..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
İste, sana verilecektir; Ara, bulacaksındır; Çal ve kapı sana açılacaktır -İncil
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Unutulamayan Dönemler > M.NİHAT MALKOÇ




7 Ekim 2007
Mersin Yenice İzlenimleri  
M.NİHAT MALKOÇ
Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar memleketlerine akmaya başlarlar. Sıla özlemini hafifletmek için herkes akrabalarını, eş dostlarını ziyaret eder. İnsanlar memleketlerine gelmişken eğlence de bir yandan hayatı renklendirir. Bu aşamada festivaller girer devreye. Yerleşim yerleri kendi özelliklerini de dikkate alarak bir dizi sosyal faaliyetler düzenlerler. Festival şeklinde gerçekleşen bu eğlenceler insanların ilgisini çeker. Yaz aylarının neşesidir festivaller… Hayatı güzelleştiren bu eğlenceler yörelerin tanıtımını da sağlarlar.


:CBEC:
MERSİN YENİCE İZLENİMLERİ

M.NİHAT MALKOÇ


     Havaların ısınmasıyla birlikte insanlar memleketlerine akmaya başlarlar. Sıla özlemini hafifletmek için herkes akrabalarını, eş dostlarını ziyaret eder. İnsanlar memleketlerine gelmişken eğlence de bir yandan hayatı renklendirir. Bu aşamada festivaller girer devreye. Yerleşim yerleri kendi özelliklerini de dikkate alarak bir dizi sosyal faaliyetler düzenlerler. Festival şeklinde gerçekleşen bu eğlenceler insanların ilgisini çeker. Yaz aylarının neşesidir festivaller… Hayatı güzelleştiren bu eğlenceler yörelerin tanıtımını da sağlarlar.

     Geçenlerde davetlisi olduğum Mersin Yenice Barış ve Kültür Festivali, insanları birbirine kaynaştırarak sosyal dayanışmayı zirveye çıkardı. İçerisinde onlarca faaliyeti barındıran bu festival sayesinde Akdeniz bölgesini, bu bölgenin güzel insanlarını da görme imkânım oldu. “İnsan Sevgisi” konulu şiir yarışmasının serbest kategorisinde birinci olduğum için 500 YTL’lik para ödülü kazandım. Festivalde, birincilik kazanan şiirimi okumam için Yenice beldesine davet edildim. Yol, konaklama, yeme içme giderlerini de karşıladılar.

     Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali 1–2 Eylül tarihlerinde Yenice beldesinde yapıldı. Özellikle bu tarihlere rastlatıldı. Çünkü bilindiği gibi 1 Eylül Dünya Barış Günü olarak kutlanıyor. Bu yüzden festivalin barış gününe denk getirilmesine çalışıldı. Festivale katılmak üzere Trabzon’dan yola çıktım. Sırasıyla Trabzon-Giresun-Ordu-Samsun-Çorum-Yozgat- Kayseri-Niğde-Adana-Mersin güzergâhını izleyerek Yenice’ye vardım.

Adana’da indim otobüsten… Yanımda da oğlum Levent vardı. Onun da bu bölgeyi gezip görmesini istedim. Adana’da biraz dolaştık. Ortadoğu’nun en büyük camii olan Sabancı Merkez Camii’ni ziyaret ettik. Daha doğrusu kavurucu güneşten kaçarak bu mübarek camiye sığındık. Gerçekten de çok görkemli bir cami… Osmanlı tarzında inşa edilmiş bir eser bu… Adana’yı baştanbaşa gezmeye niyetliydik fakat aşırı sıcaklar mani oldu. Bizi gelip alacak olan arkadaşları aradık, 25 kilometre uzaktan gelip bizi aldılar. Özel taksiyle Yenice’ye gitmek üzere yola çıktık. Önce Belediye’ye uğrayarak Başkan Veli Serin Bey’le tanıştık. Belediye çok kalabalıktı. Değişik şehirlerden sanatçılar, bilim adamları ve gazeteciler gelmişti.

     Sinema günlerini saymazsak iki gün sürdü festival… Yenice beldesinde, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen 4. Barış ve Kültür Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe Mersin CHP Milletvekilleri İsa Gök, Ali Oksal ve Vahap Seçer, Yenice Belediye Başkanı Veli Serin, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Yenice Belediyesi önünde başlayan 4. Barış ve Kültür Festivali, Atatürk anıtına çelenk konulması ile devam etti. Anıt alanında gerçekleştirilen saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından protokol üyeleri, barışın sembolü olan beyaz güvercinleri uçurdu. Festival etkinlikleri kapsamında ayrıca Churchill Barış Parkı’nda Barış Anıtı meşalesi de yakıldı. Kalabalık katılımcı gruplar tarafından “Yaşasın 1 Eylül Dünya barışı”, “Tüm dünya çocukları aynı dili konuşuyor”, “Barışta oğullar babalarını, savaşta babalar oğullarını gömer” özlü sloganları atıldı.

Halkın heyecanı gözlerinden okunuyordu. Festival etkinliklerinde bir konuşma yapan Yenice Belediye Başkanı Veli Serin, dünyanın barıştan çok uzak olduğunu belirterek, “1 Eylül, 50 milyondan fazla insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca insanın sakat kaldığı ve bunun birkaç katı insanın evini, yurdunu kaybettiği en yıkıcı, en vahşi savaşlardan biri olan 2. Dünya Savaşı’nın başladığı gün… Zaten şu an dünyanın birçok yerinde başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere savaşlar can almaya devam ediyor” dedi. “Barışla kültürü birlikte anmazsak eksik yapmış oluruz” diyen Veli Serin, “İşte bu nedenle şirin beldemizde bir kez daha barış çığlıkları atmak, hatta ‘hemen barış’ diye dünyaya haykırmak için buradayız. Barışın hâkim olduğu ve çocukların ölmediği bir dünya istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Veli Serin’in konuşmasının ardından Karikatürcüler Derneği’nin “Barış” konulu karma karikatür sergisinin açılışı yapıldı. Protokol üyeleri ve vatandaşlar, Churchill Barış Parkı’nda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Türkan Saylan, Çetin Yiğenoğlu, Zeynep Oral, Mustafa Bilgin ve Cemal Şener’in katıldığı “Önce İnsan” adlı söyleşiyi takip etti. Uzun süren söyleşi vatandaşlar tarafından ilgiyle dinlendi.

Festivalin ilk gün gündüz bölümünden sonra Yenice Gar Lokantası’nda akşam yemeği yedik. Yemekten sonra Cem Evi yanındaki açık alanda festivalin gece bölümü başladı. Yenice Belediyesi Halk Dansları Topluluğunun gösterisi bir hayli beğenildi. Daha sonra sevilen müzik grubu ‘Moğollar’ sahne aldı. Moğollar’ın müziğiyle coşan Yeniceliler halaylar çektiler. İkinci gün Selda Bağcan’ı dinledik. Gençler festivalde doyasıya eğlendiler.

İki gün boyunca yetkililerden ve halktan çok ilgi gördük. Yeniceliler bize gerçek misafirperverliğin ne olduğunu bizzat yaşayarak ve yaşatarak öğrettiler. Başta Yenice Belediye Başkanı Veli Serin olmak üzere, Belediye Zabıta ve Kültür Müdürü Tuncay Akdağ’a ve bütün belediye personeline, Yenice halkına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Sağ olun, var olun. Sizlerin bu samimiyetini, sevgi ve hoşgörüsünü hiçbir zaman unutmayacağım. Sizi daima sol yanımda taşıyacağım. İyi ki varsınız Yenice’nin dost insanları… Türkiye’nin çok kültürlülüğünün ve inanç zenginliğinin bir avantaj olduğunu anlamak için Yenice’ye gitmek, oradaki samimiyeti ve hoşgörü ortamını görmek yeterlidir.





.Eleştiriler & Yorumlar

:: TEŞEKKÜRLER
Gönderen: ÖZGÜR BIÇAK / /Kuzey Kıbrıs TC
12 Ocak 2008
BENDE BİR YENİCELİ OLARAK SİZİN YAZDIKLARINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.YENİCEMİZİN TANITIMINA BULUNDUĞUNUZ KATKIDAN DOLAYI TEŞEKKÜRLER.ÇALIŞMALARINIZDA BAŞARILARINIZIN SÜRMESİ DİLEĞİYLE...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın unutulamayan dönemler kümesinde bulunan diğer yazıları...
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
Kapadokya Yahut Güzel Atlar Ülkesi

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Gerçek Hayaller Dükkânı
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.