..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




10 Temmuz 2017
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi  
M.NÝHAT MALKOÇ
Darbeler tarih boyunca hep demokrasi getirme(!) ve kaostan kurtarma vaadiyle yapýlmýþ; fakat ne yazýk ki daima demokrasiyi rafa kaldýrmýþ ve kargaþaya zemin hazýrlamýþtýr. 27 Mayýs'tan 12 Eylül'e kadar, yakýn tarihimiz bunun acý hatýralarýyla doludur.


:AGEI:
M. NÝHAT MALKOÇ

     Darbeler tarih boyunca hep demokrasi getirme(!) ve kaostan kurtarma vaadiyle yapýlmýþ; fakat ne yazýk ki daima demokrasiyi rafa kaldýrmýþ ve kargaþaya zemin hazýrlamýþtýr. 27 Mayýs'tan 12 Eylül'e kadar, yakýn tarihimiz bunun acý hatýralarýyla doludur.

     15 Temmuz gecesi yapýlmaya çalýþýlan, 249 vatan evlâdýnýn þahadetiyle ve binlerce insanýmýzýn gazi olmasýyla neticelenen darbe giriþimi, bütün darbelerde olduðu gibi arkasýnda acý, gözyaþý ve hüzün býrakmýþtýr. Her darbede olduðu gibi yine millî irade hedef alýnmýþtýr. Asker kýlýklý eþkýyalar, üniformalarýnýn altýna sakladýklarý ihaneti o gece açýða çýkarmýþlar, her ne varsa yakýp yýkmýþlar, milletin uçaklarýyla göklerden millete adeta ölüm yaðdýrmýþlardýr. Düþmanýn bile aklýna gelmeyen bir hainliði yaparak, millî iradenin tecelligâhý olan TBMM'yi bombalamýþlardýr. Meydanlarda toplanan direniþçilere pervasýzca kurþun sýkmýþlar, tanklarýn önüne çýkan vatandaþlarý ve araçlarý acýmasýzca adeta bir silindir gibi ezmiþlerdir.

     Bunlara þahit olan þair ruhlu insanlarýmýz kaleme ve kâðýda sarýlarak bu acýlarý ve bu acýlara raðmen direniþten asla vazgeçmeyen yiðitlerin göz kamaþtýran destanýný yazmýþlardýr. Bu kahramanlýk þiirleri halkýn mücadele ruhunu ve gayretini en üst düzeye çýkarmýþtýr.

     15 Temmuz ihanet gecesi, hassas ve naif insanlar olan þairlerimizin gönül dünyalarýnda kendine fazlasýyla yer bulmuþtur. Yüzlerce þairimiz 15 Temmuz'la ilgili þiir yazmayý, duygu ve düþüncelerini þiir diliyle ifade etmeyi kendilerine adeta görev saymýþ ve gereðini yapmýþtýr. Bu þiirler baþta sosyal medya olmak üzere, gazete ve dergi aracýlýðýyla muhataplarýna ulaþmýþtýr. Bu konuda yazýlan þiirler antoloji olarak da bir araya getirilmiþtir. Bunlardan biri ve bence en önemlisi eðitimci yazar Cevat Akkanat tarafýndan "15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi" adýyla okurlara sunulmuþtur. Ebubekir Eroðlu'dan Adem Turan'a, Arif Ay'dan Bestami Yazgan'a, Cahit Koytak'tan Ýbrahim Tenekeci'ye, Mehmet Aycý'dan Metin Önal Mengüþoðlu'na, Mustafa Özçelik'ten Nurullah Genç'e, Recep Garip'ten Nazým Payam'a, Nurettin Durman'dan Özcan Ünlü'ye, Þadi Kocabaþ'tan Tayyip Atmaca'ya, Yusuf Dursun'dan Yasin Mortaþ'a, kadar 198 þairin 250 þiiri bu önemli kitapta yer almýþtýr.

     Sultanbeyli Belediyesi'nin katkýlarýyla basýlan bu kitap 380 sayfadan oluþmaktadýr. Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a ithaf edilen çalýþmanýn mimarý Cevat Akkanat iki aydan daha kýsa bir zamanda çok iyi bir çalýþma ortaya koymuþtur. Eðitimci Cevat Akkanat'ýn hazýrlamýþ olduðu kitapta benim de dört þiirime yer verilmiþtir. Bundan dolayý Cevat Akkanat Bey'e ne kadar teþekkür etsem azdýr. Zira bu kitap belki torunlarýmýza intikal edecektir.

     Cevat Akkanat'ýn hazýrlamýþ olduðu, 15 Temmuz ruhunu yarýnlara taþýyacaðýna inandýðým 15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi'nde sadece Türkiye’den þairler bulunmuyor. Kitapta Kosova, Makedonya, Kazakistan gibi Türkiye dýþý coðrafyalardan da þairlerin þiirleri yer almaktadýr. Sultanbeyli Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürü Mehmet Mazak’ýn Genel Yayýn Yönetmeni olarak görev aldýðý “Darbeye Direnen Þiirler Antolojisi”nin Türkiye genelinde ilgili kiþi ve kurumlara ücretsiz daðýtýlmasý bir baþka takdire þayan inceliktir.

     "Darbeye Direnen Þiirler-15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi" Sultanbeyli Belediye Baþkaný'nýn "Takdim" yazýsýyla baþlýyor. Ardýndan Prof. Dr. Mehmet Narlý'nýn "Þiir Taraftýr" baþlýðýyla bir Önsöz'ü yer alýyor. Devamýndaki sayfalarda, kitabý hazýrlayan Cevat Akkanat'ýn "Giriþ" yazýsý bulunuyor. Giriþ yazýsý "Þiirin Þehadeti, Þiir Darbeyi Darp Eder, Temmuz Halký-Þiir ve Aidiyet, Bu Antoloji Hakkýnda, Ve Teþekkürler" alt baþlýklarýndan oluþuyor.

     Kitabýn baþýnda, antolojide þiirleri yer alan 198 þairin isim ve soy isimleri alfabetik olarak sýralanýyor. "Ýçindekiler" kýsmý bu kitabýn daha kullanýþlý olmasýný saðlýyor. "15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi" adlý kitabýn tek kusuru, yazýlarýnýn solgun bir þekilde basýlmýþ olmasýdýr. Bu da sanýrým bilinçli olarak yapýlmamýþ, gözden kaçmýþtýr. Yeni baskýsý yapýldýðýnda bunun da ortadan kaldýrýlacaðýný umuyorum. Baþta Cevat Akkanat olmak üzere, bu anlamlý kitabýn hazýrlanmasýnda emeði geçen herkese milletim adýna teþekkür ediyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.