..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Yaşamın tanımı yoktur. -Halikarnas Balıkçısı
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




29 Nisan 2023
Kolektif Alan 32  
Bayram Kaya
İlk soyutlamalar büyük ölçüde groteski anlamlı ve bencil özne tabanlıydı. Bencil tabanlı soyutlamalar içteki bencil oluşa göre içten dışa doğru yönelimleydi. İkinci tür soyutlamalar totemi mana anlayışıyla başlamakla, kolektif tabanlı sağlasan ve üreten ilişkiler soyutlamasıydı. İkinci tür soyutlama dışımızdaki sosyo-kolektif özneli tabandan içimize doğru ben merkeze yönelimlidir.


:AHG:
İttifaklarla birlikte ittifak içi totem meslekli gruplar kıyasından ötürü meslek sahibi ilah ve ilah sıfatları taşıyan meslek grupları ortaya çıkmıştı. Pekiyi de toteme ne olmuştu? İlah nerede çıkmıştı?

Toteme bir şey olduğu yoktu. İlahlar da doğal olan yollar dışında, doğal olmayan hiçbir yerde çıkmayıp, zaten oldukları yerdelerdi.

İlk inşacılar kolektifi oluşu kendi eğilimlerinin dıştan kesişmesi içinden kesişen anlamla (etkiyle) az çok anlıyorlardı.

Sonraki kuşak hep böyle olduğu sanılan olağan bir kolektif ortama doğuyorlardı. İnşacı atalar tecrübesiyle ortaya konan "kolektif alan" alan içindeki özneler üzerine geri bir art alan etkisi ortaya koyuyordu.

Kolektif inşayı kendisi oluşturmayıp atalardan devralınan kolektif inşanın özneler üzerinde "ata sal deneylerin aktarım etkisi vardı. Art alan ışıması dediğimiz ata sal deneylerin ya da ataların gittikleri yolun bir doğruluk payı vardı. Bir yol haritası olma etkisi" vardı.

İşte kolektif alanın geçmişinden gelen geri etkimeli ve uzun süreli bir doğruluk payının olması, alan içine reçete olucu bir etki veriyordu. Doğruluk payı kulağa küpe aktarımlar olmaktaydı.

Doğruluk payı olucu, atalar orjinli aktarımlar; öznenin düşünce ve eylemlerine yol gösteren pusula türü müktesebattı. Bu müktesebatlar kişiden önce olmakla şimdiki kolektif alana "art alan ışımasıydı".

Bu tür ata sal etkili art alan ışımalı yansımalar, kolektif etki yoluyla kişi öznelerinde "totemi mana etkisi" olarak ortaklaşırdı. Totemi mana kolektif ortaklaşmalı mana ile kolektif soyutlamanın ifadesiydi.

İlk soyutlamalar büyük ölçüde groteski anlamlı ve bencil özne tabanlıydı. Bencil tabanlı soyutlamalar içteki bencil oluşa göre içten dışa doğru yönelimleydi.

İkinci tür soyutlamalar totemi mana anlayışıyla başlamakla, kolektif tabanlı sağlasan ve üreten ilişkiler soyutlamasıydı. İkinci tür soyutlama dışımızdaki sosyo-kolektif özneli tabandan içimize doğru ben merkeze yönelimlidir.

Totemi mana geri etkimeli kolektif özneli ve nesnel bağ enerjili bilgilerin "simge toplacı olan totemdi" bileşimlerle dış beyindi. Grup içinde grubun ağırlık merkeziydi. Ağırlık merkezi çekim ve çevrim eksenli bir bağdı.

Totemiler totemi mana ile anlaşılmayanı birbirine anlaşma konusu ettiler. Kolektif olup biten her durum totemden ötürü açıklanıp anlaşılıyordu. Henüz totemi mana açıklaması, grubu dışına çıkmamıştı.

Grubu dışına çıkacak bir mana ve soyutlama anlayışı ancak ilahi mana anlayışıyla olanaklı olacaktı. ilahi mana anlayışı da önce ittifak içi özelleştirmeyi açıklamakla El mana anlayışını olanaklı kılacaktı. SONRA DA EL ÖZELLEŞTİRME OLAN MÜLKÜN SAHİBİNİ, YAKINDAN UZAĞA VE EVRENE DOĞRU AÇIKLAYACAKTI.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.