..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Anlamak beðenmenin baþlangýcýdýr. -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




5 Ekim 2022
Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 54  
Bayram Kaya
Vicdan içinde hem kolektif öznenin buluncu, hem kiþisi öznenin buluncu (bilinci) vardý. Kolektif vicdanda kolektif bir deðer yargýsý vardý. Ýttifaký bir alan içindeki her bir grubun emek gücüne karþýlýk (sektör gücüne karþýlýk); diðer her bir grubun, farklý sektör el alanda farklý bir emek gücü vardýr.


:BCG:
El mantýðý kolektif baþlayýþ yerine, hiçbir çalýþma ve gayret göstermeden mülkü olan bir mülk sahibini irade sayýp mülkten pay daðýtmasýyla köleci iliþkileri baþlatýyordu. Yani vicdan mülk sahibinin mülküne ortaklar tanýmamayý baz alýp, baz aldýðý anlayýþa göre sýzlayacaktý.

Mülk sahibi isterse mülkünden size pay verir veya hiç pay vermezdi. Vicdani kanaatleriniz bu esasa göre deðer yargýlarýný ortaya koyup; ortaya konan deðer yargýlarýný da bu esasa göre ölçüp biçecekti

Daha açýðý “veren el alan elden üstündür” diyen köleci iþleyiþ içinde ortaya çýkarýlan köleci söylemler þimdi sizin vicdanýnýzdý. Bir kefeye yoksunluðun davranýþlarý diðer kefeye varsýlýn veren el ile yoksulun alan elin mana anlayýþý konmuþtu. Denge tutmuyordu. Kolektif kefeye karþýsýndaki kefeye, kolektif tüketme karþýlýðý konmuþ terazi görselinin zihin imajýndan, vicdan muhasebesi doðacaktý.

Kefelerinde varsýlýn ve yoksulun davranýþlarý olan köleci vicdanlý muhasebe köleci ortama yeni bir düþünce, yeni bir eylem alaný açacaktý. Bu yeni söylemli eylem alanýna göre vicdanýnýz size “sað elin verdiðini, sol eliniz görmesin” diyecekti. Ama güzel söz deðil mi? Bu güzellikle siz farkýna varmadan kolektif referansa göre yanlýþ olaný meþrulaþýyordunuz. Emeði gasp edilen düþkünlerin sadaka alma iþi El mantýðý ile meþrulaþýyordu.

Dahasý “veren el alan elden üstündür”. “sadaka ömrü artýrýr” demekle soyut bir sadaka kaynaðý söyleyen vicdanýn yarattýðý dilenciler ordusu ve iyi niyeti (!) su istimaller karþýsýnda yeni saðduyu insanlarý veren elden almasý yerine çalýþmaya sevk eden bir vicdan muhasebesine dönüþecekti. Daðdan gel kolektif sürecin üretim gücünü ve çalýþma nesnesini elinde al. Sonra insanýn düþtüðü bu içler acýsý duruma “sað elin verdiðini sol el bilmesin” de….

Sonradan görülmüþ ki tasadduk baðlamýnda yapýlan inayetlerle insanlar hazýrcý ve miskin olup, bir lokma bir hýrka diyen miskinliðin kanaatleri ortamýn beklenmeyen bir gerçekliði olmuþtu. Bu kez de miskinleþmeye karþý, miskinliði önleme adýna “Veren El, alan elden üstündür” denmeye getirilmiþti. Veren elden kasýt, mülk sahibiyle çalýþan kiþi belirtmesiydi.

Oysa kolektif alanýn ne veren eli vardý. Ne alan eli vardý. Veren de kolektif güçtü, daðýlým da kolektif güce doðru olmakla iki elin sesi vardý. Kolektif alanda veren elle alan elin tekil eylem alaný yoktu. Ezik elin veren ele karþý alan elin duyduðu vicdani minnettarlýkla veren ele ezik ezik dua okumasý yoktu.

Kiþinin hoþlanmasýna yönelim olan El takdiri; kolektif alaný, mana anlayýþý düzeyine indirgeyip kiþileri tamaha yöneltmiþti. Tamah edenler içine düþtükleri durum karþýsýnda bir kolektif alaný hatýrlayýp, bir köleci sisteme bakmanýn kýyasý içinde “kendim ettim kendim buldum” diyorlardý. Köleci yapý içinde sýk sýk duyduðu “komþusu açken, tok yatan bizden deðildir” diyen aforizma ansýdýðý kolektif alanda yoktu.

Köleci sistem içindeki vicdan, kiþileri; “alan ele karþý sadaka vermeye, aç yatana karþý infakta bulunmaya” davet ediyordu. Sadaka vermeyi ve infak etmeyi tek yanlý acýma, tek yanlý merhamet olarak söylüyordu! Ýyi de neden vicdan ve merhamet etmeliydim? El bunu söylemiyordu.

Oysa kolektif iliþkiler tek yanlý olmayan iliþkilerle “karþýlýk iþlerin, karþýlýk emek gücünü yardýmlaþýcý" sekans hareketleriydi. Baþ baþa verince taþý yerden kaldýrmanýn bilinciydi. Bir elin nesi var? Hiç deðilse iki elin sesi var diyen bilincin vicdanýydý. Bu nedenle kolektif alanlar kiþilere sadaka ön göremiyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Kolektif Alan 24
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.