..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




6 Ekim 2021
Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 8  
Bayram Kaya
Kolektif alan içindeki herkesin temel düzlemden gelen davraným, yönelim, saðlama eylemleriyle kiþiler iþ sahibi olup; alan içine iþiyle ve depo enerjili iþgücüyle gelmiþti. Oysa sömürü bile zaten iþi olan kolektif sistem içinde istisnasýz var olan, iþ ve iþçilikler üzerine alabildiðine açýlým vermiþtir.


:CFJ:
Kolektif saðlamalar sürekliliði kiþiye garanti vermekle kiþisi kaygýlý tedirginlikler kolektif alan içinde ya hep ya hiçin saðlama huzuruna geçmenin güvencesini getirdi.

Böylece hemcinsler kolektif inþa içine doðada saðlamalarýna yöneldiði günlük iþlerge eylemlerinin, farklý iþleyimleri üzerinde yardýmlaþan iþleyimseler üzerinde organize olmakla; kiþisi saðlamlarýný, kolektif karþýlýk takaslara dönüþen anlayýþça inþa içine oldular.

Böylece baþlangýç içinde olmayan þimdiki sonuçtan geriye doðru bilinç çýkarýmla ilk seller baþka baþka nedenlerin enerji dönüþümleri içinde saðlama ve takaslar için þimdiki hal ile kolektif alan içine gelmiþlerdir denebilir.

Yeri gelmiþken þunu da söyleyeyim. El "kimine paydan hiç vermedik" derken, pay söylemi El ‘in diline kolektif süreç içindeyken yapýþmýþtý. Pay kolektif yapýnýn söylemidir. PAY: iþleyimle takas olan emeklerinin iþlerge karþýlýðýdýr.

Deðilse kolektif bir iþlerge karþýlýk kiþinin doðada kendi baþýna bulduðu ne paydý. Ne rýzktý. Ne paylaþýmdý. Payý pay eden, rýzk eden sihirli deðnek; bu rýzk denen, pay denen saðlama içine, takas etme içine ve üretim güç içine kolektif emeðin, kolektif gücün sokulmasýydý. Tüm köleci oyunlarýn kader, rýzk, pay ve kurgularda da bunun üzerine olacaktý.

Kolektif yapý paydaþlý yapýydý. El kolektif sistemin paydaþlý olan yapýsýndaki paylaþýmdan demle, daðýtýlan zorunlu kolektif paya; yani harcanan emeðin yarýn çalýþmak için geri yerine konmasý olan kolektif paya; þimdi mülk sahibinin cömertliði olan rýzk demesiyle El sürece keyfilik katýp; kolektif geçmiþi olan paydaþ hafýzayý bu kaplama sözcükler altýnda gizliyordu.

Sömüren kiþi, sömürdüðü kiþi sayýsýný arttýrdýkça, zenginliði ve egemenliði de bununla doðru orantýlý olarak artar. Efendi bir kiþide bir birim iþgücü sömürüyorsa 100 kiþide 100 birim emek gücü depo enerji sömürür.

Bir kiþinin günlük karþýlanmasý gereken girdileri 10 türlü enerjiyle on birimse; efendi dokuz birim kolektif birikimi ele geçirmiþ olmakla efendi çalýþmadan, köleyi çalýþtýrmadan; dokuz günlük ihtiyaç karþýlamasýný depo etmiþ demektir.

Oysa köle dokuz gün çalýþmaz veya efendinin iþ yerini 9 gün kapatmasýyla, 9 gün dayanma gücü olmayan köle; açlýktan ölmemek için efendiye daha baþtan maðlup ve teslim olacaktýr. Bu nedenle sömürenlerin sayýsý daima sömürülenlerin sayýsýndan azdýr. Hem de sömürenler yüzde on, gibi yüzde yirmi gibi bir deðer sayý arasýnda mutlu ve refahtýrlar.

Egemen azýnlýk kolektif yapýnýn elindeki depo enerji olan kolektif birikimleri almýþtýlar. Safi olan (amortismanlarý gideri çýkarýlan) kolektif zenginlikten, egemenler daha çok pay alýrken; üretenler daha az pay alýr. Buna mülkün huzur hakký ya sa mülkün akarý, mülkün kirasý, mülkün kazancý, mülkün kârý, mülkün faizi vs.) denir.

Egemenlerin sömürüden aldýðý pay %80'lerden %70'lere, %60'lara, %50'lere, %40'lara doðru iniyorsa buna sözüm ona "sosyal adaleti saðlama" diyoruz.

Bir yandan bakarsak sosyal adalet kolektif sistemin geri baðlaným yasasýný çaðýrmakla kolektif hafýzasýndan yansýma olan meþruiyettir. Diðer yandan bakarsak, sosyal adalet içinde daima sömüren egemenler olmakla egemenlerin kolektif gelirden alacaklarý pay ne olursa olsun sömürüdür.

Egemenler vicdan yapýp(!) kolektif zenginlikten %89 yerine %10 da pay alsalar, sosyal adalet bir sömürü öngörmekle birlikte sosyal adalet sömürenlerin biraz vicdaný, biraz hukuku, biraz adaleti olan bir sömürü sistemidir.

Özel mülk sahibi egemenlerin iþbirlikçisi olan siyasetler sizin cehaletinize koca koca yalan söylerler. "Devlet size iþ bulmaz, herkes kendi iþini kendi kuracak" demekle kiþileri kolektif bilince uyanmasýnlar diye kolektif bilinci bastýrýcý söylemlerle uyuþtururlar.

Kolektif alan içindeki herkesin temel düzlemden gelen davraným, yönelim, saðlama eylemleriyle kiþiler iþ sahibi olup; alan içine iþiyle ve depo enerjili iþgücüyle gelmiþti. Oysa sömürü bile zaten iþi olan kolektif sistem içinde istisnasýz var olan, iþ ve iþçilikler üzerine alabildiðine açýlým vermiþtir.

Potansiyel olarak herkes bir enerji durumuna sahiptir. Ve bu enerji türlü iþlev dönüþmelerin eþgüdümüyle hayat dediðimiz canlý oluþu ortaya koymakla harcanýr. Harcanan, dönüþen enerjiyle enerjinin dýþtan bünyeye girdisi yapýlýr.

Harcanmasý ve girdisi yapýlacak enerjinin kolektif düzenle harcanmasý, kolektif düzenle girdi yapýlmasýyla kiþi iþ, güç ve bir gayrete sahiptir. Yani kiþide atýlmasý gereken harcanmasý gereken düzenli enerji formuna sokulmasý gereken enerji vardýr. Bu girdi ve çýktý kiþinin iþi gücüdür.

Harcanan iþgücü kiþisel de olsa, dýþta kolektif bað üzerinde olduðunda, kiþinin iþgücünün kolektif düzenle düzenli biçimde harcamasý zaten iþ-güçtür. Doða türlü enerji deposu olmakla çekim merkezidir. Tekil kiþinin doðaya yönelme davranýþý denen saðlama süredurumlarla kiþiler; avcý, savunmacý gibi faaliyetlerinin farklý tür enerji harcanmasýna ve farklý tür bir enerji üretmesine tabiidirler.

Kiþi avcý savunmacý vs. iþleyimleriyle, iþlerge olana doðru beslendirme yaparken kiþilere yaptýðý savunma nedenle savunmacýlar; avcýlarýn beslendirme yapmasý içinden kazandýðý enerji ile avcýlara, güvenlik saðlar.

Böylece avcýlar tarafýndan savunmacýlara verilen beslenme enerjisi, avcýlara güvenlik enerjisine dönüþen savunma olarak geri döner. Avcýlar güvenlik içinde tehditten uzak þekilde av yaparlar. Savunma yönelimi avcýlarýn geri düzlemle savunmacýlara baðlanma noktasýdýr. Beslenme yönelimi de savunmacýlarýn, avcýlara geri düzlemle baðlanma noktasýdýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.