..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Güzel birþeyin fazlasý harika olabilir -Mae West
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.NÝHAT MALKOÇ




18 Aralýk 2011
"Güneþli Bayýr" ve Serkan Türk  
M.NÝHAT MALKOÇ
Yeþilin koynunda güzellik uykusunu uyuyan Trabzon, ülkemizin en þirin þehirlerinden biridir. Yeþille mavinin koyun koyuna olduðu bu mümbit topraklar maddî ve manevî binlerce zenginliði içinde saklamaktadýr. Dünden bugüne, bugünden yarýna taþýnan bu zengin birikim hepimizin ortak deðeridir. Bunu geleceðe taþýmakta þair ve yazarlara önemli görevler düþmektedir. Onlar ne kadar yazarsa yazsýn, bu emsalsiz güzellikler kâðýda dökmekle bitmez. Fakat ne kadarýný yarýnlara taþýyabilirsek kârdýr. Heyamola Yayýnlarý bunu gerçekleþtirmek için kollarý sývadý bile. 22 yazarýn kaleminden 22 Trabzon kitabý vitrinlerdeki yerini aldý.


:CCAD:
M.NÝHAT MALKOÇ

     Yeþilin koynunda güzellik uykusunu uyuyan Trabzon, ülkemizin en þirin þehirlerinden biridir. Yeþille mavinin koyun koyuna olduðu bu mümbit topraklar maddî ve manevî binlerce zenginliði içinde saklamaktadýr. Dünden bugüne, bugünden yarýna taþýnan bu zengin birikim hepimizin ortak deðeridir. Bunu geleceðe taþýmakta þair ve yazarlara önemli görevler düþmektedir. Onlar ne kadar yazarsa yazsýn, bu emsalsiz güzellikler kâðýda dökmekle bitmez. Fakat ne kadarýný yarýnlara taþýyabilirsek kârdýr. Heyamola Yayýnlarý bunu gerçekleþtirmek için kollarý sývadý bile. 22 yazarýn kaleminden 22 Trabzon kitabý vitrinlerdeki yerini aldý.

     Bilindiði gibi Heyamola Yayýnlarý “Trabzon’dur Yolumuz” adý altýnda bu þehrin mahallelerini, semtlerini ve belli baþlý yerlerini anlatan 22 yazarýn kaleminden, 22 kitabý okurlarýna sundu. Þairler ve yazarlar duygusal baðlarýnýn olduðu mahalleleri kaleme aldýlar. Durup dururken Trabzon’la ilgili özgün bir okur kitaplýðý oluþtu. Trabzon’u 22 güzel kalemden þiir tadýnda okuma imkâný doðdu. Bu anlamlý projeye katkýsý olanlara teþekkürler…

Heyamola Yayýnlarý “Trabzon’dur Yolumuz” yazma projesinde Trabzonlu usta öykücü, þair ve radyo programcýsý Serkan Türk’e de yer verdi. “Güneþli Bayýr”, Serkan Türk’ün Erdoðdu’yu anlattýðý eserinin adý… Usta kalem Serkan Bey daha önce “Rüzgârlý Camlar”, “Uzak Yaz”, “Her Þeyin Güzel Olma Nedenleri” adlý kitaplara imza atmýþtý.

     Þair Serkan Türk’ün kaleme aldýðý Güneþli Bayýr’ý büyük bir zevkle, bir oturuþta okudum. 110 sayfadan meydana gelen “Güneþli Bayýr” adlý eser Erdoðdu’dan daha çok, Serkan Türk’ü ve onun Erdoðdu izlenimlerini uzun uzadýya anlatýyor. Türk, Erdoðdu’nun özellikle son on yýl içerisindeki deðiþimine ve dönüþümüne bir yazar gözüyle tanýklýk ediyor. Söz konusu kitap “Sunuþ, Güneþli Bayýr, Yaþama Telaþý, Bir Semtten Ýlk Kez Bakmak, Babamýn Sesi, Gülibriþim Aðacý, Gece Yürüyüþü, Eski Zamanda Merdivenli Bir Ev, Bugün Yeni Bir Aný Edindik Kendimize, Lakaplar ve Buzlu Dere Sokaðýnýn Sakinleri, Benim Odam ve Kalabalýk Düðünler, Güvercinler ve Atmacalar, Pazar Yerlerinin Bereketi, Kahvehaneler, Erdoðduspor Kulübü, Kokulu Silgim Gazoz Kapaklarý ve Diðerleri, Çocukluðumun Oyunlarý, Erdoðdu Sözlüðü, Bir Alfabe Yaratmak, Son Söz” bölümlerinden oluþuyor.

     Bu þehri konu alan ve 22 kitaptan oluþan “Trabzon’dur Yolumuz” serisinin her kitabýnýn baþýnda, kitaplarýn basýmýna maddî ve manevî katkýlarý olan eski Devlet Bakaný Faruk Özak’ýn dört sayfalýk “Sunuþ” yazýsýna yer veriliyor. Bu yazýnýn bütün kitaplarda tekrarlanmasýný gereksiz buluyorum. Serinin ilk kitabýnda yer almasý bence yeterliydi.

     Serkan Türk bundan evvel yazmýþ olduðu þiir ve öykü kitaplarýyla yazarlýkta ve þairlikte rüþtünü ispatlamýþ bir isim olarak tanýnýyor. Buna ilave olarak uzun zamandan beri zor þartlarda da olsa “Ada” adlý kültür, sanat ve edebiyat dergisini çýkarmaya çalýþýyor.

     Türk’ün “Güneþli Bayýr” adlý kitabýný belli bir kategoriye koymak gerekirse, aný aðýrlýklý bir eser olduðu söylenebilir. Fakat öykü türüne uyan kýsýmlarý da az deðil. Lakin buna kuru bir tanýtým kitabý diyemezsiniz. Zira bu kitapta Erdoðdu’yla ilgili ansiklopedik bilgiler birkaç sayfadan öteye gitmiyor. Zaten malumat aðýrlýklý bir kitap olsaydý bu kadar beðenilmezdi. Serkan Bey, kitabýný acý tatlý anýlarla yoðurarak, eserine þiirsel bir hava katýyor.

     Kitabýn yazarý olan Serkan Türk, ömrünün ancak üçte birini geçirmiþ Erdoðdu’da... Bu durum, aslýnda yazarýn Erdoðdu’nun dününü, bugününü ve yarýnýný kuþatýcý bir bakýþ açýsýyla anlatmasýna kýsmen de olsa engel teþkil ediyor. Serkan Türk, ömrünün çoðunu bu mahallede geçiren bir kalem olsaydý geçmiþe dair ayrýntýlarýn yansýtýlmasýnda daha baþarýlý olabilirdi.

     Öykü, þiir ve yazýlarýyla tanýdýðýmýz Serkan Türk, Türkçeyi baþarýyla kullanan bir yazar olarak biliniyor. Bu özelliðini “Güneþli Bayýr” da da görmekteyiz. Zira bu kitapta kusurlu cümleye pek rastlayamýyorsunuz. Çok temiz bir dil ve þiirsel bir üslup dikkatleri çekiyor. “Güneþli Bayýr” birçok yönüyle uzun bir otobiyografik hikâyeyi andýrýyor. Hikâye tadýnda bir metin olarak okuyucuyu sürüklüyor; Erdoðdu’ya gizemli bir ayna tutuyor.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cemil Meriç"in Akýl Defteri
Gerçek Hayaller Dükkâný
Zigana'nýn Gür Sesi: Herfene Dergisi
15 Temmuz Direniþ Þiirleri Antolojisi
M. Nihat Malkoç"a Malatya"dan 6 Çeyrek Altýn…
Tokat"tan Gür Bir Ses: Kümbet Dergisi
Yusuf Ziya Ortaç'ýn Nüktedanlýðý
Hoþgörünün Kanatlarý Yahut Mevlâna
Þair Haydar Çoruhlu'yla Þiirin Kalbine Yolculuk
Bir Nihan Heybe'de Dünü Bugünde Yaþamak

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tevfik Serdar Anadolu Lisesi"nin Semender Dergisi
Hocalarýn Hocasý: Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Trabzon"un Ýkinci Özel Hastanesi: Ýmperial
Köprübaþý - Beþköy Dostluðu ve Kardeþliði
Mersin Yenice 4. Barýþ ve Kültür Festivali
M. Nihat Malkoç Kerbela Þiir Yarýþmasýnda Türkiye Birincisi Oldu
Gümüþhaneli Hacý Hüsrev Doðan
Göç Veren Trabzon
Deli Dumrul"da Dede Korkut Hafifliði
Trabzon'un Kültürel Meseleleri

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Neslin Hamurkârý [Þiir]
Muhsin Baþkan [Þiir]
Önce Ahlâk, Maneviyat [Þiir]
Tutumlu Ol Çocuðum [Þiir]
Ân Bu Ân, Vakit Þimdi [Þiir]
Babamýn Dönüþü [Þiir]
Yerli Malý Kullanýn [Þiir]
Ýfrit Ýle Karýnca (Manzum Masal) [Þiir]
Çanakkale Geçilmez [Þiir]
Halep'e Kelepçe [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.