa ilk te sizin nasýl davranacaðýnýzýn bilgisi ve vahyin tahrik gücü yoktu. Egonuz ve verili doða dýþýnda rehberiniz yoktu.

Kolektif güç, kesiþen ortak mekân baðlaþýmlý kiþi eylemlerinden. Artan kolektif zamandan. Kolektif birim zamandan. Kolektif birikimden. Kolektif depo enerjiden. Kolektif eylemli kolektif özne ve kolektif akýldan. Özgecilikten. Paydaþlý olan daðýtýmdan vs. oluþmasýyla kolektif güç kolektif bir tahriktir. Kolektif bir tahrik (bileþimin özellik etkisi sinerji) momentini taþýr.

Biliyorsunuz ki enerji bir biçimden baþka biçime dönüþür. Akýþ enerjisi firen, engel, direnç, sürtünme nedenle baþka enerji formlarýna dönüþür. Hareket halinde olaný durdurmak isteyen bir zýt kuvvetle, durmakta olaný enerjiyi eylemine devam ettirmek isteyen zýt kuvvetler, sürtünme kuvvetiydiler.

Nasýl kendi üzerine kendi etkimenin sürtünme enerjisi nedeniyle bir elektromotor kuvveti (EMK’sý) varsa; kolektif gücün de kendi bileþenli parçalarý hareketinin kendi üzerine kendi etkimesi olan EMK nedeniyle bir ortaklaþa bir kolektif (tahrik motor) kuvveti vardýr. Ortak tahrik kuvveti özne nesneldir.

Ve bu kolektif kuvvet (fizik olarak kolektif tahrik motor kuvveti) sistemdeki üç boyutlu üreten öznelerin yaþam kalitesini garanti ve kalite eder. Kolektif öznelerin yaþamýný garanti etmenin ötesinde sistem çevrimini oluþur.

Özne nesnel kolektif tahrik kuvveti kolektif depo gücünü oluþur. Özne nesnel kolektif tahrik (iþlerge) kuvveti araç gereç amortismanýný oluþur. Kolektif tasarým tahrikini, araþtýrma geliþtirme tahrikini vs. karþýlar bir sinerji ve bileþim gücünün özelliði olmakla kolektif alanýn kolektif tahrik (iþlerge) gücü olmaktadýr.

Kolektif tahrik gücü (kolektif sistemi harekete geçiren güç, iþlerge, bir enerjiyi baþka enerjiye çeviren iþlerge) sistem öznesinin devinmesine harcanan güçten daha fazlasý bir tahrik gücü kuvvettir.

Yani özne nesnel kolektif tahrik gücü tekil duruma göre ortaklaþa olan eylemi yola çýkarma, hareket ettirme; sistemi kýmýldatýp çevrimlerledir. Süreçleri sürekli iyileþtirip geliþtirmenin etkisidir. Herkesin yeteneðine ve herkesin ihtiyacýna göre daðýlan tüketilen güç, kolektif güçten (tahrik gücünden) daha azdýr.

Tekil rehberiniz tekil eylemlerinizdi. Ve yol göstericiniz eylemlerden oluþan imge düþüncelerdi. Eylem düþünceyi düþünce de eylemi etkiliyordu. Kolektif alanda rehberiniz, kolektif güçtür (kolektif tahrik gücüdür). Oysa köleci sistemin kýlavuzluðu, baþýmýza gelen belalardan ötürü, karganýn kýlavuzluðuydu.

Kolektif akýþýn enstrümanlarý da kiþimizdeki tehdide, beslenmeye vs. uygun olan tekrarlý davranýþlar içinde seçilip, ortaklaþýþý ortaya koydu. Ortaya konan ortaklaþýþtaki harekete geçirici (tahrik edici) kuvvetlerdi.

Bu kuvvetler bileþenler üzerinde yardýmlaþan, dayanýþan iþ bölüþümü gibi oluþumlarýn ikinci bir tahrik kuvveti alan içinde çevrime edilmekle kolektif bileþimin gücü ortaya konuyordu.

Yol töre böyle baþlýyordu. Daha baþta "yün eðirip, ip dokuma yoktu". Yol, töre baþtan belirlenimle deðildi. Aksine yol, töre baþta belirsizleydi. Belirsizleler içinde türlü türlü doðru ve eðri eylemlerden tekrar edilmekle, sistemin tahrik kuvvetleri çoktan seçilimleydi.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.