..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan özgür doðar, ama her yaný zincire vurulmuþtur. -Rouesseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




23 Nisan 2016
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Oldum olasý Anadolu’nun ücra köþelerinden ses veren kültür, sanat ve edebiyat dergilerine meraklýyýmdýr. Bunlarý bir þekilde edinir, okur, arþivler ve elimden geldiðince diðer okuyucularýn da haberdar olmalarý için tanýtmaya çalýþýrým. Ýþte onlardan biri de Zigana’nýn komþusu Gümüþhane’de çýkan Herfene dergisidir. Dergi elimdeki sayýsýyla 21. sayýya ulaþmýþ gözüküyor. Herfene; ilkbahar, yaz, sonbahar ve kýþ olmak üzere senede dört sayý olarak okuyucusuyla buluþuyor. Dergi her sayýsýnda belli bir konuyu kapaðýna taþýyor.


:BBGB:

M.NÝHAT MALKOÇ

Meraklýsý için hayatýn olmazsa olmazýdýr dergiler. Edebiyat meraklýlarý olarak dergilerin yeni sayýlarýna ulaþmak için her ayýn ilk günlerini iple çekeriz. Onlar ki gönül dünyamýzý bahara döndürürler. Daralan ruhlarýmýza inþirah neþvesi katarlar.
Kitaplarla dergiler birbirlerine rakip deðildir. Aksine birbirini desteklerler. Fakat kitaplar tek bir sesin idraklere yansýmasýdýr. Oysa dergiler kolektif bir þuurun eseridirler. Bu yüzdendir ki çok sesli bir koro misalidir dergiler. Onlarýn içinde nice renkli dünyalar saklýdýr. Dergileri, gözümüzü ve gönlümüzü doyuran mükellef bir sofraya da benzetebiliriz.
     Türkiye’de dergicilik hakikaten masraflý ve zahmetli bir uðraþtýr. Ülkemizde kültür, sanat ve edebiyat dergilerinin sayý olarak üçlü rakamlarý görmesi; yani uzun soluklu olmasý hiç de kolay deðil. Çünkü ülkemizde dergicilik, bu iþe meraklý kiþilerin fedakârlýklarý sayesinde belli bir noktaya gelebilmiþtir. Dergilere ciddi bir okur ve devlet desteði yoktur.
Oldum olasý Anadolu’nun ücra köþelerinden ses veren kültür, sanat ve edebiyat dergilerine meraklýyýmdýr. Bunlarý bir þekilde edinir, okur, arþivler ve elimden geldiðince diðer okuyucularýn da haberdar olmalarý için tanýtmaya çalýþýrým. Ýþte onlardan biri de Zigana’nýn komþusu Gümüþhane’de çýkan Herfene dergisidir. Dergi elimdeki sayýsýyla 21. sayýya ulaþmýþ gözüküyor. Herfene; ilkbahar, yaz, sonbahar ve kýþ olmak üzere senede dört sayý olarak okuyucusuyla buluþuyor. Dergi her sayýsýnda belli bir konuyu kapaðýna taþýyor.
Gümüþhane’de yayýmlanan ve Türkiye’nin dört bir köþesine daðýtýlan Herfene dergisi, kitap gibi doyurucu bir içeriðe sahiptir. Son sayýsýnýn son sayfasýna baktýðýmda 104 rakamýyla karþýlaþýyorum. Bir derginin 104 sayfasýný edebî kýymete haiz eserlerle doldurmak hiç de kolay deðil. Derginin genel yayýn yönetmenliðini çok deðerli bir þair ve yazar olarak hafýzalarýmýza kazýnan Talat Ülker yapýyor. Derginin sahibi olarak Gümüþhane Kültür Sanat Kulübü görülüyor. Dergide Sorumlu Yazý Ýþleri Müdürü olarak Sezai Köprülü yer alýyor. Derginin yayýn kuruluna bakýnca Turan Tuðlu, Talat Ülker, Necati Yýlmaz, Þahin Kazancý, Osman Nebioðlu, Engin Doðru, Yusuf Dolan, Fehmi Yakut, Emin Baþ, Köksal Akar, Mesut Olgun, Salih Özel Nebioðlu ve Fahrettin Köseoðlu gibi deðerli isimleri görüyoruz.
Herfene dergisi Gümüþhane’de çýksa da bütün Türkiye’yi kuþatýyor. Herfene dergisinin Adana’dan Diyarbakýr’a, Trabzon’dan Sakarya’ya, Bursa’dan Gaziantep’e, Mersin’den Þanlýurfa’ya, Ýzmir’den Kayseri’ye, Ankara’dan Ýstanbul’a, Tekirdað’dan Sivas’a, Antalya’dan Yozgat’a, Bolu’dan Tokat’a kadar çok geniþ bir temsilcilik aðý bulunuyor.
Zigana Daðý’nýn gür sesi diyebileceðimiz Herfene dergisinde ülkemizin güzide þairleri ve yazarlarý kalem oynatýyor. Bunlar arasýnda Mehmet Aycý, Osman Nebioðlu(Hýþýr Osman), Ahmet Tevfik Ozan, Mehmet Nuri Parmaksýz, Hakan Ýlhan Kurt, Talat Ülker, Zekeriya Çavuþoðlu, Tayyib Atmaca, Züleyha Özbay Bilgiç, Yavuz Doðan ilk akla gelenler… Her sayýsý bir önceki sayýyý gölgede býrakýrcasýna biraz daha iyileþtirilmiþ olarak çýkýyor. Çünkü söz konusu dergi, tamamen gönüllülük üzerine, kültürümüze hizmet etmek gayesiyle çýkan bir edebiyat dergisidir. Maksat, bugünün gür seslerini yarýnlara taþýmak ve kalýcý kýlmaktýr.
     Herfene dergisine sahip çýkmak ve onu daha geniþ kitlelere ulaþtýrarak okunur kýlmak edebiyatý ve bu ülkeyi seven herkesin görevidir. Bir baþka görevimiz de bu güzide dergiyi gençlere tanýtmak ve onlarýn da bu zengin muhtevalý dergiden haberdar olmalarýný, yeteneði olanlarýn bu edebiyat dergisinde yazmalarýný saðlamaktýr. Aksi takdirde yarýnlarýmýzý emanet edeceðimiz gençliði magazin dergilerine teslim ederiz. Gençliði, boya küpü olmaktan öteye gitmeyen ve hakikatte bizden olmayan bir neslin deli saçmasý hayatlarýný çocuklarýmýza model olarak sunan dergilerden kurtarmanýn yolu, onlarý Herfene gibi edebî dergilere yöneltmektir.
     Herfene’nin kaptaný Talat Ülker’i, böyle dolu dolu ve bizden deðerlerle tezyin edilmiþ bir dergi çýkardýðý için yürekten kutluyorum. Yolculuklarýnýn uzun olmasýný diliyorum. Bu zahmetli yolculukta her zaman yanlarýnda ve yakýnlarýnda olacaðýmýzý belirtmek istiyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.