..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dilerim, tüm yaþamýnýz boyunca yaþarsýnýz. -Swift
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Hasan Bahar




10 Nisan 2002
Leyleklerin Göçü  
Hasan Bahar
Ýlkbaharýn güzel bir günü. Odamýn penceresini aralýyorum. Gökyüzü berrak mavi bir tül gibi kentin üstünü örtüyordu. O da ne!... birden uzunca zamandýr merak ettiðim konuklarýn geri geldiklerini fark ettim...


:CJFC:
Esentepe
9 Nisan 2002 saat 10.00

Ýlkbaharýn güzel bir günü. Odamýn penceresini aralýyorum. Gökyüzü berrak mavi bir tül gibi kentin üstünü örtüyordu. O da ne!... birden uzunca zamandýr merak ettiðim konuklarýn geri geldiklerini fark ettim...
     1988 yýlýnda kent merkezinden 23 km. uzaklýkta, Toroslarýn kuzeye bakan yamacýnda, Konya ovasýný tepeden gören üniversitemizin Kampüs Alaný, ya da Yerleþgesi'ne taþýnmýþtýk. O yýllarda Kent ile Kampüs arasýnda 10 km.lik bir boþluk alan vardý. Bu alanda yakýn geçmiþin izlerini yansýtan terkedilmiþ tuðla fýrýnlarý ve taþ ocaklarý dikkati çekiyordu. Bu bozkýrda, havanýn iyi olduðu baharýn ilk günlerinde, kentin kalabalýðýndan kaçabilen ailelerin bir taraftan 'güneyik' ya da 'yabani marul' gibi otlarý toplarlarken, diðer taraftan küçük çaplý gezintiler yaptýklarýna tanýklýk etmiþizdir. Kentin etrafýný saran bu tür alanlar insanlar için kýsa soluklu dinlenme yerleri gibidir.
Burada baharýn sevecenliðine karþýn kýþlarý amansýz fýrtýnalarýn, yazlarý da kavurucu sýcaklarýn yaþandýðý çekilmez bir karasal iklim kendini gösterir. Kimi zaman Toroslardan inen aç kurtlar ve tilkiler kentin kenarda kalmýþ çöp bidonlarýnda karýnlarýný doyurmak için gece ziyaretlerinde bulunurlardý. Sabahýn erken saatlerinde servis otobüsümüzle kampüse giderken bir kaç kez daðlara geri dönen kurt aileleri ile karþýlaþtýðýmýz olurdu.
Bu acýmasýz kýþ günlerini izleyen bahar mevsiminde doðanýn her yerinde görülen canlýlýk buraya da yansýrdý. Ýlkbaharýn nisan ayýnýn baþlarýnda sýcak ülkelerden geri gelen leylek sürüleri bu alanda konaklardý. Sayýlmasý güç olan bu topluluk binlerce leylekten oluþuyordu.
Kampüs'ün sýnýrlarý Buzlukbaþý denilen mevkiiden baþlar Esentepe içinde yer alýrdý. Bu isimler bu alanýn iklim koþullarýný çok güzel yansýtmaktadýr. Ancak her yerde olduðu gibi Kampüs'e tarihin önemli þahsiyetlerden Alaaddin Keykubat'ýn ismi verilmiþtir. 1988 yýlýnda sadece taþýndýðýmýz Fen-Edebiyat fakültesi yer alýrken þimdi bir çok eðitim ve sosyal tesisle dolmuþ görünüyor. Kampüs alanýnýn karþýsýnda ise küçük bir kent yavrusu çoktan yerini aldý. Gökdelenler kent merkezindekiler ile boy ölçüþüyorlar.
Ýþte böyle bir günde gökyüzünde binlerce leylekten oluþan göçmen kuþlar dönüp duruyorlardý. Kim bilir, kaç yýldýr bu deðiþimi gözlemlemiþlerdi. Yine de bir umutla eski konaklama kervansaraylarýna uðrayarak bir mola vermek ister gibiydiler. V þeklinde oluþturduklarý uçuþ formuyla gökyüzünde çeþitli daireler çizdiler... Ancak, anlam veremedikleri kentin ilerleyiþine boyun eðerek yollarýna devam ettiler. Acaba þimdi nerede konakladýlar...Bu düþünceler içinde, bir TV programýnda anlatýlan Boðaziçi Köprüsü’nün yapýldýðý yýllardaki þaþýrmýþ kuþlarýn hikayesini hatýrladým. Avrupa’daki kuþlar kýþ dönemi için Afrika’ya göç edebilmek için Anadolu’dan geçmek zorundadýr. Zira onlarýn uçuþunu saðlayan atmosferdeki sýcak ve soðuk hava gelgitleri Akdeniz üzerinde bulunmamaktadýr. Bu yüzden kuþlar Anadolu, Suriye üzerinden Afrika’ya geçmek zorundadýrlar. Her yýl Avrupa’dan Anadolu’ya geçtikleri yerde bir gariplik olmuþtur. Boðaziçi Köprüsü’nü görünce acaba biz rotamýzý mý þaþýrdýk diye geri dönüp kontrol etmiþlerdir. Sonuçta rota yine ayný yere getirince geçmek zorunda kalmýþlardýr.
Dünya dönüyor, evet bu döngüden kýsa bir kesit. Geliþmenin bedeli bu. Haydi kolay gelsin!...
21 Nisan günü öðleyin saat 12.00 sýrasýydý; leyleklerin ikinci göçü gökyüzünde göründü. Oðlum ve kýzýmla pazara gidiyorduk, Bosna-Hersek semt pazarýnýn üstünde göç gruplarý daireler çizerek uçuyordu. Geriden gelen gruplarý bekledikleri anlaþýlýyordu. Geriden V þeklinde, baþlarýnda klavuzlarý uçarak yeni gruplar katýldý. Sonra 5 leylekten oluþan en küçük olaný son grup ta kafileye katýldý. Binlerce leylekten oluþan kafile göç için uçuþ düzeni alarak her grup kendi lideri etrafýnda toplandý. Sonra kuzeye doðru uçuþa geçtiler. Demekki eskiden konaklama yere inerek yapýlýyordu. Ancak þimdi apartmanlarla dolu olan kentin üstünde yine geriden gelen gruplar uçuþ halinde bekleniyordu.
Yedi sekiz grup halinde yine V þeklinde kafileler oluþturan göç katarlarý uçup kayboldular... Bu düzene gýpta etmemek elde mi?... Biz insanlarýn ders alcaðý çok þey var...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þiir ve Þair

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Eski Çamlar Bardak Olmuþ!..
Ýstanbul'a Dönüþü Sevmek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Orhun Destaný [Þiir]
Gözler [Þiir]
Aðaç Ol [Þiir]
Anadolu Ýnsaný [Þiir]
Anadolu Ruhu [Öykü]
Kütük Dökme [Ýnceleme]


Hasan Bahar kimdir?

Araþtýrmayý, gezmeyi, gözlemi sevmek. .

Etkilendiði Yazarlar:
Göze dokunan, gönüle hitap eden bütün þairler...


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hasan Bahar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.