..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Aþkýn aldý benden beni. -Yunus Emre
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Çocuk Eðitimi ve Yetiþtirilmesi > Güven Uluköse




18 Þubat 2005
Öðrenme Aþamasýnda Matematik  
Zorluklar Nereden Kaynaklanýyor?

Güven Uluköse


Öðrenciler aritmetikteki iþaretlerin, günlük yaþamda karþýlýklarýnýn olduðunu da öðrenmelidirler.


:FEEC:
Öðrencinin kâbusu matematik, öðrenciliði üzerinden yýllar geçen yetiþkinin de aklýna gelen matematikteki baþarýsýzlýðý. Buna dayanarak ana, babalarýn çocuklarýnýn baþarýsýzlýðýnýn matematik temellerinin olmamasý þeklindeki savunmalarý; her kademe ve sýnýftaki öðrenciler için.

Nedir bu temel? Bir önceki sýnýfta öðrenilenler mi? Yoksa okuma yazma öðrenmenin baþladýðý ilk okul birinci sýnýfa mý dayanýyor? Bu kadar gerilere gidersek çarpým tablosu ve dört iþlemle karþýlaþýrýz. Vurgulanmak istenen bu temel mi? Tartýþalým:
Yardýmcý ders kitaplarý satan bir kitapçýya girdiðinizde, raflarda ilkokul birinci sýnýfýna ait test kitaplarý da göreceksiniz. Okuma öðrenen yedi yaþýndaki bir çocuðun eline verilen test kitabý; neden! çünkü okumayý öðrendi, okuyabilir ve a b c d seçeneklerini tanýr ve birini iþaretleyebilir.
Ýlköðretimin birinci kademesi olan ilkokulda öðrenciler aritmetik ve basit geometrik yüzeyleri ve hacimleri tanýrlar. Aritmetik sayýlar, büyüklük, küçüklük, sýfýr kavramlarýnýn öðrenilmesi ile baþlar ve sýra ile dört iþleme geçilir. Öðretmen soyut aritmetik kavramlarý somutlaþtýrmalýdýr, öncelikle. Otuz kýrk yýl önce (benim öðrenciliðimde ) öðrenciler evlerinden fasulye, kibrit çöpü getirirler ve saymayý, deste yapmayý öðrenirlerdi. Bir iki örnekle bu kavramlarýn yerleþmediðini vurgulamak istiyorum. Yakýnlarýmýn küçük öðrenci çocuklarý ile, öðretmen öðrenci iliþkisine girmeden yaptýðým konuþmalarý aktarayým:
Birkaç malýn fiyatýný söyledikten sonra, en pahalýsý hangisi, sorusuna cevap alamadým.
Kendisinin ve babasýnýn boyunu metre veya santimetre olarak karþýlaþtýramadý.
Saat þimdi on buçuk, on bir olmasýna kaç saat, kaç dakika ver, sorusuna da cevap alamadým.
Çocuklar ikinci ve üçüncü sýnýf öðrencileri ve baþarýlýlar,fakat kitap sayfalarýndan dýþarý çýkmayan bir aritmetik dersinin sonucu ne yazýk ki böyle.
Buradaki temeli kim atacak ! sonraki yýllarda temel konusu dile getirilmesin.
Öðretmenlerin ders programlarýný, amaçlarýný ve uygulamasýný anlatan kýlavuz kitaplarýnda açýklayýcý bilgiler vardýr, konularýn hayata uygulanabilir þekilde iþlenmesi üzerinde durulmuþtur.
Öðretmenin öðrencilerine aritmetik iþlemlerden önce çevrelerini görmelerini, tasarlamalarýný, saymalarýný veya elleriyle karþýlaþtýrmalý tartmalarýný söyleyerek, nesneleri tanýtmalýdýr. Bunlarý ana,baba, aðabey, abla da yapabilir ve yapmalýdýr. Ýlkokul öðrencilerine gezegenlerin yörünge hesaplarýný öðretmiyoruz ki, elleri iel tutamayýp, gözleriyle göremesinler. Tüm aritmetik iþlemlerin, yaklaþým karþýlýklarý yakýn çevremizde vardýr Temel atmak için topraðý kazmaya baþladýk.
Öðrenciler aritmetikteki iþaretlerin, günlük yaþamda karþýlýklarýnýn olduðunu da öðrenmelidirler.
Çýkarma iþareti ( - ); eksilen, azalan , fark için kullanýlýr
Toplama iþareti ( artý ); artan, eklenen, fazlalýk
Çarpma iþareti (x) Kat, kere anlamýnda
Bölme iþareti ( bölüm )
Büyük, küçük iþareti; çokluklar arasýndaki sýralama için kullanýlýr
Bu iþaretler dersin ve kitabýn içinde kaldýkça, problemler aritmetik diline çevrilemez, yani problemler çözülemez. Ana babalar da problemleri çözmekte çok zorlanýrlar ve çocuklarýna hak verircesine “çok zor" olduðunu söylerler; çünkü onlar için de problem aritmetik diline çevrilemez,
Konunun baþlýðý Dört iþlem problemleri; yani toplama, çýkarma, çarpma ve bölme yapýlacak, ama nasýl, aritmetik diline çevrilemiyor ki. Aradaki fark; biri diðerinin þu kadar katý veya þu kadar da biri, beþi; hepsinin toplamý, bu örnekleri çoðaltabiliriz. Bir problemde birbirinin neden ve sonuç iliþkisi içinde iki veya üç cümlecik vardýr. Her cümle dört, altý kelimedir. Okuyup aritmetikteki karþýlýðý olan iþaretleri, aralarýndaki iliþkiyi düþünerek kullanacaðýz.
Bunu baþaran öðrenci temelini atmýþ oluyor Artýk üzerine duvar örmeye baþlayabilir, Çünkü okuduðunu anlýyordur, bu iþ yavaþ olacaktýr. Neden yavaþ dediðimi açýklayayým: Aritmetikte sayýlar, dört iþlem; rasyonel sayýlar, dört iþlem; ondalýk sayýlar, dört iþlem olmak üzere ilk üç, hatta dört yýl böyle tekrarla geçer. Geometri bölümünü daha sonra ele alacaðým. Dördüncü sýnýfta yüzde ve faiz hesaplarý, onlar da ondalýk sayý hesaplarýnýn uygulamasý niteliðindedir, eklenir.
Þimdi sizlere soruyorum, nerede temel atýlacak, neden temeli yok sözü daima gündemde?
Çünkü en baþta aritmetiði ders olarak öðrencinin önüne koyar, hayattan koparýr, sonra hayatýn içinden alýnan örneklerle oluþturulan problemleri çöz, derseniz, karþýmýza bu tablo çýkar. Lise son sýnýfa kadar iþte bu temelsiz denilen durum öðrencilerin, dolaylý olarak velilerin kabusudur.

Bir baþka denemede buluþmak üzere.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: ...
Gönderen: betül daðlý / Ankara/Türkiye
1 Nisan 2006
Yazýnýzý yeni okudum aslýnda bu siteyi yeni ffarkettim. Tesbitinize yürekten katýlýyýrum.

:: Hoþgeldiniz Öðretmenim
Gönderen: zeynep küçük / kýrþehir/Türkiye
23 Mayýs 2005
Yazýnýzý zevkle okudum. Evet maalesef pek çoðumuzun korkulu rüyasýdýr matematik.Ben beþ yaþýndaki çocuðuma matematiði sevdirmeye çalýþýyorum. Bunun içinde çeþitli yöntemler buluyorum. Kýzýmla oyun oynuyorduk. Elime iki büyük portakal, iki tane küçük elma aldým. Dikdörtgen þeklindeki yemek masasýnýn, kýsa kenarlarýna elmalarý, uzun kenarlarýna portakallarý yerleþtirdim. Sonra kýzýmýn eline bir çanta verdim."Hadi kýzým masanýn çevresini dolaþ, dolaþýrken de elma ve portakallarý topla ve çantana koy." dedim. Büyük bir zevkle topladý. Sonra da onlarý saydýk. Dikdortgen masanýn çevresi: 2 portakal, 2 elma dedim. Sonra bunlarý yerlerine koymasýný söyledim. Rasgele yerleþtirdi. Onu uyardým. "Portakallar büyük masanýn bu kenarý da büyük demek ki potakallar uzun kenara konulacak" dedim. Kýzým hemen kavradý. Dikdörtgenin çevre formülünü bir cafe de çocuklara sordum. Pek çoðu hatýrlayamadý. Kimisi de yanlýþ hatýrladý. Deðerli Öðretmenim, keþke bizlerede ailelerimiz öðretmenlerimiz böyle oyunla, þakayla, gösterek anlatsaydý. Þu an ki konumumuz çok farklý olurdu. Saygýlarýmla...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Matematikte ve Günlük Yaþamda Aritmetik Ortalama
Dilsel Zeka Geliþimi
Sýfýr ve Sayma Sayýlarý ile Yakýn Çevre Ýliþkisi
Neden Öðrenemiyoruz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Harbiye - Fatih Tramvayý [Deneme]
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine [Eleþtiri]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiði Yazarlar:
Azra Erhat, Selim Ýleri


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.