..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Gürcan Erbaþ




1 Kasým 2005
Yalan Söyleme  
Geçen akþam bir arkadaþým internette beni sýnamaya...

Gürcan Erbaþ


Yalan üstüne yalan söyleyenlere çok kýzarým. Fakat çok geçmeden onlarý hoþgörürüm sonra da unuturum. Ne de olsa bu bir karakter iþi, yapý iþi. Bir kere girmiþse kanýna çýkmasý zordur.


:AIHG:
Yalan Söyleme


Dün akþam bir arkadaþým beni internette sýnamaya kalkýþtý. Bir sürü soru yaðmuru. Ne o kardeþim teste mi tâbi tutuyorsun beni dedim. Yoksa þunun þurasýnda yarým saat mi dersin onbeþ dakika mý dersin karþýlýklý bilgi, beceri izin verirsen sevgi, dostluk alýþveriþi yapalým dedim. Yok caným öylesine sordum diye karþýlýk verdi. Sonunda bir soru daha ...En sevmediðin þey nedir yaþamda, dedi.
Yalan..yalan ! dedim. Yalan söyleyenlerden, söylemeye mecbur kalanlardan nedense nefret ediyorum dedim. Hýý dedi geçiþtirdi..neyse! Yalan üstüne yazacaktýk Tanrý bilir kaç tür yalancý vardýr? Ancak yalaný bir yaþam biçimi hâline getirenler vardýrki iþte onlardan yine Tanrý koruya ! Yalan söylemeyen insan var mýdýr yaþamda acaba? Elbet yoktur. Bir tür yalan söyleyenleri hoþ görürüm o da karþýsýndakinin gönlünü kýrmamak için yalan söyleyenleri, diðerlerininki düpedüz sahtekârlýktýr, düzen bozuculuktur. Günü gelir karþýsýsndakinin geleceði ile oynar, ekmeði ile oynar, kiþiliði ile oynar. Oynar da oynar ! Ýnsanýn kaderi ile oynar! Bu nedenle en iyisi hiç yalan söylememektir. Yalan, insanýn içgüdü ile kendini savunma mekanizmasý diyenler olacaktýr. Öyleyse neden bunu doðrularla yapmýyorsunuz? Yalan, insanýn doðasýnda vardýr diyenler varsa neden salt doðrular olmasýn derim. Yalanýn arkasýna saklananlar çok geçmeden yalanlarý ortaya çýkýnca hiç mi utanç duymazlar, ezilip küçülmezler daha ne diyeyim hiç mi piþmanlýk duymazlar? Yalancýnýn mumu yatsýya kadar yanar! diyen o bilge kiþiye ne denli teþekkür etsek azdýr. Günümüzde köprüyü bile geçemezsin artýk yalanla. Ayýlar dahi uyandý kardeþim. Bu sözüm yaþamýn her kesimindeki insanadýr. Her meslekten insanadýr kardeþim. Sözü uzatmadan- Söz meclisten dýþarý olsun ! hadi. - Bir masalla bitireyim Yalan öykümüzü kýsaca.
Padiþahýn birinin caný sýkýlmýþ. Duyurun bunu tüm ülkeye demiþ. En mahir, usta öyle üç yalancý bulunki bana, en güzel Yalaný söyleyene bir büyük kese altýn ihsan edyim demiþ. Aranmýþ, taranmýþ üç usta yalancý getirilmiþ Sultanýn huzuruna. Birinci yalancý yalanýný anlatmýþ. Padiþah kovun þunu demiþ. Sýra ikinci yalancýda. O da anlatmýþ yalanýný, Sultan onu dfa beðenmemiþ. Tez kovun býnu da, demiþ. Son yalancý gelmiþ. Etek öpmüþ, selâm vermiþ. Baþlamýþ anlatmaya. " Sultaným, demiþ. Ben huzurunuza yalan söylemeye gelmedim aksine tam bir doðrudan sözedeceðim size." Sultan kýzmýþ, ben yalancý istedim, güzel bir yalanýn varsa söyle yoksa çýk, git, demiþ.
Yalancý, "Bir dinleyin beni! " demiþ ve devam etmiþ sözlerine. " Otuz yýl kadar önce bendenizin dedesi siz Sultanýmýn dedesine -nedenini bilmiyorum- yüz altýn borç vermiþti. Zaman geçti, unutuldu ve dedeniz, dedemin borcunu nedense bir türlü ödemedi. Ben, huzurunuza bu borcu istemeye gelmiþtim ! " deyince Sultan, tahtýndan büyük bir öfke ile kalkar ve baðýrýr.
" Yalan ! Kuyruklu yalan bu ! " der.
Ýhtiyar Yalancý, padiþahýn önünde sevgi ve saygýyla bir kez daha eðilir ve þöyle seslenir Sultan'a.
" Elbette yalan ! Tabiiki Yaln ! " der.
Padiþah, þaþýrýr gibi olur ve yalancý adayýna 3 kese altýn, ihsan eder.
Bütün yalanlarýnýz böyle gerçek üstüne olsun, efendim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yazmakla Aðlamak Ayný Þeydir
Yalnýzlarýn Tanrýsý
Þundan Bundan..!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ye - Ye - Ye... Yeneriz Ya - Hu
Gerçek Demokrasi
Ya Ben Ne Diyeyim Size...
Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun
Günün Ýncisi
Bir Kadýn / Bir Erkek
Gördüklerim ve Üzüldüklerim
Barýþ
Pastýrma Yazý
Yüzde Elli

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Benim Atlarým [Þiir]
Lebon'da Buluþalým [Þiir]
Anýlar Kutusu [Þiir]
Kaside [Þiir]
Sotaya Düþmeyen Þiir [Þiir]
Atatürk Aramýzda [Þiir]
Hayalet [Þiir]
Eski Çeþme [Þiir]
Bir Sebep Göster [Þiir]
Bekleyiþ [Þiir]


Gürcan Erbaþ kimdir?

1942 Ýstanbul doðumlu, edebiyatýn her türünden hoþlanýr, ayrýca resim yapar. Kendi adýna yayýnladýðý þiir kitaplarý: Kaç Ýstanbul Var Ýçinizde, Mavi Düþler, On üzerinden on veriyorum sana, Dedemin Kitabý, Solmasýn Yurdumun Gülleri, 19 Yaþ Þiirleri, Sesler Düþünceler Duygular, Aynadan Yansýyan, Onikiden Sonra, Gece Korkularý.

Etkilendiði Yazarlar:
Halide Edib, Adalet Aðaoðlu, Yakup Kadri,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gürcan Erbaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.