..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Hemen yüzüne gül suyu seperek Leyla'yý ayýlttýlar." -Fuzuli, Leyla ile Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Bayram Kaya




16 Ocak 2024
Hemcinslerin Tarihi 9  
Bayram Kaya
Feodalizm kolektif gücün sömürgeci geliþme çizgisi içinde para adamlýðý dediðimiz burjuvalarý ortaya çýktý. Kolektif güç, sanal bir deðer anlayýþýyla paranýn deðiþim aracý olmasý üzerine yansýtýlmýþtý.


:AFH:
Faiz kolektif alana göre, kolektif alanda sapmakla köleci sürecin bir anomalisidir. Mülk sahipliði sistemi; faiz, kira, kâr, rant, komisyon, rüþvet vs. almadýkça geliþemez ve ölür.

Yani kulluk sistemi dediðimiz köleci sistemi aslýnda faiz ile þifa bulur (sömürü ile þifa bulur). Köleci kulluk sistemi baþka türlü kendisini sürdüremez.

Köleci sisteminin ilk baþlardaki özünde toprak sahibi olmanýn "ortak tanýmazlýðý" vardýr. Zamana baðlý bu sürecin içinde feodal dönem dediðimiz bu sürecin içinde burjuvalar ortaya çýktý.

Mülk sahipliði kolektif üretim iliþkisi üzerine oturur. Mülk sahipliðini ideolojik olarak ezelden beri takdir diye sürdürür. Diðer yandan da kolektif gücü ve kolektif emeði sömür. Bu iki temel üzerinde kendisine mal mülk ortaklýðý tanýmaz.

Feodalizm donmuþ kolektif gücü ve canlý kolektif emeði sömürmesine baðlý olarak kendi geliþme çizgisi içinde zamanla para adamlýðý dediðimiz burjuvalarý ortaya çýkardý.

Donmuþ kolektif güç (kolektif bilgi, kolektif araç gereç ve donaným, üretim nesneleri vs.) sanal bir deðer anlayýþýyla paranýn deðiþim aracý yapýlmasý üzerine yansýtýlmýþtý.

Artýk sömürü paylaþýmý iki kanal üzerinde akacaktý. Kulluk sistemi içinde feodal sahiplik yanýnda ikinci sömürü tuzaðý para üzerinde ortaya kondu. Para sömürüsü feodal sömürüye nal toplatýyordu.

Burjuva dediðimiz para adamlarý sömürüsü; faizi, rantý, kârý þunu bunu çok hýzlý biçimde ve kendisini besleyen bir geliþme olarak kullanýyordu. Burjuvazi bu faizci geliþme seyri içinde feodalleri bile eziyordu.

Feodalizm, kulluk sisteminin kurucu að babasý olan El anlayýþýdýr. Bu nedenle feodaller kendisini burjuvaziye karþý korumak istiyordu.

Feodallerin açýk açýk çalýþan emekleri sömürmesine karþý; burjuvalar para üzerinde görülmeyen gizli bir yoksullaþtýrma sömürüsü uyguluyordu.

Faiz ilk inþa içinde hem toprak aðasý feodalin enstrümanýydý. Hem de burjuvanýn ortaya çýkmasýyla faiz burjuvanýn enstrümaný olmaya doðru dönüþtü.

Feodaller ödünç verdiði bir kaç ölçü þeyi geri alýrken bir verdiðinin karþý birkaç katý olarak geri almakla ilk "faiz" tipini uyguluyordu.

Bu tip ödünç verme iþi faizin ilk biçimiydi. Feodaller halký ödünç faiz altýnda ezerken faiz haram deðildi. Ne zaman faiz silahý burjuvalar elinde feodalleri ezen bir silaha dönüþtü, iþte o zaman feodallerce faizin haram olduðu söylemi El mantýðý olarak dillendirilen bir ideolojiye dönüþtü.

Burjuvalar da borç verdikleri paranýn birkaç katýný alan tefeci bankerler durumundaydýlar. Feodallerin ödünç verme silahý burjuvanýn tefecilik faizi ile feodallerin üzerine dönmüþtü.

Aslýnda feodaller kendi silahý ile kendisini vurmuþlardý. Bu nedenle feodaller faiz kýskacýnda kurtulamýyorlardý. Bir kurtarýcý gerekiyordu. Ýþte Ýsa tapýnakta, üzerinde para balyalarý olan masayý bu nedenle deviriyordu.

"Kýr zambaklarýna bakýn ne eðirirler, ne dokurlar. Baba onlarý besleyip giydiriyor" demekle Ýsa, mal biriktiren para adamlarý bankerlere karþý çýkýyordu. Ýsa feodal kültür unsuruydu.

Bu nedenle feodalitenin El mana anlayýþý faize haram diyordu. El mana anlayýþýna karþý, para adamý burjuvanýn faizi doðru bulan Mamon mana anlayýþý vardý.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn felsefe kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ölçü 4
Ölçü 3
Kendisini Kopyalama 2
Kendisini Kopyalama 1
Ölçü 1
Hemcinslerin Tarihi 11
Ölçü 2
Hemcinslerin Tarihi 4
Hemcinslerin Tarihi 6
Hemcinslerin Tarihi 14

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bülbülü Öldürmek [Þiir]
Ne Devletsun Ne Devletlu [Þiir]
Bildin mi? III [Þiir]
Bildin mi? [Þiir]
Ayrýlýk Nedir? [Þiir]
Bildin mi? II [Þiir]
Hata Yapmak [Þiir]
Asuman [Þiir]
Köle 2 [Þiir]
Ýçimizdeki Yabancý [Þiir]


Bayram Kaya kimdir?

Emekli eðitimci. 1950 Mucur / Kýrþehir doðumlu.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.