..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bana arkadaþýný söyle, sana kim olduðunu söyleyeyim. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




21 Eylül 2022
Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 16  
Bayram Kaya
Bu eylem alaný içinde ilk kavga; Ýlk kez ilah kardeþler arasýndaki kavgaydý. Yeni açýlan bu tür eylem, söylem ve düþünce alaný içindeki çatýþmalar kolektife karþý kolektifin malýný paylaþma yüzünden çýkan mal kavgasýydýlar. El alanlý sahada Ha El, Ha Ýlah deme düþüncesinin gerisinde “eðer mülk sahibi El ise, El, ilah gibi olamaz. El mülkünü dilediði gibi tasarruf eder denecekti. El dilediðine kendi mülkünden bol bol verir. Kimine az verir. Kimine de kýsar. El ‘in hudutlarýna; El 'in iradesine mi karýþýyorsunuz” denecekti.


:BFC:
16/1

"Ha büfe açýk" söylemi, bir otelde, bir konaklama yerinde ya da bir yemekli toplantýda yiyecek içeceklerin istendiði gibi seçilip; istendiði gibi yiyeceklerden istendiði kadar alýnmasýna izin verilen söz ve davranýþ yerlerini anlam eder.

"Büfe açýk" söylemi; büfenin açýk olduðunu gidip alýþ veriþ yapýlabileceðini belirtir. Ýþte biz "açýk büfe" söylemindeki anlamý "büfe açýk" söylemindeki anlamla eþleþtiriyoruz. Ya da diðerini açýk büfe sözündeki anlamla aynýlaþtýrýyoruz.

Bu da þu demek "Ha Ýlah, Ha El-Ýlah" denilen akýl oyunlarý içinde ilahtaki tüm kavramlarla El, eþleþtiriliyordu. Bu eþleþtirme sonrasýnda zenginden alýp fakire veren Robin Hood yani kolektiften alýp seçilmiþ kiþilere veren El, bu kez tersten Robin Hood olup fakirden alýp zengine veren Robin Hood oluyordu.

Kurgucularýn akýl oyunu içinde El anlayýþý; Ýlah'ýn kendi kolektif sahipliðini ortaklaþtýrmasý gibi düþünülürse de; El sadece kulluðu ortaklaþtýrýyor, kiþileri kullukta eþitliyordu. El ‘in gizli anlamý açýk büfede kâr yapan, kazanç gözeten ticareti öven bir El tutumuydu.

Bu "Ha ilah, Ha El-ilah" gibi bu sözlerde "ayný anlamlýlýk" varsa da; yýllarýn yüz yýllarýn kurguladýklarý akýl oyunlarýn da olduðu gibi gizlenmiþ atýfla; farklý anlamlarý da, vardý.

Ha Ýlah Ha El söyleminin açýk anlamý içinde El 'i ilah gibi ortaklaþtýran irade sahibi olmasýný anlýyorlardý. Oysa El; Ýlah gibi ortaklaþtýran, ortaklaþtýran iradesine ortaklar tanýyan, biri olmayacaktý.

El ‘in kurgucularý El 'in mülkü demekle mülk üzerindeki kolektif mülkiyet ortaklaþmasýný kaldýrmayý gizliyorlardý. Ve El 'in mülkü kavramýnda El 'e, mülkünden istediði gibi mülk daðýtacak olma, iradesini gizliyorlardý.

Ha "Ali kel ha Kel Ali" söyleminde de anlam aynýlýðý varsa da, yakýn kalabalýktaki birine "Ali sadece sen gel" anlamýna "Ali gel" diyebilmenin anlam ayrýlýðý vardý. Pek çok ayný cümle anlam ayrýlýðýyla cümlede kullanýlýr.

Daha açýðý El tanýmý kulaðýmýzý ters taraftan göstermek gibi El, ters tarafta ilah tanýmý üzerinde dolaþýp ilahtan yansýmalar almanýn içinde ilahýn tersi olan anlamla El 'e mülkün sahibi olmanýn bir yeni anlamý kazandýrýlýyordu.

16/2

Bu söylemler içinde anlam yanýltmalarý vardý. Anlamlarda yapýlan illüzyonlar içindeki gizleneni tuzak kuranlar dýþýnda pek pek kimse göremiyordu. Vaaz söylemlerini dinleyen kurgudan habersiz kiþiler El-Ýlah söylemi içindeki El ‘i, yine Ýlahlar üzerinde anlýyorlardý.

Vaazlar içinde geçen El mana söylemi Ýlahlarýn kolektif paydaþlýklarý üzerinde anlatýlýyordu. Vaizi dinleyenler El 'i, Ýlahlarýn meslek öðreticilikleri üzerinde anlýyorlardý. Kýsaca söylersek kiþiler El ‘i; kolektif özneli Ýlah sýfatlarý içinde göz önüne getiriyorlardý.

Tuzak kurucular dýþýndaki kiþiler El söyleminde baþka bir þey anlayamýyorlardý. Sanki karþý tarafýn niyeti yokmuþ gibi kolektifi kiþiler pek pek niyet okumasý yapamýyordu.

Bu tarz konuþma ve fikir jimnastiði içindeki konuþmalar; tuzaða düþecek olanlara haliyle zararsýz görünüyordu. Bu dinletiler içinde El, Ýlah gibi yeti ve yetkileri olmasýný söyleyen bir fikir tartýþmasý olarak ortaya kondu.

Buna göre El de, ilah yetkili olup; EL_ÝLAH sahiplik sýfatýyla Ha El ha Ýlah diye söylense de akýl oyunlarýnýn sonunda ilaha ait yetki ve donanýmlarýn yine ÝLAHA býrakýlacak olmasý asýldý. El sözcüðü ayrý anlamla ifade edilmediði sürece yetki ve yaptýrým gücü ilahta olacaðý için, ilah kardeþlerin kaygýsý yoktu.

Böylece gizli gündemi olan birkaç Ýlah kardeþler, birçok ilah kardeþlere karþý bu tür El stratejisi akýl oyunlarý içinde kendilerine düþünsel-söylem sel ve eylemsel HAREKET ALANI açacaktýlar.

Bu eylem alaný içinde ilk kavga; Ýlk kez ilah kardeþler arasýndaki kavgaydý. Yeni açýlan bu tür eylem, söylem ve düþünce alaný içindeki çatýþmalar kolektife karþý kolektifin malýný paylaþma yüzünden çýkan mal kavgasýydýlar.

El alanlý sahada Ha El, Ha Ýlah deme düþüncesinin gerisinde “eðer mülk sahibi El ise, El, ilah gibi olamaz. El mülkünü dilediði gibi tasarruf eder denecekti. El dilediðine kendi mülkünden bol bol verir. Kimine az verir. Kimine de kýsar. El ‘in hudutlarýna; El 'in iradesine mi karýþýyorsunuz” denecekti.

Bir kez ha ilah, ha El demekle; Ýlaha El; El ‘e de Ýlah dediðinizde; zokayý yutmuþtunuz. Yani ha Ali kel, ha kel Ali dediðinizde mana ayný deðildi. Ali bilinen Ali'nin kelliðidir.

Fakat buradaki akýl oyunu içinde "bildiðiniz beþ on Ali ismi nedenle hangi Ali kel denmekle; bilinmeyen Alilere de bir atýf vardýr. Bundan ötürü dolaylý ve tasavvufi çýkarýmla kel tanýmý, her Ali’nin kendisi deðildi. Yani El-ilahtý fakat Her El 'in kendisi ÝLAH deðildi.

16/3

Bu nedenle Ýbrahim’in kiþi tanrýsý olan El "Ben babanýz Ýbrahim’in Þedai adýyla bilinen El 'iyim" demekle El, Ýlahlýk tanýmýndan azat olabilecekti.

Ýyi anlaþýlsýn diye daha açýðý “kapý açýk” ile “açýk kapý” söylemi ayný deðildi. Baba büyük ile Büyük baba söylemi ayný deðildi. Ali kel ile kel Ali ayný deðildi. Bu illüzyona, bu algýya, bu hayale bir kez inandýrýldýk mý gerisi çorap söküðü gibi gelir.

Yani Aliler kel deðildi. Bir kez El ‘in mülk sahibi olduðunu kabul ettiðinizde El mana anlayýþýnýn buluþçularý ne söylerlerse haklý olurlardý. Ve El mana anlayýþýnýn El ‘ini Ýlaha eþleþtirme yapma yoluyla oluþturduðunuz imge ve imajlar üzerinde açýlan alanda El adamlarý düþünce ve mana yansýmalarý yaptýrmaya baþlayacaklardý.

Bu açýlan imaj alan üzerinde düþünsel yansýtmalarda en bilinen söylemlerden birisi “El mülk sahibi ise El mülkünü daðýtýrken sana, bana mý soracaktý?” söylemli söz, olacaktý!

Haksýz mý? Açýlan alan içindeki imaj üzerinde "El ‘in kendi mülkünden keyfine göre daðýttýðý bu parça hisselere de “rýzýk” denecekti! “Rýzýk daðýtma” denecekti! “Kader, kýsmet, þans, talih, piyango, kumar” denecekti! Erden nereye.

El-Ýlah söylemli düþünce nedeniyle güya böyle olduðunu düþünmekle kimseye bir zarar gelmeyecekti. Ýlahýn imajýna zarar gelmeyeceðinin algýsýyla El; kolektif zenginliðin sahibi olarak söylenip konuþulmuþtu. Açýlan alan üzerinde yapýlan ilk felsefi (tasavvufi) anlamlar tepinmesi ile El düþüncesi iyice sindirildi.

Hileci ve Hülleci olan El kendi mülküm dediði kolektif kapasite içinde rýzýk daðýtandý. Kardeþlik gibi özne nesnel geri baðlaným yasasý, köleci sistem içinde de korunacaktý. Ancak kardeþleri bir arada tutan eski özne ve öznel etkinlik isimce deðil, içerikle deðiþecekti.

Ýlah çocuðu, olmak ve totem çocuðu olmak veya ilah kardeþleri olmak ya da totem kardeþler olmak, önce totem alanýn daha sonra da ilahi alanýn (ittifaký alanýn) mirasçýlarý olmak. Temas edenleri olmaktý (hak ediþti).

Not aslýnda bir Word sayfalýk aský çalýþmasý olarak oluþturulan çalýþmalar gözden geçirilirken geniþletildiði için 16/1, 16/2 gibi numaralanýp böylece yayýn süresi 20 günse çalýþmanýn yayýn süresi 20 günle, sabit tutulmak istenmektedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.