..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Her þey ancak sevgiyle satýn alýnabilmelidir. -Andre Gide
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




13 Mayýs 2021
Dört Durumla Ancak Teoloji 14  
Bayram Kaya
Kolektif yaþamýn tokadý kolektif üssel durumla beliriyordu. El 'in tokadý El 'in mülk sahibi olmasýna göre atýlan tokattý. Kolektif yaþamýn tokadýna göre beliren üst yapý yaþamý; Elin tokadý söylemesine göre anlaþýlan kolektif yaþama dönüþür.


:FDF:

El, mülke sahip kiþisi tutumun üssel açýlýmýna tabii özelleþtirme yapmanýn belirsizleriyle davranacaktý. Bu belirsizler, üreten hayatýn içinde bir karþýlaþmayla bir sosyolojiye denk düþen eþleþmelerle belirecekti.

Üreten bir yapý içinde üssel olasýlýk belirsizleri vardý. Üreten bir yapý kolektif etkiyle yol alýyorsa bu belirsizler içinde "kolektif mülk sahipliði" belirliydi. "Özel mülk sahipliði" belirsizle bir üssel durumdu.

Üreten bir yapýnýn üssel belirsizleri içinde olan olasýlýklar, El takdirli özelleþtirme içinde yol alýyorlarsa "kiþisi mal mülk sahipliði" belirli; "kolektif sahiplik þirk sayýlan" belirsizle oluþa denk düþen karþýlaþma olacaktý.

Örneðin yine, belirsizle olan durum karþýlaþmalardan birisi de kardeþler sosyolojisidir. Totem dönemde totem kardeþler vardý. Ýlahi dönemde de gruplar arasýnda yapýlan ilanen ilah kardeþliði vardý.

Her iki dönem içindeki kimi belirsizler "kardeþler" söylemli bir anlamla eþleþip, "ÝLÝNEK SEL" durumla belirli olacaktý.
Oysa ayný sosyolojik belirsizler iþlerge kuvvet taþýyýcýsý kiþisi mülk sahipliði içinde kardeþ deðillerdi.

Özel mülk sahipliði içinde üreten, paylaþan belirsizler karþýlaþmasý sosyolojik kardeþler mana anlamasý olmak yerine El takdiri belirlemeyle "mal mülk sahibi efendi ile her þeyden yoksun köle" tanýmlý karþýlaþmalarýna denk düþen eþleþmenin mana belirlileri olacaktý.

Mülk sahibi olan belirme efendilikti. Efendinin mülkü içinde olan kiþi ise kuldu köleydi. Artýk eylemler üreten paylaþan kardeþler iliþkisine denk düþmeye göre sonuçlanmýyordu. Efendi köle iliþkisine göre eþleþecek anlamla sonuçlanýyordu.

Kul veya köle kiþilerin taným belirlisi olacak karþýlaþmalar kolektif bir iþlerge kuvvet deðildi. Belirleyicilik kolektif emekleri üzerinde emeðin belirleyiciliði deðil, mülk sahibi efendinin takdir hakký belirleyici olacaktý.

Mülk sahibi efendi kölenin kaderini söyleyecekti. Belirme ve belirlenme kolektif ve iþlerge kuvvetin üretim tarzýna göre deðildi. Olup biteni kolektife göre açýklama-söylemek yerine izahlar kiþisi mülk sahibi olacak tuzaða göre söylenecekti.

Kiþisi mülk sahibini söyleyen bu tür anlam ve söylem sel karþýlaþmalý belirmeler, kolektif iþlergeli somut durumlarý; köleci iliþki tarzý içindeki planýn uygulanmasýna dönüþecektiler.

Köleci mülkiyet iliþkisinin ortaya koyacaðý bilenmeyen akla hayale gelmeyen kötülükler, ahlaksýzlýklar; El söylemi öðüt ve uyarýlara dönüþecekti. Bu öðüt ve uyarýlar içinde eski totem dönemdeki ve ilahi dönemdeki kardeþlik hatýrlanacaktý.

Totem dönemli ve ilahi dönemli kardeþlikler paydaþlar kardeþliðiydi. Zaten kardeþlik te kardeþ payý olmaktan gelir. Siz kolektif alana paydaþ olmakla kardeþtiniz. Köleci kardeþlik içinde kötülüklerin kaynaðý olan sömürü ve sömürülme vardý.

Sömürme ve sömürülme içinde herkesin kaþýðýnda çýkan kýsmet olmayý barýndan bir nasip daðýtýmý olan tanýmlamaydý. Köleci kardeþlik El 'in kulu olma düzleminde; maya tutmayacak afaki bir söylemle "köleci ahdin mümin kardeþliðine" dönüþecekti!

Böylece El, kendi El mana gücünün belirsizleri içinde olanlarý köleci yapý içine boca edecekti. Kolektif alan içine boca olanlarýn her biri kolektif etkiydi. Ve her biri kolektif güç üzerindeki üreten iþlerge kuvvet karþýlýðýyla eþletilen kendi açýlýmlarýný verecekti.

Köleci alan içinde ortama boca edilenlerin her biri, sistem dýþý olan El takdiri bir mana söyleminin üssel açýlýmlardan belirli olacak olan etkilerdi.

Yine El tarzý üssel belirsizler, sosyolojik yaþam içindeki ana, baba kölelik mirasý, ana baba güvencesi ve ana baba sorumluluðu gibi birçok köleci davranýþa üssel karþýlýklarla, köleci hukukla ve köleci adaletle belirecektiler.

El belirsizleri, kolektif hayatýn "kiþi sahipli irade gücüne dönüþen belirenleriyle vücut buluyordu". El teolojini de "kolektif belirleyenleri kendi irade gücü" olarak söylerken; kendisi de kolektif güç yerine geçen imgeye dönüþüyordu.

Groteskilik, davranýþça süreci; kiþinin kendisinden doðaya doðru eylemlerini baþlatan mana anlamasýydý. Oysa teoloji üreten iliþki üzerine müdahale etmeyi sistem dýþýndaki bir mana gücüne atfeden anlayýþ ve yorumlamaydý.

Üreten iliþki üzerine müdahale eden köleci teoloji, köleci sistemle birlikte ortaya konacaktý. Teolojinin üssel belirsizleri içinde Ali Cengiz oyunlarý da belirecekti. Bu oyunlar köleci sistem hukukuna dönüþecekti.

Ali Cengiz oyunlarýna denk düþen anlatýmlarla teoloji, üreten yapýya müdahale kadar giderek saçma sapan söylemleriyle doðaya da müdahale eden doðaüstü bir mana gücüne de dönüþecekti. Teoloji doða üstenden doðaya doðru erek sel amaçlarla sistemin iþletilmesine dönüþecekti. Teoloji sistem dýþýndan üreten yapý üzerine kiþi sahipli paylaþtýran etkiydi.

Bu nedenle köleci toplumlar, toplumlarýn kolektif iþlerge nin iþleyim gücü ile anlaþýlmasý yerine, El mana gücünün söylemleriyle "takdiri ilahi, fýtrat" olarak anlaþýlýyordu! Kolektif iþlerge kuvvet, El mana gücünü biçimliyordu. El mana gücü de bu tarz köleci biçimlenmeyle kolektif süreci, efendi sahipli anlayýþla kontrol ediyordu. El mana gücü kolektif davranýþlý iþlergesi olan dalgalanmalar üzerine köleci bindiriþlerini yapan enfeksiyondular.

El mana gücü üstelisi içinde var olan belirsizler kolektif tabana göre El söylemli yakýþtýrmalarla beliren söylemlerdi. Üreten emek gücü, doðada zorunlu olarak bulunan dað, su, bitki, meyve, hayat olarak var olan enerji akýþlý enerji dönüþümlerini El rýzk verme yakýþtýrmasýna dönüþüyordu.

Akýþlý enerji birçok enerji türlerine dönüþür. Bir enerji türünün baþka enerji türlerine dönüþmesine iþlerge kuvvet diyoruz. Iþýyan enerjinin ýsý enerjisine dönüþmesi gibi, kimyasal enerjinin kas enerjisine dönüþmesi gibi iþlerge kuvvet dönüþümleri doðada zorunlu olukla ve olanlarla zaten vardý.

Kiþiler kendilerinden baþlattýklarý eylemler içinde zaten bu enerji türleri olan enerji paketleriyle yüklüydüler. Her bir var oluþ her bir var oluþa zorunlu bir karþýlaþma ya da rast gelmedir. Çeþitli karþýlaþma rastlantýlarýyla bir araya gelen kiþiler birbiri üzerindeki enerji paketlerini karþýlýklý olarak deðiþtiler.

Böylece kiþi üzerindeki birçok türlü olan enerji paketleri, birçok karþýlýðý kadar karþýlanmayla diðer kiþiler üzerine sanal bir baðlaným enerjisi yüküne dönüþtü. Bu dönüþme kod bilgileri de taþýyordu. Karþýlýklý baðýntýlý bu yüklemler paylaþan, deðiþen kodlara karþýlýk kiþi üzerinde bir türlü enerji paketi, yüküne dönüþtü.

Doðada dönüþen enerji, bu kez de yalýtýma alan içinde kiþiler üzerinde kiþiler ihtiyacýnýn transfer karþýlanmasý olan bað enerjilerine dönüþmekle serbest dönüþen enerji kiþiler üzerinde kolektif bir iþlerge kuvveti ortaya konmuþ oluyordu.

Ýþte bu tür kolektif iþlergeli süreç içinde El, kolektif tabaný; kiþi sahipli anlayýþa göre söyledi. Sanal ve uydurma olanýn illüzyon belirmelerine dönüþtü. El mana anlayýþý; El mana söyleyiþi olaraktan da kolektif paydaþlýðýn ve kolektif sosyolojinin kontrol söylemine dönüþüyordu.

El mana söylemli üsteller, üreten kolektif tabana göre kendi ilinekti karþýlýk belirmelerini oluþtular. Böylece El 'e göre olan üsteli belirmeler, kolektif tabana ait üssel belirmeleri sanki El söylemli belirmelere göre oluyorlarmýþ gibi kendi çarpýtma söylemlerini ortaya koydu. Böylece El mana anlayýþlý üssel belirsizler kolektif taban belirleyiciliðine göre dönüþen belirme söylem oluyordular.

Yaþadýklarýmýz ve vücut bulduðumuz (inþa bulduðumuz) som bedensel hayat ile bedensel hayata dek ben bilinci olan eylemli öznel oluþlarýmýz dahi birçok bileþimler entegresi olan komplike durumdular.

Ayný þekilde kolektif yapý da saðlama ve üreten iþlerge kuvvet üzerinde çevrimler bileþimi inþa iken; nasýl biz, som olarak biz oluyorduk ki? Som olan biz oluþ, sentez durumla ancak biz oluþun yalýtmasý olmakla ancak bizdi.

Biz tekil bir ben deðilken; tekil olmayan ben bilinci bileþimlerle som tekillikti. Bu nedenle hem biziz. Hem de biz deðiliz. Deðiþenle, deðiþecek olanla ve bileþenlerle biz deðildik. Geçici bileþim ve deðiþmeleri içindeki durumlarla da bizdik. Som bileþimle deðiþme ve dönüþmeleri içinde olan yalýtýma özneye, ben veya biz diyorduk.

Som beden biçimlenmesine benzer bir biçimlenmeyle bu kez de dýþta kolektif bileþimle kolektif yalýtýma tekillik bilinci içinde gelip geçici þu an eylemleriyle kolektif som bedenimiz vardý. "Kolektif beden olmazsa kolektif bedenden ayrý ne bir karmaþýk icat içinde olurduk. Ne bir buluþun da buluþu içinde olurduk. Ne de sürekli üreten olurduk.

Ne saðlýðýmýzý korurduk. Ne uzaya giderdik. Ne eþ zamanlý durumla iþlerge kuvveti ortaya koyabilirdik. Ne eþ zamanlý kolektif birim zamanla olabilirdik. Ne birimizin deneyimi tüm dünyanýn deneyimi olurdu.

Ne de tüm dünyanýn deneyimi kiþinin yetenek ve ihtiyacý kadarla gerektiði gibi kiþi üzerine indüklenebilirdi. Velhasýl kolektif güvence olmadan ne de konforumuzu saðlardýk.

Oysa mülk sahibi olma atfýna raðmen kendisi bile kendisi olmayan El, "ben benim" diyordu. El 'in kendisi bile týpký bir totem gibi, týpký bir ilah gibi kendisi olmamakla, kendisi olmak istiyordu.

Tekil kiþi, ikinci bir hal ile dýþtan da kolektif bir baðýntý içindeydi. Kiþi, kolektif tekilliðin öznesiydi. "Kiþi öznesi kolektif özne içinde ikinci bir biçimleniþti. Kiþi yeni bir "organik devinmeli örgensel bütünlüðün bilinciydi".

Yanaðýnýz üssel belirsiz biçimlerini alabilecek bir olasý durumlar içindedir. Yanaðýnýza atýlan tokadýn, yanaðýnýzda býraktýðý iz, tokadýn üssel belirsizi olan durumlardan biriydi. Atýlan tokat yanaðýnýz üzerinde kýzaran bir hal ile yanaðýnýzý da belirli yapar.

Size atýlan tokattaki kinetik enerji yanakta yanma veya ýsý enerjisine dönüþen duygu ve duyum uyaraný ile siz izden hareketle tokadý atan ele doðru gidersiniz. Ýþte buradan hareketle El size dönüþen, dönüþtüren enerjileri deðil "tokadý" söyler.

Sizdeki tokadýn etkisi kolektif alanýn kolektif etkisiydi. Kolektif alan bunu açýklýyordu. Ama El bunu kolektif alanla deðil de kendisiyle, kendi groteski oluþuyla; mülk sahibinin kendi takdiri olarak açýklýyordu. Ama bu söylemler kolektif kiþiye göre olup biteni açýklayamýyordu.

Kolektif bir oluþum (ortaklarý-paydaþlarý olan oluþum) El söylemi olarak belirtilir. Kolektif yapý içindeki kolektif etkiyi kaldýrdýðýnýz ve yerine El söylemli anlayýþý koyduðunuz zaman kolektif yapý açýklanmaz olur. Bu kez kaldýrdýðýnýz kolektif etki yerine de El 'in söylemi olan açýklamalar açýklama olarak açýklama yerine geçer!

El kolektif etki ile kolektif etki yerine geçer. Ama El kolektif olaný da kendisiyle de açýklayamaz. El kendisi ile açýklayamadýðýný bana inanýp iman edeceksiniz demekle açýklar. Ve El kendisine inancý olan kiþileri, tevekkül içinde taat, itaat ve biat ile tutar. Bu itaatle olunan duruma da dosdoðru yol, hidayet ile olunan yol ve himmet yolu der.

Kolektif yaþamýn tokadý kolektif üssel durumla beliriyordu. El 'in tokadý El 'in mülk sahibi olma biçimine göre atýlan tokattý. Kolektif yaþamýn tokadýna göre beliren üst yapý yaþamý; Elin tokadý söylemesine göre anlaþýlan kolektif yaþama dönüþür.

El mana anlayýþýnýn her biri kolektif belirlemeye göre denk düþen söylemlerdi. Bu söylemler kendisine yani mülk sahibi olan iradeye ortak tanýmayan argümanlar altýnda kolektif oluþu gizliyordu. Bu gizleyiþ içinde El "göklerde bir karar vardýr" gibi uçuk kaçýk belirsiz teolojin söylemlere dönüþüyordu.

El söyleminin kolektif bileþimli bir karþýlýðý vardýr. El 'in söylemi kolektif bilince ve kolektif eyleme denk düþüyordu.

El söylemli tokadýn açýlýmlarý da; mutlak saltanata, ganimet yapmaya, sadaka vermeye, zalimliðe, zalimlik karþýsýnda iyiliðe yönelmeye, taþ atana karþý aþ atmaya, oligarþiye ve yeryüzünün El topraðý, El mülkü yapmaða çalýþan oligarþin imparatorluklara dönüþmeyi ortaya koyan söylemler olacaktý.

El tarzý mülke sahip olan üssel belirsizler, kolektif alan somutluðu içinde bir mana karþýlýðý olmakla belirecektiler. Bu belirmeler de "kâr yapan(!)" söylemle, "kazanç saðlayan(!)" söylemle kolektif olaný gizleyecekti. El tarzý hilece söylemler üreten emekleri aldatacak olan "kafa putu söylemler" olmanýn "üstelisi" içinde sömürü çarkýna dönüþüverecekti.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.