..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðaüstü henüz anlayamadýðýmýz doðal þeylerin adý. -Elbert Hubbard
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Sami Güzel




17 Kasým 2003
Mutluluk Görünür Mü?  
Sami Güzel
Yaþam albümünde kaç doðru resminiz var sizce ?


:AHEF:
 

  Sonbaharýn geldiði yeþil bir vadi düþünün, oturduðunuz aðaçtan yavaþ yavaþ yapraklar dökülüyor. Önünüzde ki büyük göl, batan güneþin yansýmasý halini almýþ. Uzaktan mýrýldayan rüzgar, mutluluðun melodisini fýsýldýyor kulaklarýnýza.. Bu tablo bir çoðumuzun aklýnda ki mutluluðun farklý bir portresi midir acaba ? Mutluluk burda mýdýr ? Yoksa bahçeli bir ev ve iyi bir aile sahibi olmakta mý ?

  Cevap hayýr. O zaman nerededir ? Sokakta yatýp kalkan çocuklarda olmadýðýna göre, vahþetten baþka haber yapmayý bilmeyen televizyon kutusunda da deðildir. Peki dondurucu soðuklarda yýrtýk bir eldivenle elli bin lira daha ucuz ekmeði alabilmek için saatlerdir kuyrukta bekleyen amca, biliyor mudur acaba sorumuzun yanýtýný ? Seyahat etmeyi düþleyen bir çok kiþinin sonu olan kanlý yollar, yanýtý yanlýþ yerlerde aradýðýmýzý iletir bize..

  Hep bir mutluluk düþü kurar ve asla o düþü yaþayamayýz. Çünkü hiç bir zaman memnun olmadýðýmýz için, mutluluk denen kavramýn bize çok olduðunu düþünürüz. Ýnsan olmanýn temelinde vardýr belkide bu his, elinde olanýn deðerini bilmeyip, elinde olmayana heves etmek.. Kaçýmýz gözlerini bir gün boyunca kapatýp gezdi ? Karanlýklarýn, kurdelelerle süslediði o sonsuz siyahlýðý gördünüz mü ? Bir gün bile sabredemezken, buna ömür boyu mahkum olanlarý düþünmemek, insan olmamýzdan gerek.. Fakat ben onlarý da gördüm, bisiklet sürme yarýþmasý yapýyorlardý, üstelik o kadar acý ki, bir çoðumuzun çoktan kaybettiði sonsuz yaþam tutkusuyla..

  Evet, sýradanlaþtýk ve monotonlaþtýk... Sabah kalkar iþimize gider, akþam evimize döner, haftasonu eðlenir, geceleride uyuruz. Bu kuyunun dýþýndaki yaþamýn ne anlamý var bizler için ? Nasýl olsa kapýmýzýn önünü temizleyen kiþiler var, hatta baþkalarýnýn kapýsýnýn önünü temizleyenlerde var.. Bunlardýr iþte aðýr aksak bizleri karamsarlýða iten.. Yaþanýlan her anýn bir fotoðraf olduðu bu albümde, sizce kaç adet güzel resminiz var ?

  Albüme doðru resimler koymanýn vaktidir derseniz, bu hafta sonu her zamankinden farklý birþey yapalým. Çocukluðunuzdan kalma bir kaç oyuncak çýkartýn. Ufak bir iki çorap ve mümkünse bir ayakkabý. Sessiz ve kimsesiz bir mahallenin taþ yollarýna girelim. Gördüðümüz ilk evin kapýsýný çalýp, misafir olalým. Hemen giriþte bir kýz çocuðu bekleyecek sizi, tazecik ayaklarý ile donmuþ betona basan, gözlerinde bir hüzün esintisi, merakla sizi izleyecek.. Önce ayaklarýný giydirin, ardýndan oyuncaðýný verin... Sonrasý yanaðýna kondurduðunuz bir busenin, gözpýnarlarýný doldurmasýdýr artýk. Dünyalarý baðýþladýðýnýzý zanneden bir ufak yorgun ile sizin aranýzdaki baðdýr. Gözlerine bakmalýsýnýz ki bir kaç saniyede olsa mutluluðu yakalayýp, görebilesiniz.. 

  Arkamýzda mutlu bir kaç yürek býrakýp yolumuzu bir barýnaða çevirelim ardýndan. Barýnaklarýn ilk kapýsýndan içeri girmek oldukça garip hissettirir, yüzlerce havlayan köpek, aralardan kafa uzatan hastalar ve henüz "dünya nedir ben bilmiyorum" bakýþlarýyla yavrular.. Hiç hareket etmeden etrafýnýza bakýn, bir çok bölümde yüzlerce canlý sizin için baðýrýyorlar. Yüzlercesi onlarýn baþýna bir kez elinizi koymanýz için yalvarýyorlar ve ufacýk sevginiz için tüm bu kýyamet.. Ýtiraf edin, hayatýnýzda hiç bu kadar ilgi görmemiþtiniz, göremeyeceksinizde..

  Bir parça yiyecek için insanlara muhtaç olan, bizler yüzünden yaþamadýklarý acý kalmamýþ bir çok canlý, hala bizlere sevgi gösterilerinde bulunuyor. Çünkü onlar düþmüþler, çoktan bardaklarý kýrýlmýþ ve sularý dökülmüþ. Tek istedikleri de sevgi ve ilgi, yoksa sahne arkasýnda yaþam anlamsýz onlar için.. Böyle bir yüreðe kaç insan sahip acaba ? Ben sahip miyim ? Ya sen ?

  Vakit akþamý çekerken, aktýðýmýz nehir yavaþlamalýdýr. Neler sýðdýrdýk bir pazar gününe ? Alkolsüz, eðlencesiz, oyunsuz ve gösteriþsiz bir pazar yaþadýk. Ama bu pazar öyle bir çift göz bize baktý ki, hayatýmýzda hiç bu kadar minnet duyulmamýþtýk. Öylesi pohpohlandýk, öylesi bir sevgi gösterisine maruz kaldýk ki, sevileni bile tekrar gözden geçirmeyi düþündük. Göz ucuyla bakmaktan vazgeçtik yaþama ve gizliden gizliye sattýðýmýz düþlerimizi tekrar satýn aldýk, üstelik deðerini de fazlasýyla ödeyerek...

  Günün sonunda biz çoktan aradýðýmýz sorunun yanýtýný bulmuþtuk. Ne arabaydý mutluðumuz, nede saray.. Taze bir ekmeðin kokusu, bir miniðin elindeki elma þekerindeydi.. Kimi zaman bir kýr çiçeðinin güneþe bakýþýnda, çoðu zamanda kahve gözleriyle, konuþmadan anlaþabilmeyi neler neler anlatabilmeyi bize öðreten bir yavru köpekte.. Geçmiþin tozlarýna üfleyebiliriz artýk, kutudan çýkan sýrrý paylaþmalýyýz birbirimizle.. Yeniden görüþmek ümidiyle, bir hoþçakal maðrurluðuna emanetsiniz þimdilik..

  Hayat albümünüze bu pazar bir fotoðrafta siz yerleþtirmeye ne dersiniz ?

 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýyi ki Gittin
Kýrmýzýya Mektuplar / Gökyüzü ve Yeryüzü Bembeyazdý
Kýrmýzýya Mektuplar / Yanmanýn Baþka Bir Tadýsýn
Yaðmurumsun
Kýrmýzýya Mektuplar
Kýrmýzýya Mektuplar / Ýþtahý Kaçmýþ Sevdalarýn
Kýrmýzýya Mektuplar / Sessiz ve Dilsiz Dostlardý Kaldýrýmlar
Yalnýzlýk Kramplarý
Sadece Bir Damlayým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gözyaþým Kýrýlmýþ [Þiir]
Sarhoþ [Þiir]
Yaðmursuz Bir Sonbahar [Þiir]
Hasrettik [Þiir]
Rüzgar [Þiir]
Uçurum [Þiir]
Dile Geliþ [Þiir]
Ona Yürüdüm [Þiir]
Hayat [Þiir]
Kavuþma [Þiir]


Sami Güzel kimdir?

Çatlamýþ dudaklara yapýlan, sulu ve pamuklu pansumandý belki yazýlarým. . Belki de çoktan ölmüþ hislere yapýlan bir otopsi. . Okumadan yaþanmaz, yazmadan anlatýlmaz. .

Etkilendiði Yazarlar:
Hersey


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Sami Güzel, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.