..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Dünya hayal gücünün tuvalinden başka birşey değildir. -Henri David Thoreau
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




4 Mayıs 2023
Kolektif Alan 38  
Bayram Kaya
Köleci sistem kolektif alanı bilmezden görmezden gelir. Kolektif olguları mülk sahipliği, lütuf, ihsan, rızk, rızkını arama gibi söylemleriyle; kolektif özneyi kendisine ve toplumuna yabancı kılar. Demokrasi bilinçli veya bilinçsiz edimlerle bozulan kolektif dengelere ve başlangıç koşullarına gitme arayışıdır.


:CFC:
Kolektif özne kolektif bir ortamda girişen transferci enerji formları içinde kolektif bir ağırlıkla pay kazanıp nötrleşiyordu. Kolektif alanda nötrleşiş sürecinin günümüz köleci sistemi içindeki karşılığı, "demokrasidir!"

Köleci sistem kolektif alanı bilmezden görmezden gelir. Kolektif olguları mülk sahipliği, lütuf, ihsan, rızk, rızkını arama gibi söylemleriyle; kolektif özneyi kendisine ve toplumuna yabancı kılar. Demokrasi bilinçli veya bilinçsiz edimlerle bozulan kolektif dengelere ve başlangıç koşullarına gitme arayışıdır.

Demokrasi köleci sistem içinde, gelişen şartlarda geri beslenim olguları olarak ortaya çıkar ve geriyle etkileşim yapıcıdır. Sınıfsal karakterlidir. Kamusal ve özelleştirmeci hakları gözetir. Sistemin kolektifliği hep gözetilir.

Genel olan çok az da olsa mutlaka ters ve zıt alan durumun özel durumuyla vardır. Bir işleyişin tersi ve zıttı olan durum özel durumdur. Kolektif polarma /kutup-gerilim) en az durumla özel durumlardır. Örneğin, yaşlıların, sakat, hasta, çocuk, eğitim alanların sağlasan ve üreten sisteme katılmadan pay alması özel durumlardandır.

Günümüz olguları içinde kolektif polarma veya kolektif seçicilik en az durumla özel ve özelleştirmeci yapılabilir. Sistemin kolektifliği ne kadar fazlaysa sistem pozitif geri beslenmelidir. O kadar iyidir. Sistemin “ara sıra negatifliği ve negatif geri beslenmesi %50,01 gibi değeri aşmamalıdır.

Kolektif sisteminin nesnel pozitif geri beslenmesi ile öznel ve kolektif bilişseli negatif geri alan kontrolü kolektif dengelere gidici mücadeleler içinde bozulan dengelerin tekrar kolektif liginin kazanılması, olmakla vardır.

Kolektif alan içindeki demokrasinin bir yansıma şekli de kişinin stres ve stres kaynağından kurtulmasını sağlayacak olan “kolektif etkili özgecil ve sonra benci bir hafızanın” oluşmasıyla vardır.

Demokrasi köleci sistem içindeki mücadeleler tarihi sonunda ortaya çıkar. Kolektif alanın mesela %80 oranında özelleştirilmesiyle yönetim ve yönetim gücü irade mülk sahiplerinden oluşacaktı. İzahı da İbrahim’e, Nemruda lütfeden kayracılık başlayacaktı.

Mutlak otoriteden oligarşiye doğru genişleyen mülk sahipliği iradesi, ezilen sınıf bilinci olan demokrasi nedenle bir nebze engellenecekti. Bu bir nebze oluşumun açılımı “halk meclisi denen kurul oluşumlarla parlamenter sistemlere doğru giden demokratik mücadele yeni bir bilinç çağının kapılarını aralayacaktı.

Geniş kitleler yitirilen kolektif sağlasan ağırlığın hissedilen boşluğuna doğru eğim ederler. Nasıl ki GENEL eğilimle ve sistemin negatifliği nedenle yönetim mülk sahipliğinden veya mülk sahipliği temsilciliğinden ötürü ezilenlerin, sömürülenlerin yönetilme kontrolü biçiminde doğarsa; demokrasi de mülk sahipliğine ve mülk sahipliği temsilciliğine karşı “ücret!”, yaşam koşulu, yönetime katılma gibi mücadelelerden doğar.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın felsefe kümesinde bulunan diğer yazıları...
Ölçü 2
Ölçü 1
Ölçü 4
Hemcinslerin Tarihi 11
Hemcinslerin Tarihi 14
Hemcinslerin Tarihi 4
Ölçü 3
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 12
Hemcinslerin Tarihi 13

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Bildin mi? III [Şiir]
Ayrılık Nedir? [Şiir]
Bildin mi? [Şiir]
Bildin mi? II [Şiir]
Bülbülü Öldürmek [Şiir]
Hata Yapmak [Şiir]
Asuman [Şiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Şiir]
Köle 2 [Şiir]
İçimizdeki Yabancı [Şiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eğitimci. 1950 Mucur / Kırşehir doğumlu.


yazardan son gelenler

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.