..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoşlanmam. Önyargıları yeğlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Eleştiri > Yazarlar ve Yapıtlar > M.NİHAT MALKOÇ




10 Temmuz 2017
15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi  
M.NİHAT MALKOÇ
Darbeler tarih boyunca hep demokrasi getirme(!) ve kaostan kurtarma vaadiyle yapılmış; fakat ne yazık ki daima demokrasiyi rafa kaldırmış ve kargaşaya zemin hazırlamıştır. 27 Mayıs'tan 12 Eylül'e kadar, yakın tarihimiz bunun acı hatıralarıyla doludur.


:AHII:
M. NİHAT MALKOÇ

     Darbeler tarih boyunca hep demokrasi getirme(!) ve kaostan kurtarma vaadiyle yapılmış; fakat ne yazık ki daima demokrasiyi rafa kaldırmış ve kargaşaya zemin hazırlamıştır. 27 Mayıs'tan 12 Eylül'e kadar, yakın tarihimiz bunun acı hatıralarıyla doludur.

     15 Temmuz gecesi yapılmaya çalışılan, 249 vatan evlâdının şahadetiyle ve binlerce insanımızın gazi olmasıyla neticelenen darbe girişimi, bütün darbelerde olduğu gibi arkasında acı, gözyaşı ve hüzün bırakmıştır. Her darbede olduğu gibi yine millî irade hedef alınmıştır. Asker kılıklı eşkıyalar, üniformalarının altına sakladıkları ihaneti o gece açığa çıkarmışlar, her ne varsa yakıp yıkmışlar, milletin uçaklarıyla göklerden millete adeta ölüm yağdırmışlardır. Düşmanın bile aklına gelmeyen bir hainliği yaparak, millî iradenin tecelligâhı olan TBMM'yi bombalamışlardır. Meydanlarda toplanan direnişçilere pervasızca kurşun sıkmışlar, tankların önüne çıkan vatandaşları ve araçları acımasızca adeta bir silindir gibi ezmişlerdir.

     Bunlara şahit olan şair ruhlu insanlarımız kaleme ve kâğıda sarılarak bu acıları ve bu acılara rağmen direnişten asla vazgeçmeyen yiğitlerin göz kamaştıran destanını yazmışlardır. Bu kahramanlık şiirleri halkın mücadele ruhunu ve gayretini en üst düzeye çıkarmıştır.

     15 Temmuz ihanet gecesi, hassas ve naif insanlar olan şairlerimizin gönül dünyalarında kendine fazlasıyla yer bulmuştur. Yüzlerce şairimiz 15 Temmuz'la ilgili şiir yazmayı, duygu ve düşüncelerini şiir diliyle ifade etmeyi kendilerine adeta görev saymış ve gereğini yapmıştır. Bu şiirler başta sosyal medya olmak üzere, gazete ve dergi aracılığıyla muhataplarına ulaşmıştır. Bu konuda yazılan şiirler antoloji olarak da bir araya getirilmiştir. Bunlardan biri ve bence en önemlisi eğitimci yazar Cevat Akkanat tarafından "15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi" adıyla okurlara sunulmuştur. Ebubekir Eroğlu'dan Adem Turan'a, Arif Ay'dan Bestami Yazgan'a, Cahit Koytak'tan İbrahim Tenekeci'ye, Mehmet Aycı'dan Metin Önal Mengüşoğlu'na, Mustafa Özçelik'ten Nurullah Genç'e, Recep Garip'ten Nazım Payam'a, Nurettin Durman'dan Özcan Ünlü'ye, Şadi Kocabaş'tan Tayyip Atmaca'ya, Yusuf Dursun'dan Yasin Mortaş'a, kadar 198 şairin 250 şiiri bu önemli kitapta yer almıştır.

     Sultanbeyli Belediyesi'nin katkılarıyla basılan bu kitap 380 sayfadan oluşmaktadır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ithaf edilen çalışmanın mimarı Cevat Akkanat iki aydan daha kısa bir zamanda çok iyi bir çalışma ortaya koymuştur. Eğitimci Cevat Akkanat'ın hazırlamış olduğu kitapta benim de dört şiirime yer verilmiştir. Bundan dolayı Cevat Akkanat Bey'e ne kadar teşekkür etsem azdır. Zira bu kitap belki torunlarımıza intikal edecektir.

     Cevat Akkanat'ın hazırlamış olduğu, 15 Temmuz ruhunu yarınlara taşıyacağına inandığım 15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi'nde sadece Türkiye’den şairler bulunmuyor. Kitapta Kosova, Makedonya, Kazakistan gibi Türkiye dışı coğrafyalardan da şairlerin şiirleri yer almaktadır. Sultanbeyli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Mazak’ın Genel Yayın Yönetmeni olarak görev aldığı “Darbeye Direnen Şiirler Antolojisi”nin Türkiye genelinde ilgili kişi ve kurumlara ücretsiz dağıtılması bir başka takdire şayan inceliktir.

     "Darbeye Direnen Şiirler-15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi" Sultanbeyli Belediye Başkanı'nın "Takdim" yazısıyla başlıyor. Ardından Prof. Dr. Mehmet Narlı'nın "Şiir Taraftır" başlığıyla bir Önsöz'ü yer alıyor. Devamındaki sayfalarda, kitabı hazırlayan Cevat Akkanat'ın "Giriş" yazısı bulunuyor. Giriş yazısı "Şiirin Şehadeti, Şiir Darbeyi Darp Eder, Temmuz Halkı-Şiir ve Aidiyet, Bu Antoloji Hakkında, Ve Teşekkürler" alt başlıklarından oluşuyor.

     Kitabın başında, antolojide şiirleri yer alan 198 şairin isim ve soy isimleri alfabetik olarak sıralanıyor. "İçindekiler" kısmı bu kitabın daha kullanışlı olmasını sağlıyor. "15 Temmuz Direniş Şiirleri Antolojisi" adlı kitabın tek kusuru, yazılarının solgun bir şekilde basılmış olmasıdır. Bu da sanırım bilinçli olarak yapılmamış, gözden kaçmıştır. Yeni baskısı yapıldığında bunun da ortadan kaldırılacağını umuyorum. Başta Cevat Akkanat olmak üzere, bu anlamlı kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese milletim adına teşekkür ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yazarlar ve yapıtlar kümesinde bulunan diğer yazıları...
şair Haydar Çoruhlu'yla Şiirin Kalbine Yolculuk...
Yılmaz İmanlık'tan Yağmur Kokusu'nda Sımsıcak Hikâyeler
Bahaettin Kabahasanoğlu'ndan "Kalbim Seninle, 61 Kere"
Cemil Meriç"in Akıl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkânı
Zigana'nın Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneşli Bayır" ve Serkan Türk
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altın…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ın Nüktedanlığı

Yazarın eleştiri ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocaların Hocası: Ahmet Hilmi İmamoğlu
Trabzon"un İkinci Özel Hastanesi: İmperial
Köprübaşı - Beşköy Dostluğu ve Kardeşliği
Mersin Yenice 4. Barış ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Şiir Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu
Gümüşhaneli Hacı Hüsrev Doğan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliği
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Şiir]
Ümmetin Yetimleri [Şiir]
Kıyameti Bekle Bir Gün! [Şiir]
…... Gecenin Kanat Sesleri…... [Şiir]
Senin Olan Sana Gelir (Manzum Reçeteler - 1) [Şiir]
Derbeder [Şiir]
Sen Hep On Beş Yaşındasın! [Şiir]
Zihnimiz İşgal Altında [Şiir]
Berceste Mısralar - 310 [Şiir]
Sizin Kafanız İyi Mi? [Şiir]


M.NİHAT MALKOÇ kimdir?

NİHAT MALKOÇ’UN BİYOGRAFİSİ Beş çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ında Trabzon’un Köprübaşı ilçesine bağlı Gündoğan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. İlkokulu komşu köy olan Güneşli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öğrenimini Köprübaşı Lisesi’nde tamamladı. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktı. Lise son sınıfta girdiği üniversite imtihanında KTÜ/Fatih Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Dersaneye gitme imkânı ve zaman kaybına tahammülü olmadığı için kazandığı fakülteyle yetindi. 1992 yılında okulu bitirdi. İlk göz ağrısı olarak nitelediği Gümüşhane’de beş yıla yakın öğretmenlik yaptı. Her geçen gün öğretmenliği daha çok sevdi. Artık öğretmenliği bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu İstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öğretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocağında yüzlerce yabancı subaya güzel Türkçe’mizi öğretti. Ankara’da girdiği sınavı kazanarak Akçaabat Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atandı. Burada iki yıl görev yaptı. Daha sonra girdiği yazılı ve sözlü imtihanı kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’a,üç yıl görev yapmak üzere, öğretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi’nde ve İlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öğretmeni olarak çalıştı. Yine Aşkabat’ta Türkçe Öğretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yıl boyunca değişik milletlerden kişilere Türkçe’yi sevdirerek öğretti. Şu anda Akçaabat’a bağlı Derecik İlköğretim Okulu’nda görev yapmaktadır. Bugüne kadar,en büyüğünden en küçüğüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazı ve şiir yazdı. Bu yayın organlarından Türk Edebiyatı,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çınar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Şenliğin Sesi,İnsanlığa Çağrı,Yeni Sesleniş,Gençliğin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüşhane,Kuşakkaya,Ortadoğu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaş,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yıllardan beri deneme,makale,fıkra ve şiirler yazmaktadır. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Kültürel organizasyonların çoğunda aktif olarak görev aldı. Sevgi,Dostluk ve Kardeşlik konulu şiir yarışmasında birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediği Çevre ile ilgili yarışmada birincilik,yine aynı belediyenin düzenlediği “İki binli Yıllara Doğru Trabzon” konulu makale yarışmasında mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin değişik zamanlarda organize ettiği şiir yarışmalarında birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandı. Karadeniz Yazarlar Birliği kurucularındandır. Halen bu birliğin üyesidir. Bunların yanında elinin altındaki öğrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onların da pek çok kültürel yarışmada ödüller almasına zemin hazırlamıştır. İkisi kız,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasıdır.

Etkilendiği Yazarlar:
Necip Fazıl Kısakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlı


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © M.NİHAT MALKOÇ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.