..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes cennete gitmek ister ama kimse ölmek istemez. -Joe Louis
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Eðitim > Güven Uluköse




6 Mart 2005
Sýfýr ve Sayma Sayýlarý ile Yakýn Çevre Ýliþkisi  
Büyüklerin aritmetik öðrenme zamaný geldi

Güven Uluköse


Kredi kartlarý döneminden önce biz büyükler de paramýzýn sonlandýðýný “bir kuruþum kalmadý” deyiþi ile anlatmaya çalýþýrdýk. Bu baþlangýç SIFIR kavramýna yakýnlaþmak içindi.


:CIHI:
Bu yazýma YOK ile baþlamak istiyorum. Küçük çocuklar çok sevdikleri þeyleri, çukulata, þeker, birden fazla oyuncak gibi, devamlý isterler; bir, iki verdikten sonra “bitti, artýk yok” yanýtýný vererek isteklerini sonlamaya çalýþýrýz. Kredi kartlarý döneminden önce biz büyükler de paramýzýn sonlandýðýný “bir kuruþum kalmadý” deyiþi ile anlatmaya çalýþýrdýk. Bu baþlangýç SIFIR kavramýna yakýnlaþmak içindi. Ýlkokul birinci sýnýfta öðrenci alfabeyi ve sayýlarý öðrenmeye baþlýyor. Türk alfabesindeki yirmi dokuz harfin içindeki Ð tek baþýna kullanýlmaz, sayýlarýn 0’ý vardýr tek baþýna bir çokluk göstermez. Konumuz aritmetik olduðu için SIFIR’dan yola çýkalým. Sýnýf öðretmeni sayýlarý 1,2,3,4,5,6,7,8,9 ve 0 þeklinde yazdýracak ve okuyacaktýr. Çocuk YOK’u önceki yaþamýndan biliyor, ama burada bir de karþýsýna SIFIR çýktý, ne yapacak, bunlarý birbiri ile nasýl baðdaþtýracak!
Matematiðin günlük yaþamýmýzda kullanýlan ve birebir karþýlýklarý olan alt dalý aritmetik ve aritmetik iþlemlerdir. On, on beþ yýl öncelere gidelim; büyük alýþ veriþ merkezlerinin sayýsý çok azdý; daha çok bakkal, kasap, manavdan alýþ veriþ yapýlýrdý. Cebimizde paramýz ile oralara gider, kilogramýn katlarý veya yarým kilo, iki yüz elli gram aðýrlýkta veya üç tane beþ tane gibi sayýlarda mal alýrdýk. Bunlarýn ederini yaklaþýk hesaplar ve paramýzýn yetmesi için toplamýný da aklýmýzdan yapmaya çalýþýrdýk. Yanýmýzdaki bir þeyler daha almak isterse, “para kalmadý, para yok” denirdi. Ne yaptýk; aldýklarýmýzýn ederini topladýk, cebimizdeki paradan çýkardýk, sonunda SIFIR kaldý. Bu somut bir olay ve aritmetik problemi; içinde çarpma, toplama, çýkarma var.
Gelelim bu günkü duruma; cebimizde paramýz yok, poþete istediðimiz miktar veya sayýda malý doldurup alýþ veriþ arabasýna yüklüyoruz, kasanýn ekran görüntüsünü bile, çoðumuz izlemeden, kredi kartýný uzatýyor, kasadan çýkan kaðýdý imzalayýp, satýþ fiþini alýyor, belki toplamýna bakýyoruz. Bu kadar sayýlardan ve dört iþlemden uzaklaþan bir toplumda yaþayan ana babalarýn çocuklarý ilkokula baþlýyor.
Çocuklar okuma, yazma öðreniyorlar, ama aritmetik nasýl öðrenilecek! Þu sýfýr denilen iþaret kendi baþýna bir þey ifade etmiyor, saða geliyor, sola geliyor, zaten daha sað ve sol kavramý bile oluþmamýþ, bu kadar soyut bir dil ile baþlayan öðrenememe sürecinin ilerisi için olumlu neler düþünebiliriz!
Ýlkokul, somut, elle tutulan, gözle görülen nesnelerin tanýnmasý ile baþlayan ve uzun zaman sonra soyuta geçilen bir eðitim sürecini kapsamalýdýr. Aritmetik dili soyuttur, bunu küçük sýnýflarda tanýtým yolu ile, çevreden örneklerle, öðrencilerin hayal güçlerini kullandýrarak, tanýdýklarý nesneleri gözlerinin önüne getirmelerini ve sayý kavramýný somutlaþtýrmalarý gerektir. Aritmetik iþlemler ders olarak verilmeye çalýþýlýr, ama hep havada kalýr, en basit bir toplama iþlemini problem þekline dönüþtürünce, çocuk yapamaz. Çünkü aritmetik onun için sayýlardan oluþmuþtur. Üç kilo elma, yedi kilo portakal, sepetin aðýrlýðý bir kilo, kaç kilo yük taþýmýþ oluyorsun? Bu problem ona yabancýdýr, sayýlarý alt alta yaz, topla derseniz, yapabilir.
Aritmetik; sayýlarýn (tam sayýlar, ondalýk sayýlar, rasyonel–kesir-sayýlar) yazýlmasý, okunmasý, toplama, çýkarma, çarpma ve bölmedir. Bunlarý öðretmemizin nedeni, problem çözebilmek ve ilerdeki matematik konularýnda, nasýl kitap okurken önce okuma yazma öðrenmiyorsak, okuma, yazma bilir gibi bunlarý kullanmak, daha açýklýk getireyim, matematiðin alfabesini bilmek, demektir. Bu nedenle çocuklar, özellikle ilköðretimin birinci döneminde, okuduðunu anlar gibi, matematik dilini de öðrenmelidirler. Bunun yolu test çözdürmek, sayfalar dolusu iþlem yaptýrmaktan geçmiyor. Çocuklarýmýz lise son sýnýfta bölme iþleminde, bölünenin indirilen basamaðýnda bölen yoksa, bölümde o basamak için bir sýfýr konuluru, bilmiyorlar, bu demektir ki aritmetik okuyamýyor, öðretelim. Karþýmýzdaki gençleri tüm bunlarý öðrenip geldi, diye düþündüðümüz içindir ki genel sýnavlarda matematikten SIFIR alan öðrencilerle, orta öðretimi bitirmiþ, liseyi bitirmiþ, karþýlaþýyoruz.
Çocuklarýnýzla ilgilenebilmek için sizlerin de aritmetikle hem hal olmanýz gerektiðini hiç düþündünüz mü?
Bir baþka yazýmda buluþmak için hazýrlýk yapýyorum.

1 mart 2005 Moda



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn eðitim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Matematikte ve Günlük Yaþamda Aritmetik Ortalama
Dilsel Zeka Geliþimi
Neden Öðrenemiyoruz

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Öðrenme Aþamasýnda Matematik

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Harbiye - Fatih Tramvayý [Deneme]
Çocukluk Döneminden Gençlik Dönemine [Eleþtiri]


Güven Uluköse kimdir?

Ben Güven

Etkilendiði Yazarlar:
Azra Erhat, Selim Ýleri


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güven Uluköse, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.