..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendi görüþlerim var -saðlam görüþler-, yine de her zaman onlara katýlmýyorum. -G. Bush
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




19 Nisan 2023
Kolektif Alan 20  
Bayram Kaya
Birbirini tamamlayan olgu ve olaylar; birbirini çaðýran, birbirini çeken ve birbirine karþýlýk olan salýnýmlardý. Yani dýþ dünya ve içinizde birbirini tamlayan birbirini çaðýran parçalarýn salýným uyartmasý vardý.


:AEA:
Kolektif alan kolektif birim zamanlýdýr. Kolektif alan her bir özne eylemiyle kiþisel zamaný kesikli sürekli eder. Kesikli sürekli kiþisel zaman içine, kolektif sorumluluklarýnýz yük edilir. Kolektif birim zamana baðlý sinerjiden ötürü arta kalan ve harcanmasý gereken boþ zamanýnýz size yük edilir.

Kýsacasý kolektif alan içinde yalýtýma edilmiþ “eksiðini tamamlayan süje ve objeler vardý”. Süje olarak siz kiþi sel ve bencil korunucularýnýza yönelik eðim enerjilerinizle vardýnýz. Eðim enerjileriniz dýþta kalan karþýlýk salýnýmlarla tamamlanandý.

Dýþ dünyadaki veya kolektif alan içindeki karþýlýk salýnýmlar da tamlayanlardý. Kolektif alan içinde eðim enerjilerinizin türüne baðlý olarak dýþtaki obje ve kiþilerle bað yapýcý ve bencil etkili zemin eylemleriniz vardýr. Süje içindeki eðim enerjileri beslenme, yavru bakýmý, savunma, eðitim gibi zemin eylemleriydiler.

Eðitim, öðrenme ve deneyimler sonuçta eylem kýlavuzunuz olan yol haritalarýnýzdý. Kolektif bir alan içindeki kolektif bir bað enerjisi nedenle, herkes ile ortakla sýlan zemin eylemleri; saðlasan ve depo edilen bir kolektif kapasiteye dönüþürler. Kolektif kapasiteli depo enerji, karþýlýklý emek deðiþimleri gibi kolektif etkilerle sizin üzerinizde sizin sorumluluklarýnýzý içeren yükleri, yüklenmenize dönüþürler.

Ve yine kolektif emek gibi kolektif kapasiteli kolektif etki, sizin üzerinizde sizinle sürdürülebilir olmakla sizin boþ zaman enerjilerinize dönüþürler. Bencillikler birer kapasitedirler.

Böylece kiþi üzerinde bencil oluþunuza baðlý kiþisi enerji alan kapasitesi; kolektif alanlý kolektif etkiyle kesikli sürekli edilir. Bencil kapasitelerle kesikli sürekli edilen zaman etkili eylemler; yine bencil kapasiteli yük enerjisiyle (istek ve isteksizlikle) dolarlar boþalýrlar.

Tekil ve bencil süjenin ihtiyacýna göre olan kapasitesinin dolup boþalmasýyla kiþi kendi bilincini edinir. Kolektif alan içindeki dolup boþalan kapasite kiþisi deðil kolektif alana göre olmakla kolektif bilinçtir.

Bu nedenledir ki kiþisi ve bencil kapasite, kolektif yansýmalý etkileþim içinde öðrenilen parçalý bir kolektif kapasiteyi üzerinde tutup depo eder. Böylece kiþideki akýl, bilinç, yetenek kolektif kodlarýyla da þarj ve deþarjýný olur. Kiþideki kolektif þarjlar, kolektif bilinçle kolektif kapasiteli yol haritasý olan pusulalardýr.

Öznenin üzerinde; besin bulma, savunma gibi bencilce korunan, enerji salýnýmlarýyla bencil kapasiteler vardýr. Bencil kapasiteler kiþi içinde yalýtým edilmekle kendisini belli eden irkilmeler ya da uyartýmlardýr.

Dýþ dünya bir potansiyel alandý. Potansiyel alan genelde yüksek potansiyelden düþük potansiyele göre eðim eder. Süje veya obje üzerindeki iki potansiyel arasýndaki farkýn birbirine etkisi uyarým ya da uyartýmdý.
20
Uyarým veya uyartýmlar süje veya obje üzerinde tamamlayýcý olup, onlarý harekete geçirici yön eylemliydiler. Uyartýmlar süjenin irkilmesiydi. Objenin enjeksiyon uyarýmýydý (salýnýmýydý-osilasyonuydu).

Tamamlayan enerji uyarandý. Tamamlanan kapasite uyarýlandý. Bir uyaran öznede duygularý belirendi. Elma uyaransa, açlýk duygusu elmayla tamamlanacak olmayý belirendi. Açlýk uyaranýna karþýlýk gelen elma gibi kaya da sütre gerisine gizlenmenizle sizin savunma güvende olma duygunuzu çaðrýþabiliyordu.

Yüksek basýnç düþük basýncý uyartýr. Böylece rüzgâr eser. Enerji akar. Dýþtaki kimi uyartýlarýn sizlerde birer salýným karþýlýklarý vardýr. Süjelerdeki birbirine karþýlýk olan her iki türden uyaran ve uyarýlan giriþme irkilmelerine “organik osilasyon” denir. Organik osilasyon karþýlýklarla uyarýr ve uyarýlýrýz.

Her iki tür karþýlýk uyartan nerede geliyordu? Hiçbir yerde. Belli bir zekâ mý bunu böyle düzenlemiþti? Tabi ki hayýr! Dýþ dünya zaten salýnýmlarýyla oluþmuþ olmakla, türlü salýným dalgalarýyla doluydu.

Hayat denen yalýtýma bencillikler de dýþ dünyadaki kimi salýnýmlarý parça salýnýmlar seklinde kendi içinde ve kendisi bünyesinde yalýtmýþtý. Yani içinizde izole edilen uyarýlýr tetiklenir salýným, dýþ dünyadaki bir salýnýmýn parçasý ve dýþ dünyada sayýsal karþýlýðý olan frekans salýnýmlardý (tiril-osilasyon salýnýmlardý).

Eþ deyiþle içinizdeki yalýtýma salýnýmlar, dýþtaki parçasý olduklarý salýnýmlarýn frekansýyla aynýydýlar. Ýçteki yalýtýma frekansýn salýnýmýyla, dýþtaki kimi frekans salýnýmlarý birbiriyle aynýydý. Birbirini tamamlýyordu.

Birbirini tamamlayan olgu ve olaylar; birbirini çaðýran, birbirini çeken ve birbirine karþýlýk olan salýnýmlardý. Yani dýþ dünya ve içinizde birbirini tamlayan birbirini çaðýran parçalarýn salýným uyartmasý vardý.

Birbirini çaðýran, birbirini çeken parçalý salýnýmlar, osilasyon yapan ve osilasyon yaptýran giriþim uyartmasýyla birer osilasyon (uyartým) salýnýmýydýlar. Kolektif alanda bir kolektif alan osilasyonu yani kolektif uyartýmý ile kiþiler osilasyonu vardýr. Kolektif uyartýmlar (osilasyonlar) kolektif alanda kiþi ihtiyacýna ve kiþi kapasitesine göre baþka baþka salýnýmlara karþýlýk olarak modüle edilirler.

Bu türden birbirini sayýsal uyartýmla tamamlayan, uyartým salýnýmlý enerjiye, organik osilasyon salýnýmlý uyartýmlar diyoruz. Ýçteki beslenme uyartýmlý osilasyonunun salýným sayýsý dýþtaki bin bir çeþit uyartým salýnýmlarý içinde sadece kendisine denk gelir salýnýþ olanýyla rezonasyon sürecine, yani uyumlu düzgün itmelerin artmasý olan “seçme ayýklama sürecine” girer.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 3
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bildin mi? III [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Asuman [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.