..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kurguyla gerçek arasýndaki ayrým, kurgunun mantýklý olmak zorunda olmasý. -Tom Clancy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Mayýs 2021
Üssel Devinmeli Köleci Açýlýmlar1  
Bayram Kaya
Oysa üreten iþlerge kuvvet, zorunlu olarak dýþtan takas yapan, deðiþme yapan geçiþimleriyle bileþimli bir tamamlayýcýlýktý.


:GFH:
Yazýlarým özel bir baþlýk içerseler de tematik açýlýma sahip bir yazý dizisidirler.

Kolektif etki; parçalý tekil kiþiler üzerinde çevrimliydi. Kolektif etki beslenme, besin bulma, savunma gibi kiþi üzerinde ayný anda birlikte olmasý gereken, birlikte gitmesi gereken süreçleri eþ zamanlý baþlatan tamamlayýcý bir etkiydi. 

Tamamlayýcý etki bir kaç kiþi üzerinde avcý toplayýcý, birkaç kiþi üzerinde iz takipçi, pusu atýcý, savunmacý, geride kalan yavru bakýmý gibi farklý farklý iþlev ve görevler deðiþimi geçiþme olmakla, birbirine geçiþen bu iþlerge enerji nedenle kiþiler arasý baðlaným enerjisi oluyordu. 

Kolektif etki kiþi için eþ zamanlý baþlamasý gereken süreçleri baþlatýyordu. Kolektif etki kiþi ile birlikte ama kiþilerin bilincinde ve kiþilerin iradesi dýþýnda olmakla; tamamen kiþiden baðýmsýz bir kuvvet ve etkidir.

Kiþinin kaldýramayacaðý aðýrlýkta bir kaya kütlesini 5 kiþi bir arada kaldýrdýðýnýz zaman, kaya kütlesini kaldýran kuvvet sizinle birlikte ama sizin dýþýnýzda bir ortaklaþa (kolektif) kuvvettir. 

Sizin dýþýnýzda, sizden ve sizin bilincinizden; sizin isteminizden baðýmsýz olan kolektif kuvvet; sizin kuvvetinizi daha etkin daha az zamanda daha çok iþ yapmakla sizi etkin ve iþler kýlmýþtýr. 

Kolektif etki üssel durumla daha parçalý zamanlar bileþimli bir kuvvetler entegrasyonu olup, her bir sekanstý görevler arasý enerji dönüþüm santrali; iþ kolu veya sektörel fabrikalarla iþleyim gücüdür. 

Kolektif kuvvet, kolektif bir etkidir. Kolektif etki kiþinin kendi dýþýnda kiþiler arasýnda birbirine geçiþen; farklý enerji deðiþimlerinden doðan bað kuvvetiyle oluþuyordu. 

Kolektif etki, dýþtan kiþiler arasýndaydý. Kolektif etki topluma göre türlü türlüdür.  Kolektif etki kiþinin gördüþü iþe göre bir türlü olmakla kiþi için hep ayný iþi yapa geliþin duygusu olmaktadýr.

Enerji dönüþümlü, enerji takaslarý  içindeki kiþiler, hep ayný iþ kolu görevi içindeyken; gördüðü iþle hem baþkasýnýn eksiðini tamamlayan hem de baþkalarýnýn gördüðü iþ ve eylemlerle tamamlanan, toplum eksenli aktif öznelerdir. Tamamlama ve tamamlanma içinde adeta farklý iþlevin enerji potansiyeline dönüþürler. 

Farklý enerji bileþimli parça kuvvetler de kiþiler arasýndaki eþ güdüm ile eþ zamanlý farklý farklý enerji enerji tüketip farklý farklý enerji üreten sistem içinin çevrimler baþlayýþýna tamamlayýcý bir etkiydi. Bu nedenle kolektif etki iþlerge kuvvet ve iþleyim gücüne sahipti.

Ýþlerge kuvvet içinde, toplumun ve sistemin tüketimini karþýlayacak olan bir tür enerjiyi üretmekle siz sisteme katýlýyordunuz.  Üretmeniz sonundaki kolektif takasla yetenek ve ihtiyacýnýza göre bir çok tür enerjinin kullaným ve tüketimine sahip oluyordunuz.

Kolektif etki kiþilerin eylemi ve kiþilerin öznesi üzerine bir modülasyon ve kullanýmdýr. Kiþi kolektif beceri ve kolektif bir kapasitedir. Kolektif patentli kiþi kolektif kapasitesi nedenle kolektif etki gibi davranabilmektedir. 

Bugün biz yazýlým ve programlama uzmanýysak, bu uzmanlýðýmýz bizdeki kolektif kapasitenin etkisini gösterir. Proðramlama beceri ve olanaklarýný, toplum önümüze hazýr eder. Bizler de kiþisi maharetlerimizle hazýr olan kolektif kapasiteli örnekçeler üzerinde kýsmi çalýþmalar yaparýz.

Bizlerin kiþisi kapasiteyle yaptýðý parça çalýþmalar, toplumun hazýr ettiði örnekçeler üzerinde eðip bükmeler yapar. Öncesine uyumlu olan yeni ve farklý tarz eðip bükmeler bir geliþmeyi ortaya koyar. Böylece kolektif alan içinde birçok yeni ve ve birbirinden baðýmsýz birçok parça iþlerin entegresiyle kolektif kapasite ortaya konur.

Kolektif inþa, kiþinin önüne her zaman, hazýr bir kolektif olanak; hazýr bir kolektif kapasite; hazýr bir kolektif deneyim; hazýr bir kolektif teknik, kolektif birim zaman ve kolektif bir araç gereç geliþmiþliði ortaya kor. 

Kiþiler donmuþ olan bu kolektif olanaklý deðerler üzerinde; kolektif mantýk ve kolektif akýl olan donanýmlar içine, kendi yetenek ve kendi deneyli düþüncesini de katmakla etkin ve eylemli olur. 

En nihayetinde toplumsal bir kapasite içinde, kiþisi yeteneklerimizle bir deney; bir biliþ, bir buluþ yapabilmemiz için temelde kolektif bir alanla; kolektif bir iþlerge kuvvetler dönüþümünün, çevrim ediliyor olmasý gerekir. Böylece kolektif mantýða sahip kiþiler kendi kendisine yeten kýsmi bir tamamlayýcý etkiye de dönüþebilmektedir.

Kolektif etki mirasýyla donanýmlý bir kiþi, kimi kiþisi gereksinimleri; bir arada, birlikte, eþ zamanlý eþ güdümle baþlatabilmektedir. Bu olanak týpký Robinson Crusoe, Ýbni Tufeyl'in Hay Bin Yakzan 'ý ýssýz bir adada ilk sel mantýkla deðil kolektif alanýn toplumsal hafýzalý mantýkla vardýlar.

Kolektif mantýk, her iki eser içinde donmuþ tekil durumlarla art arda edilmektedirler. Hay'ýn Tanrý 'yý bulacak kadar bu kadar düþünceyi kendi kendisine yüklenmesi, ilk sel groteskti hayatýn içinde yoktur.

Tufeyl ceylanlarýn büyüttüðü insan yavrusunu Hay'ý hiç bir þey bilmez oluþla tanýmlasa da;  büyüyen çocuðun akýl çýkarýmlarýna baktýðýmýzda; bu çýkarýmlar ilk sel mantýðýn groteskti çýkarým ve sorgulamalarý olmayýp; aksine Tüfeyl gibi toplumsal donanýma sahip yazarýn ancak kolektif düþünce ile olasý olan düþünce çýkarýmlarýdýr. Hay'a maal edilmektedir. 

Köleci sistem, kolektif yapýnýn tamamlayýcý etkisini; kendisinin anne, baba, dayý, amca, hala, büyük anne büyük baba dediði sosyolojik akrabalýklarla, evliliðin eþleri üzerine ihale etmiþtir.  Böylece kiþi yararlanýcý kolektif kapasite, köleci sistemle hayli daraltmýþtýr.

Bir tarafta daralan kiþi yararcý kolektif kullaným ve kolektif saðlamalý tüketimler kýtlýðý; diðer yanda da bollaþan birikim, zenginlik ve refah ile sömürüye dönüþmüþtür. 

Yine köleci sistem bu deðiþikliðe karþýn kolektif alanýn kolektif üretim tarzýnda vaz geçmemiþtir. Aksi takdirde kolektif etki olmadan enerjiyi baþka türlü iþlerge kuvvete dönüþemezdiniz. Köleci sistemsizi kolektif paylaþým hakkýndan vaz geçirir.

Köleci sistem sizi mülkün sahibine çalýþan kiþiler kýlar. Buna da kulluk görevi der.  Köleci sistem sizelere kolektif sekanslara göre üretim yaptýrdýktan sonra (kulluk görevinizden sonra); Sizin kolektif katýlým payýnýzý keyfi takdir olarak söyleyip; kazanç takdirine, kâr takdirine dönüþür!

Sizin ölmeyecek kadar yaþamý sürdürecek olan kaderiniz; ancak sizin çalýþmanýzla, kazancýnýzla takdir edilmiþti. Oysa mülk sahibi için yaþamýný sürdürmek; "kulluk görevi içinde mülkün sahibine gösterilmesi gereken saygýyla; mülk sahibinin huzuru olup; mülk sahibinin yaþamý mülk sahibinin huzur hakkýna dönüþmüþtür.

Köleci sistem kolektif garantiyi sosyoloji üzerinde tamamlamaya dönüþmüþtü. Yani köleci sistemle üreten iliþkiyi sosyolojiyle açýklanan bir gözbaðcýlýk olmuþtu. Artýk kolektf inþanýn hazýr edip önünüze koyduðu kolektif olanak ve kolektif donaným içine doðmak; yerine zengin ve sefil aileler içine doðan kaderiniz vardý. 

Ýþte köleci süreçli üssel açýlýmlar; üretirken kolektif üretim tarzýna baðlý olmanýn açýlýmý içindeydi. Köleci sistem tüketirme yaparken paylaþmayý kolektif katýlýma göre deðil de keyfi takdir olan illüzyona göre yapiyordu. Ýllüzyonla yepyeni bir üssel açýlýmlar ortaya koyuyordu.

Kaderleriniz ilkin mal sahibi olan ve mal sahibi olmayan aileler içine doðmakla baþlayýp; üreten iliþkiyi sosyoloji boyutlu aile içinde varlýklý ve yoksulluk içine doðdurulmanýzla; kader olacaktý(!)

Ne doðmak elinizdeydi, ne kimin anne babanýz olacaðýný seçmeniz elinizdeydi. Ama köleci sistem içinde yapýlan takdirler nedeniyle kimlerin zengin, kimin fakir olacaðýna dek alýn yazýlarý yazýlmýþtý.

Ýþte siz üzerinde zenginlði fakirliði olmayan seçemediðiniz ama zenginliði-fakirliði sistem tarafýndan üzerine giydirilmiþ kiþilerin mirascýsý olarak sistem içine doðduruluyordunuz.

Siz sadece doðal bir ortam içine doðuyordunuz. Doðal durumla sosyolojin ve kolektif olan bir alan içine doðmuyordunuz. Sosyoloji ve kolektif oluþ; kuantum baþlanýþtan, atom düzeyli biyo kimyasal ve sosyo toplumsal "özne" süreçlerden sonraydý. 

Ama siz doðal yoldan biyo kimyasal hayatla evirilen geliþmenin, "dýþtan giriþmeli özne bilinci" nedenle; sosyolojik ve kolektif bir alan içine doðduruluyordunuz. 

Doða zenginlik ve fakirlik içermez. Siz kimden doðarsanýz doðun; zenginliði fakirliði olmayan böylesi bir doða içine doðuyordunuz. Doðal durumla olan doðumlar üreten köleci sistem içinde doðma deðil, doðumlarý bilerek tasarlama yaparak zenginlik ve fakirlik içeren sosyoloji içine doðdurulmaydýnýz.

Köleci mantýkla düzenlediðiniz ortamlara doðdurma iþi tamamen "üreten sosyo toplumsa öznenin elindeydi". Hazýr edilmiþ kolektif donanýmlý kolektif olanaklarý önünüzde hazýr olarak bulmak ta üreten sosyo toplumsa öznenin elindeydi. Kimin fakir, kimin zengin olmasýný takdir etme iþi de "üreten köleci sosyo toplumsa öznenin elindeydi". 

Yaklaþýk bir tahmini söylemle söylüyorum on bin yýl öncesine kadar milyonlarca yýldan beri milyonlarca kiþinin hiç biri üreten iliþki içine doðmuyordu. 

Kabaca on bin yýldan yine kabaca 5000 yýl öncesine kadar üreten kolektif alan içine doðan mutlulardýk. Yine üreten bir köleci kolektif alanýn içine doðuyorduk; ama bu sefer zenginlik ve fakirlik kaderi olan doðumlarla, zengin fakir aileler içine doðuyorduk!

Bunu kim belirlemiþti? Kolektif özne mi belirlemiþti? Kolektif özgecilik mi belirlemiþti? Yoksa kiþi tamahýyla ortaklýðýn gücünü kendisine mülk edinen El mi belirlemiþti? Ýlk El söylemlerinden birisi de "mülkün sahibine hamdolsun" diyen El adamý söylemiydi.

Üreten kaderlerimiz, üreten iliþkilerimiz, kolektif bir sosyo toplumun ürünüdür. Ortaklaþa üreten iliþkilerimiz, köleci sistemle birlikte kiþisi paylaþým takdiriyle kiþisi mülke çevirdik.

Üreten iliþki, kulluk görevi anlayýþlý illüzyon nedenle kiþisi mülk sahibinin huzur hakkýna dönüþtü. Ve üreten iliþkiyi ve üretim hareketini mülk sahibinin huzur hakký yapmakla kaderlerimiz; özellikle de günümüz de "köleci sosyo toplumsa öznenin" elindeydi.

Bugün uzaya gitmekle doðumlarý uzayda yaptýrmak kader oluyorsa; bu alýn yazýsý deðil kolektif alanýn etkisiydi. Kolektif alanýn etkisi de temelde kuantum düzlemli sýçramalardan hareketle bambaþka süreçlerin eseri olarak vardý. Kuantum sýçrama atom düzenli bambaþka sekans içine geçmiþti. Ve atom düzenli süreçler de fiziksel biyo kimyasal süreçlerin tetiklemesiyle hayat denen sekans hareketleriyle sosyo toplumsal kapasiteye dönüþtüðü bir gerekircilikle, bambaþka süreçlerin ürünüydü. 

"Kolektif alanýn etkisini" kiþisi ego ile "mülkün huzur hakký yaparsak" kolektif alanýn etkisi, mülk sahibi kiþi elinde "sosyolojik bir alýn yazýsý" olurdu.

Oysa kolektif süreçli saðlasan kuvvetler salt sosyal davranýþla ve salt sosyolojin iliþkiyle baþlamamýþtý. Sosyolojik iliþki kolektif etkinin, kendisi önünde hazýr bulduðu ve kolektif süreci kýsmen hýzlý baþlatmakla, asýl neden olmayýp; dýþ bir etkiydi. 

Yani kolektif etki ortaya konurken, tabii ki kolektif inþacýlarýn cinsellik gibi; yalnýzlýk duygusu gibi iliþkileri de kiþi ile birlikte kolektif etki içine getirildi. Bunlar kolektif alan içine getirilen sosyal davranýþlardý. 

Kolektif alan içinde sosyal iliþki vae diye sosyal liþki kolektif iliþki deðildi. Kolektif iliþki hayati önemde saðlasan ve üreten iliþkiye dayanýr. Cinsellik neslin devamý baðlamýnda hayti öneme sahip olsa da, kolektif iliþkiyle deðil sosyal iliþkiyle karþýlanýyordu. Yani kolektif etki, sosyal baðýntý lamadan daha fazla iþlerge bir kuvvetler dönüþümü olmakla, organize oluþtu. 

Kolektif alan daha çok üreten iþlerge kuvvete dayanýr. Kolektif alan iþlerge kuvvetle organize olmayý, ilkin totem alan içinde kesikli sürekli çevrim yaptý. Kolektif tutum totemi bir alan içinde yalýtýldý. O totem alan içinde yalýtýlan kiþi ile kiþinin sosyal iliþkileri de o alan içinde yalýtýlmýþ oldu. Böylece yalýtýma kolektif etki, o sosyolojiye hitap eder görünmüþtü. 

Ön ittifaklarýn içinde görülecekti ki hiç bir sosyoloji, ne kolektif bir tamamlayýcý etkiydi. Ne de sosyoloji her bakýmdan sistemi büyüten bir etkiydi.  Sosyal bileþimler kolektif kuvveti oluþsa da kolektif oluþ soyoloji deðildi.

Sosyolojinin sadece büyüyen bir nüfus potansiyeli, nüfusa baðlý mekanik bileþimle bir kolektif kuvvet varsa da üreten iliþkiye geçilmeyen zamanlarda nüfus oldukça küçük sayýlar etrafýnda týkanýp kalýyordu. Çoðalamýyordu. Kimi zaman da sosyoloji mevcut nüfusu bile koruyamýyordu. 

Üreten iliþki totem mesleði olukla içte iþlerge kuvvet etkisiydi. Üretim hareketinin de üreten gruplar arasýnda totem mesleklerin takas edilmesinden doðan iþlerge bir kuvvet etkisi vardý.

Yani dýþtaki totem gruplarýn üreten iþlerge kuvvet iliþkisi vardý. Ýþlerge kuvvet iliþkisi farklý deðer üreten, farklý tüketime konu edilen ve farklý kullaným deðeri ortaya koyan gruplarýn, kiþi üzerinde kiþinin eþ anlý süreçlerine tamamlayýcýlýk etkisiydi. 

Gruplarýn sosyolojisi üreten iliþki olmadýkça pek pek dýþtan bileþimle büyüyen geliþen yapý deðildi. Aksine sosyoloji benzer duygudaþlýklar üzerinde en ufak bir sosyal grubu geçici olarak yalýtan bir muhafaza ediþti. Grup sosyolojileri çevrimsiz tutumlarýyla ve geçici iliþki de olmasý nedeniyle, fazla bir yalýtým kazancý ortaya koyamýyordular.

Oysa üreten iþlerge kuvvet, zorunlu olarak dýþtan takas yapan, deðiþme yapan geçiþimleriyle bileþimli bir tamamlayýcýlýktý.

Dinlerin üzerinde tepine tepine at koþturduklarý kolektif etkiyi bir kez daha hatýrlamadan köleci sistemin üssel açýlýmlarýný kavramamýz her zamanki gibi kolay olmayacaktý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.