..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir dost nedir? Öteki ben. -Zenon
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 7  
Bayram Kaya
Beslenme; çevredeki enerji akýþlý geçiþme, deðiþme ve dönüþme içinde kesikli parçalý durumlardan sadece bir tanesiydi. Keyfi olarak nereden geldiði bilinmeyen bir rýzk paylaþmasý yoktur. Eðer ancak kolektif güç içinde kolektif bað ile ve kolektif emek ile üretilene rýzk deniyorsa; kolektif alanýn inþasýna kadar doðada böyle bir sunum yoktu.


:DGF:
Birileri çýkýyor sizi köleci sistemin lütfuna sýðýnmaða, köleci yasalara tevekkül etmeðe; sadaka ve zekât yardýmlarýnýn sizi teskin eden biati içinde oluþa çaðýrýyordu. Davetçi çaðrýlar una kurtuluþ deyip, köleci sisteme solunum yaptýran bu tür savaþçý ve kimi kes de davetçi çaðrýlara kurtuluþlu çaðrý denmekle, bu çaðrýyla köle kiþileri teskin eden davetçilere de aziz deniyordu!

Birileri çýkýyor sizi tarihsel akýþlý kolektif bilince; kurucu inþaya; inþanýn temeli üzerinde kaostan kaçýnýcý sistem doðrultmasýyla düzensiz enerjiyi düzenli enerji akýþýna çevirmeðe çaðýrýyordu. Köleci tevekküle biate çaðýranlara karþý birileri sizi: sömürü gibi soygun gibi cinayet, darp, hýrsýzlýk, gasp gibi kaos durumlardan kaçýnmaða çaðýrmakla; þeytan oluyordu!

Mülk sahibi, yatýrýmcý, iþ bilir, iþ bitirici, tüccar, müteahhit gibi tümü de "kurucu inþanýn kendisi olan depo enerji entegrasyonlu parçalý kýsýmlardýr". Ýnþa haricen finansman bulunup yatýrým yapýlmakla baþlamamýþtý. Ama kolektif emeði oluþan kiþilerin depo enerjili kas ve emek gücü nedenle, kiþilerin kolektif yatýrýma baþlamalarý ve artýk depo enerji biriktirmeleri vardý.

Bu depo enerji yarýn yeniden ve yeniden iþe baþlamasýný, sürdürülebilirliðin, kolektif güvenceli garantinin vs. yüklenicisi (müteahhidi) olmakla; depo enerji araþtýrma, geliþtirme, amortisman, istihdam, oluþturma gibi hizmetin vs. hazýr baþlangýç enerjisi ya da baþlangýç enerjisi olmakla; kolektif güçle yüklenicilik sistemi çevrime ediyordu.

Ýþverenler özelleþtirme nedenle, ihaleler nedenle, kolektif paydaþlý kamu malýna yani hazýr birikmiþ kolektif depo enerjinin sahibi olmakla, boynumuzda boza piþiriyorlardý.

Kýsacasý kolektif yapýlar, traktöre mazot koyup traktörü tarlaya yürütmek gibi, traktörü yapýp ortaya koymak gibi depo edilir baþlangýç enerjisinin biriktiricisidirler. Kolektif yapýlar depo enerjinin müsebbibi ve kapasitesidirler.

Depo enerjili kolektif gücün ele geçirilme illüzyonuna þimdilerde hür teþebbüs, iþ adamý, yatýrýmcý, yüklenici vb. gibi aðdalý sözcük ve anlamlar söyleniyordu. Bu söylemlerle sömürücülük geçmiþin bilincini ve izini azdýrýyorlar.

Kolektif yapýlarýn hazýr depo enerjisi dediðimiz baþlangýç enerjisi kolektif alanýn ertesi gün yeniden iþleyiþe hazýr edilmesi, iþe baþlamasý ve sistemin çevrime olmasý, araþtýrma geliþtirme harcanan enerjiyi geri yerine koyma, aþýnma payý vs. durumlarla amortisman içindi.

Depo enerji kolektif sistemin kendi kendisine ortaya koyduðu güç; artýk ve kolektif emekti. Depo enerji artýk iþgücünde "ayni" olarak birikiyordu. Depo emek, sistem için üretilen kolektife olmuþ kiþisi artýk emekler gücünden birikiyordu.

Depo enerji þimdi tümden; ayni, nakdi ve sanal deðerli kâðýt ve dijital ortam içinde egemen sýnýfýn elindeydi. Kolektif bir alan baðý ile baðlý bir ekonomik iþbirliði içinde; bir yýl içinde üretilen emeðin harcamalarý, üretim araçlarýnýn, mal ve hizmetlere dek amortismanlarý çýktýktan sonra geriye kalan kolektif gücün yarattýðý kolektif zenginlik vardýr.

Bu zenginliðe "safi ulusal gelir" veya "millî gelir" denmekle, sömürenleri de, lümpenleri de üretenler içinde saymanýn aymazlýðýyla kolektif bilinçten ýrama yapýlmaktadýr.

Kolektif güç üreten iliþki ile üretimin ve tüketimin kaynaðýdýr. Artýk alan içi tüketmek için üretme, üretmek için tüketme yapan kolektif özneli amaçlýlýktýr. Kolektif güç ertesi günkü iþlerge ve iþleyim gücünün baþlangýç enerjisidir (finansmanýdýr). Ve yine kolektif güç herhangi bir projenin baþlamasý için baþlangýç depo enerjisidir (yatýrým gücüdür, yatýrýmcýsýdýr).

Egemenler kolektif gücün ortaya koyduðu depo enerjinin sahibidirler. Egemenler, yani sömürenler her zaman en az sayýda; üretenler (sömürülenler) her zaman daha çok sayýda olmuþlardýr. Bir çalýþan bir tane sömüreni besliyorsa; bir çalýþana iki veya üç sömüren olmaz. Sömürülen kiþisi kaynak kýtlýðý nedenle sömürenler birbirini yerler.

Sömürenlerin az, sömürülenlerin çok olmasý bu nedenledir. Sömürenlerin az, sömürülenlerin çok olma daðýlýmýnda sanki bir sömürü dinamiði yokmuþ gibi daðýlým oranýna El "rýzk daðýtma" demekte. Böylece monarþin sistemden beri El sömürenlerle, sömürülenlerin bu daðýlýmýný gizleyip, bu durumu El kendisinin mülk verip, mülk vermemesi olmakla takdim etmektedir.

Doðada olmayan, ancak kolektif bir üretim hareketinden sonra baþlayan bu zalim uygulamaya El; "Biz rýzklarýnýzý bir ölçüye göre takdir ettik. Paydan kiminize çok; kiminize az; kiminize de hiç rýzk vermedik".

"Fakire zenginden bir pay vardýr. Fakiri çalýþan olarak, zengine mirasçý ettik. Bunlar hikmetli sözlerdir. Bunlarda size faydalar vardýr" demekle El bir de meydan okur. "Eðer doðrulardansanýz bu sözlerin gerçeðini getirin" der.

Ýman akdi içinde burada geçmiþin kiþi hafýzasýný sildiðini sanan El, diðer yanda evrensel kolektif hafýzayý unuttuðundan getirilen gerçekler karþýsýnda öfkeye kapýlan El; "ant olsun ki cehennemi bu azgýn güruh için var ettik" diye gerçek karþýsýnda insaný tehdit edip, aklý susturmaktadýr.

Oysa inþa baþlangýç temelinde enerji saðlama kaygýsý, güvende olma gibi kiþi kaygýlarýn olmasý ve doðada zaten var olan enerji, biçimleri içinde saðlama yapýlmasý dýþýnda; ne inþa öncesi ne köleci sisteme kadar inþanýn içinde özel bir atýfla rýzk aramasý yoktu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.