..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Mektubum sanýrým fazla uzun oldu, çünkü daha kýsa yazmak için yeterince vaktim yoktu. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




10 Ekim 2022
Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 58  
Bayram Kaya
Mirasý olmayan çocuk, bir ana babaya mirasçý olabilmek için o ana babadan doðmak; o ana babadan doðanlarla ve o ana babayla yatmamak zorundaydý. Yeni mirasçýlýk kendisinde doðulan ana ana baba ve o ana babadan doðanlarla yatmama kapsamýnda bir aitlikti. Bu da þimdiki evli eþler gerçeðiydi.


:CJG:

Mirasý olmayan çocuk, bir ana babaya mirasçý olabilmek için o ana babadan doðmak; o ana babadan doðanlarla ve o ana babayla yatmamak zorundaydý. Yeni mirasçýlýk kendisinde doðulan ana ana baba ve o ana babadan doðanlarla yatmama kapsamýnda bir aitlikti. Bu da þimdiki evli eþler gerçeðiydi.

Geçmiþ dönemlerde kolektif alana mirasçý olma iþi; o yalýtýma alan da totem kardeþ olmanýza; grup aiti kiþiler ile yatmanýza ve o grup organizasyonuna katýlmanýza baðlýydý. Yani totem dönemdeki “mirasçý olma” iþini, köleci sistemdeki gibi mal mülk sahipliði özelinde deðil, kolektif alan genelinde beliriyordu.

Totemdi miras öncelikle yalýtýmlý ortamýn belirleyiciliðiyle ve yalýtýmlý ortam saðlamasýna göre belirleniyordu. Oysa þimdiki mirasýn önünde özel mülk sahipliði ile mülk sahibinden doðmayý garanti eden özel çocuk sahibi olmanýn meþruiyeti ve meþruiyetle haram helal engel modeli vardý. Yani özel mülk, ancak özel doðumlarýyla özel olan çocuklara verilirdi.

Unutmayýn ki köleci sistem kendisinden önceki totemi ve ittifaký sistemin; köleci sisteme göre deðiþen dönüþen intikalleriyle ve köleci sistemin kendi zýt durumlarý ile vardý. Köleci sistem bilse de bilmese de kolektif geçmiþ, köleci sistem içinde geçmiþin biliþim memleriydi. Kýsa söylersek özel doðumlar ancak özel evliliklerle olurdu. Özel evlilikler çok büyük oranda doðacak olan çocuðun; mirasý olan babadan doðmuþ olmasýný ve baba mirasýný garantilerdi.

Mirasý olmayan ana baba, olsa da olurdu. Olmasa da olurdu. Nesli sürdüren kurallar mirasa baðlý akan süreçler deðildi. Zina, piç gibi suçlayýcý kavramlar ana baba miraslý sürecin kendine özgü köleci kurala aykýrý doðan çocuklarý mirastan dýþlayýcýlýktý.

Totemi ve ittifaký süreçteki gibi Aitte olmak için çocuðun mirasçýsýyla yatmasý gerekmiyordu. Aitlik gruba aitlik deðil, mirasý olana aitlikti. Çünkü bu durum; “mirasý olan ana babadan doðma” söylemli garantiyi yok ederdi. Çocuk mirasý olan ana babanýn doðuraný ve doðurtaný deðil; doðurulanýydý. Bu gibi kurallar nedenle ebeveynler çocuðuyla, çocuklar da ana babalarýyla yanlýþlýkla yatmayacaklardý.

Köleci mantýk içinde özel mülk ve özel mirasçýlýðýn korunmasý en önde gelen beliriþle, ahlak normu olacaktý! Kolektif emeðin mirasý belirleyecek olmasýna atýf yoktu.” Karþýlýklý emekler olma” bildiriþimi yerine geliri olma söyleniyordu. Emek sadece alýn teri diye söylenen muðlaklaþtýrmaydý. Bilinciniz ve buluncunuz da yargýlarýnýz da bu gibi özel mülkün, özel mirasçýlýðýn korunumuna göre þekilleniyordu.

Ýnsan Ýlahlarýn ikinci kuþaktan çocuklarýydý ve insan ilahlarýn mirasçýsýydý. Oysa þimdi mülk sahipli El düzeni içindeki köle insan; hem kuldu, hem zulmün ve yoksulluðun mirasçýsýydý. Hem bu düþmüþüyle insan, kurulu düzene baðlýlýðýn kulluðuyla övünüyordu!

Ýlahlar hem tüzeli, oluþtu. Hem tekil kiþilerdi. Daha açýðý insan ilah tüzeli sine zorunlu mirasçýydý. Ýnsana kendi suretini verenler ittifakýn ilahlarýydý. Ýnsanlar ilah suretindeydiler. Ýki ayrý grup ilahýnýn çiftleþmesinden doðan ruh suretlerdi. “Onun biçimini tamamladým, ona ruhumdan üfürdüm.”



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.