..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




24 Nisan 2023
Kolektif Alan 27  
Bayram Kaya
DOÐAL ALAN BELÝRLÝYORDU. DOÐAL ALAN YÖNLENDÝRÝYORDU. AMA DOÐAL ALAN DA KENDÝ BELÝRLEDÝÐÝ VE KENDÝ YÖNLENDÝRDÝÐÝ ÖZNELER TARAFINDAN BELÝRLENÝYORDU. ÖZNELER DOÐAL ALANIN NE KADAR KOLEKTÝF NE KADAR ÖZEL ÝÞLEYÝÞ VE NE KADAR UYGULAMALARLA NASI OLMASI GEREKTÝÐÝNÝ BELÝRLER. TEMEL ÖZNELLÝK, TABAN ALANIN KOLEKTÝF ENERJÝLÝ AKIÞ OLMASIYLA BELÝRLENÝYORDU.


:AEB:
Özneler kolektif baðlanýmlarýyla bireylerdir. Özneler doðal bir alaný ortaklaþa bir kolektif ortam yaparlar. Özneler kolektif etki ile bu doðal alanýn uzamsal saðlama sýnýrlarýný belirlerler. Bu sýnýrlar içindeki özneler “ne tür iþleyiþlerle, nasýl bir “saðlama etkisinin ortaya konacaðýnýn kurallarýný da belirlerler”.

Doðal alanýn etkisi, kolektif alanýn nesnel kuralýdýr. Kiþisi baðlaným etkileri de kolektif alanýn öznel kuralýdýr. Bu nedenle öznel kurallar doðal bir alanýn kolektif yapýlmasýdýr.

DEMEKKÝ BÝR KOLEKTÝF ALAN DOÐAL ALAN ÝÇÝNDE KOLEKTÝF BAÐ ETKÝLERÝYLE PARÇALI VE UZAMLI EDÝLÝR. KOLEKTÝF ALAN ÖZNE -NESNEL KURALLARI OLAN VE ZORUNLU BAÐ ÝLÝÞKLERÝ OLAN DÜZENLÝ ETKÝ ALANIYDI.

Deniz gibi, maden ocaðý gibi, meyve aðaçlarý gibi; börtü-böceði olan bir avlaðý, ot, kök gibi saðlama hareketlerini hep doðal alan belirler. Doðal alan da bu tür etki alanlarý ile kiþiler üzerine balýk tutma, kuþ avlama, meyve toplama gibi etkileri yükler. Bu türden karakteristik davranýþlara baðlý hareket enerjisi olan alan, ortamýn yük hareketini belirler.

Yani öznelerin karakteristik balýk tutma iþini, fil avlama iþini, muz toplama iþini vs. ortamýn alan etkisi belirler. Alan etkisiyle ortaya konan av yapma gibi sonuçlarýn da nasýl ve ne kadar süreyle ne þekilde yapýlýp yapýlmayacaðýný ve o þeyin kullanýlýp kullanýlacaðýný da kolektif bað içindeki özneler belirler.

Doðal alan, kiþileri belirliyordu. Kiþiler de doðal alaný belirler. Özneler doðal akýþý modül eli etkilerle amaçlý ve düzenli olarak kolektif iþleyiþe dönüþtürürler. Yani özneler de doðal alanýn, kolektif alana dönüþmesini belirliyorlardý.

Kýsacasý doðal alan özne davranýþlarýný; özne davranýþlarý da o doðal alanýn kolektif oluþunu belirliyordu. DOÐAL ALAN ÖZNEYÝ ETKÝLYORDU. VE DOÐAL ALAN DA ETKÝLEDÝÐÝ ÖZNEDEN ETKÝLENÝYORDU. DOÐAL ALAN ÖZNEYE YÜK ETKÝSÝYDÝ. YÜK ETKÝSÝDE GERÝ KENDÝSÝNÝ ETKÝLEYENÝ ETKÝLEMEKLE SÜREÇ DÝYALEKTÝK ÝÞLEYÝÞTÝ

DOÐAL ALAN BELÝRLÝYORDU. DOÐAL ALAN YÖNLENDÝRÝYORDU. AMA DOÐAL ALAN DA KENDÝ BELÝRLEDÝÐÝ VE KENDÝ YÖNLENDÝRDÝÐÝ ÖZNELER TARAFINDAN BELÝRLENÝYORDU. ÖZNELER DOÐAL ALANIN NE KADAR KOLEKTÝF NE KADAR ÖZEL ÝÞLEYÝÞ VE NE KADAR UYGULAMALARLA NASI OLMASI GEREKTÝÐÝNÝ BELÝRLER. TEMEL ÖZNELLÝK, TABAN ALANIN KOLEKTÝF ENERJÝLÝ AKIÞ OLMASIYLA BELÝRLENÝYORDU.

Böylece kullanýlan kadarla doðal alan kolektif bir yalýtým özelliðine bürünüyordu. Hem dýþ etkilerle hem iç etki giriþimleriyle doðal alan özneyi belirlemiþti. Öznelerimiz, hem dýþ etkili hem iç etkili gerilim ve gerilim farký ileydi.

Özneler fark giriþmelerinden doðan kesiþimlerden kaynaklý olan iç durumlarýný dýþ etkilere karþý izole etmiþti. Ýzole edilen kýsým iç de özel ve öznel tepkileri oluþmuþtu. Dýþta yapýlan etkiler, osilasyon salýnýmlý duyumlardý. Uyartýmdý.

Dýþtan yapýlan uyarýcý frekanslarýn içimizde uyarýlmaya açýk bir frekans karþýlýklarý vardý. Ýç de izole edilmiþ karþýlýk tepkiler ve izole edilmiþ karþýlýk duyumlar öznenin hoþlanma veya hoþlanmamasýydý. Bu türden dýþ etkilerden izole edilmiþ karþýlýk tepkiler öznenin istek veya isteksizlik gibi seçici duygularý olmuþtu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 2
Ölçü 4
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Totemi Dil 24/ý
Hemcinslerin Tarihi 12

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Asuman [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Yol Yolcudan Habersiz [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Köle 3 [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Kendime Sayarým [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.