..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.NÝHAT MALKOÇ




2 Aralýk 2007
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu  
M.NÝHAT MALKOÇ
Ahmet Hilmi Ýmamoðlu, KTÜ Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nde uzun seneler görev yaptýktan sonra bu bölümün kapanýp Türkçe Öðretmenliði Bölümü’nün açýlmasýyla KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümüne geçmiþtir. Þimdi sözünü ettiðimiz bölümde öðretmenlik vazifesini sürdürmektedir. O bütün hastalýklara raðmen son nefesine kadar öðretmenlik kürsüsünden inmeyecek gibi görünüyor. Zaten o kürsüden inince tutunacaðý en büyük dalý kýrýlmýþ olacaktýr. Onu bizler çok seviyoruz. Tekrar eski saðlýðýna kavuþmasý için Allah’a dua ediyoruz.


:FGAE:
HOCALARIN HOCASI: AHMET HÝLMÝ ÝMAMOÐLU

M.NÝHAT MALKOÇ

     Üniversiteleri deðerli kýlan akademik kadrolarýdýr. Bu kadrolar seçkin elemanlardan oluþursa, baþarý peþinden gelir. Fakat eðitimde baþarýlý olmak için bilgi tek baþýna yetmiyor. Öðretmen, eli altýndakilere kendisini sevdiremedikten sonra ne kadar bilgili olursa olsun verimli ve baþarýlý olamaz. Hayatýmýzda bunun sayýsýz örneklerini görmekteyiz.

     Sevgiye dayalý otorite, korkuya dayalý otoriteden çok daha güçlü ve kalýcýdýr. Seven insan, sevdiðini hiçbir zaman mahcup etmek istemez, onu güç durumda býrakmaz. Kendisini sevdiren hocalar daima baþarýlý olmuþlardýr. Bunlardan birisi de KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öðretim Üyesi kýymetli Hocam Ahmet Hilmi Ýmamoðlu’dur. Yýllarca orta öðretim kurumlarýnda öðretmenlik yapan Ýmamoðlu, altý yýl da Almanya’da kalarak yurtdýþýndaki insanlarýmýza dil ve vicdan bilincini öðretmiþtir. Oradaki çocuklar Türkçenin doyumsuz zevkini ondan almýþlar, dillerini doðru kullanma gayreti içerisinde bulunmuþlardýr.

     Ahmet Hilmi Bey, hayatýný öðrencilerine vakfetmiþ usta bir öðreticidir. Hayatýnda aldýðý vazifelerin hepsini baþarýyla bitirmiþtir. Hiçbir zaman makam ve koltuk sevdalýsý olmamýþtýr. Aldýðý görevleri bir nöbet olarak görmüþ, zamaný gelince teslim etmesini bilmiþtir. Gençlerin önünü açmayý öncelikli bir davranýþ olarak görmüþtür. Trabzon Eðitim Enstitüsü Müdürlüðü de yapan Ýmamoðlu, uzun yýllardan beri KTÜ bünyesinde Eski Türk Edebiyatý sahasýnda bilgi birikimlerini öðrencileriyle paylaþmaktadýr.

O, zor bir sahada çalýþan kýymetli bir hocadýr. Farsçayý öðrencilerine öðretecek kadar iyi bilmektedir. Türkiye genelinde bile Eski Türk Edebiyatý alanýnda söz sahibidir. Bilindiði gibi Eski Türk Edebiyatý artýk kültürel hayattan çekilmiþtir. Bunun günümüzde sevdirilmesi ve ilgi uyandýracak bir duruma getirilmesi kolay olmasa gerek. Fakat o, zor olaný baþarmýþtýr. Yüzlerce yýllýk bir edebiyatýn gelecek nesillere öðretilmesi için büyük bir emek sarf ederek gençlerimizin ilgisini bu alana çekmiþtir. O, bugün Eski Türk Edebiyatý sahasýnda bilinmesi gerekenleri öðrencilerine aktarmakta, bunu bir vefa ve vazife þuuru içerisinde sevdirerek yapmaktadýr. Müzeye kaldýrýlmýþ bir edebiyatý canlý ve diri kýlmanýn mücadelesini vermektedir. Eski harflerle oluþturulmuþ onlarca çeþit metni öðrencilerine okutmaktadýr. Onun gibi hocalar sayesinde eski metinler korkutucu olmaktan çýkýp merak uyandýran gizemli belgelere dönüþmektedir. Bu bir bakýþ açýsýnýn ve anlayýþ kalitesinin neticesidir.

     Ahmet Hilmi Ýmamoðlu benim de üniversiteden hocamdý. Ayný zamanda kendisiyle ayný ilçedeniz. O da benim gibi Trabzon’un Köprübaþý ilçesinde doðup büyümüþtür. Üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümüne geldiðimde, yetiþtiðim çevreden dolayý konuþmam ve yazmam çok bozuktu. Bunu doðal olarak derslere ve sýnavlara da yansýtýyordum. Kendisi bir gün beni çaðýrarak bu bölümde okumamýn çok zor olacaðýný, yol yakýnken dönmemi söyledi. Gerçekten de çok eksiktim, kompozisyon yazmakta zorlanýyordum. Telaffuzum bozuk olduðu için insanlarla konuþmaktan geri duruyordum. Onun bu uyarýsý beni çok üzmüþtü. Fakat doðrularý söylüyordu. Bu durumu o zamanýn Edebiyat Bölüm Baþkaný Nazan Bekiroðlu’yla da konuþmuþtu. Bu uyarý beni ciddi bir deðiþime ve dönüþüme zorladý. Ya bu deveyi gütmeliydim, ya bu diyardan gitmeliydim.

Gerçekten de böyle gelmiþti ama bundan sonra böyle gitmezdi. Oturdum, düþümdüm, karar verdim. Hayatýmda bir seferberlik gerçekleþtirecektim. Gece gün okuyup yazacaktým. Nitekim öyle de yaptým. Trabzon’da günlük yayýnlanan Türksesi gazetesine gittim. Gazetede yazmak istediðimi belirttim. Gazetenin sahibi merhum Ayhan Kýyak, önce tereddüt ettiyse de sonra teklifimi kabul etti. Gece gün okuyordum. Belli bir zaman sonra köþe yazýlarý yazmaya baþladým. Yazýlarým hemen her gün “Muhabbet Baðýnýn Gülleri” adlý köþemde yayýnlanýyordu. Ýfadelerim düzelmeye baþlamýþtý. Artýk okumak ve yazmak, hayatýmda vazgeçemediðim iki tutku olmuþtu. Korkularým sevdiklerime dönüþmüþtü. Bu deðiþim karþýsýnda Ahmet Hoca büyük bir þaþkýnlýk yaþamýþtý. Bu durumu her yýl yeni gelen öðrencilere anlatmayý ihmal etmez; beni yeni öðrencilerine bir model olarak gösterir.

Babacan bir öðretmendir Ýmamoðlu Bey… Öðrencilerini baba gibi sever, onlarýn düþüncelerine deðer verir. Bugün Türkiye’nin dört bir köþesinde yüzlerce öðrencisi vardýr. O, hocalarýn hocasýdýr. Onun öðrencisi olmayý bir þans olarak görenlerin sayýsý hiç de az deðildir. Bunlardan birisi de benim… Ýyi ki onu tanýmýþ, rahle-i tedrisatýnda bulunmuþum.

Ýmamoðlu, son yýllarda hastalýklarla boðuþmasýna raðmen eðitim hayatýndan ve öðrencilerinden hiç kop(a)madý. Böbrek rahatsýzlýðý yüzünden dolaþmadýðý doktor, gitmediði hastane kalmadý. Hindistan’dan böbrek getirtti. Ameliyatlar oldu. Böbrek vücuda uymadý, eþinden böbrek aldý. Fakat bir türlü eski saðlýðýna ve zindeliðine kavuþamadý. Onlarca sýkýntýyla boðuþsa da öðretmenlikten ayrýlmayý düþünmedi. Öðrencileriyle beraber olmak ona daima ilaç gibi geldi. Öðrencilerden ayrýlmak onu en çok üzecek þey olsa gerek… Bugünkü öðretmenler, yani bizler ders yükünden yakýnýrken o, geçen yýl bir sürü hastalýkla boðuþurken gencecik bir delikanlý cesaretiyle otuz saat derse giriyordu. Fakat bu yýl sýkýntýlar artarak devam etti. Artýk haftada yedi saat derse girebiliyor. Lâkin, Allah geçinden versin, hayattan emekli olmadan okuldan ve öðretmenlikten emekli olmayý aklýnýn ucundan bile geçirmiyor.

Son yýllarda Ahmet Hilmi Hoca’nýn baþý sýkýntýlardan kurtulmuyor. Geçenlerde evde internet kablosuna takýlarak yüzükoyun yere yýkýlmýþ. O sýrada ayaðý burkulmuþ, bazý doktorlar ayaðýnýn kýrýldýðýný, bazýlarý incindiðini söylenmiþ. Hastaneye gitmiþ, ayaðýný alçýya almýþlar. Geçenlerde eski öðrencileri Meryem Bülbül ve Aþikâr Avcý Özgürbüz’le birlikte hocamýzý evinde ziyaret etmeye gittik. Bizi görünce çok mutlu oldu, duygulandý. Yataktan kalktý, yastýða yaslandý. Bizimle o eski güleçliðiyle bir saati aþkýn doyumsuz bir sohbet etti. Biz ordayken kapý çalýndý. Yenilerden beþ tane kýz öðrencisi kendisini ziyarete geldi. Birkaç nesil öðrenci grubu bir araya geldik. Zaman ve öðrenciler deðiþmiþti, fakat Ýmamoðlu Hocamýz ufak tefek fiziksel deðiþiklikleri saymazsak eski durumundan bir þey kaybetmemiþti.

Ahmet Hilmi Ýmamoðlu, KTÜ Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nde uzun seneler görev yaptýktan sonra bu bölümün kapanýp Türkçe Öðretmenliði Bölümü’nün açýlmasýyla KTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümüne geçmiþtir. Þimdi sözünü ettiðimiz bölümde öðretmenlik vazifesini sürdürmektedir. O bütün hastalýklara raðmen son nefesine kadar öðretmenlik kürsüsünden inmeyecek gibi görünüyor. Zaten o kürsüden inince tutunacaðý en büyük dalý kýrýlmýþ olacaktýr. Onu bizler çok seviyoruz. Tekrar eski saðlýðýna kavuþmasý için Allah’a dua ediyoruz.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Saygýdeðer Hocamýz
Gönderen: Fatih Ayaloðlu / Ankara/Türkiye
21 Kasým 2010
Hocamýza Allah saðlýklý uzun ömürler versin. KTÜ Edebiyat'ý 2003'te bitirdim. 2 ve 3. sýnýfta Eski Türk Edebiyatý derslerimize girdi. O zamanlar her ne kadar deðerni anlayamazsak da þimdi çok daha iyi anlýyoruz. Benim dersle aram çok iyi deðildi. Ama kendisine hürmette hiçbir zaman kusur etmedik. Bu da onun farkýndaydý. o yüzden çok üzerimize gelmedi. Gençlik heyecanýmý yoksa cehalet mi desem ya da o zamanlarýn boþvermiþiðimi bilemiyorum. Ama o günleri ve hocamý çok özlüyorum. Allahtan kendisine þifalar diliyorum..

:: çok kýymetli hocam A. H. Ýmamoðlu için
Gönderen: Þehriban mehenkli / Sinop/
21 Kasým 2010
Zaman zaman yeni nesillere müdahale edemediðimi hissettiðim ve ümitsizliðe düþtüðüm zaman aklýma Ýmamoðlu Hocam geliyor ve kendimi toparlýyorum. O Benim meslek rehberim. Allah ona sýhhat versin ve öðretmenliði ondan öðrenen çok nesiller yetiþtirmek nasip olsun.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Nazým Bilgin Öldü… Bitkiler Öksüz Kaldý…
Ýfakat Belgeseli
Köprübaþýlýlar Derneði ve Hemþehri Dayanýþmasý
Trabzon Lisesi"nde Rusya Halk Danslarý Þöleni
Neler Oluyor Bize? Bize Neler Oluyor?..
Fatih Lisesi "Vesaire"…
Böyle Buyurdu Jüri!..
Dün Akþam Neredeydiniz?..

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.